FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 oktober 2010

Seizoen voorbij voor Venus Williams

Tennisster Venus Williams komt dit seizoen niet meer in actie. De 30-jarige Amerikaanse is nog niet hersteld van een knieblessure die haar al een maand aan de kant houdt. De nummer drie van de wereld mist door de kwetsuur de WTA Tour Championships in Doha en de finale van de Fed Cup tegen Italië.

Williams verloor vorige maand in de halve finale van de US Open van Kim Clijsters en kwam sindsdien niet meer in actie. "Het gaat langzaam de goede kant op met mijn knie, maar helaas is het niet verantwoord om dit seizoen terug te keren", meldt de zevenvoudig grandslamwinnares in een persverklaring.


Venus Williams (Foto: Novum)

Meer draagvlak voor rechts kabinet in peiling

Het aantal Nederlanders dat tevreden is met een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV neemt toe. Zo'n 32 procent is ingenomen met dit kabinet, terwijl dit een week geleden nog een kwart was. Dat blijkt uit een peiling van TNS Nipo, waarvoor van vrijdag tot en met zondag ruim duizend mensen werden ondervraagd.

Het pessimisme over de levensduur van dit kabinet is intussen iets afgenomen. Bijna vier op de tien mensen verwachten nog wel dat het kabinet 2011 niet overleeft, maar dat was vorige week nog 45 procent. Bijna zes op de tien zien de regering, die waarschijnlijk volgende week op het bordes staat, vallen vóór 2013. Ongeveer twintig procent van de Nederlanders verwacht dat het kabinet zijn termijn volmaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat een rechtse coalitie het meeste draagvlak heeft: een op de drie Nederlanders geeft hier de voorkeur aan. Een meerderheidskabinet met volwaardige deelname van de PVV kan rekenen op steun van 22 procent, voor de gedoogvariant is dat elf procent. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met vorige week, toen het CDA-congres het conceptregeerakoord nog niet had goedgekeurd.

Van alle Nederlanders is 52 procent zeer of tamelijk tevreden, terwijl veertig procent zeer of tamelijk ontevreden is over het akkoord. Acht procent zei geen goed oordeel over het regeerakkoord te kunnen vellen.

De meeste ontevredenen baseren zich op de angst voor een mogelijke 'tweedeling in de maatschappij', aldus TNS Nipo. Ook wordt vaak genoemd dat 'de bezuinigingen in de verkeerde hoek vallen'. Ten slotte wordt kritiek geleverd op de positie van PVV-leider Geert Wilders, omdat hij wel macht heeft, maar geen verantwoordelijkheid draagt.

De achterban van de drie bij de coalitie betrokken partijen zijn over het algemeen ingenomen met de resultaten. Bij de VVD is 85 procent van de achterban tevreden, gevolgd door de PVV met tachtig procent. Van de CDA-achterban is 73 procent tevreden, iets hoger dan tijdens het congres.

De peilers stellen vast dat een groot deel van de Nederlanders in zijn nopjes is met het terugbrengen van de afdracht naar de Europese Unie met een miljard euro en het handhaven van het ontslagrecht. Ook de voorgenomen maatregelen op het gebied van immigratie en veiligheid zouden een breed draagvlak onder de bevolking hebben. Alleen de beperking van de zorgtoeslag stuit op fors verzet. Hier is slechts een kwart voor.

Als er nu verkiezingen worden gehouden, zouden VVD, PVV en PvdA respectievelijk 31, 28 en 27 zetels halen. Het CDA zou veertien zetels halen, een meer dan vorige week. De SP (vijftien zetels), D66 (dertien) en GroenLinks (elf) ontlopen elkaar weinig.

Timosjenko hekelt kledingvoorschrift

De glamoureuze ex-premier van Oekraïne, Joelia Timosjenko, heeft een kledingvoorschrift van de nieuwe regering afgedaan als 'lachwekkend'. Timosjenko die bekendstaat om haar kanten jurken en stilettohakken zei woensdag dat het kledingvoorschrift er zelfs toe zou leiden dat de koningin van Engeland het regeringsgebouw niet zou mogen betreden.

"De Engelse koningin en de Libische leider Moammar Gadhafi bijvoorbeeld, zouden niet worden toegelaten tot het regeringsgebouw", grapte Timosjenko op een persconferentie.

Het kledingvoorschrift dat deze week werd ingevoerd voor ambtenaren die werken in het regeringsgebouw riep mannen op overwegend grijze en blauwe pakken te dragen. De heren wordt bovendien gevraagd om niet twee dagen op rij hetzelfde pak te dragen. Vrouwen werd verzocht om slechts zakelijke pakken te dragen en schoenen met een lage hak. Overdreven make-up en sieraden moeten achterwege blijven.

De stijlvolle outfits en de traditionele Oekraïense vlecht hebben Timosjenko het imago van glamour- en fashionicoon opgeleverd. Sommige Oekraïners zijn echter minder blij met haar verschijning: ze vinden dat ze zich te luxe kleedt in een tijd van economische crisis.

Anna German, een vertrouwelinge van president Viktor Janoekovitsj en eveneens een fashionista, was het ook niet eens met de voorschriften. "Een kledingvoorschrift is archaïsch", zo zei ze. Volgens haar moeten regeringsmedewerkers een aangeboren gevoel voor stijl en ethiek hebben.


(Foto: Novum)

Gratis seks aangeboden onder ruitenwisser

De Oostenrijkse politie heeft deze week een man uit het dorpje Zwettl opgepakt. De dertigjarige Oostenrijker bood een gratis wip aan. Om de dienst te promoten, stopte hij pamfletten met zijn aanbod onder de ruitenwissers van geparkeerde auto's.

Bij de politie meldden zich deze week tientallen boze vrouwen. Zij waren niet gediend van het aanstootgevende aanbod en deden aangifte.

Hierop startte de politie een onderzoek, zo heeft een woordvoerder vandaag laten weten. Dit kostte echter weinig moeite aangezien de gratis gigolo zijn telefoonnummer op de flyers had geschreven.

De politie heeft de man aan de tand gevoeld en hierna weer laten gaan. Men is nog aan het bekijken of ze hem gaan aanklagen wegens het begaan van een zedendelict.

'Gelijk salaris voor alle specialisten'

Medisch specialisten moeten allemaal hetzelfde gaan verdienen. Dat vindt de Orde van Medisch Specialisten, bevestigt een woordvoerder woensdag. Alle specialisten zouden onder één coöperatie per ziekenhuis moeten gaan vallen, die de specialisten hetzelfde basissalaris betaalt.

Momenteel zijn er grote inkomensverschillen, onder meer omdat veel specialisten in zelfstandige maatschappen werken. In de voorgestelde constructie behouden zij hun 'vrije beroep', hoewel het kabinet wil dat ze onder de ziekenhuisdirecties komen te vallen.

Het plan, dat is opgesteld in samenspraak met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, zou een einde moeten maken aan de discussie over de beloning van specialisten. De orde verwacht stevige reacties op de plannen omdat een aantal grootverdieners fors moet inleveren. Waarschijnlijk wordt het voorstel besproken tijdens een ledenvergadering in november.

Het voorstel is bedoeld als 'oplossingsrichting' voor minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), die eerder met een vergelijkbaar plan kwam. Klink heeft nog niet gereageerd op het voorstel, zegt de woordvoerder.

Over de hoogte van het specialisteninkomen kan zij nog niets zeggen, maar het is meer dan een ton. Specialisten verdienen nu grofweg tussen de anderhalve en vijf ton. "De specialisten zijn het zat om steeds met opmerkingen over hun salaris te worden geconfronteerd."

Woensdag oordeelde de rechtbank in Den Haag nog dat Klink mag doorgaan met het verlagen van de inkomens voor medisch specialisten. De Orde van Medisch Specialisten was naar de rechter gestapt om de invoering tegen te houden. De specialisten beweren dat de kwaliteit van de zorg onder de kortingen, die kunnen oplopen tot ongeveer 25 procent, zou lijden.

Omdat er echter alleen nog maar sprake is van conceptwetgeving die nog door de Kamer moet worden behandeld, kan de rechter er niets aan doen. Volgens de rechter kan een wet niet worden verboden voordat hij bestaat.

De Orde liet weten de uitkomst van het kort geding te betreuren. De organisatie start een bodemprocedure als de overheidsplannen niet van tafel gaan. De specialisten draaien uit protest donderdag zondagsdiensten. Bijna negentig procent van de medisch specialisten in algemene ziekenhuizen hebben zich aangemeld. In de ziekenhuizen die meedoen wordt alleen spoedeisende zorg verleend en zijn de meeste poliklinieken gesloten.

Zes doden bij explosie Colombiaanse kolenmijn

Bij een explosie in een kolenmijn in het noordoosten van Colombia zijn zes kompels om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Volgens Luis Alfonso Tarazona, chef noodsituaties in de regio, hebben reddingswerkers de hele nacht gezocht naar overlevenden van de ontploffing. Ze vonden zes lichamen die woensdag naar boven worden gebracht.

Explosies veroorzaakt door gassen in kolenmijnen komen geregeld voor. In juni kwamen 73 mensen om het leven bij een mijnexplosie in de noordwestelijke staat Antioquia.

Riis gelooft in onschuld Contador

Ploegleider Bjarne Riis gelooft dat Alberto Contador niet schuldig is aan het moedwillig gebruik van het verboden middel clenbuterol. Dat heeft de Deen tegen het tv-station DR Sports gezegd.

Riis sprak onlangs met de renner die komend jaar onder contract staat bij zijn ploeg Saxobank-Sungard. ,,Ik heb op dit moment geen enkele reden hem niet te geloven", zei Riis. Volgens de Deense oud-tourwinnaar wordt er een politiek spel gespeeld met de Spanjaard. ,,Dit was het ergste wat voor beide partijen kon gebeuren", voegde Riis daar aan toe.

Contador werd na een dopingcontrole in de Ronde van Frankrijk betrapt op clenbuterol. De renner zegt dat de positieve plas te wijten is aan het eten van een stuk vlees.

Riis gelooft in onschuld Contador
Riis gelooft in onschuld Contador (Foto: ANP)

Weinig vooruitgang bij klimaatoverleg

Klimaatgesprekken van de Verenigde Naties die deze week in China plaatsvinden verlopen moeizaam. Rijke en arme landen blijven verdeeld over belangrijke kwesties. Dat hebben onderhandelaars woensdag gezegd.

"Er is op dit moment minder overeenstemming dan men zou mogen hopen en het gaat nog veel werk vereisen om tegen het eind van deze week significante resultaten te boeken", aldus de Amerikaanse onderhandelaar Jonathan Pershing.

Afgevaardigden van meer dan honderdvijftig landen zijn bij elkaar gekomen in de Chinese stad Tianjin voor een week van onderhandelingen, voorafgaand aan een belangrijke klimaattop in december in het Mexicaanse Cancun. De top in Cancun is erop gericht een globaal plan uit te werken om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Vorig jaar waren veel milieuactivisten teleurgesteld toen een VN-klimaattop in Kopenhagen op niets uitliep en politieke leiders niet in staat bleken een juridisch bindend verdrag te sluiten over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide.

In plaats daarvan kwamen de landen een niet-bindende politieke verklaring over de strijd tegen de opwarming van de aarde overeen. Landen deden vrijwillige beloftes om de uitstoot te beperken.

Omdat een wereldwijde overeenkomst grotendeels buiten bereik lijkt te zijn, hebben onderhandelaars zich gericht op kleinere, minder omstreden initiatieven die de basis kunnen vormen voor een juridisch raamwerk dat later kan worden goedgekeurd, mogelijk na gesprekken in Zuid-Afrika in 2011.

Hoewel de verwachtingen dus zijn bijgesteld, blijft er scherpe verdeeldheid bestaan over de verdeling van de lasten van het beperken van de uitstoot en de manier waarop de vermindering wordt vastgesteld.

Ontwikkelingslanden zeggen al langere tijd dat rijke landen meer moeten doen, omdat zij historisch gezien verantwoordelijk zijn voor de meeste uitstoot. Geïndustrialiseerde landen hebben ontwikkelingslanden financiële en technologische hulp aangeboden bij het verminderen van de uitstoot. Zij willen echter wel de beperking kunnen controleren.


(Foto: Novum)

Yahoo en Panasonic gaan samenwerken

Panasonic en de Japanse tak van Yahoo gaan een samenwerkingsverband aan. Samen brengen zij de, naar eigen zeggen, eerste flatscreen tv uit die geschikt is voor Yahoo Auctions, de tegenhanger van Ebay.

Yahoo Auctions is slechts beschikbaar in Hong Kong, Taiwan en Japan. Het in 1999 geïntroduceerde systeem is de grootste online veiling service in Japan. Deze wordt nu dus ook beschikbaar op de nieuwe televisie. Ook betaalsystemen zullen geïmplementeerd worden.

De tv zal volgend voorjaar op de Japanse markt gebracht worden.

Van der Vaart: "Blijven De Jong steunen"

De ophef rondom Nigel de Jong heeft behoorlijk wat indruk gemaakt op Rafael van der Vaart. "Het kwam wel een beetje als een schok", zegt hij over de beslissing van de bondscoach om zijn voormalige ploeggenoot bij Ajax en HSV voorlopig uit de selectie te zetten. "Maar misschien is het niet zo slecht dat Nigel na al die heisa even rust heeft."

Sinds de verbanning van De Jong uit Oranje heeft Van der Vaart nog geen contact met hem gehad. "Maar het is belangrijk dat we hem nu niet laten vallen", zegt de speler van Tottenham Hotspur. "De hele groep blijft hem steunen. Iedereen doet wel eens iets doms. Als speler van HSV heb ik ooit een black-out gehad, maar gelukkig brak die jongen zijn been niet."

De afwezigheid van De Jong biedt Van der Vaart de komende interlands tegen Moldavië en Zweden wel meer uitzicht op een basisplaats. Mogelijk zet Van Marwijk de creatieve middenvelder naast controleur Mark van Bommel. "Er zijn meerdere posities waar ik goed uit de voeten kan", beaamt Van der Vaart. "Soms is dat ook wel mijn pech. Het liefst speel ik op het middenveld achter de spitsen."

De interland van vorige maand tegen Finland leverde nog een akkefietje op tussen Van der Vaart en Van Marwijk. De middenvelder liet duidelijk zijn ongenoegen blijken toen de bondscoach hem wisselde. "Hij heeft me een paar dagen daarna gebeld en hier in Noordwijk hebben we ons gesprek voortgezet. Alles is uit de wereld", zegt de speler die de laatste zeventien interlands nooit de negentig minuten vol maakte.


(Foto: Novum)

Man zwaargewond bij schietpartij in Dordrecht

Een nog onbekende man is woensdag gewond geraakt bij een schietpartij in Dordrecht. De man is zwaargewond, maar of hij in levensgevaar verkeert, is onbekend. Een 19-jarige verdachte is aangehouden, meldt de politie.

Agenten troffen de zwaargewonde man aan op de Vorensaterstraat, nadat rond 16.15 uur bij de politie een melding was binnengekomen van het incident. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De verdachte werd opgepakt na een eerste onderzoek.

De politie is een sporenonderzoek gestart in een brandgang en aan de achterzijde van enkele woningen aan de Vorensaterstraat. Ook is een buurtonderzoek gestart.

Vierspanpaarden goedgekeurd

De paarden van de Nederlandse vierpanners zijn bij de Wereldruiterspelen probleemloos door de keuring gekomen. IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman kunnen zich nu probleemloos voorbereiden op de landenwedstrijd en de individuele titelstrijd in Kentucky.

