FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 oktober 2010

Perez in rijdersprogramma Ferrari opgenomen

Ferrari heeft Sergio Perez toegevoegd aan de Ferrari Driver Academy. De Mexicaan tekende deze week een contract voor volgend jaar bij het Formule 1-team Sauber dat gebruik maakt van de krachtbronnen van Ferrari.

Perez komt over van het GP2-team Barwa Addax waarmee hij, met het weekend in Abu Dhabi nog voor de boeg, tweede in het rijderskampioenschap staat. De coureur zal door de rijschool van Ferrari toegang hebben tot de faciliteiten in Maranello en zo beter voorbereid zijn op de toekomst.

Apaches maand langer in Afghanistan

Vijf Nederlandse Apache-gevechtshelikopters blijven een maand langer actief in Afghanistan. Ze zouden half oktober terugkeren naar Nederland, maar dat wordt half november.

Dat heeft demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De helikopters, die op het vroegere Kamp Holland in de provincie Uruzgan zijn gestationeerd, verlenen luchtsteun aan de Nederlandse militairen die materieel over de weg vervoeren en aan partners van de internationale vredesmacht ISAF.

Australië had Nederland dringend verzocht de inzet van de Apaches korte tijd te verlengen, vooral omdat er na half oktober minder luchtsteun in Uruzgan beschikbaar is door militaire operaties elders in het zuiden van Afghanistan.

Veiligheidsraad bezorgd over geweld Darfur

Vertegenwoordigers van de VN-Veiligheidsraad hebben vrijdag tijdens een bezoek aan Darfur hun diepe bezorgdheid uitgesproken over het toenemende geweld in de westelijke Sudanese regio. De gevaarlijke situatie werd donderdag onderstreept door de ontvoering van een lid van de internationale vredesmacht uit een woning in El Fasher, de hoofdstad van Noord-Darfur.

Een woordvoerder van de Unamid-vredesmacht zei dat gewapende mannen de woning van vier Unamid-leden waren binnengedrongen. Ze bonden de vier vast en namen vervolgens twee van hen mee. Een wist te ontsnappen, maar de ander bleef zoek. Het was voor het eerst dat Unamid-leden in het centrum van El Fasher doelwit waren.

Of de ontvoering verband houdt met het bezoek van de VN-delegatie, is onduidelijk. Maar volgens de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant heerst in Darfur 'een klimaat van onveiligheid' en is het geweld dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren meer dan verdubbeld. "Wij zijn zeer bezorgd. Het is een indicatie van de zeer moeilijke omstandigheden waaronder alle VN-werkers en internationale werkers hier in Darfur moeten opereren."

De gouverneur van Noord-Darfur, Osman Kebir, bestreed dat het geweld is toegenomen. Het geweld en de criminaliteit zijn juist gedaald, zei hij. Kebir beschuldigde de Britse ambassadeur van vooringenomenheid.

De gezanten van de Veiligheidsraad bezoeken Sudan onder andere met het oog op het voorgenomen referendum in januari over onafhankelijkheid van Zuid-Sudan. De vrees bestaat dat de stemming aanleiding kan geven tot hervatting van de burgeroorlog tussen Noord- en Zuid-Sudan.

Toro Rosso en Force India behouden rijders

Scuderia Toro Rosso en Force India hebben op Suzuka bekendgemaakt dat ze hun rijdersduo's gaan behouden. Dit betekent dat Toro Rosso met Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari en Force India met Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi blijft racen.

"We zetten de samenwerking met Ferrari voort. We gebruiken opnieuw hun motoren en zullen ook hun KERS-systeem toepassen," zei Toro Rosso-teambaas Franz Tost. Hij kijkt uit naar de test van Jean-Eric Vergne in november in Abu Dhabi. "Het is een Franse coureur die dit jaar het Engelse Formule 3-kampioenschap won. Bovendien presteerde hij goed in een Formule Renault-race op Silverstone. Ik kijk er naar uit om Jean-Eric te laten testen in Abu Dhabi. Hij komt beide dagen in actie. Volgend jaar racen we echter gewoon met dezelfde coureurs als dit jaar."

Ook Force India doet dat laatste met Sutil en Liuzzi. "We hebben geen plannen om een jonge coureur in te zetten in diezelfde testweek. We zijn niet van plan andere coureurs een test te geven omdat we tevreden met onze huidige rijders. Zij rijden ook in 2011 voor ons," zei Robert Fernley namens de Indiase renstal.

Misverstanden sluiting Joegoslavië-Tribunaal

Bij de 192 lidstaten van de Verenigde Naties leven misverstanden rond de sluiting van het Joegoslavië-Tribunaal. De afronding van het werk van het tijdelijke VN-hof kan niet van tevoren worden gepland zoals de sluiting van een broodfabriek.

Dit heeft de president van het tribunaal, Patrick Robinson, vrijdag gezegd voor de Algemene Vergadering van de VN. De Jamaicaanse rechter wees erop dat de rechters geen invloed hebben op veel factoren die de duur van een proces beïnvloeden, zoals het opduiken van nieuw bewijs, de intimidatie van getuigen en problemen met verdachten die zich zelf verdedigen. Het voorspellen van de duur van processen is daarom giswerk.

Het tribunaal had van de Veiligheidsraad eigenlijk eind dit jaar moeten sluiten. Robinson schat nu dat het tribunaal zijn werk in 2014 afrondt.

Real Madrid moet Gago opnieuw missen

Fernando Gago heeft zich nog niet kunnen tonen aan de nieuwe trainer van Real Madrid, José Mourinho. De Argentijn, net hersteld van een blessure, staat opnieuw langs de kant. De middenvelder raakte vrijdag geblesseerd aan zijn linkerknie. Na onderzoek is gebleken dat een band behoorlijk is verrekt.

Gago, die vorige week pas de training hervatte, zal naar verwachting een maand uitgeschakeld zijn. De Argentijn raakte eind augustus in een oefenwedstrijd tegen Penarol uit Uruguay geblesseerd aan dezelfde knie. Die blessure hield de speler bijna 5 weken aan de kant.

Knapen beoogd staatssecretaris Buitenlandse Zaken

Oud-journalist Ben Knapen is de beoogd staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag. Knapen wordt zaterdag bij formateur Mark Rutte verwacht.

Rutte praat zaterdagmiddag ook met CDA-senator Hans Hillen, die de nieuwe minister van Defensie moet worden, en oud-informateur en VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Uri Rosenthal, de beoogd minister van Buitenlandse Zaken. De namen Hillen en Rosenthal zongen al rond.

Ben Knapen, die langdurig buitenlandcorrespondent voor NRC Handelsblad is geweest en van 1990 tot 1996 hoofdredacteur was van de krant, werd nog niet eerder genoemd als bewindspersoon in het nieuwe kabinet-Rutte. Knapen is sinds 2008 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Vrijdag ontving Rutte al verschillende kandidaat-ministers, onder wie Henk Kamp (VVD), die de nieuwe minister van Sociale Zaken moet worden. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wordt onder Rutte vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Piet Hein Donner (CDA) verruilt het ministerie van Sociale Zaken voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en oud-informateur Ivo Opstelten gaat de scepter zwaaien over het nieuwe ministerie van Veiligheid. Melanie Schultz van Haegen (VVD) wordt de nieuwe baas van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Verder zou oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers (CDA) de nieuwe minister voor Immigratie en Asielbeleid worden en demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) zou op het departement van Onderwijs blijven, maar ditmaal als minister.

Edith Schippers (VVD), medeonderhandelaar naast Rutte, wordt genoemd als de nieuwe minister van Volksgezondheid. De huidige CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager zou daarnaast mogelijk opnieuw bij dit ministerie aan de slag mogen.

Als staatssecretarissen worden verder genoemd de VVD-Kamerleden Fred Teeven (Veiligheid), Paul de Krom (Sociale Zaken), Halbe Zijlstra (Onderwijs) en Frans Weekers (Financiën).

Van CDA-zijde wordt partijvoorzitter Henk Bleker genoemd als mogelijke staatssecretaris Landbouw. Liesbeth Spies, tot juni Tweede Kamerlid voor het CDA en oud-vicefractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer, zou kans maken om de nieuwe staatssecretaris Ruimte te worden.

Chardon tweede op WK na dressuur

IJsbrand Chardon staat bij het Wereldkampioenschap voor vierspannen tweede. Hij moest na de dressuur zijn Australische concurrent Boyd Exell voor laten gaan.

Chardon, tienvoudig wereldkampioen, kwam tot een score van 35,97 strafpunten. Exell, houder van de Wereldbeker, kreeg slechts 30,08 strafpunten. Theo Timmermans staat na het eerste onderdeel vierde, Koos de Ronde stelde teleur en staat pas tiende.

Chardon was na afloop niet te spreken over de score. "Zo wordt de sport om zeep geholpen", aldus de menner. "Exell reed goed, maar zo veel beter was hij echt niet."

Van Barneveld in halve finale WGP

Raymond van Barneveld heeft bij de World Grand Prix de halve finales bereikt. Hij had in de kwartfinales weinig moeite met de Welshman Barrie Bates.

Bij het toernooi in Dublin moeten de spelers beginnen en eindigen met een dubbel. Van Barneveld kende weinig problemen en won zijn partij met 4-1. Eerder op de avond bereikte de Engelsman Adrian Lewis als eerste de laatste vier bereikt van de WGP. Hij klopte met 4-1 zijn landgenoot Wayne Jones.

Amerikaanse met piercing toch naar school

Een rechter in de Amerikaanse staat North Carolina heeft bepaald dat een 14-jarig meisje dat geschorst was wegens het dragen van een neuspiercing wel op school moet worden toegelaten. Ariana Iacono stelt dat de piercing onderdeel is van haar geloof.

Ariana is sinds school vier weken geleden begon herhaaldelijk geschorst. "We zijn dolblij dat Ariana nu weer naar school mag", zegt haar moeder Nikki Iacono in een verklaring.

De middelbare school van Ariana heeft een kledingcode die piercings in het gezicht verbiedt, evenals korte rokjes, afhangende broeken en andere zaken die afleiden of storend zijn. Uitzonderingen worden alleen gemaakt als er sprake is van 'oprechte religieuze overtuigingen'.

Ariana en haar moeder beweren dat de neuspiercing onderdeel is van hun geloof en geen modegril. De familie Iacono behoort tot een kleine religieuze groepering die piercings en tatoeages als religieuze toewijding ziet.

De 'church of body modification' heeft in de Verenigde Staten zo'n 3500 leden.


Amerikaanse met piercing toch naar school (Foto: Novum)

'Agenten Ecuador slachtoffer heksenjacht'

De Ecuadoraanse politieagenten naar wie een onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de opstand van vorige week zijn slachtoffer van een 'heksenjacht'. Dat zegt Patricio Armijos, advocaat van meer dan vijftig van de agenten.

Het juridische proces tegen de agenten zit volgens Armijos vol onnauwkeurigheden en is veelal gebaseerd op vooronderstellingen. Het videomateriaal waarop de agenten te zien zouden zijn, is donker en onduidelijk.

"Er zijn video's, maar het is onduidelijk wie vreedzaam handelt en wie niet", zegt Armijos. "Het is te gek voor woorden: drie tot zes jaar cel voor degenen die een wapen droegen en een tot drie jaar voor wie dat niet deden."

Hij wil dat de video's door forensisch deskundigen worden bekeken voor ze als bewijs ingediend kunnen worden, zodat zijn cliënten een eerlijk proces tegemoet gaan.

Donderdag werden een politiekolonel, twaalf agenten en een gepensioneerde legermajoor aangehouden in verband met de opstand van 30 september tegen een nieuwe wet waardoor zij niet langer bij iedere promotie een bonus of medaille ontvangen. President Rafael Correa noemde het een couppoging.

De autoriteiten willen bovendien zo'n 220 agenten ondervragen van wie men denkt dat ze zich in de menigte bevonden toen Correa werd belaagd op het moment dat hij ze wilde toespreken. De president werd naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, maar kwam daar vast te zitten omdat politiemannen het ziekenhuis hadden omsingeld. Militairen met automatische wapens moesten de president uit het ziekenhuis redden. In het vuurgevecht dat volgde, raakten zeker vijf soldaten en een burger gewond.

In totaal vielen er vijf doden bij gevechten tussen aanhangers van Correa en opstandige agenten.

[Uitslag] Moldavië - Nederland

Nederland heeft ook tegen Moldavië een overwinning weten te bewerkstelligen. Middels een goal van Huntelaar in de 37ste minuut werd er in Chisinau met 0-1 gewonnen van de Moldaven.

Na anderhalve minuut kwam er een kans vanuit Moldavische kant. Deze kans was echter de enige in heel de wedstrijd voor de Moldaven. Nederland was heer en meester en zocht in een aardig tempo naar een gat in de verdediging. Een gaatje werd in de vijftiende minuut gevonden na een sublieme pass van Wesley Sneijder. Deze bediende Huntelaar die de bal op keeper Namasco zag belanden. Uit de corner die volgde kopte de spits net naast. Toch wist The Hunter in de eerste helft het net te vinden.  Op aangeven van wederom Sneijder wist de aanvaller van Schalke 04 wel het net te vinden.

In de tweede helft probeerde Moldavië het met een extra spits, maar zonder succes. Nederland bleef de regie in handen houden en kwam verder niet meer in gevaar. Sneijder wist met een fraaie bal nog bijna de score te verdubbelen maar keeper Namasco hield zijn doel verder schoon. Ook Gregory van der Wiel wist het net na een fraaie actie niet af te maken en zo hielden de Moldaven nog hoop. Het rendement van de thuisploeg was echter nihil en uiteindelijk ook zonder succes.

Moldavië

0 - 1

Nederland


   37' Huntelaar
 
 
Stadion: Chisinau,
Toeschouwers: 10.500
Arbiter: Meyer (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Namasco
Racu
Golovatenco
Bulgaru
Bolokhan
Bordian
Cebotaru (Andronic/69)
A.Epureanu
Doros (Josan/ 78)
Frunza (Bugaiov/46)
Suvorov
  Stekelenburg
v.d.Wiel
Heitinga
Mathijsen
Pieters
Kuijt
v.Bommel
Sneijder
v.d.Vaart
(Emanuelsson/ 90)Afellay
Huntelaar

Bankroet dreigt voor deel Bosnië

Een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg kan mogelijk leiden tot het faillissement van de Moslim-Kroatische Federatie, een van de twee entiteiten waar Bosnië uit bestaat.

De Servische televisie (RTS) meldde vrijdagavond dat de Federatie aan Branimir Djokic, gepensioneerd officier van het voormalige Joegoslavische Volksleger (JNA), 65.000 euro schadevergoeding moet betalen.

Toen Bosnië zich in 1992 onafhankelijk verklaarde en er een burgeroorlog uitbrak werd het JNA gedwongen om zich uit Bosnië terug te trekken. Ruim 20.000 militairen, onder wie toenmalig kapitein Djokic, moesten hun vaak aantrekkelijke woning in Bosnië achterlaten. Als zij allen recht op schadevergoeding krijgen, gaat dat in de honderden miljoenen lopen.

Prinselijk paar aangekomen op Curaçao

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn aangekomen op Curaçao. Het prinselijk paar woont zaterdagavond op het Brionplein in Willemstad de openbare ceremonie ter opheffing van de Nederlandse Antillen bij.

Per 10 oktober 2010 gaan Curaçao en Sint Maarten verder als zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden Nederlandse gemeenten.

Voorafgaand aan de ceremonie wordt de laatste vergadering van de Staten van de Nederlandse Antillen gehouden. Ook hierbij zijn de prins en prinses aanwezig. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de vlag van de Nederlandse Antillen gestreken.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken zaterdag ook twee projecten van het Oranje Fonds die een Appeltje van Oranje hebben gewonnen. Het gaat hierbij om de Aminta Sprockel Challenger Little League, een speciale honk- en softbal divisie voor kinderen met een handicap, en Fundashon Pro Alfa, waar jongeren en volwassenen een tweede kans krijgen een beroep te leren of hun taalvaardigheid te versterken. Verder opent het paar in het Curaçaosch Museum een tentoonstelling over de geschiedenis van de Curaçaosche kunst vanaf 1900.

Sega beloont die-hard Sonic-fans

Sonic the Hedgehog 4 is beschikbaar voor verschillende platforms. De snelle egel springt en rent op de PS3, Xbox 360, Wii en iPhone. Als je een echte Sonic-fan bent en je meer dan één versie van de game koopt, heeft Sega een klein bedankje voor je. Sega vraagt fans om foto's waar te zien is dat ze meerdere Sonic 4-games bezitten en in ruil hiervoor krijgt de inzender een beloning.

De grote vraag is dan natuurlijk wat die beloning inhoudt. Als je twee of meer versies koopt kom je op een zogenaamde MVP-lijst die op hun forum, blog en website wordt gepubliceerd. Koop je de game driemaal, dan krijg je een zogenaamde call-out op de blog en website, en je mag plaatsnemen op een speciale plek, die verder nog geheim is. En de echte die-hard, die alle vier de versies van Sonic 4 koopt, wordt genoemd in een speciale video, waarin Sega's community manager Aaron Webber en brand manager Ken Balough deze die-hards bedanken. Het filmpje komt op Sega's YouTube-page en op alle sites die Sega bezit.

Als je van plan bent om zo'n 55 euro uit te geven om te bewijzen dat je trouw bent aan de game heb je tot de 27ste om op die speciale 'shout-out'-video te komen.

 

Contador in het geweer tegen laster

Alberto Contador gaat media die laster over hem verspreiden voor de rechter slepen. Dat liet woordvoerder Jacinto Vidarte van de Spaanse wielrenner vrijdag weten. Contador is door de Internationale Wielrenunie UCI voorlopig geschorst omdat bij een controle tijdens de door hem gewonnen Tour de France sporen van het verboden clenbuterol zijn gevonden.

Volgens Contador kunnen er op dit moment nog geen conclusies worden getrokken. De UCI gaf eerder aan dat in geval van de Spanjaard nader onderzoek noodzakelijk is. Contador beweert dat de clenbuterol afkomstig is uit vlees dat hij tijdens de Tour heeft gegeten.

Afgelopen week verschenen berichten dat de drievoudig tourwinnaar zich wel eens schuldig gemaakt zou kunnen hebben aan bloedtransfusies. "Dat zijn ongefundeerde beschuldigingen", aldus Vidarte.

Hamilton verliest tijd na crash

Voor McLaren-coureur Lewis Hamilton is de Grand Prix van Japan in mineur begonnen. De Brit parkeerde in de eerste vrije training zijn McLaren in de bandenstapels en kon daarom in de middag slechts acht ronden rijden. Toch wanhoopt hij niet, omdat er morgen regen verwacht wordt.

"Het team heeft ontzettend hard gewerkt om de auto op tijd te repareren. Er is echter toch veel tijd verloren gegaan. Morgen is er weer een dag en het gaat regenen, dus iedereen begint dan weer opnieuw. Het team doet zijn best om alle nieuwe onderdelen weer geïnstalleerd te hebben voor morgen. Hopelijk kunnen we morgen de nieuwe voorvleugel gebruiken en zullen er geen problemen zijn," zei Hamilton.

"Ik reed maar vier snelle ronden en was bezig met het ritme te vinden. Ik heb nog niet echt een idee waar we staan. Ik ging waarschijnlijk te vroeg te hard. Het was niet eens zo'n enorme glijer, ik had gewoon de pech dat het gravel glad was. Een paar andere coureurs kwamen er wel mee weg."

Veh reageert gefrustreerd op blessure Elia

Het Nederlands elftal kon geen beroep doen op Eljero Elia in de EK-kwalificatieduels met Moldavië en Zweden. Het verhaal lijkt een vervelend staartje te krijgen.

De linksbuiten van Oranje heeft een hielblessure opgelopen, waarmee hij liefst drie weken buitenspel zal staan. Armin Veh, de trainer van Hamburger SV, de club van Elia, zag het allemaal met lede ogen aan. Het leverde ook de nodige frustraties op bij de oefenmeester.

Veh was in de voorbije periode toch al niet tevreden over het presteren van zijn pupil. Twee weken geleden werd Elia geraakt op zijn voet. "Dat is ook bij mij bekend, maar ik dacht niet dat hij daar nou veel last van had. Als je alles nog kan, kan je nadien niet zeggen dat je geblesseerd was", zei Veh.

De trainer vervolgde zijn relaas: "Misschien heeft Elia het wel verzwegen. Ik geloof namelijk niet dat iemand met veel pijn nog kan spelen. Maar ik kan niet beoordelen hoe hij zich voelde op dat moment. Ik dacht dat hij fit was en Elia heeft mij ook niet laten weten dat hij dat níet was", aldus de coach tegen MOPO.

Trulli: "Ik hoor bij Lotus"

Volgens Jarno Trulli zal hij volgend seizoen ook bij Lotus rijden. Het nieuws over de Italiaan moet binnenkort nog officieel door de renstal bekend worden gemaakt, maar zelf kon hij het niet meer voor zich houden. "Ik zat altijd al met mijn hoofd bij 2011."

"Ik hoor hier, net als Heikki, en dat moet binnenkort bevestigd worden. Het team is momenteel met andere zaken bezig, maar de bekendmaking komt snel," zei Trulli tegen Autosport. Hij zegt dat hij aan het begin voor het seizoen al aan 2011 dacht. "Ik heb altijd gezegd dat ik wist dat het een vreselijk eerste seizoen zou worden, omdat ik realistisch ben. En zoals verwacht hebben we een moeilijk seizoen gehad. Maar met mijn hoofd zat ik altijd al bij 2011."

Voor volgend seizoen maakt Lotus gebruik van de versnellingsbak en de hydraulica van Red Bull. Ook zal dan de motor van Renault komen. "Als we ons daarbij aerodynamisch goed kunnen ontwikkelen, denk ik dat we voor de punten kunnen vechten. En dat is een geweldige prestatie voor zo’n jong team."

'Keer terug naar indirecte vredesgesprekken'

Israël en de Palestijnen moeten de indirecte vredesbesprekingen hervatten. Dat hebben gematigde Arabische landen voorgesteld in een poging te voorkomen dat de vredesonderhandelingen definitief stuklopen.

Het voorstel werd gedaan tijdens een bijeenkomst van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de leiders van de Arabische Liga dit weekeinde in Libië. Zij kwamen bijeen vanwege de crisis die is ontstaan na de weigering van Israël de bouwstop in de Palestijnse gebieden te verlengen.

