Onduidelijkheid over vervolg formatie

Redactie

Het is nog niet duidelijk hoe de kabinetsformatie donderdag verdergaat. De volgende stap is dat informateur Ivo Opstelten zijn eindverslag aanbiedt aan koningin Beatrix, maar wanneer dat gebeurt is nog niet bekend.

Opstelten moet zijn eindverslag nog bespreken met de fractieleiders van VVD, PVV en CDA. Mogelijk moeten er nog plooien worden gladgestreken die zijn veroorzaakt door uitspraken van de twee 'dissidenten' in het CDA, de Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier.

De twee kritische CDA'ers hebben ingestemd met het kabinet, maar zeiden desondanks dat zij Wilders willen 'ontmaskeren'. Ze moesten woensdag bij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen op het matje komen.

Na het gesprek met Verhagen zei Koppejan donderdag dat hij niets van zijn woorden terugnam. Hij zal kritisch blijven, kondigde hij aan. "Laat men daar maar aan wennen, ook de heer Wilders. Het zal de komende jaren wel meer gebeuren."

Als Opstelten zijn eindverslag heeft ingeleverd bij de koningin, zal zij VVD-leider Mark Rutte benoemen tot formateur. Hij moet dan ministers en staatssecretarissen gaan zoeken voor het nieuwe kabinet. Volgende week zou de nieuwe regering dan op het bordes van paleis Huis ten Bosch kunnen staan.