Celstraf geëist voor spuiten pepperspray in disco

Redactie

Tegen een 28-jarige man uit Anna Paulowna die vorig jaar in een discotheek in Schagen een bijtende stof over het publiek heeft gespoten is donderdag een celstraf van vier maanden geëist. Ook wil het Openbaar Ministerie in Alkmaar dat de man een taakstraf van tweehonderd uur krijgt opgelegd wegens poging tot zware mishandeling.

Het incident vond plaats tijdens het jaarlijkse Schagense evenement Paasvee. Toen de bijtende stof, pepperspray of een daarop gelijkend goedje, over het publiek werd gespoten waren zo'n 1500 bezoekers aanwezig in de discotheek. Ruim dertig mensen kregen last van branderige ogen, een brandende huid, hadden moeite met ademhalen of last van mond en slijmvliezen.

In de discotheek brak paniek uit, mede doordat het zicht beperkt was omdat de rookmachines op de dansvloer aanstonden. Als de machines niet direct waren uitgeschakeld of als mensen of meubilair zouden zijn gevallen, had het volgens justitie veel erger kunnen aflopen. "Mensen in paniek die proberen te vluchten zouden elkaar hebben kunnen vertrappen", aldus het OM.

Negen mensen hebben zich door aanwezige EHBO'ers laten behandelen. Twee werden naar een ziekenhuis gebracht. De overige slachtoffers werden naar een politiebureau vervoerd en daar afgespoeld en behandeld door een huisarts.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.