De directe gesprekken tussen Israël en de Palestijnen begonnen vorige maand na verschillende maanden van indirect contact. Abbas heeft echter gezegd dat hij niet langer met Israël kan onderhandelen als het de bouwstop die in september na tien maanden ten einde kwam niet verlengt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigert dat.

De Verenigde Staten hopen dat Netanyahu van gedachten zal veranderen en dat hij zal instemmen met een eenmalige, afgebakende stop. De Palestijnen zeiden donderdag dat ze een voorstel van de VS om de bouwstop met twee maanden te verlengen hebben geaccepteerd. Ze gaan ervan uit dat in die periode onderhandeld kan worden over de definitieve grenzen van een Palestijnse staat. Abbas benadrukte dat hij nog steeds bereid is tot onderhandelingen en zegt dat hij wacht tot Israël van gedachten verandert.

Egypte en Jordanië -de enige landen met vredesovereenkomsten met Israël- en enkele andere gematigde Arabische staten steunen het voorstel om terug te keren naar indirecte gesprekken. Syrië daarentegen is gekant tegen enkele poging om terug te keren naar de onderhandelingstafel.


'Keer terug naar indirecte vredesgesprekken' (Foto: Novum)

Zwemster De Bruijn ziet af van rentree

Zwemlegende Inge de Bruijn keert toch niet terug in het zwembad. Dat maakte de 37-jarige Barendrechtse vrijdag bekend in Shownieuws. "Als ik nu naar mijn gevoel luister, zeg ik nee. Ik heb zo'n mooie carrière om op terug te kijken." Begin augustus liet de viervoudig olympisch kampioene rond het EK zwemmen in Boedapest nog weten aan een rentree te denken.

In de voorbereiding op dat EK was De Bruijn met de Nederlandse ploeg meegegaan op trainingskamp en daar begon het toen te kriebelen. In augustus twijfelde De Bruijn echter al. "Beter dan wat ik tot nog toe heb behaald, kan het eigenlijk niet worden", verwoordde ze die twijfel destijds.

Na haar zwempensioen in 2007 hield De Bruijn zich lang met andere dingen dan zwemmen bezig. Inmiddels heeft De Bruijn besloten dat het geven van clinics aan talentvolle zwemmers haar genoeg voldoening geeft. "Dat doe ik puur voor mijn plezier. Ik heb het water echt gemist."


Inge de Bruijn (Foto: Novum)

Franse Senaat: pensioenleeftijd mag omhoog

De Franse Senaat heeft een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 62 jaar goedgekeurd. Het wetsartikel werd vrijdag aangenomen met 186 tegen 153 stemmen.

Het artikel is onderdeel van een grondige hervorming van het pensioenstelsel. Volgende week stemt de Senaat over het gehele hervormingsplan.

De vakbonden kondigden vrijdag aan dat op 16 oktober opnieuw landelijke protesten tegen de pensioenhervorming zullen worden gehouden. Vakbonden voor spoorwegmedewerkers en enkele andere sectoren hebben een staking voor onbepaalde tijd gepland die op 12 oktober van start zou moeten gaan.

Beenhakker overlegt met viertal spelers over verbintenis

De technisch directeur van Feyenoord, Leo Beenhakker, is begonnen aan een nieuwe ronde contractbesprekingen. Daarover bericht RTV Rijnmond.

De regionale omroep, die sinds dit seizoen niet meer live verslag doet op de radio bij wedstrijden van Feyenoord, meldt dat Beenhakker met spelers van wie het contract na volgend seizoen afloopt, in onderhandeling is gegaan.

Ron Vlaar, Leroy Fer, Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum vormen die groep. Het betreft een voorzorgsmaatregel, daar afgelopen zomer afscheid werd genomen van Jonathan De Guzman. Hij liep transfervrij de deur uit.

Feyenoord wil zo snel mogelijk duidelijkheid van de spelers in kwestie. Vlaar liet eerder al doorschemeren dat hij niet eeuwig de tijd heeft om op het noodlijdende Feyenoord te wachten. De centrumverdediger lijkt klaar voor een stap hogerop.

Verhagen: laat Nobelprijswinnaar vrij

Nederland blijft pleiten voor de vrijlating van Liu Xiaobo. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag gezegd. De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar de Chinese dissident, die in een Chinese gevangenis vastzit.

Nederland heeft, net als de Europese Unie als geheel en verschillende afzonderlijke lidstaten, bij herhaling aandacht gevraagd voor de vrijlating van Liu Xiaobo en andere Chinese mensenrechtenverdedigers. "Ik hoop dat de toekenning van de Nobelprijs zal leiden tot de versterking van de positie van mensenrechtenverdedigers overal ter wereld", zegt Verhagen.

Liu wordt onderscheiden voor zijn 'lange en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in China', maakte het Nobelcomité in Oslo vrijdag bekend. Volgens het testament van de Zweed Alfred Nobel is de vredesprijs bedoeld voor een persoon of instelling die zich op buitengewone wijze inzet voor het bevorderen van vrede en ontwapening.

Liu is een van de auteurs van het Charta '08, waarin opgeroepen werd tot hervorming van het Chinese politieke stelsel. Naar aanleiding hiervan werd Liu aangehouden en in 2009 veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens 'het aanzetten tot het ondermijnen van de staatsmacht'.

De onderscheiding valt verkeerd bij de Chinese regering, die het Nobelcomité eerder al waarschuwde Liu de prijs niet toe te kennen. De Chinese regering zei in een reactie dat het Nobelcomité zijn eigen principes schendt. "Liu Xiaobo is een misdadiger die door Chinese gerechtelijke instanties is veroordeeld wegens overtreding van de Chinese wet", stond in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Twente houdt Bruggink nog in de wachtkamer

Arnold Bruggink is nog niet zeker van een contract bij FC Twente, zo luidt een berichtgeving in TC/Tubantia. De Tukkers zijn nog op zoek naar een aanvallende middenvelder en Bruggink lijkt een buitenkansje. Maar trainer Michel Preud'homme heeft nog geen beslissing genomen. Hij is er nog nog over uit of Bruggink een versterking is voor zijn elftal.

Bruggink speelde in het verleden al voor Twente en maakte onder meer ook deel uit van de selectie van PSV. Zijn laatste club was Hannover 96 uit Duitsland. Sinds deze zomer zit hij zonder club.

In een eerder stadium ventileerde de middenvelder dat hij alleen nog maar bij Twente wilde spelen. Inmiddels heeft Preud'homme beelden van Bruggink bekeken. Mogelijk gaat Bruggink volgende week meetrainen met Twente.

Voortvluchtige moordverdachte gepakt in Eindhoven

Een voortvluchtige Servische moordverdachte is woensdagavond op een terras in het centrum van Eindhoven aangehouden. De man wordt door de autoriteiten in Belgrado verdacht van dubbele moord. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdagavond.

De 32-jarige man verbleef vermoedelijk sinds 2001 onder een valse naam in Amsterdam. De nationale recherche kwam de Serviër op het spoor door een anonieme tip. Bij zijn aanhouding was de man in het gezelschap van een landgenoot die een geladen wapen op zak had. Ook deze man is aangehouden.

Bij een doorzoeking van een woning in Amsterdam werd een bedrag van veertigduizend euro aan contant geld gevonden. Het geld is in beslag genomen. Beide mannen zijn vrijdagmiddag op last van de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam in bewaring gesteld. Justitie in Belgrado heeft om uitlevering van de 32-jarige Serviër gevraagd.

Presentator lacht om naam minister Dikshit

Een tv-presentator op de Nieuw-Zeelandse televisie schoot in de lach toen hij een bericht voorlas over de Indiase minister Sheila Dikshit. De presentator kon zijn lach niet meer inhouden en zei "God, heet ze echt Dick Shit?"

De presentator ging nog even door met een racistische opmerking over de minister: "Ze is een Indiase, dus dat past wel: dick in shit."  De collega van de presentator probeerde hem erop te wijzen dat je de naam uitspreekt als 'Dixit'.

Nu mag de presentator twee weken onbetaald thuis lachen. Daarnaast is er een diplomatieke rel losgebarsten in India. De ambassadeur van Nieuw-Zeeland haastte zich om zijn excuses aan te bieden aan de minister.

Donald Trump gaat voor presidentschap VS

Zakenman Donald Trump neemt wellicht deel aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. Dat liet hij vrijdag doorschemeren tijdens een bezoek aan Schotland, waar hij een eredoctoraat in ontvangst nam.

De Amerikaanse vastgoedtycoon zei dat zijn land beter leiderschap nodig heeft en dat hij het misschien zou opnemen tegen president Barack Obama, die 'het zwaar heeft'. "Ik denk dat hij de eerste is om toe te geven dat het niet gemakkelijk voor hem is geweest. De Verenigde Staten zijn een fantastisch land en het gaat niet zo goed als zou moeten. Het zou veel beter kunnen gaan en ik denk dat, met adequaat leiderschap, het zelfs ongelooflijk goed met het land zou kunnen gaan", aldus Trump.

Trump ontving het eredoctoraat van de Robert Gordon-universiteit in Aberdeen, ondanks protesten van bewoners dat zijn daar geplande golfresort van 860 miljoen euro hen uit hun huizen zou kunnen verjagen. Ook sommige universitaire docenten deden mee aan de protesten; zij vinden dat Trump het doctoraat niet verdient. De universiteit is echter van mening dat studenten veel kunnen leren van zijn zakenkennis.

David Kennedy, voormalig rector van de universiteit, zegt dat Trump het lokale bestemmingsplan negeert bij zijn plannen voor het luxe resort. "Dat is niet het werk van een integer zakenman", vindt Kennedy. "De universiteit moet doctoraten verlenen aan mensen die integer zijn en worden gerespecteerd vanwege hun bijdrage aan de maatschappij en, het belangrijkste, als voorbeeld kunnen dienen voor de studenten. Trump is dat allemaal niet."

De protestbeweging, die gekant is tegen het golfresort en het doctoraat, haalde in vier dagen 6500 handtekeningen op van mensen die het niet eens zijn met de universitaire onderscheiding voor Trump. Een bewoner, Susan Munro, bood de petitie aan. "Als ik één ding zou mogen zeggen tegen meneer Trump dan zou het zijn, 'Ga naar huis'", aldus Munro. "En wat betreft de Robert Gordon-universiteit, het gaat ze alleen maar om het geld, ze zitten gewoon achter het geld van meneer Trump aan."


Donald Trump gaat voor presidentschap VS (Foto: Novum)

De Rabbids ontdekken Amerika in Raving Rabbids Travel in Time-trailer

De knotsgekke Rabbids zijn na hun reis naar de maan klaar voor een nieuw avontuur. Ditmaal gaan ze namelijk tijdreizen door middel van een high-tech wasmachine. Ubisoft heeft een serie trailers uitgebracht die elk een stuk geschiedenis in het belachelijke trekken. In de nieuwste trailer zorgen de Rabbids er voor dat Columbus Amerika ontdekt. Deze trailer is hieronder te bekijken. Raving Rabbids Travel in Time is vanaf 11 november exclusief verkrijgbaar voor de wii.

Uitvaart Antonie Kamerling in besloten kring

De uitvaart van de woensdag overleden acteur Antonie Kamerling zal binnenkort in besloten kring plaatsvinden. Dit hebben woordvoerders van de familie vrijdag bekendgemaakt. Op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden worden de datum en de plaats van de uitvaartplechtigheid niet openbaar.

Kamerling maakte woensdagmiddag zelf een einde aan zijn leven. Hij zou al langere tijd hebben geleden aan depressies. De 44-jarige Kamerling laat zijn vrouw, actrice Isa Hoes, en twee kinderen achter.

'Barça heeft oogje op weergaloze Van Wolfswinkel'

Ricky van Wolfswinkel maakt naam voor zichzelf. De spits van FC Utrecht is flink aan de weg aan het timmeren. Ook FC Barcelona zou interesse hebben.

De Catalaanse grootmacht aast volgens El Mundo Deportivo op Van Wolfswinkel, die in de berichtgeving op de voorpagina van de krant wordt geroemd op bepaalde kwaliteiten die Barcelona momenteel niet in huis heeft.

Van Wolfswinkel wordt zelfs vergeleken met Marco van Basten en dan vooral qua postuur, techniek en doelgerichtheid. Na de wedstrijd in de Europa League-voorronde tegen Celtic, heeft Barça een oogje op Van Wolfswinkel.

Maar Louis Laros, de zaakwaarnemer van de spits, weet nog van niks. "Het is leuk dat Ricky met dit soort clubs in verband wordt gebracht, maar hiervan is mij niets bekend", geeft hij aan in NUsport. "Momenteel heeft hij niet de behoefte om te vertrekken. Hij wil doorgaan met waar hij mee bezig is: scoren." De spits scoorde al negen keer in acht competitieduels.

God of War Ghost of Sparta trailer

De God of War-trilogie is intussen al een tijdje afgelopen. Dit betekent echter niet dat we de spierwitte spartaan niet meer terug zullen zien want Ready at Dawn (bekend van God of War: Chains of Olympus en Daxter) komt binnenkort met een nieuw spel voor de God of War-reeks. God of War: Ghost of Sparta komt volgende maand exclusief voor de psp uit. Ready at Dawn heeft een trailer gemaakt die het verhaal van het spel naar voren brengt. Deze trailer is hieronder te bekijken.

Verdachte ontsnapt vanaf binnenplaats politiebureau

Een verdachte van een aantal overvallen die in voorarrest zat, is vrijdag ontsnapt vanaf de binnenplaats van een politiebureau in Roermond. De man sprong over een muur. "Het is een behoorlijk hoge muur, dus het was een flinke acrobatische truc die hij uithaalde", zegt een politiewoordvoerder. De politie is een grote zoekactie begonnen.

Hoe het kon gebeuren dat de man kans zag te ontsnappen, is nog onduidelijk, zegt de woordvoerder. "Alle poorten zaten dicht." De man was donderdag opgepakt en was net terug van een voorgeleiding voor de rechtbank om weer in een politiecel te worden gezet.

De politie heeft diverse patrouilles ingezet om de verdachte op te sporen. Ook zijn helikopters ingezet en wordt de omgeving afgespeurd met politiehonden. Hoewel de man niet direct een gevaar voor de omgeving vormt, wil de politie hem wel graag weer vastzetten. "Al is het maar voor het onderzoek." De leeftijd en woonplaats van de man zijn onbekend.

Nieuwe single Katy Perry debuteert in game

De nieuwste single van Katy Perry wordt voor het eerst ten gehore gebracht in de dansgame Just Dance 2. Dat heeft Ubisoft bekendgemaakt. Het nummer heet Firework en is gratis te downloaden voor het Nintendo Wii-spel.

Just Dance was in november een onverwachte hit voor de Nintendo Wii. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 4,3 miljoen exemplaren van de game verkocht. Het succes van de dansgame is uitgever Ubisoft niet ontgaan. Dit najaar richt het bedrijf zich nog een keer op dansgames door Just Dance 2 en Michael Jackson: The Experience uit te brengen.

De dansgame rond de King of Pop ligt volgende maand in de winkel. Just Dance 2 is vanaf 14 oktober verkrijgbaar voor de Nintendo Wii. De single Firework ligt een week later in de winkel.


Nog twee lichamen gevonden in slib Hongarije

Reddingswerkers hebben nog twee lichamen gevonden in het giftige rode slib dat maandag vrijkwam nadat een afvalreservoir van een Hongaarse aluminiumfabriek openbarstte. Het dodental komt daarmee op zeven.

Volgens een woordvoerder van het rampenteam gaat het vermoedelijk om inwoners van de stad Kolontar. Nog één andere inwoner uit die stad wordt vermist.


Twee lichamen gevonden in slib (Foto: Novum)

Bon Jovi verbindt zich aan Rock Band 3

De Amerikaanse rockband Bon Jovi is een verbintenis aangegaan met game-uitgever Electronic Arts voor de game Rock Band 3. Dat schrijft het Britse vakblad MCV op zijn website. De grootste hits van Bon Jovi zijn, na de release van Rock Band 3 op 29 oktober, te downloaden. Daarnaast wordt de band betrokken bij promotionele activiteiten.

De Greatest Hits van Bon Jovi ligt vanaf 9 november in de winkel. De muziek van de rockband is na de release van Rock Band 3 tegen betaling te downloaden. Het spel verschijnt voor de Nintendo Wii, Playstation 3 en Xbox 360.


Energierekening omhoog door afspraak regeerakkoord

De energierekening loopt de komende jaren voor alle huishoudens tien tot twintig euro per jaar op. Dit bedrag loopt op termijn op tot honderd euro per jaar. Dat meldt de NOS, die de energiebedrijven had verzocht dit te berekenen.

Oorzaak van de stijging is de afspraak in het regeerakkoord dat alle Nederlanders gaan meebetalen aan de huidige subsidieregeling voor het opwekken van duurzame energie. De energiebedrijven zouden achter dit plan staan. Ook zouden ze er niet op tegen zijn als de overheid de bedrijven verplicht deels groene stroom te leveren.

'Verburg geen kandidaat-fractievoorzitter meer'

Gerda Verburg is niet meer beschikbaar voor de functie van fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Dat meldt BNR Nieuwsradio op basis van Haagse bronnen.

Het CDA kiest dinsdag de nieuwe fractievoorzitter voor de Tweede Kamer. Demissionair minister van Landbouw Verburg zou een kanshebber zijn voor de post. Donderdag wilde ze echter niet bevestigen dat ze interesse heeft. Verburg zou ondertussen ook kans hebben gemaakt op de post van minister van Defensie, maar vrijdag werd bekend dat CDA-senator Hans Hillen waarschijnlijk die baan krijgt.

Huidig CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wordt de vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het nieuwe kabinet-Rutte. Sinds de verkiezingen is hij zowel fractievoorzitter als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Hij kan het ministerschap echter niet blijven combineren met zijn functie in de Tweede Kamer.


Gerda Verburg (Foto: Novum)

Veel voetbal in de verkoopcijfers

In de Nederlandse verkooplijst is er veel voetbal te vinden deze week. Op de eerste plaats van de top tien staat FIFA 11 voor de Playstation 3, gevolgd door de Xbox 360-versie. Daarna komt het deze week uitgebrachte Pro Evolution Soccer 2011 voor de Playstation 3. Opmerkelijke verschijning is de Playstation 2-versie van Fifa 11. Deze heeft de vierde plaats veroverd in de verkoop top tien van marktonderzoeksbureau GfK. De Playstation 2-spelcomputer werd tien jaar geleden op de markt gebracht en werd vijf jaar geleden opgevolgd door de Playstation 3.

Daarna volgen schietgame Halo Reach en de racegame F1 2010 voor de Playstation 3. De Xbox 360-versie van de populaire racegame is inmiddels uit de top tien verdwenen na slechts drie weken. Dat komt vooral door de release van de voetbalgames FIFA en Pro Evolution Soccer. FIFA 11 voor de PC en Nintendo Wii vinden we terug op respectievelijk de zevende en achtste plaats, gevolgd door Super Mario Galaxy 2 en tenslotte op de tiende plaats Pro Evolution Soccer 2011 voor de Xbox 360. We kunnen dus gerust stellen dat voetbal de verkoopcijfers domineert.

Fifa 11

Protest Kosovaarse moslims tegen hoofddoekverbod

Honderden Kosovaarse moslims hebben vrijdag gedemonstreerd tegen een beslissing van de regering om hoofddoeken op scholen te verbieden.

De demonstranten kwamen bijeen voor het regeringsgebouw in de hoofdstad Pristina. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Stop discriminatie' en 'Toon de geest, niet het hoofd'.

Hoewel de Kosovaarse grondwet vrijheid van godsdienst garandeert, heeft het ministerie van onderwijs het tonen van religieuze symbolen - waaronder hoofddoeken - verboden. Onlangs werd een 16-jarig meisje geschorst van school omdat ze een hoofddoek droeg.

Negentig procent van de twee miljoen Kosovaren is moslim.


Protest Kosovaarse moslims tegen hoofddoekverbod (Foto: Novum)

Dost acht Jong Oranje sterker dan Oekraïne

Bas Dost twijfelt er niet aan dat Jong Oranje zich ten koste van Oekraïne plaatst voor het EK onder de 21 jaar. "Het is een goede ploeg maar als we ons normale niveau halen, dan gaan wij zeker door", zegt hij tegen Novum Nieuws. De 21-jarige spits van Heerenveen weet ook waar de mogelijkheden liggen. "Ze zijn vooral achterin en op de zijkanten kwetsbaar. Daar moeten onze buitenspelers van profiteren."

Zaak is om morgen op het Kasteel in Rotterdam een goed resultaat te boeken om zo een goede uitgangspositie voor de return, drie dagen later in Kiev, af te dwingen. "Als we zelf één of twee keer scoren en niets weggeven, dan staan we er heel goed voor. Dat zal ook nodig zijn, omdat de uitwedstrijd misschien wel onder heel andere omstandigheden gespeeld gaat worden."

Jong Oranje gaat uit van eigen kracht. "We gaan echt volle bak op de aanval spelen. In onze selectie hebben we veel aanvallend ingestelde spelers die zichzelf graag willen laten zien", zegt Dost. "Als onze buitenspelers hun niveau halen, kunnen ze veel voorzetten afleveren en zo kansen creëren."

De Nederlandse beloften zijn de afgelopen week uitgebreid over Oekraïne geïnstrueerd. "We hebben elke dag over de wedstrijd gesproken en televisiebeelden bekeken", legt Dost uit. "We weten dat zij in de counter snel voor de lange bal kiezen. En ze gaan heel makkelijk naar de grond. Daar moeten we voor oppassen."

De kans dat Dost morgenavond aan de aftrap in het Kasteel verschijnt, acht hij niet zo groot. "Ik moet realistisch zijn. Gezien de kracht van de andere aanvallers, denk ik niet dat ik in de basis begint", zegt de lange aanvaller. "Maar dat maakt me niets uit. Het is voor mij al mooi om erbij te zijn."

Lord of the Rings Online verdubbelt omzet

Net als Dungeons & Dragons heeft Turbine het weer geflikt: door Free to Play te gaan heeft The Lord of the Rings Online zijn omzet verdubbeld. De MMO heeft in Amerika al flink weten te scoren. In Europa wordt nog gewacht op het systeem. Dat free to play-MMO's op sterven na dood zijn is schijnbaar een illusie.