Niet alle paarden kwamen door de keuring. De Amerikaanse menner David Saunders zag zelfs twee paarden afgekeurd en kan daardoor niet starten. Van de Duitser Ludwig Weinmayer en de Canadese Deb Laderoute werd één paard afgekeurd, zij moeten daardoor een reservepaard voor de koets zetten.

De wedstrijden voor de vierspanners zijn donderdag en vrijdag.

Bendtner en Fàbregas op de weg terug bij Arsenal

Arsenal kan vermoedelijk na de interlandweek weer beschikken over Nicklas Bendtner and Cesc Fàbregas. Beiden waren enige tijd uitgeschakeld.

Fàbregas staat sinds begin september langs de kant met een hamstringblessure. De Spanjaard viel geblesseerd uit in het competitieduel met Sunderland. De aanvoerder van The Gunners onbreekt in de Spaanse nationale ploeg.

Zijn absentie biedt Fàbregas de kans om zich te preparen voor zijn rentree bij Arsenal. Ook ploeggenoot Bendtner keert binnen afzienbare tijd terug bij de formatie van Arsene Wenger. "Ik ben klaar om te trainen", zegt de Deen tegen Engelse media.

Bendtner is herstellende van een spierblessure. "Sommige jongens zijn vrij of hebben interlandverplichtingen. Ik train nu mee met de spelers die zijn overgebleven. Ik heb geen pijn meer en ik ben in fysiek opzicht mogelijk nog nooit zo sterk geweest. Ik ga de komende twee weken wedstrijden spelen bij de reserves en hoop daarna terug te keren in de selectie."

Laptop gestolen bij inbraak officier van justitie

Bij een inbraak in de woning van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie in Alkmaar is woensdag een laptop van het OM gestolen. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdagavond bekendgemaakt.

De laptop bevat geen justitiële gegevens en is volgens het OM bovendien onbruikbaar omdat de computer is voorzien van zowel biometrische- als wachtwoordbeveiliging. Van de diefstal is aangifte gedaan.

DeathSpank komt naar PC en Mac

DeathSpank komt deze maand nog naar de PC en op een later moment ook naar de Mac. Vanaf vandaag is de game, die eerder op PSN en XBLA beschikbaar kwam, te pre-orderen via Steam. Als je dit doet dan krijg je 10 procent korting op de uiteindelijke aanschafprijs. Het is ook mogelijk om DeathSpank samen met Shank te kopen. Koop je deze bundel dan krijg je 15 procent korting.

Volgens Vlad Ceraldi, directeur game development bij ontwikkelaar Hothead Games, is het uitbrengen van DeathSpank op PC en Mac een direct gevolg van de aanhoudende vraag van gamers. Hij voegt eraan toe dat ze bijzonder verheugd zijn dat DeathSpank zo populair geworden is. "De humor, het verhaal en de gameplay-elementen zijn allemaal geïnspireerd op enkele van onze favoriete PC games", aldus Ceraldi.

deathspank

Mokotjo verkoos Feyenoord boven Spurs

Kamohelo Mokotjo kon twee seizoenen geleden de overstap maken naar Tottenham Hotspur. Maar de Zuid-Afrikaan gaf de voorkeur aan Feyenoord.

"Tottenham Hotspur is een mooie club, maar mijn hart klopte voor Feyenoord", zegt Mokotjo tegen Voetbal International. "Tot op de dag van vandaag ben ik gelukkig met die keuze. Ik wilde eigenlijk alleen naar Rotterdam omdat ik dacht dat dit het beste voor mijn ontwikkeling zou zijn", vervolgt de middenvelder van Feyenoord.

"Ik heb erg moeten wennen", vervolgt de 19-jarige Zuid-Afrikaan. "Qua voetbal ging het vanaf dag een bij Feyenoord goed. Alleen vonden de trainers me soms nog te naïef, maakte ik fouten op plaatsen op het veld waar het verboden is domme fouten te maken en leed ik onnodig balverlies, waardoor de ploeg in de problemen kwam."

"Ik heb daar hard aan gewerkt en blijkbaar ben ik nu wel goed genoeg voor een basisplek. Ik zie dat als een grote verantwoordelijkheid. Het lot van de club ligt mede in mijn handen. Als ik slecht speel, is iedereen ongelukkig, maar ik voel vertrouwen bij Feyenoord. We hebben een jong team, maar gaan nog een verschil maken dit seizoen", besluit Mokotjo.

Moeder vergiftigt 'irritante' kinderen

Een vrouw uit het Zuid-Afrikaanse Gauteng heeft haar twee kinderen vergiftigd. Het tweetal, een peuter en een baby, waren volgens de moeder vervelend. Na haar kinderen vergif te hebben gegeven, diende zij zichzelf ook nog even een portie toe.

De moeder belde de vader van haar kinderen met de mededeling dat ze zich aan hen stoorde en hen daarom wilde vergiftigen. Omdat de man niet wist waar de vrouw uithing, vroeg hij een vriend haar te bellen om haar adres te achterhalen.

Toen de vriend eenmaal ter plaatse was, belde hij direct de politie. "Toen de politie arriveerde, had zij reeds haar kinderen vergiftigd", laat de politie weten. "Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis en zijn er slecht aan toe." De moeder is ook overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar zij door de politie wordt bewaakt. De politie is inmiddels een onderzoek gestart wegens poging tot moord.

Chavez wil controle over vliegveld

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft zijn minister van transport opdracht gegeven te interveniëren in het bestuur van het internationale vliegveld van de hoofdstad Caracas. Volgens Chavez moet het vliegveld de staat van inkomsten voorzien.

Chavez zei in een toespraak op televisie dat het belangrijkste vliegveld van Cuba zo'n honderd miljoen dollar per jaar oplevert. Hij zei dat Caracas een groot vliegveld heeft en vroeg: "Hoe kan het dat het geen opbrengsten genereert?"

"Intervenieer in het bestuur van het vliegveld van Maiquetia voor me. We moeten de controle overnemen", zei Chavez tegen transportminister Francisco Garces. Chavez zei niet wat voor acties Garces precies moest ondernemen.


(Foto: Novum)

De Bakker verliest met Roddick in Tokio

Thiemo de Bakker is in het dubbelspel bij het ATP-toernooi in Tokio uitgeschakeld. Samen met Andy Roddick verloor de Nederlander in de eerste ronde van de als vierde geplaatste Frantisek Cermak en Michal Mertinak met 5-7 en 4-6.

De Antilliaan Jean-Julien Rojer bereikte met zijn Amerikaanse partner Eric Butoracw de kwartfinale door het duo Robert Lindstedt/Horia Tecau (Zwe/Roe/3) met tweemaal 7-5 te verslaan.

[Video] Gehandicapte gaat voor Darwin Award

Een veertigjarige man is sinds deze week genomineerd voor een Darwin Award. Dit heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. De Zuid-Koreaanse man heeft zich in een klap onsterfelijk gemaakt door eind augustus met zijn scootmobiel een liftschacht in te duiken.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de invalide man komt aanrijden met zijn karretje en gebruik wil maken van de lift. Helaas gaan de deuren van de lift net dicht en moet de arme man lijdzaam toezien hoe de lift voor zijn neus vertrekt.

De scootmobieler is hoogstwaarschijnlijk zwaar gefrustreerd door deze pech. Met enorme kracht rijdt hij met zijn voertuigje tegen de dichte liftdeuren aan. Om zijn woede te bekoelen, besluit hij er nog een tweede keer tegenaan te rijden. Pas bij een derde ram houden de deuren het niet langer. De deuren scharnieren aan de bovenkant en het slachtoffer tuimelt met zijn karretje de diepte in.

"De tragische ondergang van deze onbezonnen, haastige rammer biedt een bemoedigend voorbeeld van hoe briljant je bent - in vergelijking met sommige anderen!", verklaart de organisatie deze terechte nominatie voor de Darwin Award 2010. De Darwin Award is een cynische onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan personen die zichzelf op een domme manier om zeep hebben geholpen of zichzelf op een hilarische wijze niet meer kunnen voortplanten.


Een terechte nominatie voor de Darwin Awards!

Peruaanse tv: Joran kocht marihuana

Joran van der Sloot heeft marihuana gekocht van een bewaker in zijn gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima en krijgt een voorkeursbehandeling. Dat zegt het Peruaanse televisiestation ATV. Van der Sloots advocaat wijst de beschuldigingen van de hand.

Op de beelden van ATV is te zien hoe een bewaker naar Van der Sloot roept dat hij marihuana heeft voor 5 soles (ruim een euro).

"Het is een absolute leugen", aldus advocaat Máximo Altez van Van der Sloot woensdag. "De opnames zijn in scène gezet."

Peruaanse tv: Joran kocht marihuana
Peruaanse tv: Joran kocht marihuana (Foto: ANP)

Schoonmaker dood in attractie Disneyland Parijs

Een schoonmaker is in het amusementspark Disneyland Parijs om het leven gekomen toen de attractie die hij schoonmaakte per ongeluk aanging. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De 53-jarige man raakte zwaargewond toen hij aan het werk was op de attractie 'It's a small world'. Hij werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Volgens de politie kwam de schoonmaker vast te zitten onder een bootje van de attractie toen die woensdagochtend per ongeluk aanging.

Een woordvoerder van Disneyland Parijs zei dat de attractie gesloten is zolang het politieonderzoek loopt.

Disneyland Parijs is een van de grootste amusementsparken van Europa.

Huddlestone gaat vrijuit na elleboog tegen Janko

Tom Huddlestone hoeft niet te vrezen voor een schorsing. De middenvelder van Tottenham Hotspur is vrijgesproken van een elleboogstoot.

De boomlange Engelse middenvelder kwam tijdens het Champions League-duel van FC Twente met Spurs hard in aanraking met Twente-spits Marc Janko. De Oostenrijker kreeg tot twee keer toe een elleboog tegen het gelaat.

De Oostenrijker verklaarde eerder dat hij vond dat Huddlestone bewust zijn elleboog in zijn gezicht plantte. Maar de UEFA ziet geen reden om de middenvelder van Spurs te vervolgen. De Europese voetbalbond zag geen bewuste overtreding(en).

Het uitblijven van een straf voor Huddlestone komt goed uit voor Spurs-trainer Harry Redknapp. De Londenaren zitten dun in de verdedigers, waardoor Huddlestone geregeld in het centrum van de defensie wordt geposteerd. Tottenham speelt op 20 oktober tegen Internazionale.

Beau is beaus op Rens Muller

Beau van Erven Dorens wil helemaal geen mediastilte. "Was in buitenland. Lees dat ik mediasilte wil. Onzin. Heeft beroepslul van Veronica Magazine verzonnen, rens muller," twittert Beau. "Deed eens één keertje niet mee aan artikel (over Ik hou van Holland), belt de aartsleugenaar Rens Muller meteen mediacourant."

Vorige week meldde Mediacourant dat Beau niet met de media wilde praten na het floppen van De Zaterdagavondshow met Marc-Marie en Beau. "Een inter- viewverzoek van Veronica Magazine is door zijn ‘personal assistent' afgewezen. Het blad wilde met de SBS 6-presentator praten over het succes van Ik Hou Van Holland, waarin hij een aantal seizoenen te zien was," aldus de Mediacourant.

Beau is verre van gecharmeerd van het bericht op Mediacourant en trekt fors van leer over Rens Muller van Veronica Magazine; "Zat vorige maand nb nog in kansloze modereportage bij Veronica Magazine! Zeg je 1 keer nee, gaat hond Muller meteen z'n vriendjes bellen."


Beaus op Rens Muller

Vrouw achter de bar in New Delhi

Twintig jaar oude whisky, exclusieve merken champagne, je kunt bijna alles vinden in de luxe bars van de Indiase hoofdstad New Delhi. Behalve vrouwen achter de bar.

Binnenkort verandert dat echter, nu de stad een eeuw oude wet waaronder vrouwen geen alcohol mochten schenken, heeft gewijzigd. Voor activisten en de alcoholindustrie heeft het veel te lang op zich laten wachten.

"Als je in een opkomende, moderne democratie als India een vliegtuig mag besturen en president mag zijn, dan zou je zeker achter de bar mogen staan", zegt activiste Nafidas Ali. "Vrouwen zouden de macht moeten hebben zelf te bepalen waar ze werken en niet beperkt worden door regels die ervan uitgaan dat vrouwen niet voor zichzelf kunnen beslissen."

Het duurde in de hoofdstad drie jaar om een directief van het hooggerechtshof te volgen waardoor de wet uit 1914 werd gewijzigd, terwijl vrouwen in andere delen van India wel al lang een pilsje mochten tappen. Het verbod zou voornamelijk gehandhaafd zijn om vrouwen te beschermen. "Er zijn enkele onfortuinlijke incidenten geweest", aldus Ali. "De regering probeert er altijd voor te zorgen dat er wetten zijn die vrouwen beschermen.. Maar dit is niet hun zaak, het is de zaak van vrouwen."

Het gaat er daarnaast niet alleen om om vrouwen een keuzemogelijkheid te geven of een kans om geld te verdienen in een lucratieve branche, de sector kan een vrouwelijke touch goed gebruiken.

"Vrouwen achter de bar zou zeker een vooruitgang zijn. Ze stemmen het publiek milder", verwacht Vikram Achanta, mede-oprichter en directeur van een school voor barpersoneel. Maar Achanta denkt niet dat de vrouwen morgen in de rij staan voor zijn cursussen, want er zijn nog altijd sociale normen waar ze mee te maken hebben en de meeste meisjes hebben toestemming en steun van hun ouders nodig.

In India mag er pas vanaf 25 jaar alcohol gedronken worden en de prijzen zijn hoog. Een flesje bier kost soms meer dan een diner. Nu de economische situatie in het land echter steeds beter wordt, ontstaat er een middenklasse die wel uit eten wil in chique restaurants en daarna nachtclubs en bars bezoekt. In dergelijke etablissementen kan een barman omgerekend driehonderdvijftig euro verdienen -twee keer het salaris van een leraar.

"Waarom zouden vrouwen het niet mogen? Bareigenaren vinden het absoluut een gemis", zegt Achanta. "Ik betwijfel überhaupt of de vrouwen in dubieuze uitspanningen terechtkomen. Er zijn zo weinig barvrouwen dat ze nu kunnen kiezen waar ze willen werken."

Zwartspaarders opgespoord met cd-rom

De Belastingdienst is opnieuw via een cd-rom uit het buitenland Nederlandse zwartspaarders op het spoor gekomen. In totaal staan er 661 documenten op de cd-rom die Nederland van Frankrijk heeft gekregen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Financiën woensdag.

Op de cd-rom staan namen, woonplaatsen en adressen van mensen die in Zwitserland geld op de bank zouden hebben staan. Om hoeveel mensen het gaat, wordt nog onderzocht.

Frankrijk heeft de informatie op verzoek van Nederland een paar dagen geleden overhandigd. "Over niet al te lange tijd hopen we mensen op basis van deze informatie te kunnen benaderen", zegt de woordvoerder. Hoe Frankrijk aan de informatie komt, weet de woordvoerder niet.

Een paar maanden geleden kwam de Belastingdienst nog Nederlanders op het spoor die hun zwarte geld hadden ondergebracht in stichtingen in Liechtenstein. De namen van de Nederlanders zijn achterhaald via een cd-rom met gegevens over belastingontduikers die Duitsland begin dit jaar heeft gekocht. De aankoop was omstreden, omdat het om een gestolen cd-rom ging.

Jongetje bij bizar ongeval overleden

Een 12-jarige fietser uit Heerlen is woensdag in het Limburgse Hoensbroek om het leven gekomen bij een bizar ongeluk. Hierbij botste eerst een auto met een bus met schoolkinderen. Toen de buschauffeur de bus vervolgens op verzoek van de politie verplaatste, werd de fietser geraakt en belandde de bus uiteindelijk tegen de gevel van een woning, meldt de politie.