Op GDC Online 2010 zei Executive Producer Kate Paiz, die verantwoordelijk is voor de transities van beide games: 'Als je mensen verteld dat je niet meer hoeft te betalen, dan reageren ze massaal.' En hoe. Volgens de gegevens is 20% van de ex-spelers weer teruggekeerd, is drie keer zoveel mensen tegelijkertijd online en vier keer zoveel spelers over het algemeen actief. Ruim de helft heeft ook nog eens dingen gekocht in de microtransactiewinkel (zoals mounts en XP boosters). Zelfs het aantal spelers dat maandelijks betalen zijn gestegen.

LOTRO

Het heeft dus geholpen...

FTD zet torrentknop op Brein-site

Tijdens een van de deze week gevoerde rechtszaken tegen FTD heeft FTD in de rechtbank laten zien hoe eenvoudig het is een NZB-knop toe te voegen aan een applicatie of website, door een torrentknop te plakken in de website van de stichting BREIN.

Een belangrijk punt in de zaak van Brein tegen FTD is het feit dat de door FTD zelf uit hun software verwijderde NZB-knop eenvoudig is terug te plaatsen door gebruikers met behulp van software die is ontwikkeld door derden.

BREIN stelt dat het verwijderen van de knop slechts van cosmetische aard is. Daarmee zou FTD volgens BREIN verantwoordelijk zijn voor inbreuk op auteursrechten.

Met de NZB-knop worden gebruikers van het immens populaire FTD direct naar een NZB-zoekmachine als binsearch of nzbindex geleid.  Daarvandaan valt eenvoudig een NZB bestand te downloaden.  Door die in te laden in een nieuwsgroep-programma als SABnzbd+ of Grabit kunnen bestanden weer eenvoudig van usenet worden gedownload.

FTD ontkent niet dat de NZB-knop middels een aantal externe tools is terug te plaatsen, maar stelt dat zij daar part noch deel aan hebben, omdat de knop weer is toegevoegd door de gebruikers. Zoiets is mogelijk bij allerlei programma's en websites.

Ter ondersteuning heeft de Usenet-community in de rechtbank getoond dat een nzb-zoekknop simpel is toe te voegen aan de website van Brein, zo meldt FTD aan 3voor12.

FTD directeur Ronald Sievers zegt tegen 3voor12 dat dit een van de hoogtepunten van de zitting opleverde: "FTD heeft de NZB-knop niet terug geplaatst, dat hebben slimme gebruikers gedaan. Die hebben een soort add-on in de browser gemaaktJe moet het zien als een sticker die op een flyer geplakt wordt. Wij zijn daar geen voorstander van, we hebben hem immers niet voor niets weggehaald. Om uit te leggen hoe zoiets werkt, hebben we de rechter zo'n add-on getoond op de site van Brein. Met het tooltje konden we de site van Brein eenvoudig omtoveren tot een zoekmachine voor torrents. Daar hadden ze duidelijk niet op gerekend. Je kon het stoom uit de oren van Tim Kuik zien komen."

In zowel de zaak tegen Eyeworks als de bodemprocedure tegen BREIN boekte FTD de afgelopen dagen kleine morele overwinningen. Zo moest de advocaat van Eyeworks toegeven dat op FTD noch gedownload noch geüpload kan worden en kon de advocaat van BREIN niet anders dan toegeven dat het materiaal niet bij FTD staat, maar op usenet, een platform dat voor iedereen toegankelijk is.

Op fighttodefeat.nl doet FTD verslag van de rechtzaken.

Update:
Dit bericht is te LOL om niet omhoog te schoppen. 

Ontmoeting met dader beter voor slachtoffer

Slachtoffers die de dader van een misdrijf ontmoeten, zijn daarna minder bang voor en minder boos op de veroorzaker van hun leed. Dat blijkt uit onderzoek van Slachtoffer in Beeld. De resultaten zijn vrijdag bekendgemaakt.

Slachtoffers ervaren een gesprek met de dader als positief. Ze voelen daarna minder angst en minder woede richting de dader. De dader krijgt meer inzicht in de gevolgen voor slachtoffers. Bovendien blijken slachtoffers na de ontmoeting meer bereid de dader te vergeven dan wanneer er geen contact is.

Slachtoffer in Beeld wil meer gesprekken tussen beide partijen organiseren.

Borsato verwerkt financieel drama op nieuwe plaat

Marco Borsato ging het afgelopen jaar door een diep dal, maar slaat terug met een nieuw album. Dromen Durven Delen - 3Dimensies ligt volgende maand in de winkels, maakte Borsato vrijdag bekend. "Het is een van mijn meest persoonlijke albums ooit."

"Er is de afgelopen periode veel gebeurd", schrijft de zanger op zijn site. "Maar iedere hobbel in de weg leidt tot verdieping en al deze indrukken hebben hun weg gevonden in de muziek." Borsato werd vorig jaar september geconfronteerd met het faillissement van The Entertainment Group en heeft nog steeds te maken met de afwikkeling daarvan.

Voor zijn nieuwe plaat klopte Borsato wederom aan bij tekstschrijver John Ewbank. "Het mooie aan de samenwerking met John is dat hij als geen ander mijn gevoelens en gedachten kan vertalen naar de meest prachtige nummers", jubelt Borsato. "Het maakt de samenwerking wel intensief, je graaft ervoor niet alleen diep in je eigen gevoelens en emoties maar moet deze ook delen."

De eerste single van Borsato's nieuwe plaat, Waterkant, is vanaf volgende week op de radio te horen. "Waterkant vertelt een prachtig verhaal over nieuwe kansen", schrijft Marco over de ballad. "Juist om de nadruk op de tekst en het verhaal te leggen hebben we gekozen voor een kleine muzikale begeleiding." De single is vanaf 22 oktober te koop.

Aan de nieuwe plaat koppelt Borsato in totaal drie concerten in Arnhem en Antwerpen. Hij staat op 10 en 11 mei in het Arnhemse Gelredome, een week later doet hij het Antwerpse Sportpaleis aan. De kaartverkoop voor de Nederlandse shows gaat eind november van start.

"Het gaat meer dan ooit om de muziek", vertelt Borsato over zijn nieuwe plannen. "De titel van het album drukt perfect uit waar ik voor sta: Dromen, Durven, Delen. Bovendien is muziek driedimensionaal, Het is een samensmelting van muziek, tekst en artiest."


Borsato verwerkt faillissement TEG op plaat (Foto: Novum)

Ook Sijsling onderuit in Bergen

Na Jesse Huta Galung is ook Igor Sijsling bij de challenger in Bergen uitgeschakeld. Sijsling ging met tweemaal 4-6 onderuit tegen de als achtste geplaatste Justin Brown.

Brown had aan één break genoeg om de eerste set in de wacht te slepen. In het tweede bedrijf brak Brown de Nederlander bij 2-2. Op 5-4 kreeg Sijsling zijn eerste breakpoint van de partij, maar wist die niet te verzilveren.

Vriend dode vrouw Rijswijk spoorloos

De 27-jarige vriend van de vrouw die donderdagochtend samen met haar 4-jarige zoontje dood werd aangetroffen in een woning in Rijswijk, is spoorloos. De politie is naar de man op zoek.

De 27-jarige vrouw en haar zoontje werden donderdagochtend dood aangetroffen in de woning aan de Mandolinestraat. De moeder en het kind zijn door een misdrijf om het leven gekomen. Agenten troffen rond 10.30 uur de lichamen aan tijdens een deurwaardersbezoek. Na aanbellen werd niet opengedaan, waarna de agenten zich toegang tot het huis verschaften.

De slachtoffers waren al overleden, toen de agenten binnenkwamen. Hoelang de doden al in de woning lagen, is onbekend. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. De politie is op zoek naar mensen die contact hebben gehad met de vriend van de overleden vrouw.

Chileense lijst met welke kompel eerst is klaar

De schacht waardoor 33 Chileense kompels na ruim twee maanden uit een mijn moeten worden gered, is waarschijnlijk zaterdag klaar. Dat heeft Laurence Golborne, de Chileense minister van mijnbouw, gezegd. De lijst met de volgorde waarin de mijnwerkers naar boven worden gehaald is intussen ook gereed.

Golborne waarschuwde dat de reddingsoperatie na de voltooiing van de schacht nog niet meteen kan beginnen. Er zijn twee à drie dagen nodig om de schacht te inspecteren en vervolgens drie tot tien dagen meer indien deskundigen het nodig achten hem te versterken.

De volgorde waarin de mannen naar boven worden gehaald is vastgesteld aan de hand van medische evaluatie gedurende de twee maanden dat ze ondergronds zitten. Volgens de leider van de reddingsoperatie, commandant van de onderzeebootafdeling van de Chileense marine Renato Navarro, worden er voor het opstellen van een dergelijke lijst protocollen gebruikt, die bepalen dat eerst de meest behendige mannen de rit van vijftien à twintig minuten zullen maken, vervolgens de zwakste en tot slot de sterkste kompels.

De zestien reddingswerkers die de operatie zullen uitvoeren hebben hun training intussen geïntensiveerd. Navarro zei dat drie van hen paramedicus en tevens commando van de marine zijn. Zij 'behoren tot de besten in Chili als het gaat om reddingsoperaties', zo zei Navarro. Ze zijn bovendien bekend met de kooi die de kompels naar boven moet vervoeren. Ze zullen de mannen op hun fysieke en mentale gesteldheid beoordelen en ze in de kooi helpen.

"Eerst worden de meest behendigen naar boven gehaald, dat zijn degenen die meer over de rit kunnen vertellen en over problemen die zich zouden kunnen voordoen", zei Navarro.

Namen werden niet bekendgemaakt omdat de lijst nog gewijzigd kan worden. Vermoed wordt dat Edison Peña tussen de eersten zit die naar boven worden gehaald. Hij is 34 jaar en heeft ondergronds de gewoonte ontwikkeld om tien kilometer per dag te lopen, iets wat organisatievermogen, wil, vastberadenheid en fysieke fitness veronderstelt. Onder de zieke mijnwerkers heeft er één diabetes en een ander hoge bloeddruk.

De laatste kompel die naar boven wordt gehaald is waarschijnlijk de 54-jarige Luis Urzua, voorman op het moment dat de mijn instortte. Zijn collega's zien hem als hun natuurlijke leider. Zijn leiderschap en discipline zorgden ervoor dat de mannen de eerste zeventien dagen zonder contact met de buitenwereld en op een noodvoedselvoorraad doorkwamen. Volgens Robinson Marquez, oud-collega van Urzua, is hij 'een zeer geduldige en rustige man, die zal willen dat zijn manschappen eerst naar boven gaan'. Tot slot gaan de paramedici een voor een naar boven.

Boven de grond gaan de voorbereidingen voor de reddingsoperatie intussen door. Er is al een proefvlucht gemaakt met een legerhelikopter van de mijn naar het ziekenhuis in Copiapo, zo zei de Chileense minister van volksgezondheid. De mijnwerkers zullen, als ze eenmaal boven zijn, in groepjes van drie of vier direct naar het ziekenhuis vervoerd worden.


Volgorde reddingsoperatie Chileense kompels bekend (Foto: Novum)

WK-eisen FIFA gaan regering te ver

De regering wil FIFA-medewerkers geen strafrechtelijke immuniteit verlenen of arboregels tijdelijk opschorten tijdens het WK-voetbal als dit in Nederland zou worden gehouden. Dat blijkt uit interne documenten van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport waar NRC Handelsblad vrijdag over heeft bericht.

Het ministerie noemt de eisen van de wereldvoetbalbond waar landen aan moeten voldoen om in aanmerking te komen om het WK-voetbal te organiseren "verregaand".

De interne VWS-stukken waarover het dagblad heeft bericht, zijn tussen december vorig jaar en april dit jaar opgesteld. Maar ook in het nieuwe regeerakkoord staat dat "de Nederlandse overheid de baas blijft tijdens de evenementen en niet het IOC of de FIFA".

Obama vraagt vrijlating Liu

De Amerikaanse president Barack Obama heeft China vrijdag opgeroepen Nobel-vredesprijswinnaar Liu Xiaobo snel vrij te laten.

Obama zei dat Liu 'zijn vrijheid heeft opgeofferd voor zijn overtuiging' en noemde hem een 'welbespraakte en dappere woordvoerder voor het bevorderen van universele waarden door vreedzame en geweldloze middelen'.

De Amerikaanse president zei dat China op economisch terrein dramatische vooruitgang heeft geboekt, maar 'deze prijs herinnert ons eraan dat politieke hervorming hiermee geen gelijke tred heeft gehouden'.

ICC: proces Lubanga moet voortgezet

Het proces tegen de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga moet worden voortgezet. Dat heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vrijdag besloten. Het proces heeft drie maanden stilgelegen.

In hoger beroep werd een beslissing van een lager hof, dat in juli bepaalde dat het proces gestaakt moest worden en Lubanga vrijgelaten diende te worden, afgewezen. De beslissing werd destijds genomen omdat hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo weigerde de identiteit van een van de belangrijkste getuigen vrij te geven aan de advocaten van Lubanga.

Rechter Sang-hyun Song was het eens met het feit dat Moreno Ocampo de regels met voeten heeft getreden, maar vond ook dat het proces niet direct gestaakt had mogen worden. De rechters hadden Moreno Ocampo eerst sancties moeten opleggen om er zo voor te zorgen dat hij hun instructies zou opvolgen.

Moreno Ocampo zelf stelde dat zijn eerste taak was om de anonimiteit te waarborgen van de persoon die als tussenpersoon voor de onderzoekers met getuigen werkte en in gevaar zou kunnen worden gebracht als zijn identiteit bekend werd.

Song zei dat een hof niet kan functioneren als een aanklager zelf bepaalt welke instructies van de rechters hij opvolgt. Hij verwierp Moreno Ocampo's argument dat bescherming van getuigen zou moeten prevaleren.

"De bevoegdheden en plichten van de aanklager, veranderen niets aan het gezag van het hof om te kunnen bepalen wat een proces eerlijk maakt", aldus Song.

De 49-jarige Lubanga wordt beschuldigd van het inzetten en uitbuiten van kindsoldaten in Oost-Congo in 2002-2003. Hij ontkent de aantijgingen.


ICC: proces Lubanga moet voortgezet (Foto: Novum)

Sarkozy op bezoek bij paus

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vrijdag een bezoek aan paus Benedictus XVI gebracht. Het lijkt een poging zijn beschadigde reputatie bij Franse katholieken na het uitzetten van duizenden Roma enigszins te herstellen.

De uitzettingen zijn door veel rooms-katholieken bekritiseerd en de paus zelf leek er deze zomer ook naar te verwijzen in een boodschap over verdraagzaamheid. Op 22 augustus riep hij in het Frans op 'menselijke verscheidenheid te accepteren' en hij vroeg ouders om 'hun kinderen te onderrichten over de universele waarde broederschap', uitspraken die volgens velen aan Frankrijk waren gericht.

Vrijdag riep de Franse kardinaal Jean-Louis Tauran, hoofd van het bureau van de interreligieuze dialoog van het Vaticaan, in het bijzijn van Sarkozy en zijn gezelschap op tot gebeden voor Frankrijk en zijn leiders, voor 'absoluut respect voor het leven', voor vrede, rechtvaardigheid en 'dat immigranten en zij die vervolgd worden welkom zijn'.

Sarkozy heeft de uitzettingen van de Roma verdedigd door te stellen dat ze een onderdeel zijn van optreden tegen illegale immigranten en criminaliteit. De meeste Roma zijn afkomstig uit Roemenië en Bulgarije en mogen vrij naar Frankrijk reizen. Ze moeten wel een werk- of verblijfsvergunning aanvragen als ze willen werken of er gedurende langere tijd willen wonen.

Bonnenregen bij controleactie Haagse tram

Bij een grote controleactie in de Haagse tram zijn donderdag 175 mensen op de bon geslingerd. De actie van openbaarvervoerbedrijf HTM en de politie werd voor de vierde keer gehouden. Er werd zowel 's ochtends als 's avonds gecontroleerd in tram 4, 9 en 16.

In de ochtend richtten de controleurs zich met name op de schoolgaande jeugd, in de avonduren vooral op volwassen reizigers. De bekeuringen werden onder meer uitgeschreven voor zwartrijden, het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs en het opgeven van een valse naam.

Dit soort gezamenlijke acties is volgens de politie noodzakelijk, omdat HTM-medewerkers vaak worden geconfronteerd met geweld. Een medewerker raakte na mishandeling zelfs in coma.

Schorsing Nigeria opgeheven

De FIFA heeft de schorsing van Nigeria opgeheven. Het Afrikaanse land kreeg de schorsing vanwege overheidsinmenging in het voetbal.

De Nigeriaanse minister van sport besloot onlangs om de degradatieregels van vorig jaar te negeren. Daarnaast werd de secretaris-generaal van de Nigeriaanse voetbalbond gedwongen om af te treden.

Die functionaris mag nu terugkeren. Daarnaast heeft de overheid van het Afrikaanse land zijn bemoeienis met andere bondsaangelegenheden gestaakt.

Overigens wordt de schorsing voorwaardelijk opgeheven. Als de Nigeriaanse voetbalbond niet vrijuit kan opereren, zal er opnieuw en schorsing volgen.

Obama's adviseur James Jones stapt op

De adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama op het gebied van nationale veiligheid James Jones stapt op en zal worden vervangen door zijn ondergeschikte Tom Donilon. Dat hebben bronnen bij het Witte Huis vrijdag gezegd.

Obama gaat de wisseling van de wacht vrijdag in een ceremonie met de twee mannen aankondigen. Over twee weken verlaat Jones officieel het Witte Huis. Jones, die in februari 2007 na veertig jaar dienst opstapte bij het leger, was altijd al van plan om zijn post als adviseur binnen twee jaar te verlaten. Dat heeft een ingewijde gezegd.

Met Jones, wiens aftreden al werd verwacht, vertrekt opnieuw een belangrijke adviseur van Obama. Vorige week stapte stafchef Emanuel Rahm al op en naar verwachting vinden er nog meer wijzigingen plaats in het team adviseurs. De veranderingen aan de top vinden plaats nu Obama halverwege zijn termijn is en het moordende tempo in het Witte Huis zijn tol begint te eisen.

Nu Donilon wordt gepromoveerd tot adviseur nationale veiligheid, is het waarschijnlijk dat de functie van Rahm vervuld gaat worden door Pete Rouse, de interim-stafchef en al lange tijd adviseur van Obama.

Zuid-Afrikaanse steden wachten nog op WK-miljoenen

Speelsteden van het afgelopen WK claimen nog recht te hebben op vele miljoenen euro's. Ze hebben hun eis inmiddels bij de FIFA neergelegd.

De Zuid-Afrikaanse speelsteden hebben recht op een deel van de inkomsten uit de kaartverkoop. In totaal moeten de steden nog ongeveer vijftig miljoen euro ontvangen van de FIFA, schrijft The Times. "We hebben nog recht op tien procent van de kaartverkoop", zegt Michael Sutcliffe, burgemeester van Durban.

Het Moses Mabhida Stadion in Durban was afgelopen zomer één van de tien WK-stadions. De bouw van het nieuwe complex kostte de stad bijna 360 miljoen euro. Zuid-Afrika investeerde in totaal 1,2 miljard euro voor de moderne stadions waarin de WK-duels werden gespeeld.

Volgens de FIFA is niet de bond, maar het organisatiecomité (LOC) van het toernooi verantwoordelijk voor de uitbetalen van de ticketinkomsten. Het LOS wil de zaak zo snel mogelijk gaan afronden.

Waarschuwing tegen medisch 'wondermiddel'

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft een waarschuwing uitgebracht over het zogenaamde medische wondermiddel Miracle Mineral Supplement, dat onder andere kanker, hiv en malaria zou genezen. De autoriteit adviseert vrijdag het middel niet te gebruiken.

De VWA heeft nog geen klachten binnengekregen over bijwerkingen van het supplement. "In de Verenigde Staten en Canada zijn wel klachten binnengekomen, over onder andere ernstige misselijkheid, diarree en lage bloeddruk", laat een woordvoerder weten.

Volgens het consumentenprogramma Tros Radar zijn er in Nederland al tienduizenden flesjes van het middel verkocht. De VWA kan dit niet bevestigen. "We zijn nog bezig alles in kaart te brengen", aldus de woordvoerder. In de uitzending van maandag stelt Radar dat het 'eigenlijk niets anders is dan een schoonmaakmiddel, met alle gezondheidsrisico's van dien'.

Het middel is te verkrijgen via internetsites. Volgens de woordvoerder is het ook mogelijk dat het via andere kanalen in Nederland is te verkrijgen. De woordvoerder meldt dat het voorlopig niet mogelijk is het middel uit de handel te halen. Wel moet de producent de bewering dat het een geneesmiddel is van de verpakking halen.

Ombudsman onderzoekt thuiszittende kinderen

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer begint een onderzoek naar kinderen die niet naar school gaan omdat ze nergens worden toegelaten. Dat heeft de ombudsman vrijdag aangekondigd.

Elke dag gaan zo'n acht- tot elfhonderd kinderen niet naar school omdat ze vanwege bijvoorbeeld gedragsstoornissen of psychische problemen nergens worden toegelaten. In meer dan tachtig procent gaat het om kinderen in het voortgezet onderwijs. De problemen bestaan al jaren. De ombudsman krijgt er met enige regelmaat klachten over binnen.

Volgens de ombudsman heeft ieder kind recht op onderwijs. "Het is de vraag of de overheid zich zodanig inspant dat het recht op onderwijs voor deze groep in voldoende mate wordt gewaarborgd." Het onderzoek moet de problemen in beeld brengen. Ook wil de ombudsman mogelijkheden aandragen om de kinderen weer op school te krijgen. Hij verwacht het rapport eind dit jaar klaar te hebben.

Trappatoni moet paus teleurstellen

Giovanni Trapattoni is door de paus uitgenodigd om coach te zijn bij een wedstrijd van het Vaticaanse voetbalteam. Paus Benedictus XVI had de bondscoach van Ierland gevraagd om het team te coachen bij een benefietduel. De Italiaan moest het hoofd van de katholieke kerk echter teleurstellen, want Trapattoni heeft dan al andere verplichtingen.

La Gazzetta dello Sport meldde donderdag dat Trapattoni al 'ja' had gezegd, maar dat blijkt niet waar te zijn. "Ik moet dan al op een andere bank zitten. Ik kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn, tenzij de Ierse voetbalbond me ontslaat", grapte de ervaren oefenmeester.

Vaticaan XI speelt op 23 oktober in Rome een benefietduel tegen Guardia di Finanza, een politieteam dat geleid wordt door Roberto Donadoni. De paus zal dus een andere coach moeten zoeken voor zijn voetbalteam.

Tweede Superleague-training in Peking afgelast

Problemen met de baan eerder vandaag zorgden ervoor dat de tweede vrije training op het stratencircuit van Peking niet door is gegaan. Op verschillende plekken bleken de kerbs los te zitten.

Eerst werd de training een half uur opgeschoven, later bleek dit niet genoeg en werd alsnog de training afgelast. "We hebben problemen met kerbstones die los beginnen te raken, tussen de bochten acht en dertien. We hebben de tweede vrije training daarom om veiligheidsredenen moeten annuleren", aldus wedstrijdleider Bernard Cottrell.

"Contador onderging bloedtransfusie"

Een anonieme bron, die dichtbij Astana staat, heeft aan de Belgische krant HUMO bevestigd dat Alberto Contador een bloedtransfusie heeft ondergaan. Dit gebeurde in de periode tussen Critérium du Dauhpiné en de Tour de France.

"In de Dauphiné had Contador nog een tikje overgewicht. Er mocht nog een kilo of twee af", is in de betreffende krant te lezen. "Daar gebruiken ze dan clenbuterol voor (in combinatie met het schildklierhormoon triiodothyronine, red.): de laatste kilo's kwijtspelen, en er tegelijk over waken dat je geen spiermassa verliest. Of, in het beste geval, nog een beetje extra spiermassa kweken."

"In de periode tussen de Dauphiné en de Tour heeft Contador bloed afgetapt: kleine zakjes, om de bloedwaarden in zijn biologisch paspoort niet te verstoren. De afname is dus gebeurd op een moment dat er nog een spoortje clenbuterol in zijn bloed zat. En dat spoortje is in dat zakje bloed blijven zitten, tot hij het later opnieuw in zijn lichaam kreeg."

Wegereef denkt nog niet aan stoppen

Jan Wegereef is voorlopig nog niet van plan om zijn fluitje op te bergen. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) is druk bezig om het vaderlandse arbiterskorpts te verjongen. De 48-jarige leidsman doet er tot nu toe alles aa om fit te blijven, waardoor de bond niet kan zeggen dat hij in slechte conditie verkeerd.

"Doorstroming is goed, maar je kunt niet in één keer drie tot vier ervaren mensen laten vertrekken. Dat moet geleidelijk gaan", aldus Wegereef. "Ik heb de drive en ambitie door te gaan, in ieder geval voor één jaar. Ik bekijk het van seizoen tot seizoen. Ik ben topfit, ik voel me hartstikke goed en het gaat ook heel goed. Ik kan het allemaal nog heel goed bijbenen."

Wegereef traint nog altijd erg fanatiek. "Ik heb mezelf voorgenomen dat niemand ooit kan zeggen dat ik op mijn laatste benen loop en daarom train ik vijf tot zes keer per week, dat kan menig profvoetballer niet zeggen."

Daarnaast is de arbiter inmiddels één van de meer ervaren scheidsrechters op de Nederlandse velden. "Ik fluit 23 jaar in het betaalde voetbal en heb aardig wat ervaring opgebouwd, dat spreekt ook in mijn voordeel", vervolgt Wegereef, die overigens blij is met het respect dat hij van verschillende clubs krijgt. "Het zou een ander verhaal worden als ik van clubs en spelers hoor: 'Daar heb je hem weer'. Dan is het tijd om afscheid te nemen. Dat soort geluiden hoor ik helemaal niet en zo ervaar ik het ook niet. Integendeel zelfs. In de winterstop ga ik praten met de KNVB, dan wordt het concreet."

Been: "Medische staf Feyenoord de beste van Nederland"

Mario Been heeft ondanks de blessuregolf veel vertrouwen in de medische staf van Feyenoord. Bart Schenkeveld en Dani Fernandez kunnen lange tijd niet in actie komen, terwijl Jon Dahl Tomasson ook al geruime tijd afwezig is. Sekou Cissé kampt al maanden met een teenblessure en ook Ron Vlaar is geblesseerd. "Ik schaar het onder de noemer pech", zegt coach Mario Been tegen Voetbal International.

Feyenoord heeft de hele medische staf - bestaande uit Casper van Eijck, René Dannenberg, Fred Zwang en Marijn Eeuwijk - onlangs een nieuw contract gegeven. "Die mensen werken perfect met ons samen, dus hen verwijt ik helemaal niets. Sterker nog: ik denk dat wij de beste medische staf van Nederland hebben", aldus Been.

"Tomasson was genezen van zijn eerste spierblessure, maar door wat littekenweefsel kwam er een nieuwe scheur. De situatie van Sekou hebben we helemaal in kaart en hij wordt geopereerd, terwijl niemand wat kan doen aan de blessures van Vlaar, Dani en Schenkeveld."

Dakevangelist sleept gemeente voor rechter

Evangelist Joop van Ooijen stapt naar de rechter. In een kort geding eist hij dat de gemeente Giessenlanden stopt met het innen van dwangsommen. Zijn advocaat Romana le Roy zei vrijdag dat de zaak donderdag dient voor de rechtbank in Dordrecht.

Op het dak Van Ooijens boerderij langs de A15 stond lange tijd in witte letters de tekst Jezus redt. Onder druk van een dwangsom schilderde de 'dakevangelist’ de letters over in de kleuren rood en oranje. Van Ooijen dacht daarmee aan een uitspraak van de Raad van State te hebben voldaan. Het rechtsorgaan besloot half juli dat de gemeente Van Ooijen terecht een dwangsom oplegde. De letters waren te groot en te contrasterend, aldus Giessenlanden.

Ook na de verfbeurt bleef de tekst een doorn in het oog van de wethouder Jan de Groot (VVD) en hij kondigde aan door te gaan met het innen van de dwangsom. Maar volgens Le Roy kan de gemeente daarin niet volharden, omdat door de schilderbeurt een nieuwe situatie is ontstaan. De gemeente vindt niet dat de situatie is veranderd en wil daarom dat Van Ooijen het dak in oude staat herstelt.

Dakevangelist sleept gemeente voor rechter
Dakevangelist sleept gemeente voor rechter (Foto: ANP)

Deens wedkantoor geeft Schleck Tour-zege

Er loopt nog altijd een onderzoek naar het vermeende dopinggebruik van Tour-winnaar Alberto Contador. Een Deens wedkantoor, Bettson, loopt al op de zaken vooruit en keert ook uit aan de mensen, die Andy Schleck als winnaar van de Franse wielerronde hadden aangemerkt.

Eind september werd bekend gemaakt dat Contador het verboden middel clenbuterol had gebruikt, waardoor de Spanjaard zijn Tour-zege mogelijk kwijt raakt. Bettson is niet van plan om te wachten en is inmiddels gestart met het uitkeren van geld. "We veroordelen Contador niet, maar in deze situatie nemen we het zekere voor het onzekere. Nu er onzekerheid is over de winnaar, geven we onze klanten het voordeel van de twijfel", liet een woordvoerder van het wedkantoor, Jesper Mortensen, weten.

Mortensen deed zijn uitspraken tegenover de Deense website sporten.dk. Hij voegde daar ook nog aan toe dat mensen, die op een podiumplaats voor Schleck, Denis Menchov en Samuel Sanchez hadden gewed, hun geld zullen krijgen. Menchov en Sanchez stonden in het eindklassement namelijk als derde en vierde geklasseerd.

Weer arrestaties voor antihomogeweld Sittard

De politie heeft vrijdag nog drie verdachten opgepakt wegens betrokkenheid bij de mishandeling van drie homo's in Sittard. Het gaat om een 16-jarige jongen, een 18-jarige en een 20-jarige man, allen uit Sittard. Eerder werden twee mannen van 18 en 19 opgepakt.

Drie homoseksuele mannen werden in augustus mishandeld. Een 26-jarige man uit Maasbracht en twee 24-jarige mannen uit Sittard werden afzonderlijk via chatsessies naar plekken in Sittard gelokt. Daar werden ze in elkaar geslagen.

Een van de mannen brak hierdoor een oogkas. Een ander slachtoffer werd in de kofferbak van zijn eigen auto ontvoerd, maar werd uiteindelijk vrijgelaten. Zijn auto werd uitgebrand teruggevonden in Duitsland.

De drie mannen die vrijdag werden opgepakt zijn weer vrijgelaten, maar nog wel verdachten.

Shevchenko stopt na EK 2012

Andriy Shevchenko heeft besloten na afloop van het EK voetbal, dat in 2012 in Polen en Oekraïne wordt gehouden, zijn carrière als profvoetballer te beëinigen. Dit liet de aanvaller van Dinamo Kiev vandaag in de krant Sport-Express weten.

"Mijn beslissing staat vast. Ik kom hier niet meer op terug", was de duidelijke taal van Shevchenko, nadat hij het nieuws naar buiten had gebracht.

Shevchenko begon zijn loopbaan bij Dinamo Kiev en stapte vervolgens over naar AC Milan. In 2004 werd de aanvaller uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Na zijn avontuur in de Serie A vertrok de 34-jarige speler naar Chelsea, maar wist daar niet te imponeren.

Na twee seizoenen in de Premier League keerde Shevchenko weer naar AC Milan, maar slaagde er niet in om zijn prestaties van weleer te evenaren. Een jaar later was de aanvaller weer weg en keerde terug naar Engeland om opnieuw voor Chelsea te gaan spelen, maar koos vlak na de start van het vorige seizoen toch voor een terugkeer naar Dinamo Kiev.

Argentinië verliest van Japan in oefenduel

Japan heeft een vriendschappelijke wedstrijd tegen Argentinië met 1-0 gewonnen. Spits Shinji Okazaki scoorde halverwege de eerste helft de enige treffer van de wedstrijd. Bondscoach Alberto Zaccheroni boekte daarmee zijn eerste zege in dienst van de Japanse voetbalbond. De 52-jarige Italiaan werd in de zomer aangesteld als vervanger van Takeshi Okada, die de Japanners op het WK naar de achtste finale loodste.

Het was voor de Argentijnse interimcoach Sergio Batista juist zijn eerste nederlaag sinds hij na het WK Diego Maradona opvolgde. Eerder versloegen de Argentijnen Ierland en wereldkampioen Spanje in oefenverband.

Argentinië trad in Saitama op volle oorlogssterkte aan. Batista had basisplaatsen ingeruimd voor Lionel Messi, Carlos Tevez en Diego Milito. De sterspelers slaagden er echter niet in indruk te maken, waardoor Japan Argentinië voor het eerst sinds 2004 versloeg. De vorige zes ontmoetingen gingen allemaal verloren.

Volgende StarCraft II-episode pas over achttien maanden

Wie benieuwd is hoe het verhaal van de Protoss en de Zerg zich ontwikkelen in de StarCraft-wereld moet nog even geduld hebben. De volgende 'episode' van StarCraft II, genaamd Heart of the Swarm, komt pas over achttien maanden uit. Hierdoor staat de datum op maart/april 2012.

Blizzard verwacht zoals gewoonlijk zeer hoge kwaliteit voor hun spellen en dat zou een van de redenen zijn waardoor het erg lang duurt voordat het nieuwste deel van de StarCraft-serie uit zal komen. Bij het nieuwe deel zal ook de Battle.NET worden verbeterd, zo zei Project Director Greg Canessa dat de volgende features bij het nieuwe Battle.NET zullen verschijnen: ''trading replays, broadcasting replays, and upgrading profiles.'' Tot die tijd zullen de fans het dus moeten doen met de normale StarCraft 2.

Starcraft 2

Cel en werkstraffen voor bagagedieven Schiphol

Zestien van de twintig verdachten van bagagediefstal op Schiphol zijn vrijdag veroordeeld tot straffen variërend van een werkstraf van tachtig uur tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Vier verdachten zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De verdachten werkten als bagageafhandelaars op het vliegveld. Ze maakten stelselmatig koffers en tassen open om daaruit waardevolle goederen te stelen.

De marechaussee kwam de bende op het spoor nadat een reiziger aangifte had gedaan van diefstal uit zijn koffer. Toen ook een bagageafhandelingsbedrijf op Schiphol in november aangifte deed, werd de diefstal vastgelegd op camerabeelden. Daarbij gebruikte de marechaussee ook 'lokkoffers' waarin dure spullen werden gestopt om de bagageafhandelaars tot diefstal te verleiden.

Justitie eiste eerder straffen van maximaal anderhalf jaar. De rechter heeft in het vonnis meegewogen dat de reizigers hun bagage in goed vertrouwen meegaven aan de bagageafhandelaars. Ook de maatschappelijke afkeuring van dit gedrag en de 'aantasting van de goede naam van Schiphol' komen in de opgelegde straffen tot uiting.

Wielrenner Fernandez loopt botbreuken op

De Spaanse wielrenner Koldo Fernandez kwam gisteren tijdens Parijs-Bourges ten val. Zijn ploeg Euskaltel maakte vandaag bekend dat hij bij die valpartij verschillende botbreuken heeft opgelopen.

Tijdens de sprint op ongeveer 100 meter van de finish kwam de Spanjaard ten val. Hij brak daarbij een jukbeen en een sleutelbeen. Ook verloor hij drie tanden. Aanvankelijk was men bang voor een hersentrauma, maar bij nader onderzoek in het ziekenhuis bleek dat niet het geval.

Het is nog onduidelijk hoe lang Fernandez aan de kant staat. 

Twaalf jaar cel voor opzettelijke aanrijding Erp

Twee mannen van 22 en 21 jaar oud zijn veroordeeld tot twaalf en tien jaar cel wegens het opzettelijk veroorzaken van een aanrijding in het Brabantse Erp, waarbij een 49-jarige man uit Erp om het leven kwam. Daarnaast legt de rechtbank de 22-jarige bestuurder een rijontzegging van tien jaar op.

De twee mannen waren volgens de rechtbank uit op verzekeringsgeld. Justitie had veertien jaar geëist, maar de rechtbank oordeelde dat de mannen niet de bedoeling hadden iemand te vermoorden. Volgens de rechtbank handelden de mannen wel met voorbedachten rade en is er sprake van 'medeplegen van moord'. Ze namen op de koop toe dat bij hun actie iemand om het leven kon komen. Geen van beiden wordt als hoofddader beschouwd.

De 21-jarige man uit Nistelrode gaf op 1 oktober vorig jaar via een mobiele telefoon aan wanneer de 22-jarige man uit Venlo met zijn auto vanuit een zijweg de hoofdweg op moest rijden om zo een aanrijding te veroorzaken. De bestuurder probeerde driemaal voor de fatale aanrijding al een auto aan te rijden. Uiteindelijk reed de Limburger vanaf een fietspad hard een kruising op en schampte een bestelbus. Deze week uit en kwam tegen een boom terecht.

Douane laat verboden lading aan Iran door

De douane heeft twee ladingen met goederen bestemd voor Iran doorgestuurd terwijl dit in strijd was met de sancties die voor dat land gelden. Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven heeft de Kamer laten weten dat de douane de procedures inmiddels heeft aangescherpt. Onderzocht wordt of de exporteurs strafrechtelijk vervolgd worden.

In een lading zat een heliumlekdetecor dat in het kader van een samenwerkingsprogramma van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en het Iraanse agentschap voor atoomenergie AEOI werd verzonden. Het leveren van goederen aan het AEOI is echter verboden voor EU-landen. Een tweede lading bevatte drukmeters voor de Iraanse olie- en gasindustrie. Ook die goederen vallen onder het handelsembargo tegen het land.

De omstreden zending maakte in beide gevallen deel uit van een groter transport, dat verder niet bestond uit verboden goederen. Doordat dit niet apart geregistreerd werd, konden de goederen waarvoor een embargo geldt ongemerkt meegezonden worden. Omdat de lading het douanegebied van de EU al uit was toen de fout werd ontdekt, kon het transport niet tegengehouden worden.

Flessen Champagne-shampoo moeten winkel uit

Unilever moet de flessen Champagne-shampoo van Andrélon uit de winkels terughalen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Franse champagneproducenten, verenigd in het Comité interprofessionnel du vin de champagne, hadden in een kort geding geëist dat de flessen niet langer mogen worden verkocht. Volgens de producenten maakt Unilever onterecht gebruik van de beschermde naam Champagne.

Het voedings- en levensmiddelenconcern had eerder al toegezegd de reclamecampagne te willen aanpassen. Een tv-commercial was vijfhonderd keer uitgezonden. Vanwege het zeventigjarig bestaan van het shampoomerk Andrélon was de exclusieve Champagne-shampoo op de markt gebracht. Unilever wilde echter geen gehoor geven aan de eis van de champagneproducenten om alle geleverde flessen uit de winkels terug te halen.

Volgens Unilever zou de terughaalactie te veel kosten met zich meebrengen. De rechter ging niet akkoord met deze argumentatie en stelde de Franse champagneproducenten in het gelijk. Het concern moet alle winkels waaraan is geleverd binnen twee dagen opdracht geven de flessen Champagne-shampoo van Andrélon uit de schappen te halen en terug te sturen.


Flessen Champagne-shampoo moeten winkel uit (Foto: Novum)

'Begrotingstekort VS beangstigend'

Het begrotingstekort van de Verenigde Staten is 'beangstigend'. Dit heeft de vorige president van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) Alan Greenspan gezegd. Volgens hem zou de Amerikaanse overheid er goed aan doen om flink te snijden in de uitgaven in plaats van de belastingen te verhogen.

Greenspan: "De staatsschuld loopt op in een dusdanig tempo dat het verschil tussen de staatsschuld en de leencapaciteit snel slinkt." Volgens hem kunnen bedrijven nu terughoudend worden met investeren als gevolg van het tekort.

"Dit veroorzaakt namelijk onzekerheid over het toekomstige belastingbeleid. De Amerikaanse economie is mede gekrompen door de lage investeringen", aldus de voormalig Fed-voorzitter.

Het tekort van de VS bedroeg het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 september, 1,47 biljoen dollar. Dit is meer dan 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Amerika. Het tekort over het boekjaar van 2011 lijkt weinig te dalen; de schatting voor volgend jaar bedraagt 1,42 biljoen dollar.


Oud-president Federal Reserve Alan Greenspan: Tekort VS beangstigend

Liverpool riskeert strafpunten

Liverpool moet haast maken met de verkoop van de voetbalclub. De Engelsen riskeren in de competitie een straf van negen punten aftrek als de overname door New England Sports Ventures (NESV) vertraging oploopt, meldt de BBC.

Kop Holdings, het moederbedrijf van de huidige Amerikaanse eigenaren Tom Hicks en George Gillett waar Liverpool onder valt, moet voor 15 oktober zijn schulden aflossen. De club van Dirk Kuyt komt anders onder curatele te staan. NESV wil de Reds voor ruim 343 miljoen overnemen, waardoor de schuld van ruim 320 miljoen in een klap is afbetaald.

De definitieve overname laat echter op zich wachten, waardoor Liverpool mogelijk punten in mindering krijgt. De club kent met een achttiende plaats in de Premier League al een sombere seizoensstart. In zeven wedstrijden wisten de Liverpool slechts zes punten te scoren.

Kandidaat-ministers hebben er zin in

De kandidaat-ministers die vrijdag langs zijn geweest bij formateur Mark Rutte (VVD) lieten allen weten uit te kijken naar hun nieuwe job. "Ik heb er zin in om er wat moois van te maken", zei Henk Kamp (VVD) na afloop van zijn bezoek.

Als nieuwe minister van Sociale Zaken streeft hij naar 'goede relaties' met de sociale partners. Hoewel Kamp eerder minister van Defensie was, is zijn nieuwe portefeuille geen onbekend terrein. Als Kamerlid was hij jarenlang woordvoerder sociale zaken.

Als parlementariër werkte Kamp jaren 'intensief' samen met Geert Wilders, voordat die uit de VVD stapte. Hij verwacht dan ook een goede samenwerking met de PVV, die het kabinet als gedogende partij aan de benodigde meerderheid in de Tweede Kamer moet helpen. "Ik koester de samenwerking met de PVV."

Kamp moet nog wel even wennen aan de Nederlandse omstandigheden. Als speciaal commissaris namens de regering moest hij tot voor kort de staatkundige hervormingen op de Antillen in goede banen leiden. Hij werkte daarvoor vanuit Bonaire. "Het was de afgelopen twee jaar 30-plus. Dit is even afkicken."

Rutte ontving eerder op de dag CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. De huidige minister van Buitenlandse Zaken wordt onder Rutte vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Verhagen sprak van een 'heel mooie uitdaging'. "Ik ben er buitengewoon blij mee." Hij ziet het als een uitdaging om na de crisis de 'werkgelegenheid voor de toekomst' veilig te stellen.

Rutte ontvangt verder nog Piet Hein Donner (CDA), hij verruilt het ministerie van Sociale Zaken voor dat van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en oud-informateur Ivo Opstelten, die de scepter gaat zwaaien over het nieuwe ministerie van Veiligheid.

Als laatste is het vrijdag de beurt aan Melanie Schultz van Haegen (VVD). Zij wordt de nieuwe baas van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat een samenvoeging is van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Ruimtelijke Ordening.

De toekomstig premier voert nog tot en met dinsdag gesprekken met kandidaat-ministers. Over de overige 'poppetjes' wordt druk gespeculeerd. Zo melden verschillende politiek verslaggevers vrijdag dat CDA-senator Hans Hillen zijn intrek neemt in het ministerie van Defensie.

Demonstranten weggehaald van Binnenhof

Een demonstrant is vrijdag opgepakt nadat hij en ongeveer tien andere demonstranten bij het Binnenhof hadden geprotesteerd tegen bezuinigingen op de kunst- en cultuursector. De politie had met de organisatie van de actie afgesproken dat de demonstratie alleen op het Malieveld zou plaatsvinden.

De demonstratie in Den Haag was een protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet-Rutte op het gebied van kunst en cultuur en zou in eerste instantie op het Binnenhof plaatsvinden. Door de hoger dan verwachte opkomst werd die naar het Malieveld verplaatst. Meer dan tweeduizend mensen kwamen opdagen. Een groep demonstranten ging echter toch naar het Binnenhof.

Ze werden door de politie naar het Malieveld teruggestuurd. De politie heeft geen geweld gebruikt, maar wel werd een aantal demonstranten geduwd, meldt een woordvoerder van de politie. Toen een demonstrant niet mee wilde werken, is hij opgepakt.

Dagjesmensen hoefden het Binnenhof niet te verlaten.