Het incident had in de namiddag plaats op de Professor Eykmanlaan. Bij het incident raakte ook een 69-jarige man uit Heerlen gewond. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Bij welk deel van het ongeval de gewonde precies betrokken was, is nog onduidelijk.

De woning waar de bus tegenaan knalde is inmiddels gestut. De bewoners kunnen er weer in slapen, hoewel het volgens een politiewoordvoerder de vraag is of zij dit willen. De mensen in de bus, onder wie dertien schoolkinderen, zijn niet gewond geraakt. Zij hebben wel direct traumahulp gekregen.

De buschauffeur is conform de standaardprocedure bij een dodelijk ongeval aangehouden.De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

"Microsoft zou Xbox-divisie af moeten stoten"

Een analist van investeringsbank Goldman Sachs heeft Microsoft aangeraden om haar consumenten-entertainment divisie af te stoten. Dit advies werd gegeven in combinatie met een verlaging van het koopadvies van Microsoft-aandelen naar neutraal.

In een rapportage beweert Goldman Sachs dat een scheiding van de consumentenzaken mogelijk tot vrijkomen van verborgen waarde zou kunnen leiden. Ook is het aannemelijk dat er meer op kosten gelet gaat worden. In beide gevallen kan dit bijdragen in de winstgevendheid en waarde voor de aandeelhouders. Als voorbeeld noemt de investeringsbank dat Xbox-producten als op zichzelf staande entiteit interessant kan zijn gezien de successen uit het verleden en de bekendheid van het merk.

Over Kinect gaf de analist aan dat dit de markt voor Xbox aanzienlijk uitbreidt en dat dit nog wel eens de sleutel zou kunnen zijn om meer winst te kunnen maken. Daarnaast is Xbox Live één van de grootste betaalde Cloud communities, waarmee het bedrijf uit Redmond de alom gewilde huiskamer van de comsument bereikt. De divisie kan echter pas winst gaan maken als de hoeveelheid overhead benoemd en aangepakt wordt.

Goldman Sachs waardeert de divisie waar Xbox onder valt, Entertainment & Devices, het laagste van de verschillende Microsoft-divisies. De investeringsbank waardeert de divisie op 3,6 miljard dollar. Dit is relatief laag vergeleken bij andere divisies als Windows/Windows Live, de zakelijke divisie en de divisie servers en tools die respectievelijk gewaardeerd zijn op 107 miljard dollar, 99 miljard dollar en 43 miljard dollar.

Na het rapport van Goldman Sachs daalde het aandeel Microsoft met twee procent. Microsoft heeft nog geen reactie gegeven op het advies van de investeringsbank.

Peuterleider twittert: Ik wil meisjes verkrachten

Voor een 21-jarige man was zijn eerste dag als begeleider op een peuterspeelzaal in Göteborg meteen de laatste. De Zweed, die inviel voor een andere docent, twitterde tijdens zijn werk dat hij een aantal meisjes in het peuterklasje maar wat graag zou willen verkrachten.

"[Naam van de peuterclub] Start 9.30 uur. Denk dat ik 6-7 meisjes ga verkrachten", twitterde hij maandag via zijn iPhone. Het hoofd van de kleuterschool kreeg hierop een tip over de tweet. "Ik heb direct de ouders gebeld", vertelde de directeur vandaag. "Sommige kozen ervoor hun kinderen eerder op te halen. Ook heb ik de politie gebeld, die de zaak hoog opnam."

De politie besloot de school te bezoeken om samen met de leraar de twitteraar te traceren. "Haha, een klein meisje dacht dat ik Max heette", luidde de volgende tweet. "Dat was te lief *smile*." "Heb de hele dag luiers verschoond. Pooh", ging de twitterstroom verder. "Afmaken rond 17.30 uur. Stervende."

Het hoofd van de peuterspeelzaal begon de invaller te verdenken toen hij ontdekte dat de tweets verschenen tijdens diens koffie- en lunchpauzes. Hierop besloot de politie hem aan de tand te voelen. De beste man bekende meteen. Hij wordt er nu van verdacht een bedreiging te zijn voor groepen en mag waarschijnlijk niet opnieuw invallen op het schooltje. De politie heeft hem inmiddels vrijgelaten.

Tiendalli weer fit

Dwight Tiendalli heeft de groepstraining bij FC Twente hervat. De verdediger stond aan de kant vanwege een bovenbeenblessure. Tiendalli kan volgende week in actie komen als de landskampioen de competitiewedstrijd tegen Feyenoord speelt.

Theo Janssen trainde vandaag nog aangepast. De middenvelder heeft last van zijn knie en meldde zich om die reden ook af voor het Nederlands elftal.

Elia geblesseerd weg bij Oranje

Eljero Elia mist de EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Moldavië en Zweden. De aanvaller van Hamburger SV heeft te veel last van een hielblessure en keert onmiddellijk terug naar Duitsland om daar verder aan zijn herstel te werken. Bondscoach Bert van Marwijk roept vooralsnog geen vervanger op.

Toen de 23-jarige Elia zich maandag meldde bij het trainingskamp van Oranje in Noordwijk kampte hij al met een hielblessure. De klachten werden de afgelopen dagen niet minder. Medisch onderzoek wees vandaag uit dat de zeventienvoudig international niet op tijd fit is voor de ontmoetingen met Moldavië en Zweden, die op respectievelijk 8 en 12 oktober worden gespeeld.

Stel in auto ongedeerd na beschieting

Een 30-jarige vrouw en haar 32-jarige vriend zijn dinsdag in Sint Willebrord in hun auto beschoten. Een 31-jarige vrouw uit Sint-Willebrord en een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn aangehouden. Niemand raakte bij het schietincident gewond.

Het stel in de auto wilde langsgaan bij een bekende aan de Wittenburg om een conflict in relationele sfeer uit te praten. De vrouw en haar vriend zaten nog in de auto toen er op hen werd geschoten. Het lukte hen weg te rijden, beiden bleven ongedeerd.

Na buurtonderzoek konden twee verdachten door een arrestatieteam worden aangehouden. De politie doet nog nader onderzoek.

'Strippers, wapens en rechters gaan niet samen'

De relatie van een 67-jarige federale rechter in de Verenigde Staten met een stripper begon met een lapdance, maar veranderde al snel in een relatie vol drugs, prostitutie en wapens. De rechter, Jack Camp, bevindt zich nu in een bijzondere positie: hij moet zich verantwoorden tegenover een van zijn collega's. Hij is woensdag aangeklaagd voor drugsbezit en verboden wapenbezit. Als Camp schuldig wordt bevonden kan hij voor jaren achter de tralies verdwijnen.

De relatie van Camp met de stripper begon eerder dit jaar. Hij bezocht een stripclub en kreeg een lapdance. De dag erop keerde hij terug naar de club. Ditmaal bleef het niet bij een lapdance, maar had hij gemeenschap met de vrouw en gebruikte hij cocaïne.

In de maanden die volgden gebruikten de twee samen cocaïne en andere drugs. In juni ging de rechter met de stripper mee om drugs te kopen. Hij nam een semi-automatisch vuurwapen mee. Volgens Camp had hij het pistool meegenomen om de stripper te beschermen. Wat de rechter niet wist, was dat de FBI in het geheim met de vrouw samenwerkte.

Afgelopen vrijdag kwam de zaak aan het licht. Camp vertelde de stripper, die eerder was veroordeeld voor drugshandel, dat hij haar wilde helpen met haar strafblad. Een paar uur later vroeg de stripper Camp om met haar mee te gaan naar een drugsdealer, die in werkelijkheid een undercoveragent was. Tien minuten later werd Camp door de FBI gearresteerd.

Camp werd in de jaren tachtig door de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan beëdigd. Hij had de reputatie strenge straffen uit te delen, waaronder voor drugsmisdrijven. Hij houdt vol onschuldig te zijn.


FBI: Strippers, wapens en rechters gaan niet samen (Foto: Novum)

Verstoorders hertenbronst beboet

Dertien mensen zijn dit weekeinde op de bon geslingerd voor verstoring van de hertenbronst op de Veluwe ten zuiden van Apeldoorn. Daarnaast zijn twee mannen met een luchtbuks en een kruisboog in hun auto aangehouden. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De controle werd opgestart nadat klachten waren binnengekomen over mensen die de hertenbronst verstoorden. Elf mensen kregen een boete voor het lopen in de bossen na zonsondergang, terwijl dit is verboden. Voor het betreden van verboden gebied kregen twee mensen een prent. Ook kregen ongeveer dertig mensen een waarschuwing.

De twee mannen die de wapens bij zich hadden, een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 24-jarige man uit Putten, zijn verhoord op een politiebureau. De twee hadden geen vergunning voor de wapens. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Franse spoorwegen gaan staken

Franse vakbonden voor spoorwegpersoneel zijn woensdag overeengekomen om volgende week voor onbepaalde tijd in staking te gaan. Zij zijn ontevreden over de plannen van de Franse regering de pensioenleeftijd te verhogen naar 62 jaar.

De zeven vakbonden leggen vanaf dinsdag het werk neer en sluiten zich aan bij werknemers in de oliesector, de transportsector en het openbaar vervoer die eveneens gaan staken.

De overeenstemming werd woensdag bereikt op het moment dat de Senaat voor de tweede dag op rij in debat ging over de hervormingen van het pensioenstelsel. Het parlement heeft al ingestemd met het wetsvoorstel.

Jarige Huta Galung naar kwartfinale Bergen

Jesse Huta Galung heeft zichzelf op het challengertoernooi van Bergen een leuk verjaardagscadeautje bezorgd. De vandaag 25 jaar geworden Haarlemmer bereikte op het Belgische hardcourt ten koste van de Slowaak Karol Beck de kwartfinale: 6-4, 6-4. Huta Galung had maandag in de eerste ronde Fransman Stéphane Robert verslagen.

Igor Sijsling kan zich morgen eveneens bij de laatste acht voegen. Hij moet dan wel zien af te rekenen met de als derde geplaatste Belg Olivier Rochus. De derde Nederlandse deelnemer, Thomas Schoorel, werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Kristof Vliegen.

Krijg DJ Hero gratis bij aankoop DJ Hero 2

Wordt DJ Hero 2 jouw eerste DJ Hero-game, maar ben je toch wel geïnteresseerd in het eerste deel? Dat komt dan goed uit, want Activision zal in Europa DJ Hero 1 gratis bij de Party- en Turntable-editie van de game meegeven. Hierdoor kan men vanaf het begin al kiezen uit 170 mixes.

In de Party Mode zal niet alleen DJ Hero 1 aanwezig zijn, maar ook een turntable, een microfoon en de game DJ Hero 2 uiteraard. De Turntable-versie zal naast een turntable ook de beide games bevatten. DJ Hero 2 en de twee andere pakketten zullen allemaal uitkomen op 29 oktober van dit jaar, op de PlayStation 3, Xbox 360 en de Wii.

DJ Hero

'Witte Huis hield cijfers olielek te laag'

Het Witte Huis heeft pogingen van federale wetenschappers de bevolking te vertellen hoe erg het olielek in de Golf van Mexico had kunnen zijn, tegengehouden. Deze conclusie trekt een panel, dat is aangesteld door de Amerikaanse president Barack Obama om de ergste olieramp in de geschiedenis te onderzoeken, woensdag in een nota.

In de nota staat dat eind april of begin mei het Witte Huis niet toestond dat de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) de ergst mogelijke consequenties van het olielek bekend zou maken.

Oliemaatschappij BP schatte dat in het ergste geval bijna tien miljoen liter olie per dag de zee in zou stromen. De regering vertelde de bevolking in eerste instantie echter dat er rond de achthonderdduizend liter per dag wegstroomde, een hoeveelheid die later naar boven werd bijgesteld.

Nintendo opent Pokémon Ranger: Guardian Signs-site

Pokémon Ranger: Guardian Signs is het derde deel in de Pokémon Ranger-serie. Het doel van de Pokémon Ranger-series is simpel: maak met de stylus een rondje om de Pokémon die gevangen moet worden. Een simpel concept dat in praktijk toch moeilijker blijkt te zijn. Hetzelfde geldt voor deel drie, waar Nintendo vandaag de officiële site van heeft geopend. 

Op de site is onder andere de informatie over het spel te bewonderen en je kunt er achtergronden downloaden. Ook is de releasedatum te zien: op 5 november 2010 ligt Pokémon Ranger: Guardian Signs in de winkels. 

De site kan je hier bezoeken.

'100 procent homo randt vrouw aan'

Zijn onze zuiderburen al een poos in de ban van de parachutemoord, in de VS kent men de parachuteaanrander. Donald Zarda, een parachutespronginstructeur, wordt beschuldigd van aanranding van een vrouw. "Onmogelijk", beweert de veertigjarige Zarda. "Ik ben honderd procent homoseksueel."

Op 18 juni van dit jaar maakte de doorgewinterde homo boven New York een tandemsprong met ene Rosanna. De vrouw zat stijf vastgesnoerd aan Zarda, maar zij hoefde zich geen zorgen te maken dat hij spontaan geil zou worden van deze actie. "Maakt u zich geen zorgen, ik ben homo", stelde hij haar gerust.

Na de sprong deed ze haar beklag bij Zarda's baas, die de instructeur direct de laan uitstuurde wegens 'ongepast gedrag'. Zarda zou Rosanna onzedelijk hebben betast. "Het is zo bizar. Ik ben echt honderd procent homo, wie beschuldigt een volbloed homo nu van het betasten van een vrouw?!"

Het is volgens Zarda gebruikelijk om schuine grappen te maken tijdens een tandemsprong, maar hij beweert dat de video-opname van de sprong hem zou vrijpleiten. Zijn ex-werkgever weigert echter deze vrij te geven. Volgens de eigenaar van de parachutespringschool hing Zarda's ontslag al langer in de lucht, maar was dit incident de welbekende druppel.

Vier keer DLC voor Dead Rising 2, alleen op de PS3?

Er zullen komende maand vier nieuwe kostuums te downloaden zijn voor Dead Rising 2 op de PS3. Elk kostuum geeft je een complete make-over en daarnaast ook nog eens een passieve bonus. De vier nieuwe kostuums waren al bij verschillende pre-orders in begrepen.

De DLC is alleen nog maar op de PlayStation Blog aangekondigd en nog niet voor de Xbox 360, er is ook nog geen prijs bekendgemaakt dus we zullen dat nog even moeten afwachten. Bekijk hieronder de vier soorten DLC en hun bonus.

  • The Psychopath Pack (12 oktober): Een horror-outfit die een damageboost geeft bij onder andere kettingzagen, machetes en bijlen.
  • The Soldier of Fortune Pack (19 oktober): Een leger-actiester-outfit die een damageboost geeft bij vuurwapens.
  • The Sports Fan Pack (26 oktober): Een sportfan-outfit die je meer geluk geeft bij gokken en je een damageboost geeft bij onder andere honkbalknuppels.
  • The Ninja Pack (2 november): Een ninja-outfit die je bijna onzichtbaar maakt voor zombies en je een damageboost geeft op zwaarden en gooibare wapens.

DLC

Celstraf voor weigering afgeven encryptiewachtwoord

Een Britse tiener is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien weken omdat hij het encryptiewachtwoord van zijn computer niet aan de politie af wilde staan. De 19-jarige Oliver Drage werd anderhalf jaar geleden gearresteerd in het kader van een onderzoek naar seksuele uitbuiting van minderjarigen.

De pc van de jongeman werd tijdens een huiszoeking in beslag genomen, maar het recherchewerk liep stuk op het vijftig tekens grote wachtwoord waarmee de data was versleuteld. De politie diende een formeel verzoek in bij de tiener voor afgifte van het wachtwoord, maar dat weigerde hij. Daarmee overtrad Drage de Britse wet, om precies te zijn de Regulation of Investigatory Powers Act 2000.

Volgens rechercheur Neil Fowler van de politie van Lancaster is dit Drage's eerste veroordeling, en toont de opgelegde celstraf aan hoe hoog de rechter de zaak opneemt. "De wet is er gekomen om ingezet te worden tegen mensen die het internet gebruiken om misdrijven te plegen", aldus Fowler. "Het zorgt voor een stevige waarschuwing aan hen die van plan zijn om misdadige online activiteiten te verbergen", zo voegde hij eraan toe. De autoriteiten hebben de versleuteling tot dusver niet kunnen kraken.

In Nederland is iemand die in staat van beschuldiging is gesteld, overigens niet verplicht een dergelijke sleutel af te staan. Dit volgt uit het principe dat een verdachte niet kan worden gedwongen mee te werken aan de eigen veroordeling.

OM in beroep tegen vrijspraak in zaak dode rapper

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft hoger beroep aangetekend tegen de vrijspraak in de zaak van de doodgeschoten rapper Rel. De rechtbank sprak de 27-jarige Jason B. uit Hoogezand vorige maand vrij.

Het OM had achttien jaar cel geëist voor moord en gaat de zaak voorleggen aan het gerechtshof in Leeuwarden. "Wij hebben de overtuiging dat een straf op zijn plaats is", laat een woordvoerder weten. Het beroep dateert overigens van vorige week.

De verdachte handelde volgens de Groningse rechtbank uit noodweer. De vier mannen waren zijn woning binnengedrongen en de Hoogezander verdedigde zich. De 26-jarige Amsterdammer Farrell Provence, alias Rel, werd in zijn liesstreek getroffen. De andere verdachten werden in hun benen geraakt. De belagers reden vervolgens van het Groningse Hoogezand naar Amsterdam. Pas in Amsterdam brachten ze Rel naar een ziekenhuis, waar hij overleed.

Het Openbaar Ministerie zei na de vrijspraak al verbaasd te zijn over het grote verschil tussen de eis en de uitspraak van de rechter. Het OM gaat nu bekijken of de drie gewonde belagers ook vervolgd gaan worden.

Celstraffen voor diefstal WO II-tank

Een Bulgaarse militaire rechtbank heeft twee Duitse burgers en een Bulgaarse militair veroordeeld tot gevangenisstraffen. Het drietal werd schuldig bevonden aan de diefstal van een Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog en pogingen een andere te stelen.

Militair aanklager Hristo Tinev zei dat een van de twee Duitsers vier jaar celstraf heeft gekregen, net als de Bulgaarse militair. De andere Duitser kwam er genadiger af met een voorwaardelijke celstraf van drie jaar met een proeftijd van vijf jaar.

De veroordeelden smokkelden een tank van het type MK IV Panzer uit Bulgarije. In 2007 werden de drie opgepakt toen ze probeerden een tweede tank te stelen.

De twee Duitsers werden bij verstek veroordeeld, omdat ze Bulgarije hebben verlaten nadat ze op borgtocht waren vrijgelaten. Waar de Duitsers zich nu ophouden en waar de gestolen tank is, is niet bekend.


(Foto: Novum)

'Door loodvergiftiging 400 kinderen Nigeria dood'

Vierhonderd kinderen zijn in het noordwesten van Nigeria overleden aan de gevolgen van loodvergiftiging. Dat heeft hulporganisatie Artsen zonder Grenzen woensdag gezegd. In twee andere dorpen dreigt intussen ook besmettingsgevaar.

Artsen zonder Grenzen zegt dat inwoners van de staat Zamfara inmiddels medische behandeling ondergaan nadat werkzaamheden in de lokale goudmijnen voor ernstige vervuiling van het gebied zorgden.

De werkzaamheden bestonden onder andere uit het verpulveren en drogen van erts om er de kleine deeltjes edelmetaal uit te halen. Het erts dat kortgeleden werd gedolven bevatte ook lood. Dit verspreidde zich door de werkzaamheden door het gebied en verontreinigde onder meer lucht en water.

Loodvergiftiging leidt tot overgeven, spierverslapping en soms tot overlijden.

Stef Blok nieuwe fractievoorzitter VVD

Stef Blok gaat de VVD-fractie in de Tweede Kamer leiden. De fractie koos hem woensdagmiddag unaniem als opvolger van Mark Rutte, de beoogde premier die naar verwachting later deze week wordt benoemd tot formateur van het nieuwe kabinet.

De 45-jarige Blok is sinds 1998 Tweede Kamerlid en was de afgelopen jaren specialist sociale zaken en pensioenen. Hij geldt als een vertrouweling van partijleider Rutte en was campagneleider bij de afgelopen verkiezingen, die de liberalen hebben gewonnen. Blok was eerder voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die het integratiebeleid onder de loep nam.

Stef Blok nieuwe fractievoorzitter VVD
Stef Blok nieuwe fractievoorzitter VVD (Foto: ANP)

Geen compromis rond tv-gelden Spanje

Real Madrid en FC Barcelona hebben geen compromis kunnen bereiken over de verdeling van de tv-gelden in de Spaanse competitie. De twee topclubs, die nu nog de helft van het geld verdelen, boden aan met 34 procent genoegen te nemen. Valencia en Atletico Madrid zouden dan elf procent krijgen en de andere clubs de rest. Onder aanvoering van Sevilla en Villarreal is dat voorstel afgewezen.

De rebellerende kleinere clubs lieten volgens een woordvoerder van de Primera División aan Real en Barcelona weten dat ze niet tevreden zijn. "Ze erkennen weliswaar dat die twee clubs de besten zijn en de waarde van de Spaanse competitie verhogen, maar stelden tegelijkertijd dat de Primera División meer is dan alleen Real en Barça."

De televisierechten van de Primera División leveren jaarlijks zo'n zeshonderd miljoen euro op. Sevilla en Villarreal stellen voor dat tot circa negenhonderd miljoen euro te verhogen. Veertig procent daarvan zou dan gelijkmatig onder de twintig clubs moeten worden verdeeld, de resterende zestig procent moet dan worden verdeeld aan de hand van de prestaties.

Over ruim twee weken komen de clubs opnieuw bijeen. De huidige afspraken lopen in 2014 af.

Van Hoeven wordt technisch directeur Dutch Lions

Cor van Hoeven is aangesteld als technisch directeur van de Amerikaanse voetbalclub Dayton Dutch Lions. Hij gaat per 1 november aan de slag bij de club van de Nederlandse eigenaren Erik Tammer en Mike Mossel. Van Hoeven was sinds de zomer actief als hoofd opleidingen bij zaterdagtopklasser Barendrecht.

De Maassluizer werkte al eens in het buitenland, toen hij assistent van Jan Everse was bij het Finse FC Jokerit. Vorig seizoen werd hij tijdens het seizoen ontslagen als hoofdtrainer van Excelsior Maassluis. Vervolgens maakte hij als opvolger van Everse het seizoen af als interim-trainer van RVVH. Van Hoeven, die ook de voetbalschool Winning Skills oprichtte, begon deze zomer bij Barendrecht.

Hij ziet echter een uitdaging bij Dayton Dutch Lions en Barendrecht verleende hem medewerking om een contract te tekenen in de Verenigde Staten. Van Hoeven dient de selectie samen te stellen, waarin weer plaats zal zijn voor diverse Nederlanders. Bovendien gaat hij zich bezighouden met het opstarten van een damesteam en jeugdteams voor spelers en speelsters onder twintig jaar.

Maas verlaat Baronie na dit seizoen

Baronie moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. Peter Maas heeft het bestuur laten weten na dit seizoen op te stappen bij de zondagtopklasser. Hij heeft dan drie seizoenen in Breda gewerkt.

Maas werd in zijn eerste seizoen bij Baronie direct afdelingskampioen in de zondaghoofdklasse. Vorig jaar plaatste hij zich met Baronie voor de Topklasse, waarin de club momenteel tiende staat. Maas licht zijn besluit als volgt toe: "Ik houd van duidelijkheid. De club kan zo in alle rust vooruit kijken. Daarnaast is het voor mezelf ook goed om de tijd te nemen om te zien wat op mijn pad gaat komen. Ik denk dat ik klaar ben voor de volgende stap. Baronie is een unieke club waar ik veel taken heb verricht. Taken die mij als trainer breder en rijper hebben gemaakt. Bij voorkeur ga ik hierna aan de slag bij een ambitieuze Topklasser of als assistent bij een profclub."

Proces-Wilders dinsdag verder

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat volgende week dinsdag verder. Eigenlijk was er vrijdag nog een zittingsdag gepland, maar die is geschrapt.

Wilders beroept zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht. Hij wil geen vragen van de rechters beantwoorden. Daardoor is er minder tijd nodig dan gepland voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Dinsdag gaat het proces verder met het requisitoir van het Openbaar Ministerie. Dan wordt duidelijk wat voor straf het OM eist. Het requisitoir duurt de hele dag. Later is Wilders' advocaat Bram Moszkowicz aan de beurt met zijn pleidooi. Wanneer dat zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Wilders staat terecht in verband met zijn antikoranfilm Fitna en diverse uitspraken in interviews, waarbij hij onder meer de Koran vergeleek het Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler. Wilders wordt verdacht van het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims.

Het OM kwam in 2008 nog tot de conclusie dat Wilders niet hoefde te worden vervolgd. Het gerechtshof was het niet eens met die beslissing, en gaf het OM opdracht om alsnog vervolging in te stellen.

De redenen van het OM om geen vervolging in te stellen, zijn woensdag uitgebreid aan de orde geweest in de rechtszaal. Volgens Moszkowicz wordt het 'een moeilijke zaak' voor het OM om daarop terug te komen, zo zei hij na afloop van de zitting. Moszkowicz verwacht dat het OM vrijspraak zal eisen op in elk geval een deel van de aanklacht, het beledigen van moslims.


(Foto: Novum)

Rokende aap overleden

Charlie, de beroemde rokende chimpansee, is dinsdag overleden in een kleine dierentuin in het Zuid-Afrikaanse Bloemfontein. Dat heeft woordvoerder van de dierentuin Qondile Khedama woensdag gezegd. De aap overleed aan de gevolgen van ouderdom. Het dier werd 52 jaar.

Volgens Khedama merkten verzorgers van de dierentuin een jaar of vijf geleden dat bezoekers Charlie sigaretten toewierpen en dat de aap vervolgens rokers nadeed. De dierentuin probeerde bezoekers ervan te weerhouden om Charlie aan te moedigen te gaan roken, maar tevergeefs. De media pikten het verhaal van de rokende Charlie op en de chimpansee werd wereldnieuws.

Het stoffelijk overschot van Charlie zal worden opgezet en tentoon worden gesteld.

Woede om winkelbezoek ex-nazi

Joodse groepen in Italië hebben woensdag woedend gereageerd op het bericht dat een voormalige SS-kapitein toestemming heeft om, ondanks zijn huisarrest, zijn huis te verlaten om naar de kerk en uit winkelen te gaan. De oud-nazi, de nu 97-jarige Erich Priebke, is veroordeeld voor zijn rol bij de moord op 335 Italiaanse burgers.

De advocaat van Priebke maakte deze week bekend dat zijn cliënt van de rechtbank zijn huis mag verlaten voor de 'noodzakelijke levensbehoeftes'. De advocaat kondigde het nieuws zelf aan, omdat hij niet wilde dat de media er op eigen houtje achter zouden komen.

De vicevoorzitter van een organisatie voor Holocaust-slachtoffers noemde het besluit van de rechtbank een 'nationale schande'. "Holocaust-overlevenden hebben geschokt en met ongeloof gereageerd op het nieuws dat de veroordeelde nazi-moordenaar mag winkelen en andere uitstapjes mag maken, hoewel hij tot levenslang is veroordeeld voor zijn misdaden", aldus Elan Steinberg.

Riccardo Pacifici, voorzitter van de joodse gemeente in Rome, heeft de minister van justitie opgeroepen de privileges in te trekken en alle pogingen de gevangenschap te vergemakkelijken te verwerpen. "Er is geen verjaringstermijn voor misdaden tegen de menselijkheid", zei hij in de Italiaanse krant Corriera della Sera.

Priebke werd in 1994 door Argentinië uitgeleverd aan Italië. Hij werd drie jaar later veroordeeld voor zijn rol bij de slachtpartij. De moordpartij was een vergelding voor een aanslag van het Italiaanse verzet waarbij 33 leden van een militaire politie-eenheid van de nazi's om het leven kwamen. Priebke gaf toe dat hij twee mensen had doodgeschoten en dat hij had geholpen bij de arrestaties, maar zei slechts bevelen te hebben opgevolgd.


(Foto: Novum)

Auxerre past prijzen voor duel met Ajax aan

Auxerre heeft vandaag de ticketprijzen van het bezoekersvak voor het duel tegen Ajax aangepast. Dat meldt de Amsterdamse voetbalclub op de website.

De Amsterdammers maakten gisteren bezwaar tegen het - in hun ogen - grote verschil in kaartprijs tussen die van Ajax en Auxerre. Auxerre verlaagde daarop de prijzen. Ajax meldt dat de kaartverkoop morgenochtend wordt hervat. De wedstrijd wordt op 3 november gespeeld in het Stade l'Abbé-Deschamps.

Strippenkaart blijft voorlopig in Oost-Nederland

In Oost-Nederland kan nog tot 1 februari worden gereisd met de strippenkaart. Het was de bedoeling dat vanaf 18 november reizen alleen met de OV-chipkaart kon, maar dat gaat niet door vanwege problemen met de invoering van het elektronische betaalmiddel.

Dat maakte demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) woensdag bekend tijdens een debat met de Tweede Kamer over de OV-chipkaart. Met het besluit om de strippenkaart voorlopig niet af te schaffen, komt de bewindsman tegemoet aan breed gedragen bezwaren in de Kamer.

Verschillende Kamerleden wezen op de problemen met de OV-chipkaart zoals het rekenen van dubbele opstaptarieven, het grote aantal reizigers dat vergeet uit te checken, voorzieningen voor visueel gehandicapten en het ontbreken van één loket waar reizigers met klachten terechtkunnen.

Eurlings erkende de problemen. Hij heeft daarom besloten om de strippenkaart niet voor 1 februari af te schaffen. Dan hebben de regio's in Oost-Nederland nog tweeënhalve maand extra de tijd om de 'puntjes op de i' te zetten, aldus de bewindsman.

Hij maakte verder bekend dat een onafhankelijke commissie onder leiding van partijgenoot en oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers gaat zorgen voor meer regie rondom de invoering van de OV-chipkaart. De roep daartoe klinkt al langer, hoewel de Kamer aanvankelijk bewust heeft gekozen om de verantwoordelijkheid voor het project neer te leggen bij de vervoerders en decentrale overheden.

"De OV-chipkaart moet het alledaagse reizen voor ov-gebruikers niet moeilijker, maar juist makkelijker maken. En dat vergt gewoon meer regie en een stevige aanpak", gaf Eurlings als verklaring. Leers gaat voorstellen doen hoe dit kan worden bereikt.

Een van de belangrijkste opdrachten van Leers wordt daarnaast het aanpakken van het dubbele opstaptarief, dat ontstaat tijdens reizen met verschillende vervoerders. Eurlings noemde dat 'onacceptabel' en hij zegde toe dat reizigers van het papieren kaartje gebruik kunnen maken zolang dit probleem niet is opgelost.