Servische kerk veroordeelt homogeweld

De Servisch-orthodoxe kerk heeft vrijdag voor het eerst geweld tegen homorechtenactivisten veroordeeld. De kerk blijft echter tegen een gaypride die dit weekeinde plaatsvindt in Belgrado.

De kerk zei dat het aanzetten of overgaan tot geweld 'ogenschijnlijk in de naam van God of de christelijke kerk absoluut ontoelaatbaar is en in tegenspraak met de christelijke waarden'. "Geweld geneest of verslaat het kwaad niet, maar helpt alleen het te verspreiden", zo zei de Heilige Synode in een verklaring.

In het verleden heeft de kerk uitgehaald naar homorechtenactivisten. Bisschop Amfilohije heeft gezegd dat de activisten geweld uitlokken bij rechtsextremisten.

Publieke veroordeelding van homogeweld door de invloedrijke kerk is belangrijk voor Servische homo's, die regelmatig lastig worden gevallen door de overwegend conservatieve bevolking. Rechts-extremistische groepen hebben gedreigd met geweld tegen de organisatoren van en deelnemers aan de mars. Zij menen dat dergelijke festijnen haaks staan op de Servische grondwaarden.

In 2001 verstoorden de extremisten al eens een gaypride en vorig jaar werd door hun dreigementen het evenement afgelast.

De mars wordt gezien als een test voor Servië dat graag lid wil worden van de Europese Unie. De autoriteiten hebben beloofd de veiligheid van de bijeenkomst in Belgrado te garanderen.

Porsche denkt aan Formule 1

Porsche overweegt een terugkeer in de Formule 1. Het Duitse sportwagenmerk zou dan in 2013 willen instappen met een renstal onder de eigen naam. Dat onthulde vrijdag de Financial Times Deutschland.

Porsche was met eigen auto's actief in de koningsklasse van 1958 tot 1964. Het duurde daarna twee decennia eer Porsche weer actief werd, maar nu alleen als motorleverancier onder de naam TAG. Niki Lauda (1984) en Alain Prost (1985 en 1986) veroverden met een TAG-motor de wereldtitel voor McLaren. Na het seizoen 1991 stopte Porsche met de Formule 1.

Fors verlies Manchester United

Ondanks een positief bedrijfsresultaat heeft Manchester United een nettoverlies geleden van omgerekend 95,6 miljoen euro. Dit maakte de club vandaag bekend.

Het verlies komt volgens de club door de hoge rente die moet worden betaald voor leningen. United ging met het bedrijfsresultaat wel als eerste Engelse club over de grens van 100 miljoen pond (115 miljoen euro) heen. Dat groeide met 9,4 procent omdat vooral de inkomsten uit de commercie en de televisierechten behoorlijk zijn toegenomen.

Prijs voor oprichter Wikipedia

Jimmy Wales, oprichter van de online-encyclopedie Wikipedia, krijgt de Zwitserse Gottlieb Duttweilerprijs van 100.000 Zwitserse franken (70.000 euro). Wales is onderscheiden om "zijn drang om kennis te delen", aldus het Gottlieb Duttweiler Instituut in Rüschlikon vrijdag.

Jimmy 'Jimbo' Wales is een 44-jarige Amerikaan. Als kind las hij al encyclopedieën. Toen internet opkwam, richtte hij in 2003 de Wikimedia Foundation op, die toezicht houdt op Wikipedia. Talloze vrijwilligers plaatsen voortdurend nieuwe informatie op de Wikipediasite. Wales kwam in opspraak, toen hij de pagina over hemzelf steeds veranderde. Ook zou hij geld hebben aangenomen van Novelltopman Jeff Merkey om diens wikipagina aan te passen.

De Duttweilerprijs is opgericht door en genoemd naar de grondlegger van de Zwitserse Migros supermarken. De vorige winnaar was Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Staatsloterij wijst conflictbemiddeling af

De Staatsloterij wil niet dat het gerechtshof bemiddelt in het conflict met stichting Loterijverlies. Een woordvoerder laat weten dat de Staatsloterij geen reden ziet om het conflict op deze manier op te lossen omdat ze de eerdere rechtszaak tegen Loterijverlies 'ondubbelzinnig gewonnen' heeft. De Staatsloterij ziet het hoger beroep dat Loterijverlies heeft ingesteld met vertrouwen tegemoet.

De stichting had de Staatsloterij aangeklaagd omdat ze veel hogere winkansen zou hebben voorgespiegeld dan waar daadwerkelijk sprake van zou zijn. Zo heeft de Staatsloterij tussen 2000 en 2008 niet-verkochte lotnummers bij trekkingen laten meespelen. Loterijverlies vertegenwoordigt 23.000 deelnemers aan de Staatsloterij.

China censureert nieuws Nobelprijs

Twee uur nadat bekend is geworden dat de Chinese intellectueel Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, zwijgen de officiële media in China nog in alle talen over het nieuws. Alleen staatspersbureau Xinhua meldt dat het toekennen van prijs 'de Noors-Chinese relaties zou kunnen schaden.’

De Chinese overheid blokkeert sinds vrijdagmiddag Chineestalige websites die de naam van de mensenrechtenactivist noemen. Ook is het niet mogelijk naar informatie over Liu te zoeken via zoekmachines als Baidu en Google. Wie dat doet, verliest enkele minuten zijn internetverbinding.

Ook nieuwszender CNN wordt geblokkeerd om te voorkomen dat het nieuws de bevolking bereikt.

Toch zal het nieuws zich vermoedelijk snel verspreiden via China’s internetgemeenschap. Op de sociale netwerksite Douban speculeerden gebruikers al enkele dagen over de prijs, waarbij ze Liu’s naam verkeerd spelden zodat die niet werd opgemerkt door de censuur.

China censureert nieuws Nobelprijs
China censureert nieuws Nobelprijs (Foto: ANP)

CDA-jongeren vinden partij gewetenloos

De CDA-jongeren verwijten het CDA 'onduidelijkheid, zelfingenomenheid en gewetenloosheid'. Interruptie, het ledenblad van het CDJA, wijst erop dat de partij moet leren van de fouten die leidden tot de forse verkiezingsnederlaag van 9 juni en stelt vast dat zij die verantwoordelijk waren voor de campagne nog 'comfortabel zitten waar ze zaten'.

Het ledenblad vindt dat de regeringsdeelname van het CDA niet moet afleiden van bezinning op de principes van de partij en haar maatschappelijke positie. Volgens hoofdredacteur Gerard Adelaar moet het CDA zichzelf 'verstandig vernieuwen'. Hij noemt het blad het 'onafhankelijk geweten' van het CDA.

De afgelopen tijd is er veel te doen rondom het CDA, dat met de VVD in een kabinet stapt dat vanuit de Tweede Kamer gedoogsteun krijgt van de PVV van Geert Wilders. Op het partijcongres bleek afgelopen week dat ongeveer een derde van de CDA-leden zich tegen het regeer- en gedoogakkoord keert. De 21-koppige Kamerfractie heeft zich erachter geschaard, maar gaat de uitvoering kritisch volgen.

Borderlands GOTY komt 15 oktober uit

De Game of the Year Edition van Gearbox Softwares Borderlands zal vrijdag 15 oktober te koop zijn. Dit  heeft 2K Games bevestigd. De PC, PS3 en Xbox 360 zullen allen tegelijk uitkomen, dus niemand zal hoeven wachten.

 De GOTY-editie zal naast het originele spel ook de vier DLC add-ons bevatten. Voor de mensen die niet helemaal op de hoogte zijn, het gaat om de volgende vier downloads:
- The Zombie Island of Dr. Ned
- Mad Moxxi's Underdome Riot
- The Secret Armory of General Knoxx
- Claptrap's New Robot Revolution.

Gamers in de Verenigde Staten hadden nog veel meer geluk, want zij krijgen naast de eerder genoemde onderdelen ook nog eens een gratis lidmaatschap tot de ‘Duke Nukem Forever First Access Club’, wat betekent dat ze een stuk eerder toegang krijgen tot de Duke Nukem Forever demo. Het is heel waarschijnlijk dat dit lidmaatschap ook hier in Europa toegevoegd gaat worden, maar de officiële bevestiging laat nog even op zich wachten.

Griekenland vervolgt tientallen om kinderporno

Een vier maanden durend onderzoek heeft geleid tot het aanklagen van 177 personen die in Griekenland wonen. Zij worden aangeklaagd voor het bezit of de verspreiding van kinderporno via het internet. Dat heeft de Griekse politie vrijdag gezegd.

Achttien personen, van wie zestien Grieken en twee buitenlanders, werden gearresteerd. De arrestaties vonden plaats in heel Griekenland en waren onderdeel van een internationale operatie die de naam Operatie Voorhamer heeft meegekregen.

De autoriteiten namen 308 harde schijven, 39 computers en een groot aantal cd's en dvd's in beslag. Er wordt nog bekeken of de personen die kinderporno in hun bezit hadden, dit ook deelden met anderen.

Volgens de politie waren kinderen tussen de acht maanden en tien jaar slachtoffer van het misbruik. De verdachten zijn tussen de 28 en 55 jaar oud.

Donau neutraliseert giftig slib

De machtige rivier de Donau heeft ogenschijnlijk het giftige rode slib dat dat maandag weglekte uit een reservoir van een aluminiumfabriek in Hongarije geabsorbeerd zonder dat er ernstige schade is aan het milieu. Dat heeft de regering vrijdag bekendgemaakt. In totaal lekte maandag zes- tot zevenhonderdduizend kuub slib weg en kwamen vijf mensen om het leven. Drie mensen worden nog vermist.

Philip Weller, het hoofd van de Internationale Commissie voor de Bescherming van de Donau, zei dat de 'consequenties niet zo dramatisch lijken te zijn'. De pH-waarde van het water op het punt waar de modder de Donau instroomde was 9, fors lager dan de pH-waarde van 13,5 die werd gemeten in kanaaltjes nabij Kolontar. Een pH-waarde van 9 zorgt niet voor schade aan het milieu; de pH-waarde van water ligt normaal gesproken tussen de 6,5 en 8,5.

Toch is er een risico op langdurige schade aan het ecosysteem. Uit laboratoriumanalyses, die op verzoek van milieuorganisatie Greenpeace werden uitgevoerd, blijkt dat er hoge concentraties giftige stoffen in het slib zitten.

Uit monsters die een dag na de ramp werden genomen bleek dat er honderdtien milligram arseen per kilo droge stof werd gemeten. Deze waarde is bijna twee keer zo hoog als de waarde die normaal wordt gemeten in de zogeheten 'rode modder'. Uit een analyse van een watermonster dat werd genomen in een riviertje nabij Kolontar, bleek dat de hoeveelheid arseen in het water 25 keer zo hoog was als toegestaan.

De Hongaarse minister van milieu Zoltan Illes zei dat de rode modder een gebied van 41 vierkante kilometer heeft bedekt en dat het slib grote concentraties zware metalen bevat. Sommige van deze zware metalen kunnen kanker veroorzaken. Hij waarschuwde tevens voor mogelijke gevaren voor het milieu, in het bijzonder voor het grondwater.

Nu de regen die de afgelopen dagen in het gebied viel plaats heeft gemaakt voor droger en warmer weer, wordt steeds meer opdrogende slib als stof op de wind meegevoerd. Hierdoor kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. De reddingsdiensten hebben inwoners van het getroffen gebied aangeraden mondkapjes te dragen.

De waarschuwingen van de regering staan haaks op de opvatting van de prestigieuze Hongaarse Academie van Wetenschappen die zei dat, hoewel het slib gevaarlijk blijft, de concentratie zware metalen niet schadelijk is voor het milieu.

Reddingsploegen hebben vrijdag een ander bassin bij de aluminiumfabriek leeg laten lopen om een nieuwe ramp te voorkomen. Ruim honderdduizend kuub vloeistof uit een reservoir werd geleidelijk in een riviertje gepompt, dat na de ramp van maandag al dood werd verklaard. Er werd gips in het water gestrooid om het alkalische effect van de vloeistof te neutraliseren.


Donau neutraliseert slib (Foto: Novum)

Agent beschiet vluchtende auto Hoogeveen

De Drentse politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Hoogeveen een auto beschoten. In het voertuig zaten twee mannen die softdrugs bij zich hadden en na een controle waren gevlucht.

Bij een verkeerscontrole aan de Schutstraat bleek dat de twee inzittenden softdrugs bij zich hadden en zich niet konden legitimeren, waarna ze werden aangehouden. Een van hen wilde te voet en de andere met de auto vluchten. Daarop volgde een worsteling, waarbij een agent pepperspray gebruikte. Een verdachte stapte in de auto en reed in op de andere agent, die nog net opzij wist te stappen. Hij loste een schot met zijn wapen op de wegrijdende auto.

De twee verdachten, van wie de identiteit inmiddels bekend is, wisten te ontkomen. Ondanks een zoektocht zijn ze nog niet ingerekend. De auto werd kort daarna teruggevonden op de Vledderweg. De politie verricht nader onderzoek.

Weinig 25 tot 34-jarigen wonen nog thuis

In Nederland wonen slechts drie op de honderd vrouwen in de leeftijd van 25 tot 34 jaar nog bij hun ouders. Van de mannen in dezelfde leeftijdscategorie leeft 11 procent nog bij zijn ouders.

Deze percentages liggen beduidend lager dan het gemiddelde voor de 27 landen van de EU. Dat blijkt uit cijfers over 2008 die Eurostat, het Europees Instituut voor de statistiek, vrijdag heeft bekendgemaakt.

Alleen in Denemarken, Finland en Zweden wonen nog minder mannen en vrouwen van 24 tot 33 jaar oud nog bij hun ouders. In de hele EU woont bijna een op de vijf vrouwen en net niet een op de drie mannen in de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar nog thuis.

Bulgarije telt het hoogste percentage (61) mannen van 25 tot 34 jaar dat nog bij de ouders woont. Wat vrouwen betreft, spant Slowakije de kroon met 42 procent.

Weinig 25 tot 34-jarigen wonen nog thuis
Weinig 25 tot 34-jarigen wonen nog thuis (Foto: ANP)

VS verliest 95.000 banen in september

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september met 95.000 banen omlaaggegaan. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het cijfer is fors slechter dan verwacht. Analisten hielden voor publicatie rekening met een kleine groei van het aantal banen.

Het cijfer voor augustus werd neerwaarts bijgesteld tot een afname van het aantal banen met 57.000, van de eerder gemelde daling van 54.000 banen. Het werkloosheidspercentage bleef wel gelijk op 9,6 procent. Analisten gingen vooraf uit van een stijging naar 9,7 procent.


VS verliest 95.000 banen in september

Massa: "Red Bull is nog sterker dan verwacht"

De vierde en de vijfde plek vandaag waren voor Ferrari-coureurs Fernando Alonso en Felipe Massa. Het duo moest de rijders van Red Bull om en nabij de seconde voor zich laten.

"Ik dacht wel dat Red Bull hier sterk zou zijn, maar ze waren zelfs nog sneller dan ik had verwacht", vertelde Massa. "We krijgen morgen waarschijnlijk echter een natte kwalificatie, dus alles is nog mogelijk. We zullen gewoon het maximale moeten zien te halen uit de situatie zoals die morgen is."

Alonso heeft nog hoop op een goede afloop voor de Red Bull-rijders. "Red Bull lijkt hier onverslaanbaar, maar we hebben een paar keer gezien dat ze op vrijdag erg snel waren en op zondag toch verslagen werden. Ik heb vandaag nog geen perfecte ronde gereden, dus er is nog ruimte voor verbetering. Hopelijk kan ik mij morgen in de top-vijf kwalificeren."

Waxinelichtwerper drie maanden langer in cel

De 29-jarige man die op Prinsjesdag een glazen waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, mag nog negentig dagen worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Erwin L. heeft tot nu toe zeventien dagen vastgezeten.

De man moet langer zitten omdat hij zou hebben gepoogd zwaar lichamelijk letsel toe te brengen aan de mensen rond de koets. Ook heeft hij geprobeerd de koets te beschadigen en twee bedreigingen geuit.

De man heeft psychische problemen. Hij kwam al eerder met justitie in aanraking wegens bedreiging, belaging en mishandeling.

Ronaldinho speculeert over terugkeer bij PSG

Terwijl LA Galaxy interesse heeft in Ronaldinho, zegt de Braziliaan zelf dat hij misschien wel wil terugkeren bij Paris Saint-Germain.

"Alles is mogelijk. Het is voor mij onmogelijk op PSG te vergeten. De club heeft een speciaal plekje in mijn hart", aldus Ronaldinho op de website van Ligue 1. "Daar is het voor mij in Europa allemaal begonnen en iedereen wil natuurlijk eindigen op de plek waar het allemaal begon."

Paris Saint-Germain nam Ronaldinho in 2001 over van het Braziliaanse Grêmio. Twee jaar later vertrok de aanvaller naar FC Barcelona, waar hij uitgroeide tot de beste voetballer ter wereld. Met Barça won Ronaldinho in vijf jaar twee Spaanse landstitels, twee Super Cups en de Champions League.

"Ik hoop nog een aantal jaren op topniveau te kunnen spelen, dus er kan van alles gebeuren. Ik heb in Parijs een fantastische tijd gehad. Maar er ontbrak één ding: prijzen." Ronaldinho heeft bij AC Milan dit seizoen de vorm uit zijn hoogtijdagen weer teruggevonden. De Rossoneri zijn goed aan het seizoen begonnen met elf punten uit zes duels.

Ministers nemen afscheid van Balkenende

Het vierde kabinet-Balkenende is vrijdag voor de laatste keer bijeengekomen. Precies op zijn drieduizendste dag als premier zat Jan Peter Balkenende (CDA) voor het laatst de ministerraad voor.

Balkenende heeft een korte toespraak gehouden, net als vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie). "Ik heb hem bedankt namens alle collega's", zei Rouvoet na afloop. "We hebben niet met zijn allen zitten sniffen, maar we hebben wel 3,5 jaar samengewerkt. Dat doet je toch wat."

Rouvoet is ook een van de ministers die niet terugkeert in het nieuwe kabinet, omdat zijn partij daar niet in zit. Dat betekent onder meer dat hij zijn dienstauto met chauffeur moet inleveren. "Als minister mocht ik niet met de trein. Nu gelukkig wel weer. Reuze gezellig."

Minister van Verkeer Camiel Eurlings zit ook niet in het nieuwe kabinet. Hij gaat de politiek uit, in elk geval tijdelijk. "Ik moet snel een nieuwe telefoon kopen, want mijn huidige is van het ministerie en die moet ik inleveren." Eurlings gaat ook op zoek naar een auto. Hij heeft wel een MG, maar zo'n sportauto 'is niet zo praktisch voor het dagelijkse verkeer'.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), die na zijn ruzie met CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen ook de politiek verlaat, zei te hopen dat het kabinet een jaarlijkse reünie zal gaan houden, zoals veel eerdere kabinetten doen. Daar moeten ook de PvdA-bewindslieden bij zijn, vindt Klink, ook al hebben die het kabinet laten vallen door er in februari uit te stappen.

De afgelopen kabinetsperiode heeft vooral in het teken gestaan van de financiële crisis, memoreerde Klink. "De aanpak daarvan was toch het meest een prestatie van Wouter Bos en de PvdA."

De Zeeuw: "Knal in gezicht was heftiger dan het leek"

Demy de Zeeuw is naar eigen zeggen nog niet op zijn niveau van voor het WK in Zuid-Afrika. Dat zei hij tegenover de NOS.

De Ajacied kreeg tijdens de halve finale tegen Uruguay een trap in zijn gezicht van Martin Caceres, die een omhaal wilde uitvoeren. "Dat was toch wel heftiger dan het op dat moment leek. Ik dacht dat dat snel over zou gaan, maar er bleken toch een hoop ontstekingen te zitten."

Snel na het WK begon De Zeeuw met Ajax alweer aan het nieuwe seizoen. Zijn oude vorm is daardoor nog niet terug. "Ik ben niet zoals ik voor het WK speelde. Toen was ik frisser en fitter. Het heeft een hoop oorzaken. Je probeert te zoeken waar het precies ligt. Moet je harden trainen, of juist meer rust nemen?"

Zelf denkt de 27-jarige spelverdeler dat hij op de weg terug is. "Maar mensen die mij zien lopen en spelen denken wat anders." De Zeeuw hoeft inmiddels niet meer met een speciale beugel in zijn mond te voetballen.

Tientallen arrestaties Spanje om kinderporno

De Spaanse nationale politie heeft 57 personen gearresteerd bij een serie invallen in het hele land. De betrokkenen worden verdacht van het bezit van kinderporno of de verspreiding van kinderporno via internet. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken vrijdag bekendgemaakt.

Onder de arrestanten zijn twee politieagenten, een werkzaam in Baskenland, de ander in Andalusië. Naar nog eens 47 personen wordt onderzoek gedaan.

De politie beschreef de operatie als een van de grootste van de afgelopen jaren. De operatie richtte zich op personen die kinderporno deelden via peer-to-peer-netwerken. De politie gebruikte een geavanceerd nieuw softwareprogramma, dat werd ontwikkeld door de Noorse autoriteiten.

[125cc] Iwema onderuit bij crash

Motorcoureur Jasper Iwema heeft tijdens een valpartij bij de training voor de de Grote Prijs van Maleisië zijn duim geblesseerd. In de 125cc klasse ging de de Nederlander onderuit op het circuit van Sepang. Nader medisch onderzoek moet uitwijzen hoe ernstig de blessure is.

Iwema reed overigens met 2.18,285 de twintigste tijd. De snelste tijd werd gereden door Marc Marquez met 2.14,485.

Werknemers onwel bij werkzaamheden Noord/Zuidlijn

Bij werkzaamheden aan de toekomstige Noord/Zuidlijn in Amsterdam zijn vrijdag rond 10.30 uur drie werknemers onwel geworden na het inademen van giftige dampen. Die waren vrijgekomen in een bouwput aan het Rokin. Dat laat de politie weten.

Het ging om een ondergrondse gasbel met stikstofdioxide. De onwel geworden werknemers werden naar het ziekenhuis overgebracht. In totaal twaalf werknemers moesten de bouwput uit.

De politie laat weten dat de werkzaamheden vanaf 12.30 uur zijn hervat. Volgens een woordvoerder van de Noord/Zuidlijn is er geen sprake geweest van gevaar voor de omgeving. Een van de drie werknemers die onwel werden, is alweer aan het werk.