De Maatschappij Voor Beter OV laat in een reactie weten, de aanstelling van Gerd Leers toe te juichen. De consumentenorganisatie zou graag zien dat de strippenkaart in gebieden waar deze al "voortijdig" is afgeschaft, voorlopig wordt heringevoerd. "Het gesignaleerde probleem met het dubbele instaptarief geldt ook in de stedelijke regio’s bij het overstappen van metro, tram of stadsbus op de trein en andersom," aldus de reizigersorganisatie.


(Foto: Novum)

Van Marwijk: "Nigel is te ver gegaan"

Voor het eerst en laatst reageerde Bert van Marwijk woensdag mondeling op zijn beslissing om Nigel de Jong uit zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Moldavië (8 oktober) en Zweden (12 oktober) te verwijderen. "Nigel is nu echt te ver gegaan", zei de bondscoach van het Nederlands elftal. "Dat is jammer, want deze zaak kent alleen maar verliezers."

"Ben Arfa heeft een dubbele beenbreuk", zei de keuzeheer van Oranje over het slachtoffer van de zware overtreding van De Jong. "Nigel heeft ook verloren en ik kan tijdens twee heel belangrijke duels niet beschikken over een speler die in topvorm is. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Toch heb ik niet lang over deze beslissing getwijfeld. Ik vond meteen dat dit niet kon."

Van Marwijk: Nigel is te ver gegaan
Van Marwijk: "Nigel is te ver gegaan" (Foto: ANP)

¤ 3,- schadevergoeding geëist van Wilders

De drie benadeelde partijen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders eisen ieder één euro schadevergoeding. Dat bleek woensdag tijdens het proces in Amsterdam.

De benadeelde partijen zijn bij het proces betrokken omdat zij zeggen schade te hebben ondervonden van de uitspraken van Wilders. Zo zou door het optreden van Wilders het toekomstperspectief van moslims in Nederland zijn 'verduisterd'.

Het gaat om drie groepen: de 'Beweging tot herstel van het respect', waarin een aantal moskeeën samenwerkt; een groep mensen onder wie voormalig GroenLinks-politicus Mohammed Rabbae; en Yvonne Wolthuis, een voormalig lid van de stadsdeelraad in Amsterdam Zuidoost.

De geëiste schadevergoeding is symbolisch. Daarnaast wordt er ruim drieduizend euro aan kosten voor rechtsbijstand geëist.

Wilders staat voor de rechtbank in Amsterdam terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims. Het Openbaar Ministerie spreekt volgende week zijn eis uit. De uitspraak wordt begin volgende maand verwacht.


(Foto: Novum)

Mulder hervat training bij Feyenoord

Feyenoord-trainer Mario Been kan binnenkort weer een beroep doen op Erwin Mulder. De doelman heeft woensdagochtend de keeperstraining hervat. De 21-jarige sluitpost van Feyenoord is nagenoeg hersteld van een vingerblessure, die hij eind augustus in het competitieduel met Vitesse opliep. Dat meldt de Rotterdamse voetbalclub op zijn website.

"Het ging goed, last van mijn vinger heb ik niet gehad', zei Mulder. "Nu ik deze zwaardere belasting achter de rug heb, is het even afwachten of er een reactie op komt. Eerlijk gezegd verwacht ik van niet. Aansluiten bij de groepstraining is nu de volgende stap."

Mulder werd tijdens zijn blessure uitstekend vervangen door oudgediende Rob van Dijk. Been liet al doorschemeren voorlopig voor de 41-jarige routinier te kiezen. Mulder begon alle officiële wedstrijden voor zijn kwetsuur in de basis.

Voice of Holland-zangeres speelt vals

Een van de kandidaten aan The Voice of Holland speelt vals om verder te komen in de competitie. Anne Schellekens deed afgelopen vrijdag mee aan the Voice of Holland en claimde dat ze achttien was. Dat is de minimumleeftijd om mee te mogen doen.

Oplettende kijkers
weten echter dat Anne helemaal geen achttien is. Anne deed 2 jaar geleden mee aan Holland's Got Talent en was toen nog dertien. Afgelopen week werd Anne officieel pas zestien. Het bewijs zie je hieronder op de filmpjes, maar ook op de site van Giel Beelen is bewijs gevonden. Anne's artiestennaam was Anne Wilson, maar haar site is in onderhoud, althans de homepage. Dat zal zijn na negatieve berichten in haar gastenboek.

Anne werd overigens gekozen door Jeroen van der Boom. Hij hoorde in haar een nieuw Nederlands toptalent. Of ze er nu uitgeknikkerd gaat worden is nog niet bekend.

Aboriginals krijgen land terug in Queensland

Aboriginals in de Australische deelstaat Queensland krijgen duizenden hectares land terug van de overheid. Het gaat om een gebied dat in 1977 werd uitgeroepen tot nationaal park.

De premier van Queensland, Anna Bligh, zei woensdag in het parlement dat met de teruggave van het land een 'schaamtevol hoofdstuk' in de geschiedenis van Queensland wordt afgesloten.

Het terug te geven gebied, Archer Bend, vormt onderdeel van het nationaal park Mungkan Kandju op het schiereiland Cape York. Het gebied werd vroeger gebruikt voor veeteelt. Het besluit om het 75.000 hectare metende gebied terug te geven aan de Aboriginals vormt volgens Bligh de uitkomst van een lange juridische strijd 'waarin de legitieme rechten van de inheemse bevolking van Cape York werden omzeild'.

Scholieren dag vrij na asbestalarm

Zevenhonderd leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer hebben dinsdag en woensdag een dag vrij gekregen. Op locatie De Vlier van de middelbare school was het vermoeden ontstaan dat asbest was vrijgekomen. Na het nemen van luchtmonsters bleek dit echter niet het geval te zijn, meldt een woordvoerder van de school.

Een aannemer meldde dinsdag na het doorzagen van een kozijn dat de kern vermoedelijk asbest bevatte. Hij nam direct contact op met een in asbestverwijdering gespecialiseerd bedrijf, dat uit voorzorg adviseerde de werkzaamheden stil te leggen en het gebouw te ontruimen.

Woensdag werden luchtmonsters genomen, waarna uit laboratoriumonderzoek bleek dat de lucht geen zorgelijk asbestgehalte bevat. Donderdag wordt de lucht nog een keer getest, waarna de lessen om 10.15 uur weer beginnen.

Rebellen leverden zelf verdachte verkrachtingen af

De Congolese rebellencommandant, onder wiens leiding manschappen zich massaal hebben vergrepen aan vrouwen in het oosten van het land, is door zijn eigen wapenbroeders overgedragen aan Congelese en VN-militairen. Dat heeft de VN woensdag gezegd.

De regionale chef van de VN in het gebied, Hiroute Guebre Sellassie, zei dat de Mai Mai beweerden dat de commandant, Sadoke Kokunda Mayele, de naam van de militie had bezoedeld en dat ze van hem af wilden.

Mayele zat in het Congolese leger voordat hij zich aansloot bij de Mai Mai-militie die onder leiding staat van bevelhebber Cheka.

Sellassie zei woensdag te hopen dat er meer arrestaties worden verricht in de verkrachtingszaak. In de streek Walikale verkrachtten guerrillastrijders tussen 30 juli en 2 augustus meer dan driehonderd vrouwen.

De ninja van Shogun 2: Total War in beeld

Met Medieval 2: Total War introduceerde Creative Assembly komische filmpjes bij verschillende taken van verschillende units. Deze filmpjes zijn in Shogun 2: Total War, de tweede game in de serie die zich afspeelt in het oude Japan, weer terug.

In onderstaande video kunnen we zo'n filmpje zien van een ninja die een genraal probeert om te brengen.

In Shogun 2: Total War zul je met ng meer units tegelijk het slagveld kunnen betreden en het weer zal een nog grotere invloed hebben op het verloop van de gevechten. Wanneer de game precies voor de PC in de winkels zal liggen is nog niet bekend.

Wietplantage gevonden bij brand in hooiopslag

Bij een brand in een hooiopslag woensdag in Heerlen is een ondergrondse wietplantage gevonden. Vermoedelijk ontstond de brand door kortsluiting in een onder de grond geplaatst aggregaat. De plantage bevatte zo'n zeshonderd plantjes.

De plantage was verstopt in een kelder onder de hooiopslag. In de ruimte stond een aggregaat waarin waarschijnlijk kortsluiting ontstond met de brand tot gevolg. De ondergrondse brand sloeg daarna over naar het hooi. Een bovengronds plastic reservoir met ongeveer achthonderd liter diesel smolt door de hitte, waardoor een deel van de brandstof wegliep.

De plantage was goed verstopt. Om de ventilatie te regelen was een ventilatiebuis aangelegd. De buis kwam uit in de motorruimte van een oude graafmachine die 'toevallig' verderop stond.

De politie heeft een 40-jarige man uit Meerssen aangehouden. De bewoner van het pand was niet thuis toen de brand uitbrak. Hij zal later verhoord worden. Onduidelijk is nog hoe de weggelekte diesel wordt opgeruimd.

Ziekenhuis daagt CZ voor de rechter

Zorgverzekeraar CZ wordt voor de rechter gedaagd door Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Het ziekenhuis, onderdeel van Zorggroep Leveste Middenveld, eist een rectificatie van CZ in een kort geding. Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend.

Het ziekenhuis beweert een van de ziekenhuizen te zijn die volgens CZ niet genoeg borstkankeroperaties per jaar uitvoert. CZ zou van ziekenhuizen eisen dat ze minimaal zeventig operaties per jaar moeten verrichten om als 'goed' te worden bestempeld.

Het beleid van CZ is onzorgvuldig en op een onnodig opruiende wijze bekendgemaakt, stelt het ziekenhuis. Ook vindt het ziekenhuis het 'volumecriterium' dat CZ stelt niet wetenschappelijk onderbouwd.

De zorggroep heeft CZ verzocht te rectificeren. De zorgverzekeraar heeft hier geen gehoor aan gegeven. Het ziekenhuis eist nu in een kort geding een rectificatie en schadevergoeding. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

Meerdere ziekenhuizen reageerden verontwaardigd op de lijst van CZ, die de verzekeraar overigens niet heeft gepubliceerd. Woensdag besloot het Slotervaartziekenhuis Amsterdam het contract met CZ vanaf 1 januari te verbreken en riep al zijn patiënten op om naar andere een zorgverzekeraar over te stappen.

CZ vindt het opvallend dat het ziekenhuis zelf de media opzoekt. "Wij hebben nooit bevestigd dat Ziekenhuis Bethesda op die lijst staat. Het ziekenhuis is daar zelf mee naar buiten getreden", zegt een woordvoerder van het CZ. De NOS had op basis van eigen onderzoek zelf een lijst naar buiten gebracht van ziekenhuizen die minder dan zeventig borstkankeroperaties uitvoeren.

Vorige week verbood de rechtbank in Breda CZ de lijst met prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker te publiceren. Donderdag bepaalt de rechtbank in Breda wanneer en onder welke voorwaarden dat wel mag. Daarvoor moet de verzekeraar in ieder geval het standpunt van de ziekenhuizen verwerken.

Massa: "Zal geen tweede Barrichello worden"

Ferrari-coureur Felipe Massa heeft tegen het Duitse Bild enkele opmerkelijke uitspraken gedaan. De Braziliaan wordt gezien als tweede rijder bij het Italiaanse team, maar zelf benadrukt hij dat hij er mee zal gaan stoppen als Ferrari een tweede Barrichello van hem probeert te maken.

Deze visie van Massa is opmerkelijk omdat hij tijdens de Grand Prix van Duitsland nog opmerkelijk makkelijk aan de kant ging op teamgenoot Fernando Alonso voorbij te laten. De Braziliaan hoorde over de boordradio dat Alonso sneller dan hem was en de vraag of hij het begrepen had. Enkele ronden later hield hij in en liet de Spanjaard voorbij zodat deze de race kon winnen.

"Eén ding is zeker: Ferrar zal mij niet veranderen in een tweede Rubens Barrichello. Als dit toch gebeurt dan stop ik met racen voor Ferrari. Ik ben niet begonnen met racen om tweede te worden," zei Massa tegen Bild. Het boek over de race in Duitsland is wat betreft de Braziliaan gesloten. "Ik zal er niet meer over beginnen, maar wil nog wel één ding kwijt en dat is dat ik daar zeer teleurgesteld was."

Charly Lownoise 'beter mens' dankzij meditatie

Charly Lownoise heeft zichzelf beter leren kennen op een meditatiekussen. Jarenlange zen-oefeningen hebben de happy hardcore-dj een beter mens gemaakt. "Ik ben dichter bij mezelf gekomen en hecht meer waarde aan mijn familie en vrienden", doet Lownoise woensdag uit de doeken in Spits.

Na een burn-out zag Ramon Roelofs, beter bekend als Charly Lownoise, het licht. "Het was alsof de kosmos mijn signaal oppakte", omschrijft de dj het moment dat hij een recensie las. "Ik werd gegrepen door het boek Zen en management. Ik heb het in een adem uitgelezen. Dat was voor mij heel bijzonder, want ik las normaal gesproken alleen Panorama, Suske & Wiske en Donald Duck."

Meditatie is inmiddels een terugkerend ritueel in Ramons leven. "Elke dag zit ik twee keer een klein halfuurtje op mijn meditatiekussen." Roelofs hoopt ooit zelf zenleraar te worden, maar is niet van plan zijn draaitafels aan de wilgen te hangen. "Als 12-jarige jongen wist ik al dat ik dj wilde worden. Het was mijn droom en dat laat je niet zo maar los."

Ramon ziet duidelijke parallellen tussen mediteren en dansen. "Kijk naar de stammen in Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Daar dansen de Indianen om een totempaal en raken ze in een trance. Dat is ook een manier om hun hoofd leeg te maken en hetzelfde doen wij als we feesten."


Charly Lownoise (Foto: Novum)

Jong Oranje mist ook De Jong tegen Oekraïne

Voetballer Siem de Jong moet de dubbele confrontatie van Jong Oranje met Oekraïne, met als inzet een EK-ticket, aan zich voorbij laten gaan. De 21-jarige middenvelder van Ajax raakte dinsdag op de training aan zijn hamstring geblesseerd.

De komende dagen moet duidelijk worden hoe ernstig de kwetsuur is. Bondscoach Cor Pot heeft John Goossens opgeroepen als vervanger. Eerder haakte AZ-speler Nick Viergever al geblesseerd af.

Pot baalt van de blessure van De Jong. "Na het wegvallen van Viergever is het doodzonde dat we ook Siem niet kunnen inzetten tegen Oekraïne'', zegt Pot. "Hij is in de kwalificatie met drie goals en een aantal assists een belangrijke speler voor ons geweest."

"Maar ik heb vaker gezegd dat we een grote groep spelers hebben die niet veel voor elkaar onder doen", vervolgt Pot. "Dus we zullen het gemis van Siem goed opvangen.''

Jong Oranje opent zaterdag op het Kasteel in Rotterdam het tweeluik. Drie dagen later volgt in Kiev de return. De winnaar plaatst zich voor het EK onder de 21 jaar, volgend jaar in Denemarken.


De Jong in actie voor Ajax(Foto: Novum)

Garcia da Pena ook betrapt op epo

De Spaanse wielrenner David Garcia da Pena is tijdens de Vuelta ook betrapt op epo. Dat heeft de internationale wielerunie UCI woensdag bekendgemaakt. Garcia, die voor Xacobeo-Galicia rijdt, is per direct voorlopig geschorst in afwachting van een hoorzitting van de Spaanse bond. Vorige week donderdag werd al bekend dat hij betrapt was op HES, of hydroxyethyl starch. Dat medicijn kan doping maskeren.

De urine met epo werd bij Garcia afgenomen op 13 september, de dag van de zware zestiende etappe van Gijon naar de Alto de Cotobello. Drie dagen later testten Garcia en ploeggenoot Ezequiel Mosquera positief op HES. Een voorlopige schorsing voor het dueo bleef toen echter uit omdat dat bij dat middel pas mag als ook de B-staal positief is.

Premier League geeft Liverpool groen licht

De Premier League keurt de overname van Liverpool door New England Sports Ventures (NESV) goed. Dat meldt het bestuur van de hoogste Engelse voetbalklasse woensdag in een verklaring. Liverpool maakte de overname woensdagochtend bekend. De Premier League streeft ernaar de goedkeuring vrijdag formeel bekrachtigd te hebben.

Met de goedkeuring van de Premier League is een horde door Liverpool genomen. Een ander obstakel is een dispuut met de huidige eigenaren. Die probeerden twee van de drie bestuursleden van de voetbalclub te vervangen vlak voordat twee overnameboden konden worden besproken. Dat dispuut moet nog worden opgelost.


Groen licht voor Liverpool(Foto: Novum)

Force India: "Nog één stoeltje vrij"

De baas van Force India Otmar Szafnauer heeft bekendgemaakt dat de renstal voor 2011 nog één stoeltje vrij heeft. Welke coureur er al voor volgend jaar bij de Indiase renstal getekend heeft wilde hij niet kwijt.

Aangenomen wordt dat Paul di Resta een racecontract voor 2011 heeft getekend. Hiermee zou de Schot mogelijk Vitantonio Liuzzi kunnen vervangen, maar de Italiaan beweert al over een contract voor volgend jaar bij Force India te beschikken. De verbintenis met Adrian Sutil loopt na dit jaar in ieder geval af en de Duitser lijkt in beeld te zijn bij Mercedes Grand Prix of Renault. Een extra jaar bij Force India sluit ook hij niet uit.

"Ja, we hebben drie coureurs en twee zitjes. Maar we hebben nog geen beslissingen genomen. Ik denk dat we de luxe hebben om rustig de balans op te maken en dan een besluit te nemen. Maar ik kan zeggen dat er nog één zitje beschikbaar is," zei Szafnauer tegen Autosport. Hij verwacht dat over een maand bekend is wie het andere stoeltje in zal gaan nemen.

Szafnauer zegt over alle drie de rijders tevreden te zijn. "Tonio kwalificeerde zich niet altijd goed, maar racete wel sterk. Adrian hield soms mannen als Lewis Hamilton achter hem, dus ik denk dat beide goed werk hebben geleverd. Paul heeft eveneens goed gepresteerd. Hij heeft in de trainingen maar weinig fouten gemaakt, geeft goede feedback en is ook nog eens een aardig persoon."

EU vreest voor schade elders door Hongaars slib

De Europese Unie is bang dat het giftige slib dat is weggelekt uit een aluminiumfabriek in Hongarije ook in andere landen het milieu zal beschadigen. Gevreesd wordt dat het rode slib in de Donau terechtkomt, die ook door Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne en Moldavië loopt en uitmondt in de Zwarte Zee. De EU liet woensdag weten bereid te zijn hulp te bieden als Hongarije daar om vraagt of als de ramp grotere proporties aanneemt.

EU-woordvoerder John Hennon zei dat er geen aanwijzingen zijn dat er iets niet in orde is met de vergunning van de betrokken aluminiumfabriek, MAL. Wel zal worden bekeken of de drie jaar oude EU-maatstaven aan de hand waarvan de fabriek opereert aangepast moeten worden.

Het bedrijf liet dinsdag weten dat het rode slib volgens de EU-maatstaven niet als giftig afval wordt beschouwd. Dit ontlokte de Hongaarse minister van binnenlandse zaken Sandor Pinter de opmerking: "Ze zouden er eens in moeten zwemmen en zien wat er gebeurt".

Nadat een afvalreservoir van de fabriek maandag was opengebarsten lekte er een miljoen kubieke meter slib weg. Het slijk heeft zich verspreid over een gebied van veertig vierkante kilometer en vier mensen, onder wie twee peuters, zijn om het leven gekomen en drie mensen worden nog vermist.

Hoewel het slib dus niet als giftig geldt, hebben tientallen mensen brandwonden opgelopen. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Britse aluminiumindustrie zeiden niet te kunnen verklaren hoe dit mogelijk is, omdat het slib, als er correct mee wordt omgegaan, niet giftig is.

Volgens de Hongaarse milieuactivist Gergely Simon is het slib echter, doordat het tientallen jaren opgeslagen heeft gelegen, ernstig verzuurd en heeft het een pH-waarde van rond de 13. Milieuorganisatie Greenpeace liet weten dinsdag in een van de getroffen plaatsen, Kolontar, monsters van het slib te hebben genomen en een pH-waarde van 13 te hebben gemeten.


(Foto: Novum)

Amsterdam-West keurt protestacties Westermoskee af

Stadsdeel Amsterdam-West keurt protestacties die moskeevereniging Aya Sofia heeft aangekondigd af. De moskeevereniging wil dat het stadsdeel de bouwplannen voor de toekomstige Westermoskee goedkeurt. Aya Sofia kondigde volgens het stadsdeel aan woensdag vanaf 14.00 uur het stadsdeelkantoor te bezetten. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd.

Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer vindt het ongepast dat de vereniging via protesten probeert de goedkeuring van het veiligheidsplan op de bouwplaats af te dwingen. Vorige week werd het stadsdeelkantoor ook al bezet. Toen werden 35 moskeegangers aangehouden en werden maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Kuitenbrouwer begrijpt dat de moskeegangers boos zijn. "Al hun spaargeld zit in die moskee. Ik heb het idee dat deze boosheid en teleurstelling veroorzaakt wordt door verkeerde informatie van de moskeeleiding."

Het stadsdeel vindt dat de veiligheid tijdens de bouw nog niet voldoende gegarandeerd is. De moskeevereniging moet bijvoorbeeld nog aangeven waar de bouwhekken komen te staan en een vergunning voor de bouwkeet aanvragen. Zolang dat niet voor elkaar is, kan de bouw niet beginnen.

Het gesteggel rond de bouw van de moskee loopt al jaren. De eerste symbolische paal op het Riva-terrein werd twee jaar geleden geslagen, maar daarna is er niet verder gebouwd. Aya Sofia was niet bereikbaar voor commentaar.

Manderen, de beleggingsmaatschappij die voor de Turks-islamitische vereniging Milli Görüs aan de moskee werkt, had het stadsdeel volgens Het Parool een ultimatum gesteld. Volgens voorzitter Fatih Dag is geen sprake van een dreigement, maar van een protestactie op openbaar terrein.

'Cruise en Nicholson weer samen in film'

Tom Cruise en Jack Nicholson zijn benaderd om samen in El Presidente te spelen. De twee acteurs, die in 1992 samen te zien waren in A Few Good Men, staan bovenaan de verlanglijst van studio Warner Bros voor de hoofdrollen in de komedie. Het scenario gaat over een geheim agent die een stuntelende en moreel afgedreven president moet behoeden voor allerlei miskleunen. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De 48-jarige Cruise zou zich al hebben verbonden aan de rol van de agent, de 73-jarige Nicholson is gevraagd voor de rol van de president. Waar de twee acteurs in A Few Good Men nog lijnrecht tegenover elkaar stonden, moeten hun personages het ditmaal veel meer van elkaar hebben. Na een moordaanslag op de president slaan de twee mannen op de vlucht en zijn ze afgesneden van de rest van de geheime dienst.

De rol van de idealistische en wellicht wat stijve, aan protocol vasthoudende agent is voor Cruise gesneden koek, met films als The Firm, de Mission: Impossible-serie en Minority Report op zijn cv. Nicholson was in Mars Attacks! al te zien als een Amerikaanse president van twijfelachtig allooi.

Het is nog te vroeg om te speculeren over wanneer de opnames van start gaan of de film in première gaat.

Atlete Fraser half jaar geschorst

De Jamaicaanse atlete Shelly-Ann Fraser is door de internationale atletiekfederatie IAAF voor een half jaar geschorst. De wereld- en olympisch kampioene op de 100 meter is betrapt op het gebruik van doping.

Fraser werd op 23 mei na afloop van de Diamond League-wedstrijd in Shanghai betrapt op het gebruik van het verboden, niet prestatie bevorderende middel oxycodone. Ze verklaarde zelf dat dit in het bloed was gekomen na bezoek aan de tandarts, maar had dit verzwegen te melden.

De Jamaicaanse atletiekfederatie pleitte voor Fraser een lage schorsing omdat het niet om een zwaar vergrijp zou gaan. De IAAF stemde hiermee in en legde Fraser een schorsing op tot 7 januari 2011.

Rock Band ontvangt zijn 2000e liedje komende week

Zoals bekend gooit Harmonix sinds het uitkomen van Rock Band elke week nieuwe liedjes in hun Rock Band Store. De DLC die komende week zal gaan komen is een klein feestje waard, het zal namelijk het 2000e liedje bevatten dat kan worden gespeeld met Rock Band 2. Hierbij zitten de liedjes van oudere spellen en de DLC, behalve die van The Beatles Rock Band, aangezien die niet kunnen worden geëxporteerd.

Aangezien het een behoorlijk unicum is dat er 2000 liedjes met een spel kunnen worden gespeeld, heeft Harmonix voor deze week dan ook een speciaal album klaar staan als DLC. Het album 'Are you Experienced' van de The Jimi Hendrix Experience. Het album zal in zijn volledigheid te downloaden zijn, waarin het liedje Are You Experienced het 2000e liedje zal zijn. 

Ben je nieuwsgierig om te kijken welke liedjes er nu allemaal te spelen zijn in Rock Band 2, hier zijn ze allemaal te zien op datum en prijs: http://www.rockband.com/music. Eind deze maand zal Harmonix opnieuw een feestje kunnen bouwen, aangezien dan Rock Band 3 uit zal komen voor alle consoles.

Jimi
Are You Experienced, het 2000e Rock Band liedje.

Chelsea-middenvelder Benayoun lang aan de kant

De blessure van Yossi Benayoun blijkt ernstiger dan verwacht. Een MRI-scan heeft uitgewezen dat de 30-jarige middenvelder van Chelsea zijn achillespees heeft afgescheurd. Dat meldt de Israëlische voetbalbond op de website. Benayoun staat zeker een paar maanden aan de kant.

De aanvoerder van Israël raakte op 22 september in het Carling Cup-duel met Newcastle United geblesseerd. Benayoun was ondanks zijn blessure door bondscoach Luis Fernandez gewoon opgenomen in de selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kroatië en Griekenland.

Ook bij Chelsea dacht men dat de blessure wel meeviel, want de Londense club hoopte Benyaoun volgende week zaterdag na de interlandwedstrijden weer in te kunnen zetten. De Israëlische voetbalbond nam echter het zekere voor het onzekere en liet de kwetsuur nog eens onderzoeken. Benayoun komt zo goed als zeker dit kalenderjaar niet meer in actie.

Benayoun is bezig aan zijn eerste seizoen bij Chelsea. Hij werd afgelopen zomer overgenomen van Liverpool. Eerder speelde hij ook nog voor West Ham United.


Yossi Benayoun (Foto: Novum)

Steve Balmer houdt van tetten

Veel mensen weten inmiddels wel dat Steve Balmer van developers houdt, maar Microsofts CEO heeft meer dingen waar hij van houdt! Steve gaf vanochtend een presentatie op de Londen School of Economics over cloud computing, waar een brutale student het waagde om een niet-gerelateerde vraag te stellen.

Het brutale knaapje vroeg Ome Steve namelijk: wat is uw favoriete game? Natuurlijk verwacht iedereen dat Ballie dan Halo: Reach zou zeggen (de laatste exclusieve topgame voor de Xbox 360), misschien wel Gears of War of Viva Piñata als hij zich als een lieverd wilde profileren.

Maar nee, Ome Steve houdt het meest van Dead or Alive: Xtreme Beach Volleybal. Steve fucking Ballmer is ook maar een man, mannen houden van tetten en Xtreme Beach Volleybal heeft tetten in overvloed!

Tina
Speciaal voor Spanky en Ome Steve

Wozniacki klopt Errani in Beijing

Caroline Wozniacki blijft op koers om de nieuwe nummer een van de wereld te worden. De Deense tennisster bereikte in Beijing de derde ronde door Sara Errani uit Italië te kloppen: 6-4 en 6-2. Wozniacki speelde niet haar beste tennis in de Chinese hoofdstad en had het vizier lang niet altijd op scherp staan. Ze profiteerde echter optimaal van zwakkere momenten van Errani.

Vera Zvonareva (2) plaatste zich al voor de kwartfinale in Beijing. Zij won een Russisch onderonsje van Maria Kirilenko in drie sets: 5-7, 6-4 en 6-2. Ook Shahar Peer en Timea Bacsinszky plaatsten zich bij de laatste acht. Peer klopte Bojana Jovanovski uit Servië, die in de tweede ronde nog verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Jelena Jankovic, met 6-1 en 6-2. Bacsinszky was Elena Vesnina de baas: 6-2 en 6-3.

'Projecten Paul de Leeuw ten onder'

Het einde nadert voor zowel Paul de Leeuws MaDiWoDoVrijdagshow als zijn eigen productiebedrijf EVA Media. Dit heeft showbizz-intellectueel Evert Santegoeds woensdag gezegd op Radio 538. "Het lijkt erop dat Paul de Leeuw eind deze maand uit zijn lijden verlost wordt", zo vertelt Santegoeds.

De roddelnicht zou zich baseren op uitspraken van 'ingewijden'. "Ik heb het van vele mensen die erbij betrokken zijn. Er zijn twintig mensen die eraan werken. Bij Nederland 3 houdt men er rekening mee dat eind oktober het doek gaat vallen voor de MaDiWoDoVrijdagshow. Zo lang wordt nog gekeken of het programma een succes gaat worden. Het ziet er niet naar uit. Op 29 oktober zou hij voor het laatst te zien zijn."

Het einde van de dagelijkse VARA-show zou volgens Santegoeds ook grote gevolgen hebben voor het productiebedrijf van De Leeuw: "Stoppen betekent ook vrijwel zeker het definitieve einde van EVA Media, waar zo'n twintig mensen werken aan de MaDiWoDoVrijdagshow."

De Leeuw zei vorige week in De Wereld Draait Door zelf ook al dat zijn show nog maar een paar weken de tijd heeft als de kijkcijfers niet snel omhooggaan.

Update 15:30
Nederland 3-netmanager Roek Lips heeft de geruchten afgedaan als flauwekul. "Het is complete onzin. We zijn juist allemaal bezig het programma verder te ontwikkelen." Hij vergelijkt de start van de show met die van De Wereld Draait Door: "Dat heeft ook een jaar geduurd voordat het een succes was."


'Einde nadert voor Paul de Leeuws show en productiebedrijf'

Japanse schone doet aan Fiat-rollen in GT5

Alhoewel de Tokyo Game Show alweer voorbij is, en er eigenlijk al genoeg Gran Turismo 5 gameplay te vinden is, wilde ik dit filmpje toch aan jullie tonen. Het betreft hier twee Japanse dames die Gran Turismo gaan spelen met sirenes op hun hoofd. Ze besluiten te gaan rijden in een Fiat.

Een van de dames in kwestie blijkt nog niet zo goed te kunnen racen en presteert het om de Fiat niet één maar twee keer over de kop te laten slaan. Klik op het plaatje hieronder om het filmpje te bekijken.

Fiat Fiasco

Spaanse marine vindt honderd scheepswrakken

Spaanse marineschepen die voor de kust op zoek zijn naar schatten, hebben mogelijk zo'n honderd scheepswrakken gevonden. Dat heeft het Spaanse ministerie van cultuur woensdag gezegd. De wrakken werden ontdekt in de Atlantische wateren voor de zuidwestelijke stad Cádiz.