Aanslag op moskee in Afghanistan; gouverneur dood

Een bomaanslag op een moskee in de Afghaanse provincie Takhar heeft vrijdag aan vijftien mensen het leven gekost. Er vielen ruim twintig gewonden. Onder de doden is de gouverneur van de naburige provincie Kunduz. Gouverneur Mohammad Omar had eerder meerdere aanslagen op zijn leven overleefd.

Volgens een politiechef in Takhar was Omar het duidelijke doelwit van de aanslag op de Shirkat-moskee. Omar kwam regelmatig naar de moskee om er deel te nemen aan het vrijdaggebed.

Verhagen vindt beoogde posten een uitdaging

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is 'buitengewoon blij' dat hij gevraagd is vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te worden. Dat zei hij vrijdag na zijn eerste gesprek in zijn nieuwe rol bij formateur Mark Rutte.

Verhagen ziet het als een 'enorme uitdaging' om juist in deze tijd van financieel-economische crisis de werkgelegenheid in Nederland en de belangen van het bedrijfsleven in het buitenland veilig te stellen. Op de vraag of hij verstand van landbouw heeft, zei Verhagen dat het 'om meer' gaat: het bedrijfsleven, ondernemerschap, de agrofoodsector en innovatie.

"Dat is een uitdaging om daar in de komende jaren vorm aan te geven", aldus Verhagen. Hij wees erop dat Nederland 70 procent van het inkomen verdient met de export van producten.

Verhagen ging als eerste langs bij formateur Rutte, die in het gebouw van de Eerste Kamer de gesprekken voert met de beoogde bewindslieden.

Verhagen vindt beoogde posten een uitdaging
Verhagen vindt beoogde posten een uitdaging (Foto: ANP)

China: comité heeft Nobelprijs onteerd

Het Noorse Nobelcomité heeft de Nobelprijs voor de Vrede 'onteerd en bespot' door de prijs toe te wijzen aan dissident Liu Xiaobo. De banden met Oslo zullen er zeer onder lijden, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

"De Nobelprijs hoort te worden toegekend aan hen die streven naar etnische harmonie, internationale vriendschap en ontwapening en aan diegenen die vredesbijeenkomsten houden. Dat was de wens van Alfred Nobel", aldus de zegsman. "De handelwijze van Liu is tegenovergesteld aan het doel van de Nobelprijs."

Het was de verwachting dat China boos zou reageren op de toekenning van de prijs aan de dissident, wiens naam al in het geruchtencircuit werd genoemd. China waarschuwde het comité eerder dat het beschouwd zou worden als 'onvriendelijk gebaar', mocht de prijs naar Liu gaan.

China: comité heeft Nobelprijs onteerd
China: comité heeft Nobelprijs onteerd (Foto: ANP)

Wozniacki met pijn en moeite verder

Caroline Wozniacki heeft de halve finales van het WTA-toernooi in Beijing bereikt. De Deense won, ondanks een blessure, met 7-6 en 6-4 van Ana Ivanovic.

Wozniacki voert vanaf komende maandag de wereldranglijst aan. Tegen Ivanovic werd het een hoogstaande partij en beide speelsters timmerden er vanaf de baseline flink op los.

Bij de stand 3-1 in de tweede set verdraaide Wozniacki haar knie en ze schreeuwde het uit van de pijn. Wozniacki kon verder nadat het gewricht was ingetapet. Ondanks de pijn wist ze de partij alsnog naar zich toe te trekken.

Van der Sar spreekt gerucht over stoppen tegen

Edwin van der Sar is verbaasd over de berichten dat hij na dit seizoen een punt achter zijn carrière zet. De 39-jarige doelman van Manchester United ontkent dat hij al heeft besloten of hij doorgaat of stopt.

"Het is complete onzin", zegt Van der Sar vandaag op de website van zijn zaakwaarnemer Sport Promotion. De geruchten kwamen op gang doordat een medewerker van Manchester deze week meldde dat de recordinternational zijn beslissing al had genomen.

"Ik weet niet waar dit verhaal vandaan komt en of de bewuste man correct is geciteerd. Maar het verhaal slaat nergens op. Ik heb nog helemaal geen knoop doorgehakt. Niet of ik stop en niet of ik doorga na dit seizoen", aldus Van der Sar, die bezig is met zijn zesde seizoen in Manchester.

De sluitpost zegt in de loop van dit seizoen over een eventueel einde van zijn carrière te willen nadenken. "Pas dan neem ik een besluit en niet eerder. Voorlopig blijf ik me op United concentreren.''

Oppositie opent aanval op cultuurkortingen

De nieuwe oppositiepartijen hebben vrijdag de aanval geopend op de aangekondigde cultuurbezuinigingen van het nieuwe kabinet-Rutte. Namens de SP, D66 en haar eigen partij zei PvdA-parlementariër Jetta Klijnsma vrijdag, tijdens een protest op het Malieveld, alles in het werk te stellen om de plannen van Rutte om flink te korten op cultuur te stoppen.

"Ik kan mij niet voorstellen dat er niemand bij het CDA, de VVD of zelfs de PVV te vinden is die de waarde van cultuur inziet", stelde Klijnsma. Hiermee verwees zij naar de minimale meerderheid die de drie coalitiepartijen in de Tweede Kamer hebben. "De PvdA en de andere oppositiepartijen gaan echt alles in het werk stellen om deze draconische bezuinigingen tegen te houden."

Oppositie opent aanval op cultuurkortingen
Oppositie opent aanval op cultuurkortingen (Foto: ANP)

Gevlekte Cthulu's in Super Scribblenauts

Super Scribblenauts komt deze tiende maand uit. Daarom is er een leuke trailer uitgekomen die uitlegt wat er nieuw is in het tweede deel van deze originele reeks. In de onderstaande grappige video zul je zien dat bijvoeglijke naamwoorden een belangrijke rol kunnen spelen in het oplossen van de vele puzzels. Welke vreemde puzzel als oplossing een bonte Cthulhu nodig heeft die door een dappere boerenvrouw wordt gemolken is nog even verder fantaseren. Vanaf 29 oktober ligt Super Scribblenauts in de drukke winkel.

Beckham ziet Ronaldinho graag naar L.A. komen

David Beckham heeft Ronaldinho laten weten dat hij meer dan welkom is bij de L.A. Galaxy. Volgens La Gazzetta dello Sport heeft Beckham Ronaldinho gevraagd hem spoedig achterna te reizen om ook bij het Amerikaanse LA Galaxy te gaan spelen.

Het tweetal speelde samen bij AC Milan gedurende de huurperiodes van de Engelsman. Beckham liet weten graag weer met de Braziliaan samen te willen spelen, ditmaal in de Verenigde Staten.

Nadat de contractbesprekingen afgelopen zomer tussen Milan en de Braziliaanse spelmaker mislukten lijkt het zeer waarschijnlijk dat Ronaldinho zijn heil na dit seizoen elders zal zoeken. Zeker nu Robinho de voorkeur krijgt op positie achter de spits van trainer Massimiliano Allegri.

In Los Angeles zou voor Ronaldinho een contract klaarliggen dat hem tot 2014 €8 miljoen per jaar op zou opleveren.

Vakbond luidt noodklok over wc-loze treinen

Personeel en reizigers hebben recht op een fatsoenlijk toilet in de Sprinter Light Train. De Sprinters zonder wc's zijn bedoeld voor korte trajecten maar worden ook voor lange trajecten ingezet. Dat zegt de vakbond voor rijdend personeel VVMC, die de situatie onacceptabel noemt. Na vele klachten eist de VVMC van de NS op zeer korte termijn oplossingen.

De afwezigheid van een toilet is vervelend voor het personeel, dat de behoefte soms twee of drie uur moet ophouden. Een toiletbezoek tijdens een tussenstop is vaak niet mogelijk, de toiletten op de perrons zijn vaak te ver weg. Ook is op veel stations geen toilet te vinden.

Het personeel gaat alternatieven zoeken zoals urineren in een lege fles, aan de blinde kant van de trein of op een perron. Voor vrouwelijke collega's of medewerkers met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn zijn dit geen opties. Zij moeten direct van het toilet gebruik kunnen maken.

Reizigers komen ook in de problemen. Zo is het al vaker voorgekomen dat oudere reizigers en kinderen het in hun broek doen, stelt de vakbond. Het gebeurt ook dat reizigers in de trein of op het perron plassen of overgeven in de afvalbakken.

De meeste klachten komen uit Noord- en Zuid Holland. In een brief aan de NS heeft de VVMC geëist dat de treinen alleen voor korte trajecten moeten worden ingezet.

De kwestie speelt al langer. In april maakte minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) bekend dat op 115 toiletloze treinstations alsnog toiletten worden gebouwd, voor een totaal bedrag van tien tot vijftien miljoen euro. Hij deed dit op verzoek van de Tweede Kamer. Die oplossing werd in 2008 al gekraakt door de SP. "Een trein gaat echt niet wachten tot reizigers op het station hun plasje hebben gedaan", zei toenmalig SP-Kamerlid en huidig SP-fractievoorzitter Emile Roemer.

Officieel: Kim Jong Un volgt zijn vader op

Kim Jong Un volgt inderdaad zijn vader Kim Jong Il op als leider van Noord-Korea. Dat heeft een kopstuk binnen de Noord-Koreaanse regerende Arbeiderspartij officieel bevestigd in een interview met APTN.

Yang Hyong Sop zei dat Noord-Korea onder leiding komt te staan van de derde generatie Kim in de persoon van Kim Jong Un, de jongste zoon van Kim Jong Il.

Er werd al vrij lang vermoed dat de jonge Kim werd klaargestoomd voor de opvolging. Eind september verspreidden de Noord-Koreaanse staatsmedia de eerste officiële foto's van de jonge Kim. Ook werd bekend dat hij op belangrijke posten binnen de partij is benoemd. Naar verluidt is de pafferig ogende Kim eind 20.


'Kim Jong Un volgt zijn vader op' (Foto: Novum)

Aanvaring in het Kanaal; tanker maakt slagzij

In het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk heeft zich een aanvaring voorgedaan tussen een chemietanker en een vrachtschip. De met zesduizend ton oplosmiddel geladen tanker dreigt te kapseizen.

Er zijn tot dusverre geen giftige stoffen vrijgekomen. Alle dertien bemanningsleden van de onder Maltese vlag varende tanker Uranus zijn inmiddels in veiligheid gebracht, meldt de Britse kustwacht.

Nobelprijs voor de vrede voor Chinese dissident

De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar de Chinese dissident Liu Xiabo. Liu wordt onderscheiden voor zijn 'lange en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in China'. Dit heeft het Nobelcomité in Oslo vrijdag bekendgemaakt.

Volgens het testament van de Zweed Alfred Nobel is de vredesprijs bedoeld voor een persoon of instelling die zich op buitengewone wijze inzet voor het bevorderen van vrede en ontwapening. Het Noorse Nobelcomité zei dat het al lange tijd de mening is toegedaan dat er een nauw verband bestaat tussen mensenrechten en vrede.

De prijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in de Noorse hoofdstad Oslo, uitgereikt.


'Nobelprijs voor de vrede voor Chinese dissident' (Foto: Novum)

Penisverminkend badspeeltje teruggeroepen

Een speelgoedfabrikant roept duizenden badspeeltjes terug. Het vrolijk gekleurde duikbootje heeft namelijk al 21 jongetjes verminkt door hun piemeltjes aan flarden te snijden.

Het speeltje, dat Munchkin Bathtub Sub is gedoopt, is een oranje met gele duikboot en wordt voortbewogen door batterijen. Aan de onderkant van het bootje bevindt zich een inlaatventiel, en dit is juist het euvel. Volgens een Canadese terugroepaankondiging kan het ventiel losse huid opzuigen en daardoor snij- en schaafwonden veroorzaken.

De geneeskundige dienst van Canada heeft inmiddels twee meldingen binnengekregen van twee kleine jongetjes wier geslachtsdelen zijn verminkt door het speeltje. De fabrikant van het speeltje, Munchkin Inc., heeft nog negentien soortgelijke meldingen ontvangen.

Hoewel de incidenten niet direct medische zorg vereisen, heeft de fabrikant toch besloten een vrijwillige terugroepactie in het leven te roepen. Hiermee hopen zij nog meer verminkingen te voorkomen. Het in China geproduceerde speeltje is alleen al in Canada 4.260 keer over de toonbank gegaan. Het is helaas niet bekend of de badspeeltjes ook in ons land zijn verkocht.

Duikbootje
Schadelijk voor de gezondheid, weg met dat bootje!

Van Zwam hekelt handelswijze Labyad

Onlangs maakten we bekend dat Zakaria Labyad bij de wereldvoetbalbond (FIFA) zijn overschrijving naar Marokko had aangevraagd. De bondscoach van het Nederlands elftal Onder 19 was hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

Labyad had alle papieren al ingevuld en opgestuurd naar de FIFA, maar stapte wel met Oranje op het vliegtuig naar Slovenië. Van Zwam kreeg dinsdagavond pas te horen wat er speelde. "Ik heb Zakaria met de situatie geconfronteerd en hij gaf toe dat hij voor Marokko had gekozen. Ik respecteer zijn keuze, heb hem succes gewenst, de hand geschud en hem uit de selectie gehaald. De manier waarop hij het heeft aangepakt, verdient absoluut niet de schoonheidsprijs."

Een maand geleden gingen er al geruchten dat Labyad mogelijk voor Marokko uit wilde komen. "Toen verzekerde Zakaria mij dat hij nog geen keuze had gemaakt. Vervolgens hebben we afgesproken dat hij mij zou informeren bij nieuwe ontwikkelingen. Dat is niet gebeurd. Het had dus zomaar kunnen zijn dat we de EK-kwalificatie met een niet-speelgerechtigde speler hadden afgewerkt, met alle gevolgen van dien. We werken bij Onder 19 op basis van vertrouwen en dat vertrouwen heeft Zakaria beschaamd", vervolgde Van Zwam.

De bondscoach heeft inmiddels ook contact met Pim Verbeek, technisch directeur van de Marokkaanse voetbalbond, gehad. "Hij heeft mij uitgelegd dat Zakaria van alle consequenties op de hoogte was, als hij voor Marokko zou kiezen. Kijk, die jongen heeft onmiskenbaar specifieke kwaliteiten, laat dat duidelijk zijn. Maar het gaat erom dat hij die kwaliteiten ondergeschikt maakt aan het teambelang. Als Zakaria open kaart had gespeeld, dan hadden we op een andere manier afscheid van elkaar genomen. Ik hoop daarom dat hij hier van leert."

Dodental overstromingen Indonesië gestegen

Het dodental als gevolg van de overstromingen en modderlawines waardoor dorpen in de Indonesische provincie West-Papoea een week lang werden geteisterd is tot 104 gestegen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal oplopen omdat rond de honderd mensen als vermist zijn opgegeven.

Het noodweer hield genadeloos huis in vijf bergdorpen. Duizenden huizen werden verwoest of beschadigd en wegen en bruggen werden onbegaanbaar, waardoor het reddingswerk bemoeilijkt werd.

Inmiddels zijn sommige wegen weer begaanbaar gemaakt en kunnen hulpgoederen naar het getroffen gebied worden getransporteerd.


Dodental overstromingen Indonesië loopt op (Foto: Novum)

DNA-profiel nu binnen zes uur gevonden

Met een nieuwe onderzoeksmethode kan binnen zes uur een DNA-profiel worden vastgesteld. Deze snelheid is volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uniek in de wereld. Tot nu toe nam het snelste onderzoek 48 uur in beslag.

De onderzoeksmethode - genaamd DNA-6uur - is ontwikkeld door het NFI en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). DNA-6uur is handig als snelle opsporing belangrijk is, zoals bij terreurdreiging of ontvoering. De tijdwinst is te danken aan het gebruik van speciale chemicaliën en apparatuur, meldt het NFI.

Het met deze methode verkregen DNA geldt in de rechtszaal niet als bewijs. Daarvoor is een uitgebreider profiel nodig.

Bres: Oh Oh Cherso stel randdebielen

De Haagse intellectueel Henk Bres walgt van de Haagse Oh Oh Cherso-crew. "Ik ben trots op mijn stad en die wordt nu belachelijk gemaakt door een stel randdebielen", zegt hij teleurgesteld in het elite-tijdschrift Party.

Bres ergert zich dood aan 'Barbie': "Dat blonde wijf dat zegt dat ze frikadellen en kroketten lust, maar géén vlees eet. Dat is geen Hagenees, kom nou!" Donderdag trok de zesde uitzending van het vakantieprogramma Oh Oh Cherso bijna 1,4 miljoen kijkers.


Hagenees Henk Bres: Oh Oh Cherso-crew stel randdebielen (Foto: Novum)

Somalische piraten kapen Taiwanees vissersschip

Somalische piraten hebben een Taiwanees vissersschip met veertien bemanningsleden gekaapt. Het schip werd overmeesterd op ruim vierhonderd kilometer ten oosten van Madagascar, ver buiten de zone waarin de EU-patrouillevloot opereert. Dit heeft een woordvoerder van de EU-vloot vrijdag bekendgemaakt.

De kaping is een teken dat de piraten steeds verder zuidelijk hun slag proberen te slaan.

Nadal eenvoudig door in Tokio

Rafael Nadal heeft zich bij het ATP-toernooi in Tokio geplaatst voor de halve finale. De nummer één van de wereld versloeg Dmitry Tursunov met 6-4 en 6-1.

De Rus is op de weg terug na een vervelende enkelblessure. Na drie operaties maakte hij dit jaar op Roland Garros zijn rentree op de tennisbaan.

Nadal neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van de partij tussen Victor Troicki en Guillermo Garcia-Lopez.

Kamerlings 'Toen Ik Je Zag' weer op 1

De nummer 1-hit 'Toen Ik Je Zag' van de woensdag overleden Antonie Kamerling staat opnieuw op nummer 1 in verschillende hitlijsten. Het liedje, dat geschreven werd door Guus Meeuwis, was in 1997 al eerder een grote hit in Nederland.

Op muziekwinkel iTunes heeft het nummer zelfs de eerste twee plekken in bezit. Het gaat om hetzelfde liedje, dat afkomstig is van twee verschillende verzamelalbums, waardoor het nummer dubbel staat genoteerd.

Kamerling zong het nummer als zijn alter ego Hero uit de film All Stars. Het was voor Kamerling de aanzet tot een muziekcarrière.


Antonie Kamerlings 'Toen Ik Je Zag' opnieuw populair

FC Twente - Werder Bremen in uitverkocht huis

FC Twente doet op financieel vlak goede zaken in de Champions League. De wedstrijd tegen Werder Bremen, die voor 20 oktober op de rol staat, is volledig uitverkocht. Dit maakte de ploeg uit Enschede vandaag bekend.

De fans, die nog niet over een ticket beschikken, krijgen mogelijk een nieuwe kans. Mochten er namelijk kaarten terugkomen van de Europese voetbalbond (UEFA) Werder Bremen, dan zullen deze hoogstwaarschijnlijk aan supporters van FC Twente worden verkocht.

[K1] Protesten tegen Schilt

Sem Schilt won zaterdag op punten van Hesdy Gerges, maar het management van de voor Egypte uitkomende K1-vechter heeft hiertegen protest aangetekend. Zij zijn van mening dat Schilt gediskwalificeerd moet worden omdat zijn scheenbeen is ingetaped. Bovendien waren zij het niet eens met het jury-oordeel en vonden zij dat Gerges recht had op een extra ronde.

"Aan de jury-uitslagen hielden we een vreemde smaak over. Hesdy is zwaar benadeeld. Maar ons allerbelangrijkste argument is dat Sem Schilt niet getapet had mogen worden. Als je naar de regels kijkt, is er maar één conclusie te trekken: Schilt moet eruit", aldus Simon Rutz van It’s Showtime, waarbij Gerges titelhouder in het zwaargewicht is.

Rutz geeft aan gewacht te hebben met het aantekenen van het protest totdat de partij voorbij was. "Wij zijn zo correct geweest om tijdens de partij geen tumult te maken, want dat zou heel slecht voor de sport geweest zijn."

Schilt gaf aan niets gemerkt te hebben van het tapen: "Bas stond aan mijn been te trekken, maar ik heb niet gezien dat hij daar een stuk tape omdeed. Mijn scheen bloedde wel en na afloop is een aantal hechtingen geplaatst", aldus Schilt, die in spanning moet afwachten of hij op 11 december zijn wereldtitel mag verdedigen in Japan.

In de regels van de K1 staat dat er niet mag worden gevochten met een bloedende wond. Tapen tijdens een gevecht is verboden, dus een snee betekent normaal gesproken het einde van een gevecht.

Mertens ook niet tegen Oostenrijk

Dries Mertens zal zijn debuut in de nationale ploeg van België voorlopig nog even uit moeten stellen. De aanvaller van FC Utrecht raakte enkele dagen geblesseerd aan zijn linkervoet en miste daardoor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan al.

Nu blijkt dus dat bondscoach Georges Leekens Mertens ook heeft geschrapt voor het tweede kwalificatieduel tegen Oostenrijk, dat voor dinsdag op de rol staat. De 23-jarige voetballer keert morgen terug naar België en zal dan onderzocht worden.

Isner verslaat Davydenko in Beijing

John Isner heeft de halve finale van het ATP-toernooi van Beijing bereikt. De Amerikaan was in twee sets te sterk voor de als vierde geplaatste Rus Nikolay Davydenko: 7-6 (2), 6-4.

Novak Djokovic verzekerde zich al eerder voor een plaats bij de laatste vier. In de halve finale neemt Djokovic het op tegen Isner. De andere wedstrijd gaat tussen de winnaars van de duels tussen David Ferrer (8) tegen Robin Söderling (3) en Ivan Ljubicic tegen Andy Murray (2).

Nieuwe schoenen in PES 2011

Konami heeft vandaag details bekendgemaakt over de eerste DLC voor PES 2011. De gratis download zal op 12 oktober beschikbaar zijn voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

De DLC zorgt ervoor dat de selecties van de teams volledig up to date zijn, en de clubs die zich kwalificeren voor de UEFA Champions League Group Round worden toegevoegd aan de dedicated mode van de game. Een aantal teamkits zijn geüpdatet en er zijn vier extra gelicentieerde schoenen van Nike opgenomen, waaronder de Total 90 Laser Elite. Als extraatje bevat de DLC ook drie nieuwe wallpapers met cover ster Lionel Messi in de ‘Extra Content' map.

PES 2011

Spielberg interesse in Halo-film

Regisseur Steven Spielberg zou bezig zijn om de rechten voor een film rond de gameserie Halo te krijgen. Volgens de website van het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine wil Spielbergs filmmaatschappij Dreamworks de boeken over de Halo-serie als bronmateriaal gebruiken om een conflict met licentiehouder Universal Studios te omzeilen.