Vorig jaar kondigden de ministeries van cultuur en defensie de zoektocht naar schatten op de zeebodem aan. De operatie begon op 8 september en duurt waarschijnlijk twee maanden.

Spanje wil een situatie zoals in 2007 voorkomen, toen Amerikaanse onderzoekers een gezonken Spaans galjoen vonden en daaruit een schat van zilveren munten en andere kunstvoorwerpen borgen. In totaal ging het om ruim 350 miljoen euro. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat de schat Spanje toebehoort, maar het onderzoeksbedrijf ging in beroep. De zaak loopt nog steeds.

X Factor-jurylid Cheryl Cole met dood bedreigd

Cheryl Cole wordt met de dood bedreigd. Het X Factor-jurylid stuurde talent Gamu Nhengu vlak voor de liveshows naar huis en dat wordt haar niet in dank afgenomen. "Iedereen heeft een kogel voor je", was een van de bedreigingen aan het adres van Cheryl.

Het dreigement, dat in Groot-Brittannië werd verspreid via mobiele telefoons, is afkomstig uit het Noord-Londense Tottenham. Scotland Yard en de producenten van X Factor hebben een onderzoek ingesteld.

De doodsbedreigingen volgden na Cheryls besluit de 18-jarige Gamu Nhengu niet mee te nemen naar de liveshows. "Dat was de domste beslissing van je leven", staat in het dreigement, waarop het Britse tabloid The Sun de hand wist te leggen. Volgens de bedreiger mocht Gamu niet door in X Factor, omdat ze getalenteerder zou zijn dan Cheryl zelf. Ook op Facebook zijn bedreigingen geuit.


Cheryl Cole (Foto: Novum)

Voorlezen processtukken zaak-Wilders duurt uren

De rechters in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders lezen woensdag een reeks processtukken, waaronder de verklaringen van drie getuige-deskundigen, integraal voor. Dat gebeurt op verzoek van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz.

De rechters hadden willen volstaan met een samenvatting, maar stemden in met het verzoek van Moszkowicz om de stukken toch integraal voor te lezen. Moszkowicz vindt dat van belang, omdat de verklaringen Wilders vrijpleiten.

Het gaat onder meer om de verklaringen die de door Wilders opgeroepen getuige-deskundigen hebben afgelegd: de arabisten Hans Jansen en Simon Admiraal, en de Amerikaans-Syrische anti-islamactiviste Wafa Sultan. Ook enkele andere stukken uit het dossier worden integraal voorgelezen.

De drie rechters wisselen elkaar af bij het voorlezen van de stukken, dat naar verwachting vijf tot zes uur gaat duren. Eerder op de dag heeft rechtbankvoorzitter Jan Moors de tientallen aangiftes tegen Wilders behandeld. Die werden niet integraal, maar slechts gedeeltelijk voorgelezen.

Wilders staat terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims. De zaak draait om zijn antikoranfilm Fitna en om uitspraken in verschillende interviews, waarbij Wilders onder meer de koran vergeleek met Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler.

Werkgelegenheid VS daalt onverwacht

De werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector is onverwacht gedaald. Volgens het woensdag gepubliceerde banenrapport van de salarisstrookjesverwerker Automatic Data Processing (ADP) gingen er in september 39.000 banen in de VS verloren.

Dit is een fikse tegenvaller; economen gingen voorafgaand aan de cijfers uit van een groei van 20.000 banen. Ook voor president Barack Obama komen de cijfers slecht uit, zo vlak voor de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres.


Werkgelegenheidsontwikkeling private sector VS afgelopen 24 maanden

Galante insluiper ontfutselt bewoonster horloge

Een insluiper heeft dinsdagochtend in Putten een vrouw met een galant gebaar van haar horloge beroofd. De ongeveer 45-jarige man kwam rond 10.00 uur via de keukendeur de woning binnen en liep door naar de vrouw, die zich in de woonkamer bevond. Hij pakte haar hand en gaf haar een handkus.

Nadat de mannelijke bewoner van het pand de insluiper had weggestuurd, merkte de vrouw dat haar horloge van haar pols verdwenen was. De politie onderzoekt de zaak.

Duitse fabrieksorders flink omhoog

De Duitse fabrieksorders zijn in augustus op maandbasis harder dan verwacht gestegen, blijkt woensdag uit cijfers van het Duitse ministerie van Economische Zaken. De industriële orders stegen met 3,4 procent ten opzichte van een maand eerder.

Door Dow Jones vooraf geraadpleegde economen gingen uit van een stijging op maandbasis in augustus van 1,1 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging van de fabrieksorders in augustus met 24 procent, tegen een stijging van 14,8 procent in de voorgaande maand.

De buitenlandse orders namen in augustus met 6,6 procent toe ten opzichte van een maand eerder, terwijl de binnenlandse orders op maandbasis met 0,5 procent daalden.


Duitse fabrieksorders stijgen flink in augustus

Duitsland binnenkort kernwapenvrij

Duitsland wil binnen twee tot drie jaar kernwapenvrij zijn. Dat heeft de krant Rheinische Post woensdag gemeld. Volgens de krant is dat het logische gevolg van het geleidelijk afdanken van de Tornado jachtbommenwerper.

Momenteel is een contingent van deze jachtbommenwerpers, die gestationeerd zijn in Büchel aan de Moezel, aangepast voor het dragen van kernwapens. De vliegtuigen staan op een Duitse basis, maar worden door Amerikaanse militairen bewaakt. Hoewel de Bondsrepubliek officieel afstand heeft gedaan van kernwapens, kunnen de toestellen in het kader van de nucleaire samenwerking met de NAVO voor verdedigingsdoeleinden worden ingezet.

De atoombommen in Büchel zouden de laatste kernwapens op Duitse bodem zijn. Om hoeveel bommen het gaat is geheim, maar vermoedelijk zijn het er 22. Omdat de Tornado's steeds minder gebruikt worden, zouden ze worden vervangen door nieuwe vliegtuigen, die op hun beurt uitgerust moeten worden voor het dragen van kernwapens. Wegens bezuinigingen in het leger wordt nu echter overwogen de Tornado's in het geheel niet te vervangen.

Nederlander met coke gepakt op luchthaven Brussel

Op luchthaven Zaventem in Brussel is zaterdag 62 kilo cocaïne in beslag genomen. Een 23-jarige Nederlander, een 57-jarige Duitser en een 23-jarige Spaanse zijn aangehouden na terugkomst van een reis uit de Dominicaanse Republiek. Dat heeft een woordvoerder van de Belgische politie woensdag bekendgemaakt.

Het drietal had 53 pakken drugs in hun handbagage verstopt. In de bagage van de Duitser werden kledingstukken en voorwerpen van een 63-jarige Spaanse vrouw gevonden, die op dezelfde vlucht aanwezig was.

Deze vrouw meldde zich enkele uren later bij het loket voor verloren en gevonden voorwerpen om haar bagage op te vragen. Na controle bleek de dame in het bezit van bijna tienduizend euro. Ook zij werd aangehouden. Zij had haar lading drugs volgens de politie vermoedelijk al afgeleverd.

Nog twee doden na ongeluk giertank Sterksel

Twee mannen die maandag onwel werden bij werkzaamheden in een giertank in het Noord-Brabantse dorp Sterksel, zijn alsnog overleden. Dat meldt de Arbeidsinspectie woensdag. Maandag eiste het ongeluk al een eerste leven.

De slachtoffers waren aan het werk bij een mestverwerkingsbedrijf aan de Pastoor Thijssenlaan toen ze onwel werden. De drie zijn door de brandweer uit de mestcontainer gehaald en gereanimeerd. Een 43-jarige man uit Sterksel overleed dinsdagnacht. Woensdagochtend overleed een even oude Pool.

Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval kon niet meteen beginnen omdat de brandweer eerst moest meten of er nog gevaarlijke stoffen in de tank waren. Het is nog niet duidelijk wat er in de tank is gebeurd.

[Upd] NAC Breda zet Leonardo uit selectie

NAC Breda heeft Leonardo voor onbepaalde tijd uit de selectie gezet. De Braziliaan kreeg deze disciplinaire straf opgelegd, nadat hij herhaaldelijk wangedrag vertoonde.

Eén van de aanleidingen voor deze straf is het gedrag van Leonardo na de wissel tijdens het duel tegen N.E.C. Nijmegen. De aanvaller kon niet verkroppen, dat hij uit het veld werd gehaald en schopte prompt een flesje water omver. Daarna liep de speler kwaad weg.

Het is niet de eerste keer, dat Leonardo zich laat gaan. Ook tijdens trainingen heeft hij het al een aantal keren met ploeggenoten of trainers aan de stok gekregen. Leonardo zal de komende weken met de beloften van de Bredase formatie mee gaan trainen.

Update:

Hans Poppelaars, manager publiekszaken bij NAC Breda, heeft via Twitter laten weten dat Leonardo niet bij Jong NAC Breda meetraint. De Braziliaan zou nog altijd tot de selectie behoren, maar traint apart van de groep.

Dead Space Ignition volgende week uit

Volgende week woensdag zal Dead Space Ignition te downloaden zijn op Xbox Live Arcade. De game van Visceral Games zal 400 Microsoft Points gaan  kosten, wat neerkomt op iets minder dan €5. 

Het nieuws kwam van Major Nelson en er is dan ook niets bekend over de PlayStation Network prijs en datum. Het is te verwachten dat deze voor een vergelijkbare prijs, op dezelfde datum te downloaden zal zijn. EA heeft verder gezegd dat Ignition zich afspeelt tussen Dead Space 1 en 2. Verder beschrijven ze Ignition als een 'survival horror text-based adventure game'.

Dead Space 2 staat vooralsnog gepland op 28 januari voor de PC, PS3 en de Xbox 360.

'FA wil McClaren in 2012 terughalen'

Er gaan geruchten dat de Engelse voetbalbond (FA) wil proberen Steve McClaren opnieuw te strikken voor de functie van bondscoach.

McClaren wist zich met de Engelse nationale ploeg in 2008 niet te plaatsen voor het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland. Vervolgens kreeg de trainer de hele Engelse natie over zich heen, waarna hij naar Nederland vertrok en bij FC Twente aan de slag ging.

In Enschede hielp McClaren FC Twente voor de eerste maal in de historie van de club aan de landstitel. Ook bij VfL Wolfsburg, de nieuwe club van de Brit, gaat het momenteel goed. De Duitse ploeg staat op dit moment achtste in de Bundesliga en vergaarde tien punten.

"Tegen de tijd dat het contract van Capello afloopt (na het EK van 2012, red.) heeft Steve McClaren veel extra ervaring opgedaan. Hij zal geleerd hebben van eerder gemaakte fouten, dus waarom niet", liet Trevor Brooking, medewerker van de Engelse FA, aan PA weten.

Nobelprijs scheikunde naar Japanners en Amerikaan

De Nobelprijs voor scheikunde 2010 is woensdag toegekend aan de Japanners Ei-ichi Negishi en Akira Suzuki en de Amerikaan Richard Heck. De Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen zei dat de drie worden onderscheiden omdat hun werk heeft geleid tot de ontwikkeling van een chemische methode waarmee wetenschappers kankermedicijnen kunnen testen en waarmee dunnere computerschermen kunnen worden gemaakt.

De Academie noemde de ontwikkeling van 'palladium-gekatalyseerde koppelingsreacties in organische systemen' een van de meest verfijnde methodes die scheikundigen tegenwoordig ter beschikking staat. Wereldwijd gebruiken onderzoekers deze methode, maar ook 'in de commerciële productie van bijvoorbeeld medicijnen en moleculen die in de elektronica-industrie worden toegepast', aldus het Nobelprijscomité.

Heck (79) is emeritus hoogleraar van de Universiteit van Delaware, Negishi (75) is hoogleraar scheikunde aan de Purdue Universiteit in West Lafayette, in de Amerikaanse staat Indiana, en Suzuki (80) is hoogleraar aan de Hokkaido Universiteit in het Japanse Sapporo.

De wetenschappelijke methode die de drie gelauwerden ontwikkelden wordt gebruikt om op kunstmatige wijze stoffen te produceren die mogelijk kankercellen kunnen doden. Dergelijke stoffen komen van nature voor in in zee levende sponzen. Of deze stoffen als bruikbaar medicijn kunnen dienen, moeten tests uitwijzen. Ook andere medicijnen worden met behulp van de methode ontwikkeld.

De elektronica-industrie gebruikt palladium-gekatalyseerde koppelingsreacties om lichtuitstralende diodes (LED-verlichting) te fabriceren die worden toegepast in ultradunne monitoren.

Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kroon (ruim een miljoen euro) verbonden. De prijs wordt in december in Stockholm uitgereikt. De winnaars van de Nobelprijzen voor literatuur en de vrede worden respectievelijk donderdag en vrijdag bekendgemaakt. Wie de Nobelprijs voor economie heeft gewonnen wordt op 11 oktober wereldkundig gemaakt.

VVD kiest nieuwe fractievoorzitter

De VVD-fractie in de Tweede Kamer kiest woensdag een nieuwe fractievoorzitter. Dat is nodig, aangezien Mark Rutte naar alle waarschijnlijkheid donderdag wordt benoemd tot formateur van het nieuwe kabinet.

Stef Blok zou de meeste kans maken om Rutte op te volgen. Hij was tijdens de afgelopen verkiezingen campagneleider. In de fractie is hij een oudgediende; de 45-jarige woordvoerder sociale zaken zit sinds 1998 in de Kamer.

De fractie is woensdagochtend bijeengeweest om een commissie samen te stellen, waarbij alle Kamerleden afzonderlijk hun voorkeur voor een nieuwe leider kenbaar mogen maken, zo meldt een woordvoerder. Daarna komt de fractie opnieuw bijeen en wordt de nieuwe voorzitter gekozen.

Bruce Willis: Die Hard 5 verschijnt in 2012

De vijfde Die Hard komt in 2012 in de bioscopen. De opnames voor de actiefilm gaan waarschijnlijk volgend jaar van start. Dat zegt Bruce Willis tegen MTV. Uiteraard neemt hij wederom de rol van detective John McClane op zich. De 55-jarige acteur vertolkte de rol voor het eerst in 1988 en voor het laatst in 2007.

Na het matige succes van Die Hard 4.0 was het nog maar helemaal de vraag of een vijfde deel in de actiereeks ooit gemaakt zou worden, maar er is al een scenario. "We hebben een script, daar worden op dit moment nog enkele wijzigingen in aangebracht", zegt Willis. Naar verluidt is dit van de hand van Skip Woods, die eerder Hitman, X-Men Origins: Wolverine en The A-Team schreef.

Over het scenario van de nieuwe Die Hard is nog niets bekend. Willis gaf in februari aan dat het verhaal wat hem betreft over de internationale misdaad gaat. Nu houdt hij de lippen stijf op elkaar.


(Foto: Novum)

Ben Arfa morgen al uit ziekenhuis

De zwaar geblesseerde Hatem Ben Arfa mag al snel weer het ziekenhuis verlaten na een succesvolle operatie. De aanvaller van Newcastle United mag morgen al naar huis. Dat maakte zijn club vandaag bekend op de website.

Afgelopen weekend liep de Franse middenvelder een dubbele beenbreuk op na een tackle van Nigel de Jong. De tackle werd wel beoordeeld, maar niet bestraft door scheidsrechter Martin Atkinson. Hierdoor ontloopt De Jong een schorsing aan de hand van videobeelden.

De actie zorgde echter wel voor veel commotie in de Premier League en rondom het Nederlands elftal. Bert van Marwijk besloot De Jong uit de nationale selectie te zetten na een gesprek met de international.