Dreamworks zou de film op de boeken en niet de games willen baseren om niet voor de gemaakte kosten van licentiehouder Universal Studios te hoeven opdraaien. Deze filmstudio heeft in het verleden al 8,5 miljoen euro in de verfilming van Halo gestoken. In 2007 werd The Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson aangetrokken om de film te produceren. Hij mocht zelf een regisseur uitkiezen, dat werd de toen aanstormende Zuid-Afrikaan Neil Blomkamp. Universal had echter geen vertrouwen in Blomkamp, waarna de film werd afgeblazen. Blomkamp maakte daarop zijn eigen film, District 9, die in 2009 een groot succes werd. Inmiddels heeft Universal Studios alle plannen rond een Halo-film aan de kant geschoven.

Microsoft heeft in het verleden aangegeven de komst van een Halo-film niet te willen uitsluiten. De betrokkenheid van Spielberg zou hierin een doorslaggevende factor kunnen zijn. Halo gaat over de strijd tussen menselijke supersoldaten en verschillende buitenaardse rassen. De benodigde special effects zouden een verfilming erg duur maken.


(Foto: Novum)

Miljoeneninvestering in Bethesda

Investeerders gaan omgerekend ruim 108 miljoen euro in Bethesda Softworks stoppen. Het geld is hoofdzakelijk bedoeld voor de ontwikkeling van games. Moederbedrijf ZeniMax heeft het geld losgepeuterd bij investeringsbedrijf Providence Equity Partners dat drie jaar geleden al het dubbele investeerde. Dat schrijft de website Gamesindustry.

Meerdere investeerders zagen volgens ZeniMax wat in Bethesda. Uiteindelijk is er gekozen voor Providence Equity Partners gezien de relatie die in de afgelopen jaren is opgebouwd.

Onder ZeniMax en Bethesda vallen gamestudio's als Bethesda Game Studios, id Software en Arkane Studios. Games als Fallout 3, Elder Scrolls IV: Oblivion, Quake Live en Rage worden binnen eigen beheer geproduceerd.

Vechten met nieuwe superhelden in X-Men: Destiny

Gamers kunnen binnenkort met nieuwe superhelden spelen in een nieuwe game binnen het Marvel-universum. Dat heeft uitgever Activision donderdag bekendgemaakt. X-Men: Destiny bevat gloednieuwe mutanten en een originele verhaallijn.

In X-Men: Destiny wordt gespeeld met nieuwe rekruten binnen het X-Men-team. Keuzes die de speler maakt binnen het spel hebben invloed op het verloop en de conclusie. Marvel wil zondag op de Comic-Con-beurs in New York meer details uit de doeken doen.

X-Men: Destiny moet in de herfst van volgend jaar op verschillende spelcomputers verschijnen.

Parket Parijs belet onderzoek corruptie

Het parket in Parijs heeft donderdag een stokje gestoken voor een onderzoek of corruptie rond een defensiecontract met Pakistan een rol heeft gespeeld in een autobomaanslag in 2002 in Karachi. Volgens het parket is de onderzoeksrechter daar niet toe bevoegd.

Bij de aanslag kwamen veertien mensen om het leven, onder wie een groep medewerkers van de Franse marineleverancier DCN. Zij werkten in Karachi aan drie onderzeeërs die Frankrijk in 1994 aan Pakistan had verkocht.

Aanvankelijk werd de aanslag toegeschreven aan Al-Qaida, maar in de Franse pers is een memo van een voormalige inlichtingenofficier opgedoken dat een verband suggereert met mogelijke omkoping. Volgens het memo was de aanslag mogelijk een wraakactie voor een beslissing van Frankrijk om afgesproken geheime smeergeldbetalingen stop te zetten.

Onderzoeksrechter Reynaud van Ruymbeke wilde dat aspect wel onderzoeken, maar het parket tekende onmiddellijk bezwaar aan. Volgens Olivier Morice, advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers, wil het openbaar ministerie blijkbaar 'de hoogste figuren van het land beschermen'.

Bayern verwacht Robben na winterstop weer terug

Bij Bayern München verwacht men pas na de winterstop weer over Arjen Robben te kunnen beschikken.

Sportief directeur Christian Nerlinger: "Zijn herstel verloopt volgens schema. Hij begint nu zijn hamstring steeds meer te belasten, dan fietsen, vervolgens krachttraining en daarna ook looptraining", aldus Nerlinger in Bild.

Robben raakte vlak voor het WK geblesseerd aan zijn hamstring. Hij werd door fysiotherapeut Dick van Toorn toch nog op tijd klaargestoomd en speelde nog een belangrijke rol voor Oranje in Zuid-Afrika. Na een korte vakantie keerde hij terug bij zijn club. Bij een routinecontrole kwam men er achter dat Robben nog altijd geblesseerd was aan zijn hamstring.

Sindsdien zit Robben aan de kant. Hij speelde dit seizoen nog geen minuut voor de ploeg van Louis van Gaal.

Vervolg van het lift filmpje

Gisteren hadden we een filmpje van een bestuurder van een scootmobiel die geen geduld had om te wachten op de lift. Dankzij Paul weten we nu ook de afloop, als ik de vertaling van Google mag geloven is de afloop fataal.

Het enige wat ik me nu nog afvraag is dat de website (of beter gezegd de vertaling) het heeft over een ongeluk. Alleen als iemand bewust door een deur heen beukt dan is daar voor mijn gevoel weinig ongeluk aan...

 Met dank aan Paul voor de submit.

Helft beoogde ministers bekend

Formateur Mark Rutte ontvangt vrijdag vijf beoogde ministers. Achtereenvolgens spreekt de aankomend premier met Maxime Verhagen (CDA), Henk Kamp (VVD), Piet Hein Donner (CDA), Ivo Opstelten (VVD) en Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (VVD).

Verhagen is beoogd minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Donner staat voorgesorteerd voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Opstelten voor het nieuwe ministerie van Veiligheid en Justitie. Schultz zou als minster van Infrastructuur en Milieu toetreden tot het eerste kabinet Rutte.

Verhagen wordt om 11.00 uur in het gebouw van de Eerste Kamer verwacht, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst

VVD en CDA leveren allebei zes ministers en vier staatssecretarissen. Zaterdag, maandag en dinsdag voert Rutte ook nog gesprekken met kandidaat-bewindslieden. Hij wil van hen weten of ze achter het regeerakkoord staan. Mogelijk staat de regeringsploeg dan donderdag op het bordes.

Waarschuwing voor ritje op walvis

Een Australische tiener die voor de kick op de rug van een walvis klom en zich liet meevoeren, komt er met een waarschuwing van af. Dat heeft het ministerie van Milieu en Natuurbeheer in de staat West-Australië vrijdag bekendgemaakt. De jongen had een boete van 10.000 Australische dollar (ongeveer 7000 euro) kunnen krijgen voor het lastigvallen van een beschermde diersoort.

De jongen zag vorige maand een zuidkaper zwemmen bij Albany, een stad in het zuidwesten van Australië. Het dier zwom ongeveer twintig meter uit de kust. De tiener kon de aandrang niet weerstaan, zwom naar de walvis toe en klom op de rug van het dier om zo te kunnen 'surfen'.

Een getuige zag het gebeuren en maakte foto’s. Die kwamen terecht bij de autoriteiten in de staat West-Australië. Familieleden van de jongen herkenden hem en gaven hem aan.

Onderzoek naar executies door leger Pakistan

De opperbevelhebber van het Pakistaanse leger heeft een onderzoek gelast naar mogelijke schendingen van de mensenrechten door Pakistaanse militairen. Het onderzoek spitst zich toe op videobeelden op internet van mannen in uniform die een groep vastgebonden en geblinddoekte mannen standrechtelijk doodschieten.

In eerste instantie moet worden nagegaan of de geüniformeerde mannen inderdaad militairen zijn, zei opperbevelhebber generaal Ashfaq Parvez Kayani vrijdag.

Volgens het Amerikaanse SITE gaan de beelden op internet vergezeld van de mededeling dat ze zijn opgenomen in de Swatvallei, in 2009 het toneel van een grootscheepse operatie van het Pakistaanse leger tegen de Taliban.

Balkenende drieduizend dagen premier

De vermoedelijk laatste ministerraad onder leiding van Jan-Peter Balkenende valt samen met zijn drieduizendste dag als premier. Balkenende werd op 22 juli 2002 beëdigd als premier. De eindstreep nadert inmiddels met rasse schreden voor de CDA'er. Naar verwachting presenteert Mark Rutte donderdag zijn eerste kabinet, waarin voor Balkenende geen plaats is ingeruimd.

Balkenende is de op vier na langstzittende premier. Ruud Lubbers, Charles Ruijs de Beerenbrouck, Willem Drees en Johan Rudolf Thorbecke gaan hem voor. In de ruim acht jaar dat Balkenende in het torentje zat passeerden vier kabinetten de revue, waarvan er drie de eindstreep niet haalden. Mogelijk gaat de Zeeuwse politicus de internationale politiek in.

Birmese veerboot met kinderen gezonken

In de Ayeyarwaddy-delta in Birma is een veerboot met veel schoolkinderen aan boord gezonken. Zeker negentien mensen, onder wie vijftien kinderen, zijn verdronken. Drie mensen worden nog vermist. Het ongeluk voltrok zich woensdag, maar werd vrijdag pas door de Birmese staatsmedia wereldkundig gemaakt.

De veerboot is vermoedelijk gekapseisd omdat hij te zwaar beladen was. Aan boord bevonden zich 79 passagiers, van wie er 57 konden worden gered. De schoolkinderen waren met hun leerkrachten op weg naar een voetbalwedstrijd.

In de Birmese delta zijn veerboten het geëigende vervoermiddel.

Monfils verrast Roddick in Tokio

Gaël Monfils heeft bij het ATP-toernooi in Tokio de halve eindstrijd bereikt. De als vijfde geplaatste Fransman versloeg verrassend de Amerikaan Andy Roddick met 7-6, 4-6 en 7-6.

Radek Stepanek bereikte de halve finales zonder te spelen. Zijn tegenstander, de Fin Jarkko Nieminen, trok zich terug. De andere kwartfinales gaan tussen Rafael Nadal en de Rus Dmitri Tursunov en Victor Ytocki tegen de Spanjaard Guillermo García-López.

Uitslag tweede vrije training Japan

In de tweede vrije training heeft Red Bull Racing opnieuw laten zien dat hun wagens de snelsten zijn op het circuit van Suzuka in Japan. Vanmorgen bezetten coureurs Sebastian Vettel en Mark Webber ook al de eerste twee plekken. De baan was net als eerder vandaag droog, er hing wel wat bewolking.

Op gepaste afstand wist Robert Kubica zijn Renault wederom naar een derde tijd te sturen, de beide Ferrari's reden naar de vierde en vijfde tijd. McLaren Mercedes-rijder Lewis Hamilton bleef in vt2 op acht ronden steken, aangezien de Brit zijn bolide in de bandenstapels parkeerde en het linkervoorwiel daarbij geheel afbrak. De voormalig wereldkampioen bleef steken op een dertiende tijd.

Uitslag tweede vrije training Japan

# Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel RBR-Renault 1:31.465
32
2 Mark Webber RBR-Renault 1:31.860 0.395 29
3 Robert Kubica Renault 1:32.200 0.735 32
4 Fernando Alonso Ferrari 1:32.362 0.897 34
5 Felipe Massa Ferrari 1:32.519 1.054 35
6 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:32.533 1.068 28
7 Vitaly Petrov Renault 1:32.703 1.238 32
8 Michael Schumacher Mercedes GP 1:32.831 1.366 27
9 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:32.842 1.377 26
10 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 1:32.851 1.386 26
11 Nico Rosberg Mercedes GP 1:32.880 1.415 26
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 1:33.471 2.006 31
13 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:33.481 2.016 8
14 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1:33.564 2.099 16
15 Nick Heidfeld BMW Sauber-Ferrari 1:33.697 2.232 33
16 Sebastien Buemi STR-Ferrari 1:34.005 2.540 32
17 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 1:34.055 2.590 37
18 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 1:34.310 2.845 33
19 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 1:36.095 4.630 37
20 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 1:36.333 4.868 33
21 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 1:36.630 5.165 28
22 Timo Glock Virgin-Cosworth 1:36.834 5.369 28
23 Bruno Senna HRT-Cosworth 1:37.352 5.887 33
24 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 1:37.831 6.366 34

Drie agenten gewond bij aanhouding agressieveling

Drie agenten zijn donderdag gewond geraakt bij de aanhouding van een agressieve man in Aalsmeer. Een vrouwelijke brigadier is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, twee andere agenten kwamen er met lichte verwondingen van af. Twee personen zijn aangehouden.

Het incident vond plaats bij een bedrijfspand aan de Legmeerdijk. Na een melding troffen agenten daar een zeer agressieve man aan. Hij schopte een agent tegen haar hoofd en gooide met een stoel. Collega-agenten probeerden vervolgens de agressieveling aan te houden en werden hierbij gehinderd door een andere man. Het koste de politie grote moeite de twee in de boeien te slaan.

De gewonde agente heeft in het ziekenhuis een hoofdscan ondergaan. Een snee in haar gezicht moest gehecht worden. Ze heeft het ziekenhuis inmiddels mogen verlaten.

Start campagne rondom risico's cyberseks

De stichting Mijn Kind Online start een landelijke campagne om ouders en scholen bewust te maken van de risico’s van cyberseks. De politie ondersteunt het initiatief. Dat meldt de stichting vrijdag.

De campagne is gestart naar aanleiding van nieuwe cijfers rondom cyberseks. In 2009 deden 254 jongeren aangifte dat zij via internet seksueel zijn misbruikt. In 2008 waren dat er nog 190. Volgens de politie is dit slechts het topje van de ijsberg. In de meeste gevallen worden kinderen gedwongen zich uit te kleden voor de webcam en vervolgens seksuele handelingen te verrichten. De dader neemt deze beelden op en gebruikt ze vervolgens om te chanteren of om ze als kinderporno te verspreiden.

De campagne wil middels een brochure seksueel misbruik op het internet bespreekbaar maken. Bovendien wordt niet alleen ingegaan op de risico’s, maar ook om de normale interesses van kinderen en experimenterende pubers. Justine Pardoen, hoofdredacteur van Mijn Kind Online: "Internetopvoeding is seksuele opvoeding. Je moet met kinderen praten over de rol van seks op internet in alle verschijningsvormen."


Een eerdere campagne van stichting Mijn Kind Online

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag aan Mark Rutte.

Om middernacht gaf Mark Rutte een persconferentie. Hij is door de koningin aangewezen als formateur. Hij voert de komende dagen sollicitatiegesprekken met de beoogde bewindslieden. Rutte toonde zich in de persconferentie optimistisch over de zittingsduur van zijn kabinet. Vraagje:

Duizenden condoleances voor Kamerling op web

Op verscheidene websites zijn na het overlijden van acteur en zanger Antonie Kamerling duizenden betuigingen van medeleven binnengekomen. Op Condoleanceregister.com stond de teller vrijdag rond acht uur 's ochtends op bijna twaalfduizend en op Condoleance.nl op ruim zevenduizend.

De 44-jarige Kamerling maakte woensdag een einde aan zijn leven.

Lees ook dit in memoriam.

Duizenden condoleances voor Kamerling op web
Duizenden condoleances voor Kamerling op web (Foto: ANP)

Drugs- en mensensmokkelaars aangehouden

Bij verschillende onderzoeken van de marechaussee op Schiphol zijn in totaal negentien personen aangehouden. Het gaat onder meer om drugssmokkel en mensenhandel. Dat maakt de marechaussee vrijdag bekend.

In een onderzoek naar drugshandel werden vijf aanhoudingen verricht. De verdachten, 23 tot 60 jaar oud, zijn afkomstig uit Almere, Hilversum, Diemen, Hoofddorp en Aalsmeer. Ze probeerden via Schiphol drugs te smokkelen in onder meer zakken hondenvoer en bloemen. In totaal werd tien kilo coke, 160 kilo amfetamine, 150 kilo wiet en zeventig kilo hasj onderschept. De bende maakte gebruik van een bedrijf in de omgeving van de luchthaven, waar de pakketten met drugs geprepareerd werden.

Een andere groep die werd aangehouden wordt verdacht van het smokkelen van coke vanuit Peru en Ecuador. Een 24-jarige vrouw en een 25-jarige man uit Equador namen pakketten cocaïne in een rugzak mee en gaven die op Schiphol aan een 45-jarige Amsterdammer die op krukken liep. Deze werd bij het verlaten van de luchthaven onwel. Rechercheurs, die hem al in de gaten hielden, konden de drugs onderscheppen. Een 20-jarige luchthavenmedewerker uit Almere en een 38-jarige man werd ook opgepakt, net als de twee Ecuadoranen.

In september en oktober werden in een onderzoek naar mensensmokkel ook negen verdachten, onder wie vier leden van een gezin, opgepakt, afkomstig uit Amsterdam, Almere en Heerlen. Ze worden ervan verdacht te hebben geholpen bij de smokkel van tenminste vier Iraniër naar Europa. In drie woningen en een horecagelegenheid in Amsterdam zijn computers, 36.000 euro cash en drie vuurwapens in beslag genomen.

Russen en Amerikaan op weg naar ISS

Een Russische Sojoez-raket met aan boord twee Russen en een Amerikaan is vrijdagochtend vroeg vanaf de ruimtebasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd met als bestemming het internationale ruimtestation ISS. De lancering verliep vlekkeloos.

De kosmonauten Aleksandr Kaleri, Oleg Skripotsjka en de astronaut Scott Kelly komen over twee dagen in het ruimtestation aan. Zij zullen er vijf maanden blijven. In het ISS vertoeven al twee Amerikanen en een Rus. Zij arriveerden er in juni.

Scott Kelly krijgt in februari in het ISS gezelschap van zijn tweelingbroer Mark Kelly. Dat wordt de eerste keer in de geschiedenis dat zich een tweeling in de ruimte bevindt.

De ISS-bemanning werd uitgezwaaid door onder andere de Russische spion Anna Chapman. Zij werd samen met negen andere spionnen in juli door de Verenigde Staten uitgewezen en heeft zich sindsdien niet in het openbaar vertoond. Zij weigerde vrijdag vragen van journalisten te beantwoorden.


Russen en Amerikaan op weg naar ISS (Foto: Novum)

Denneboom op proef bij Eupen

Romano Denneboom is op proef bij KAS Eupen, de hekkensluiter in de Belgische hoogste klasse. Nadat FC Twente hem afgelopen seizoen transfervrij liet gaan, zit Denneboom zonder club.

Denneboom was eerder op proef bij Hibernian en AEK Larnaca, maar dat liep op niets uit. Gisteren speelde hij mee in de tweede helft van een oefenduel van Eupen met Alemannia Aachen. De Duitsers wonnen met 3-2.

Pijn brandwonden kinderen eindelijk meetbaar

De Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland heeft een meetmethode ontwikkeld die pijn bij kleine kinderen met brandwonden kan uitdrukken. Hierdoor kan de pijnbestrijding worden geoptimaliseerd, zo meldt de Brandwonden Stichting vrijdag.

Tot voor kort werd pijn bij kleine kinderen met brandwonden niet goed gemeten omdat er geen geschikt instrument was. Veel patiënten met brandwonden zijn kinderen tussen 0 en 4 jaar. Vooral het dagelijkse verwisselen van de verbanden op de wond worden door hen als ondraaglijk ervaren, zo stelt de Brandwonden Stichting.

De pijn die een kind heeft wordt bij de nieuwe methode gemeten aan de hand van een gedragschaal die weergeeft hoeveel pijn een kind heeft aan de hand van kenmerken als huilen, spanning in het gelaat en spieren.

Hiddink: "Het elftal gaat het veld op om te winnen"

Duitsland ontvangt vanavond Turkije. Bondscoach Guus Hiddink wil met zijn ploeg stunten in Berlijn.

Duitsland en Turkije zijn de EK-kwalificatiereeks goed begonnen. Uit de twee wedstrijden haalden beide ploegen zes punten. "Het elftal gaat het veld op om te winnen", zegt Hiddink voorafgaand aan de wedstrijd.

In Berlijn kan de Turkse ploeg op veel steun rekenen. In Duitsland wonen namelijk zo'n 2,5 miljoen Turken en daarvan worden er zo'n 30.000 in het stadion verwacht. Hiddink is blij met de steun. "Het wordt een mooi podium. We rekenen op de hulp van de helft van het publiek."

Parlement Oekraïne steunt meer macht president

Het parlement van Oekraïne heeft donderdag een beslissing van het Constitutionele Hof om president Viktor Janoekovitsj meer macht te geven ten koste van het parlement geformaliseerd. De bekrachtiging door het parlement kan gezien worden als een overwinning voor Janoekovitsj, die eerder dit jaar de presidentsverkiezingen wist te winnen.

Door de uitspraak van het Hof en de formalisering door het parlement krijgt de president nu het recht om de premier en andere regeringsvertegenwoordigers te benoemen.

De stemming in het parlement volgde op een uitspraak van het Hof dat bepaalde dat een omstreden politieke hervorming die tijdens de Oranje Revolutie in 2004 werd doorgevoerd ongrondwettig was en moest worden teruggedraaid. Deze hervormingen gaven het parlement aanzienlijk meer macht en verzwakten juist de macht van de president.

Wat de juridische gevolgen van de uitspraak zijn is niet duidelijk. Sommige waarnemers zeiden dat de beslissing van de rechter de vraag opwerpt of de huidige president en het parlement wel legitiem zijn. Oppositieleidster Joelia Timosjenko heeft de uitspraak een coup genoemd en heeft opgeroepen tot nieuwe verkiezingen.

[Upd] FOK!ker filmt ufo boven Rotterdam

FOK!ker MrVanBraun heeft zondagochtend twee vreemde objecten waargenomen boven Rotterdam. Hij greep zijn videocamera en besloot een haarscherp filmpje te maken van de ufo's.

"Op zondagochtend stond ik rond 9 uur 's ochtends op", verklaart hij onder zijn YouTube-filmpje. "Ik stond op mijn balkon te roken toen ik twee bollen boven mijn huis zag. Wat je ziet is geen toeval. Normaal zie ik ze 's nachts en meestal eentje, geen twee. Nu zag ik ze voor het eerst overdag. De beelden zijn echt en bevinden zich nog steeds op de camera."

Wat het ook kan zijn geweest, het zijn volgens de FOK!ker geen satellieten. "NASA heeft dit soort lichtbollen ook in hun opnames staan op Youtube onder UFO's en geen satellieten. Ook zijn dit geen ballonnen, natuurverschijnsel e.d.", verklaart hij in zijn topic op het TRU-forum. Wel houdt hij een slag om de arm: "Het blijft een ONGEÏDENTIFICEERD VLIEGEND OBJECT. Dit kan dus alles zijn, en heeft niet gelijk met aliens etc. te maken."

Het filmpje, dat inmiddels ook op wetenschapsfora is verschenen, heeft al tot een reactie geleid van iemand die beweert astronoom te zijn. "Deze witte bollen krijg ik wekelijks voor de lens en tot op heden weet nog niemand om welk fenomeen het hier gaat. Ik dacht in eerste instantie aan een radiosonde die elke dag om ca 12 :00 worden opgelaten door het KNMI maar zij wezen dat af om die tijd in deze regio", vertelt deze. Hierna volgt een technisch verhaal dat duidelijk moet maken dat dit een serieuze aangelegenheid is.

Update 7.55 uur:

Er blijken nog meer FOK!kers te zijn die de vliegende objecten hebben waargenomen. "Hetzelfde zag ik ook in Rotterdam eind september, rond 4 uur 's middags", schrijft Yi--Long. "Als je nog voor het station bent, dus vanuit het zuiden richting het station loopt (richting de hoofdingang), kon je het van rechts naar links zien overvliegen. Ik had nog even gelet op de windrichting, maar het leek de andere kant op te gaan." Deze FOK!ker zag er slechts eentje vliegen.

FireFox1 heeft ze laatst ook zien vliegen. Hij meent ze te hebben gezien boven Amsterdam. "Heb ik eerder gezien", beweert hij. "Toen waren het er vijf. Ze zweefden toen (ongeveer) boven het AMC in Amsterdam."

Niemand heeft echter enig idee wat de bollen zouden kunnen zijn geweest. Ook het Ministerie van Defensie heeft nog geen verklaring afgegeven, noch het KNMI. We wachten in spanning af...


Ruimteschip of weerballon? We wachten in spanning af...

Assassins Creed Beta nu voor PSN Plus-leden

De vorige keer werd hardop afgevraagd waar dat betaalde PlayStation Network Plus allemaal voor nodig was. Kortingen, en zogenaamde 'early access' voor demo's en beta's. Misschien dat het nu de moeite waard is: Assassins Creed Brotherhood Beta is nu te downloaden voor PSN Plus leden.

De 2,8 GB zware beta is de allereerste speelbare multiplayermode van Assassins Creed, met de gamemode Wanted. Hierin is het de bedoeling je doelwit uit te schakelen voordat iemand anders jou vermoordt. Twee kaarten zijn beschikbaar: Rome en Castel Gandolfo. Naarmate men meer speelt zou een tweede gamemode (genaamd Alliance) en een derde map unlocken als aan bepaalde onbekende voorwaarden zijn voldaan. Of dit systeem ook voor PSN Plus geldt, is niet bekend.

 o hai

Spanje bezuinigt op bestrijding dopegebruik

Het Spaanse antidopingagentschap kan volgend jaar rekenen op een forse bezuiniging. Dat zei Jaime Lissavetzky, staatssecretaris van sport, gisteren. De maatregel komt op een ongelukkig moment. Recentelijk kwamen vijf Spaanse wielrenners, onder wie drievoudig Tourwinnaar Alberto Contador, in het nieuws door vermeend dopegebruik.

,,De problemen met doping zijn in Spanje niet groter dan in andere landen", reageert Lissavetzky in de krant AS. Hij kondigt hervormingen aan in het Zuid-Europese land. ,,We gaan de dopingwet aanpassen. We willen efficiënter bestrijden."

Manuel Dominguez van oppositiepartij Partido Popular is in de krant Marca kritisch op het besluit. "Ik vraag me af in welke staat de bestrijding van doping nu achterblijft."

EU heeft begrip voor waarschuwing VS

De Europese Unie kan begrip opbrengen voor de waarschuwing van de Verenigde Staten aan Amerikaanse staatsburgers om bij een bezoek aan Europa op hun hoede te zijn voor terroristische aanslagen. Volgens de EU moet het veiligheidsbeleid worden verbeterd en moet er meer overleg worden gevoerd met Washington.

Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie spraken donderdag in Luxemburg met de Amerikaanse onderminister voor nationale veiligheid, Jane Holl Lute. Zij beaamde dat de Amerikanen 'een hoop redenen' hebben voor het uitvaardigen van het reisadvies, zei de Belgische minister van binnenlandse zaken Annemie Turtelboom.

"We hebben geen redenen om het dreigingsniveau, zoals de VS dat heeft vastgesteld, in twijfel te trekken", voegde de Eurocommissaris voor interne aangelegenheden Cecilia Malmström daaraan toe. Brice Hortefeux, de Franse minister van binnenlandse zaken, zei dat de dreiging reëel was en dat Europa 'hand in hand' samen moet werken met de VS.

Turtelboom zei vanuit Luxemburg dat de bespreking met Holl Lute de tekortkomingen in Europa onderstreepte. Zij stelde voor om vaker trans-Atlantisch overleg over de veiligheid te voeren. Ook is ze van mening dat de manier waarop het dreigingsniveau wordt aangeduid eenduidiger moet worden. Nu gebruiken sommige landen kleurcodes en andere landen cijfers. Dit is volgens haar verwarrend.

De VS meent dat een cel van Duitse en Britse extremisten de kern vormt van een terreurcomplot gericht tegen Europese steden. De Amerikanen menen dat er een verband is tussen het complot en Al-Qaidaleider Osama bin Laden.

Eerder waarschuwde Groot-Brittannië Britse reizigers naar Frankrijk en Duitsland dat de terreurdreiging in deze landen hoog is. Duitsland zei geen noodzaak te zien om de beoordeling van de risico's te veranderen. Frankrijk noemde de terreurdreiging reëel, maar zei het dreigingsniveau niet te verhogen.

'Zware straf bij onnodig bekijken EPD'

Een arts die onnodig gegevens van een patiënt in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) bekijkt, riskeert een zware straf. De zorgverlener verliest zijn bevoegdheid om zijn vak nog langer uit te voeren, zo staat in een wetsvoorstel van demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken. Dit meldt de Volkskrant.

De wet moet de privacy van het EPD, waar veel om te doen is, beter beschermen. Momenteel kunnen zorgverleners eenvoudig de dossiers van patiënten raadplegen. Binnenkort zou dit alleen maar met een speciale pas kunnen. Alleen de behandelend arts en bij de behandeling betrokken zorgverleners mogen de elektronische dossiers inzien.

Als de zorgverlener niets met de behandeling te maken heeft en toch het EPD inziet, riskeert hij intrekking van de zogeheten big-registratie, het register waar alle zorgverleners in zijn opgenomen. In het wetsvoorstel van Klink staat ook dat zorgverzekeraars het EPD niet kunnen raadplegen als zij een zorginstelling overnemen.

Kabinet-Rutte komt in zicht

Het nieuwe kabinet komt echt in zicht nu VVD-leider Mark Rutte vrijdag als formateur aan de slag gaat met het zoeken van ministers en staatssecretarissen. Koningin Beatrix benoemde Rutte donderdagavond laat tot formateur. Naar verwachting staat het nieuwe kabinet donderdag op het bordes.

Vrijdag gaat hij officieel van start met de vorming van het kabinet. Achter de schermen is daar al volop over gesproken. Zo staat al vast dat VVD en CDA allebei zes ministers en vier staatssecretarissen leveren.

Als eerste spreekt Rutte met CDA-leider en beoogd vicepremier Maxime Verhagen. Ook zaterdag, maandag en dinsdag voert hij gesprekken met kandidaat-bewindslieden. Hij wil van hen weten of ze achter het regeerakkoord staan en of er compromitterende feiten uit hun persoonlijk leven zijn die het kabinet in problemen zouden kunnen brengen.

De kandidaten die nu nog geen minister zijn, worden ook gescreend door de inlichtingendienst AIVD. Van deze kandidaten wordt nagegaan of zij voorkomen in de bestanden van de AIVD. Ook wordt bekeken of zij een belastingschuld of een strafblad hebben.

Als het kabinet klaar is, komen de nieuwe ministers bijeen voor een eerste vergadering, het zogeheten constituerend beraad. Hierbij wordt onder meer de portefeuilleverdeling tussen de ministers definitief geregeld.

Op Paleis Huis ten Bosch beëdigt Koningin Beatrix vervolgens de nieuwe ministers en staatssecretarissen. Dit is ook het moment van de traditionele bordesscène op de trappen van het paleis. De koningin gaat met alle ministers op de foto, een traditie sinds 1971.

Na de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet legt Rutte in de Tweede Kamer de regeringsverklaring af. Daarin vertelt hij wat de plannen van het kabinet zijn. Hierover gaat hij daarna in debat met de Tweede Kamer. Dit zal in de laatste week van oktober plaatsvinden.

OM wil Post excuses en schadevergoeding aanbieden

Het Openbaar Ministerie heeft Ina Post uitgenodigd voor een gesprek. Justitie wil haar excuses aanbieden en met haar praten over een schadevergoeding. Dat laat het OM weten.

De bejaardenverzorgster werd woensdag vrijgesproken van de moord op een 89-jarige vrouw uit Leidschendam in 1986. Daarvoor heeft ze een celstraf van zes jaar uitgezeten. Het hof oordeelde dat de bekentenis die ze indertijd aflegde onjuist is.

Het OM heeft de inmiddels 54-jarige Post en haar advocaat Geert-Jan Knoops laten weten een gesprek te willen. "De landelijke hoofdadvocaat-generaal, Charles van der Voort, begrijpt dat de afgelopen jaren voor mevrouw Post zeer moeilijk moeten zijn geweest en beseft dat het OM daarin een rol van betekenis heeft gespeeld. Het OM wil dit mevrouw Ina Post persoonlijk zeggen", staat in een verklaring.

Ook wil het OM praten over een te betalen schadevergoeding. "Dit om mevrouw Post nog weer een gang naar een rechter te besparen."

Messen en kettingzagen in Shank trailer

Ooit van Shank gehoord? Een soort Rambo, met een kettingzaag, messen (of shanks, hoe je het ook wil noemen) en twee pistolen. Combineer dit met sidescrolling 2D-actie, en je hebt een bloederige beat-em-up vol actie. En ze laten je in het filmpje weten wat de pers ervan vindt. Handig toch?

Op 26 oktober verschijnt hij voor de PC op Steam - op Xbox Live en PlayStation Network is hij er al. Overigens kun je Shank samen met DeathSpank kopen. Je weet wel, die Dispenser of Justice? Vanquisher of Evil? Hero to the Downtrodden...? Nee?

Van Marwijk opteert voor vier wissels

Bert van Marwijk opteert voor de wijziging van een aloude regel in het voetbal. De bondscoach wil in de toekomst vier wissels kunnen doorvoeren.

Nu heeft de FIFA zoals bekend vastgesteld dat er per wedstrijd drie wissels per team mogen plaatsvinden. Van Marwijk heeft de vier wissels twee weken geleden voorgesteld bij een FIFA Congres in Madrid.

De WK-bondscoaches analyseerden daar het WK in Zuid-Afrika, zo meldt De Telegraaf. "Ik kwam ermee naar aanleiding van de vele blessures en het drukke programma voor de spelers. We moeten de spelers meer in bescherming nemen."

"Vier in plaats van drie wissels zou al een vooruitgang zijn, evenals het gelijktrekken van de start van alle competities in Europa", aldus de keuzeheer van het Nederlands elftal. Van Marwijk zegt dat hij veel bijval kreeg van collega-bondscoaches.

Geen hoge verwachtingen van kabinet-Rutte

Nederland heeft geen hoge verwachtingen van het kabinet-Rutte, dat naar alle waarschijnlijkheid binnenkort aantreedt. Een meerderheid denkt dat het kabinet aan ruzie ten onder zal gaan, blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van Synovate.

Van de ondervraagden verwacht 56 procent dat het kabinet valt door onderlinge onenigheid. Een kleine veertig procent denkt dat het nieuwe kabinet daadkrachtig zal optreden. Ruim een kwart van de ondervraagden voorspelt dat het kabinet Nederland er weer bovenop zal helpen.

"De verwachtingen over het kabinet zijn niet erg hoog", concludeert Synovate. Het onderzoeksbureau tekent er wel bij aan dat kiezers van VVD, PVV en CDA positiever zijn dan aanhangers van de overige partijen.

Israël schaft F-35 gevechtsvliegtuig aan

Israël heeft donderdag een contract gesloten voor de aanschaf van F-35 gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij. Israël neemt in eerste instantie voor bijna drie miljard dollar twintig toestellen af, met een optie op 55 toestellen extra.

De vliegtuigen worden in 2016 geleverd. Ze worden van de modernste 'stealth'-technologie voorzien, die ze moeilijk waarneembaar maakt op radar.

Premier Benjamin Netanyahu zegt dat de F-35's het militaire vermogen van Israël aanzienlijk zullen versterken. Hij heeft geen bijzonderheden genoemd, maar met de F-35's zou Israël ongemerkt het luchtruim kunnen binnendringen van Iran. Israël beschouwt dat land als een strategische bedreiging en heeft toespelingen op eventuele militaire actie gemaakt als internationale inspanningen om het Iraanse nucleaire programma te stoppen falen.


Lockheed Martin F-35 (Foto: Novum)

Uitslag eerste vrije training Japan

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan. De Duitser was op het circuit van Suzuka teamgenoot Mark Webber nog geen halve tiende te snel af. Robert Kubica reed de derde tijd, en Adrian Sutil werd verrassend vierde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:32.585
23
2 M. Webber Red Bull 1:32.633 +0:00.048 23
3 R. Kubica Renault 1:33.129 +0:00.544 23
4 A. Sutil Force India 1:33.639 +0:01.054 13
5 L. Hamilton McLaren 1:33.643 +0:01.058 9
6 R. Barrichello Williams 1:33.677 +0:01.092 21
7 N. Hülkenberg Williams 1:33.707 +0:01.122 24
8 M. Schumacher Mercedes 1:33.739 +0:01.154 20
9 N. Heidfeld Sauber 1:33.791 +0:01.206 23
10 N. Rosberg Mercedes 1:33.831 +0:01.246 9
11 F. Massa Ferrari 1:33.929 +0:01.344 25
12 J. Button McLaren 1:34.042 +0:01.457 19
13 F. Alonso Ferrari 1:34.169 +0:01.584 23
14 K. Kobayashi Sauber 1:34.271 +0:01.686 19
15 V. Petrov Renault 1:34.373 +0:01.788 24
16 V. Liuzzi Force India 1:34.379 +0:01.794 21
17 S. Buemi Toro Rosso 1:34.991 +0:02.406 26
18 J. Alguersuari Toro Rosso 1:35.684 +0:03.099 22
19 H. Kovalainen Lotus 1:36.949 +0:04.364 25
20 T. Glock Virgin 1:37.329 +0:04.744 17
21 J. Trulli Lotus 1:37.388 +0:04.803 23
22 J. D'Ambrosio Virgin 1:37.778 +0:05.193 23
23 B. Senna HRT 1:38.814 +0:06.229 28
24 S. Yamamoto HRT 1:39.443 +0:06.858 26

Formatie Curaçao succesvol afgerond

De formatie van een nieuwe regering van het land Curaçao is donderdag succesvol afgerond. Formateur Gerrit Schotte heeft aan gouverneur Frits Goedgedrag zijn eindverslag uitgebracht en aangegeven dat er een kabinet kan worden gevormd.

Op 10 oktober 2010 wordt Curaçao een Land binnen het Koninkrijk, nadat de Nederlandse Antillen de dag ervoor wordt opgeheven. De nieuwe regering van Curaçao bestaat uit de partijen MFK, Pueblo Soberano en MAN. De 36-jarige Schotte, partijleider van de MFK, is voorgedragen als premier.

Zijn partij levert verder de minister van Financiën waarvoor zakenman George Jamaloodin is voorgedragen, de minister van Economische Zaken, waarvoor de zakenman Nasser Hakim is voorgedragen en de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, waarbij gedeputeerde Jacinta Constancia is voorgedragen. De partij Pueblo Soberano, die streeft naar onafhankelijkheid, levert de ministers van Justitie (oud-gezaghebber Elmer Wilsoe), Onderwijs (gedeputeerde Rene Rosalia) en van Bestuur en Planning (Norman Girigorie). MAN levert de minister van Verkeer en Vervoer (partijleider Charles Cooper) en van Sociale Ontwikkeling (Hensley Koeiman).

Twente schakelt FIFA in voor vrijgave Diba

FC Twente schakelt de FIFA in om Anouar Diba speelgerechtigd te krijgen. Al-Nasr heeft het volgens de Tukkers te bont gemaakt.

Al-Nasr wil Diba niet vrijgeven, terwijl de aanvaller na een succesvolle proefperiode al wel een contract tekende bij Twente. Zonder groen licht van de club uit de Verenigde Arabische Emiraten kan Michel Preud'homme geen beroep op Diba doen.

Anderhalve week geleden liet advocaat Kabalt zich al uit over de situatie. "Diba heeft zijn nog twee jaar doorlopende contract opgezegd, omdat Al-Nasr twee maanden achterliep met de salarisbetaling", vertelde Kabalt.

"Al-Nasr is het hier niet mee eens, maar voor dit soort gevallen is er een spoedprocedure bij de wereldvoetbalbond FIFA om alsnog vrijgave te krijgen." Het geduld van Twente is inmiddels op, waarop de landskampioen besloten heeft naar de FIFA te stappen.

Kabinet donderdag op bordes

Mark Rutte (VVD) verwacht dat het nieuwe kabinet volgende week donderdag op het bordes bij koningin Beatrix zal staan. Dat maakte de aankomend premier donderdagavond even na middernacht bekend tijdens een persconferentie in de Eerste Kamer.

Rutte was even daarvoor door het staatshoofd benoemd tot formateur. Hij gaat vrijdag al aan de slag met gesprekken met de beoogde bewindslieden. Als eerste ontvangt hij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen die vicepremier wordt. Ook zaterdagmiddag, maandag en dinsdag zijn gesprekken voorzien.

Het debat over de regeringsverklaring vindt waarschijnlijk in de laatste week van oktober plaats, na de herfstvakantie van de Tweede Kamer.

Behalve Verhagen noemde Rutte geen namen van de andere 'poppetjes' in zijn nieuwe kabinet. VVD en CDA leveren allebei zes ministers en vier staatssecretarissen. Wel bevestigde hij dat een aantal ministeries wordt samengevoegd.

Rutte zei verder dat hij een premier wil worden van alle Nederlanders. Hij hoopt dat zo veel mogelijk mensen zich herkennen in het kabinet. "Maar ik lever mijn partijkaart niet in. Ik blijf de voorman van mijn eigen partij", voegde de aankomend premier eraan toe.

Rutte hoopt de rit uit te zitten, ondanks het gerommel binnen de CDA-fractie waar de twee dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier kritiek blijven leveren op de samenwerking met de PVV. "Ik heb vertrouwen in het CDA en de leiding in die partij", stelde hij. "Het vertrouwen is groot, we hebben de ferme wil om er een succes van te maken."

Sociaal isolement voor aanvaller agent

De Nederlandse Politiebond wil dat mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan agressie of geweld tegen agenten sociaal geïsoleerd worden. Dat zei hoofdbestuurder van de bond Jan Willem van de Pol donderdagavond in Nieuwsuur.

Ook relschoppers die agressief zijn tegen de brandweer of ambulancebroeders moeten bijvoorbeeld geen ticket meer kunnen boeken bij de KLM, niet meer automatisch lid kunnen worden van de ANWB of sportvereniging en geen hulp meer krijgen van een woningbouwvereniging. "We moeten die mensen recht in hun sociale leven treffen."

Volgens de bond moet er een databank komen van alle relschoppers die zijn veroordeeld voor geweld tegen hulpverleners. "Natuurlijk zijn er veel mensen die gaan denken aan de wet op de privacy of andere dingen die in het strafrecht staan. We denken ook helemaal niet aan een strafrechtelijke keten van oplossingen. We denken veel meer aan een burgerrechtelijk protest waarbij maatschappelijke organisaties zich gaan opstellen en gaan zorgen dat dit geweld, dit excessieve geweld, tegen politiemensen gaat ophouden", zegt Van de Pol.

Onderzoeker Jaap Timmer van de Vrije Universiteit, gespecialiseerd in geweld tegen hulpverleners, stelt dat er in bijvoorbeeld het voetbal ook dit soort uitwisselingen van informatie bestaan. "Dat geldt ook voor mensen die er een potje van maken met leningen en schulden. Die komen ook in een databank terecht zodat ze niet meer problemen kunnen maken. Je moet kijken hoe werkt dat en hoe je het kan toepassen op deze problematiek."

Van de Nederlandse agenten zou 94 procent wel eens geconfronteerd zijn met agressie of geweld, zo zou uit onderzoek blijken. Jaarlijks zou het gaan om ruim 1200 agenten. Het aantal incidenten zou daarbij alleen maar toenemen, ondanks dat de strafeisen voor geweld tegen hulpverleners de afgelopen tijd omhoog gingen.


(Foto: Novum)

Rutte benoemd tot formateur

VVD-leider Mark Rutte is door koningin Beatrix benoemd tot formateur. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdagavond weten.

Rutte was sinds 21.00 uur bij de koningin op paleis Huis ten Bosch, waar het staatshoofd eerder op de avond het eindverslag van informateur Ivo Opstelten (VVD) in ontvangst nam. Hij bleef daar een kleine drie uur.

Opstelten adviseerde Beatrix om Rutte tot formateur te benoemen. Zij heeft Rutte nu verzocht 'op de kortst mogelijke termijn een kabinet te vormen bestaande uit VVD en CDA', aldus de RVD. Dat kabinet zal worden gedoogd door de PVV van Geert Wilders.

Rutte heeft aangegeven volgende week donderdagmiddag het kabinet op het bordes bij koningin Beatrix te willen hebben staan. Hij zal vrijdag eerst spreken met CDA-fractievoorzitter en beoogd vicepremier Maxime Verhagen. Daarna is het de beurt aan de overige kandidaten voor ministersposten en staatssecretarissen. In totaal zullen de VVD en het CDA ieder zes ministers en vier staatssecretarissen gaan leveren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.