Hoewel Ben Arfa het ziekenhuis mag verlaten, zal hij nog maanden moet revalideren. Newcastle United heeft de Engelse voetbalbond FA gevraagd om De Jong alsnog te straffen voor zijn actie.

Phelps niet naar WK kortebaan

Michael Phelps heeft zich afgemeld voor het WK kortebaan, dat in december in Dubai wordt gehouden. De Amerikaan wil zich namelijk gaan richten op het WK langebaan, dat in juli 2011 in Shanghai wordt georganiseerd.

De Verenigde Staten heeft Ryan Lochte inmiddels aangewezen als kopman. Tijdens het vorige wereldkampioenschap kortebaan was de drievoudig olympisch kampioen goed voor vier wereldtitels. Daarnaast keren Natalie Coughlin en Aaron Peirsol terug in de selectie. Hun laatste deelname aan een WK dateert van 2004.

Rode kaart Goossens geseponeerd

N.E.C. Nijmegen kan opgelucht ademhalen. John Goossens wordt namelijk niet geschorst naar aanleiding van de rode kaart, die hij tijdens het bekerduel met FC Dordrecht kreeg. Dit heeft de commissie van beroep van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) besloten.

Goossens ontving de rode prent, nadat hij een overtreding op Guy Ramos maakte. De aanklager van de KNVB schorste de middenvelder van N.E.C. Nijmegen vervolgens voor de duur van drie duels. Hierdoor miste hij het treffen met Feyenoord.

N.E.C. Nijmegen ging tegen de straf in beroep, omdat de formatie naar eigen zeggen niet met de straf kon leven.

Çapa nieuwe trainer RBC Roosendaal

RBC Roosendaal heeft in de persoon van Fuat Çapa een nieuwe trainer gevonden. De Turkse oefenmeester is de opvolger van Sandor Popovics, die zijn functie in juli neerlegde. De laatstgenoemde was toen pas een week in dienst.

Çapa zwaaide vorig seizoen de scepter over MVV, maar legde zijn functie in januari neer. De aanleiding hiervoor was de aanhoudende kritiek van de fans van de ploeg uit Maastricht.

In het verleden was Çapa ook al werkzaam als trainer van de Belgische ploegen KV Turnhout, Patro Maasmechelen, Verbroedering Geel, VW Hamme en het Turkse Gençlerbirligi.

Garcia-Lopez zet vorm door in Tokyo

Bij het ATP-toernooi in Tokyo zorgde Guillermo Garcia-Lopez vandaag voor een verrassing door Feliciano Lopez (6) naar huis te sturen. De Spanjaard, vorige week nog winnaar in Bangkok nadat hij in de halve finale Rafael Nadal versloeg, zette de score 7-6 (5) en 6-4 op de borden.

Richard Gasquet, die in de eerste ronde Thiemo de Bakker uitschakelde, sneuvelde in de tweede ronde. De Rus Dmitry Tursunov was met 7-6 (2), 1-6 en 6-4 te sterk. Radek Stepanek en Jarkko Nieminen staan ook in de kwartfinale. Stepanek zag Marco Chiudinelli bij 5-7, 7-6 (7) en 4-1 opgeven. Nieminen versloeg Daniel Gimeno-Traver met 6-3 en 7-6 (8).

Davydenko naar kwartfinale Beijing

Nikolay Davydenko staat in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Beijing. De als vierde geplaatste Russische tennisser was met 7-5 en 7-5 Marin Cilic uit Kroatië de baas. Bij de laatste acht treft Davydenko John Isner. Het Amerikaanse servicekanon had drie sets nodig om Philipp Kohlschreiber te kloppen: 7-6 (3), 3-6 en 6-3. De Duitser had in de eerste ronde nog Fernando Verdasco geklopt.

Gilles Simon had zijn handen vol aan de Duitse qualifier Michael Berrer. De Fransman bereikte uiteindelijk de kwartfinale via een 6-7 (6), 6-4 en 7-6 (4) zege.

EU en Zuid-Korea sluiten vrijhandelsovereenkomst

De Europese Unie en Zuid-Korea hebben woensdag op een EU-Zuid-Korea-top een vrijhandelsovereenkomst getekend. Hiermee worden miljarden euro's bespaard op accijnzen op industriële en agrarische goederen. De overeenkomst wordt op 1 juli 2011 van kracht, maar moet nog wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Europese autofabrikanten hopen nog steeds dat het EP ervoor zal zorgen dat de Europese auto-industrie beschermd wordt. Italië, thuisbasis van automaker Fiat, hield de vrijhandelsovereenkomst lang tegen om dergelijke waarborgen te krijgen.

OM seponeerde ten onrechte misbruikzaken

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 1980 en 1985 zaken voorwaardelijk geseponeerd waarin de twee betrokken priesters hebben toegegeven dat zij een groot aantal kinderen seksueel hebben misbruikt. Volgens het parket-generaal van het OM lijkt er sprake te zijn geweest van bewijsbare zaken. "Vastgesteld moet worden, dat dit geen juiste beslissingen zijn geweest", aldus het OM woensdag.

De top van het OM reageert daarmee op het boek Vrome zondaars van NRC-journalist Joep Dohmen, waarin beide zaken staan beschreven.

Het OM bestrijdt niettemin het in het boek geschetste beeld dat justitie 'er vooral alles aan deed om de verhoudingen met de kerk goed te houden.' Ook in de jaren tachtig leidde seksueel misbruik door kerkelijke functionarissen ertoe dat verdachten voor de rechter werden gebracht en veroordeeld, aldus een woordvoerder.

Bijzondere vondst bij opgraving in Groningen

Bij opgravingen in de binnenstad van Groningen hebben archeologen een uniek gouden hangkruisje uit de dertiende eeuw gevonden. Ook stuitten de onderzoekers op de zijkant van een stoel of bank uit de twaalfde eeuw.

Beide vondsten zijn uniek voor Nederland, zo meldde de gemeente Groningen dinsdag. Stadsarcheoloog Ger Kortekaas vermoedt dat het hangkruisje, met een grootte van 2,5 centimeter, eigendom is geweest van een gelovige burger. Alleen in Zweden, Denemarken en Istanbul werden eerder vergelijkbare kruisjes gevonden.

Guyaanse tiener onthoofd; moeder aangehouden

In een koffer in de Guyaanse hoofdstad Georgetown is het onthoofde lichaam van een 16-jarig meisje gevonden. De koffer was in een riviertje gegooid en was verzwaard met halters. Drie personen zijn als verdachte in de zaak aangehouden, onder wie de moeder van het meisje, meldt de politie.

Naast de moeder zijn ook haar vriend en een andere vrouw aangehouden. Vooralsnog is geen van hen aangeklaagd. De politie tast in het duister over het motief voor de moord op de tiener.

Het meisje, Nessa Lalita Gopaul, werd sinds 24 september vermist. De koffer met haar lichaam werd zondag ontdekt, nadat buurtbewoners, die regelmatig op de oevers van de rivier picknicken, alarm hadden geslagen over de stank die uit het water opsteeg.

Studente aangevallen met stroomstootwapen

Een vijftienjarige Japanse studente is gisteravond lichtgewond geraakt nadat ze werd aangevallen met iets dat waarschijnlijk een stroomstootwapen was. De studente fietste rond kwart voor acht 's avonds naar huis toen een man haar dwong te stoppen.

Toen het meisje van haar fiets afstapte zag ze 'een flits van blauw licht'. Ook voelde ze een schok door haar lichaam gaan. De man drukte in ieder geval iets tegen de rechterkant van haar lichaam. De politie vermoed dan ook dat het om een stroomstootwapen gaat, een zogenaamde 'stun gun'.

Het meisje was nog maar 100 meter van haar huis in Asakura verwijderd toen ze de man van ongeveer dertig jaar ontmoette. De moeder van het meisje waarschuwde meteen de politie.

Even geen politiek meer

Nee. Ik ga het niet inhoudelijk over de formatie hebben. Niet over het CDA-congres. Niet over  toekomstig premier Mark Rutte. Niet over de PVV. Niet over de rechtszaak tegen arme Geert. Gewoon helemaal niets over politiek. Er is tenslotte zoiets als een overdosis en die heb ik inmiddels wel achter de kiezen. Doodziek word ik van het oeverloze gezever in de media!
Het is al vrijwel onmogelijk geworden om nog een geloofwaardig kabinet neer te zetten. Iedere discussie die je er nu nog aan toevoegt, maakt het alleen nog maar onduidelijker en onoverzichtelijker. Ik weiger dus om hier verder nog enige bijdrage aan te leveren.

Bondscoach Zimbabwe land uitgezet

De bondscoach van Zimbabwe, Tom Saintfiet, is het Afrikaanse land uitgezet. De 37-jarige Belg heeft nog geen werkvergunning en kreeg dinsdag tijdens de middagtraining van immigratieofficieren te horen dat hij moet vertrekken. "Hij heeft de wet al aan zijn laars gelapt en moet vanavond vertrokken zijn", liet Evans Siziba namens de Zimbabwaanse immigratiedienst weten aan de krant Zimbabwe Herald.

De Zimbabwaanse voetbalbond ZIFA heeft inmiddels een aanvraag ingediend voor een werkvergunning voor Saintfiet. De behandeling daarvan moet de Belg echter buiten Zimbabwe afwachten. De kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup, die de Warriors zondag tegen de Kaapverdische Eilanden spelen, kan Saintfiet vrijwel zeker niet bijwonen.

Ballack tot winterstop aan de kant

Bayer Leverkusen kan zeker tot het einde van dit jaar niet over Michael Ballack beschikken. Woensdag bleek bij een onderzoek dat de blessure van de middenvelder zwaarder is dan werd aangenomen, meldt de club uit de Bundesliga. Eerder had Leverkusen de verwachting uitgesproken dat de Duits international begin november terug zou keren.

Ballack liep op 11 september tijdens het competitieduel met Hannover 96 een blessure op. Hij heeft een breukje in de kop van zijn scheenbeen en last van zijn kniebanden. Hij moet vier tot zes weken een brace om zijn knie dragen.

"Deze ontwikkeling is zeer betreurenswaardig", reageert trainer Jupp Heynckes. "Ik hoop dat Michael na zijn herstel en een goede voorbereiding sterker in ons team terugkeert voor de tweede seizoenshelft."

'Veroordeling Wilders onwaarschijnlijk'

De hoogleraren Henny Sackers en Theo de Roos vinden het onwaarschijnlijk dat Geert Wilders wordt veroordeeld voor groepsbelediging en haatzaaien. Dat bleek woensdag uit hun verklaringen, die de rechtbank in Amsterdam voorlas.

Sackers heeft verklaard dat de context de strafbaarheid wegneemt van de vermeend beledigende uitspraken over de islam en moslims. Daarmee bedoelt hij dat Wilders een politicus is die zijn politieke gedachtegoed op consistente wijze en in het publieke debat heeft gedaan.

De Roos kan zich voorstellen dat mensen de uitspraken van Wilders kwetsend en angstaanjagend vinden, maar dat maakt ze nog niet strafbaar. Omdat de meeste uitlatingen tegen de islam en niet tegen moslims zijn gericht, zijn ze volgens hem niet strafbaar.

'Veroordeling Wilders onwaarschijnlijk'
'Veroordeling Wilders onwaarschijnlijk' (Foto: ANP)

Stel zoekt seksplek in Madurodam

Een stel heeft dinsdagnacht in de miniatuurstad Madurodam tevergeefs gezocht naar een geschikte locatie om de liefde te bedrijven. Rond 02.15 uur werden de 27-jarige Haagse en haar 29-jarige vriend uit Ouddorp betrapt door beveiligers, meldt de politie.

Wat voor locatie de twee in gedachten hadden en hoe dit het plezier zou moeten vergroten, is niet bekend. De twee zijn meegenomen naar het politiebureau. Daar hebben ze een 'mini proces-verbaal' gekregen. Vervolgens zijn de tortelduifjes vrijgelaten en konden ze 'hun zoektocht voortzetten', aldus de politie.

Jochie van 14 randt talloze vrouwen aan

De politie van het Duitse Augsburg heeft een veertienjarige jongen opgepakt. De wellustige puber wordt ervan verdacht talloze vrouwen te hebben aangerand en zelfs hebben getracht een te verkrachten.

De jongen kon worden aangehouden nadat de politie een arrestatiebevel liet uitvaardigen voor de tiener. Dit heeft de Duitse politie vandaag meegedeeld.

De jongen zou sinds juni vele vrouwelijke joggers hebben aangerand in het bos. In het meest recente geval heeft hij een vrouw de struiken ingesleurd. De aanrander wilde haar verkrachten, maar zij wist net op tijd te ontkomen aan haar belager.

Formule 1-icoon Warr overleden

Peter Warr, voormalig teambaas in de Formule 1, is overleden. Dat meldt de officiële website van de Formule 1. De Engelsman overleed maandag aan een hartaanval. Hij is 72 jaar geworden.

Warr gaf in de jaren zeventig en tachtig leiding aan de renstallen van Lotus, Wolf en Fittipaldi. Hij begon in 1969 bij Lotus. Onder zijn leiding werden Jochen Rindt in 1970 en Emerson Fittipaldi in 1972 wereldkampioen.

In 1976 ging Warr in op een aanbod van de rijke oliebaron Walter Wolf om zijn team te leiden. Toen Wolf drie jaar later samenging met Fittipaldi ging Warr verder als teammanager. Na de dood van Colin Chapman werd hij bij Lotus in 1982 teambaas.

Warr had een neus voor talent. Zo had hij in zijn tweede periode bij Lotus, eind jaren tachtig, de latere wereldkampioenen Nigel Mansell en Ayrton Senna onder zijn hoede.

De grote Formule 1-baas Bernie Ecclestone toonde zich erg verdrietig over het heengaan van Warr. "Peter heeft me geholpen de Formule 1 op te bouwen tot wat het nu is. Ik verlies niet alleen een goede vriend, maar ook een echte vakman", zegt de Engelsman. "Peter zal erg gemist gaan worden door de duizenden mensen die hem kenden."

Rutte wegens agendadrukte pas donderdag formateur

VVD-leider Mark Rutte wordt waarschijnlijk pas donderdag benoemd tot formateur. Het lukt informateur Ivo Opstelten (VVD) namelijk niet om zijn eindverslag woensdag in te leveren bij koningin Beatrix, laat een woordvoerder van het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie weten.

Vanwege 'agendatechnische' oorzaken kunnen Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) pas woensdagavond de definitieve versie van het eindverslag bespreken. Zo zit Wilders de hele dag in de rechtszaal in Amsterdam vanwege het proces tegen hem. Ook de andere fractieleiders zouden met volle agenda's zitten.

Wanneer Opstelten het eindverslag donderdag heeft ingeleverd bij koningin Beatrix, kan Rutte snel worden benoemd tot formateur. De aankomend premier kan dan beginnen met de gesprekken met de kandidaat-bewindslieden.

Aanhoudingen in zaak dode snackbarhouder Amsterdam

In verband met de dood van de Chinese snackbarhouder Shu Ying Lam in Amsterdam, zijn dinsdag twee verdachten aangehouden. Het zijn mannen van 31 en 35 jaar oud.

De 57-jarige Lam was eigenaar van een snackbar aan het Mercuriusplein in Amsterdam-Noord. Lam werd 16 juli als vermist opgegeven toen hij niet kwam opdagen om zijn zaak te openen Twee dagen later werden lichaamsdelen van Lam gevonden in een ondergrondse afvalcontainer aan de Laanweg.

Waar de verdachten zijn aangehouden, wil de politie nog niet bekendmaken. In de tv-programma's Opsporing Verzocht en Ter Plaatse is aandacht besteed aan de zaak. Voor de gouden tip is een beloning van 20.000 euro uitgeloofd.

Nadal: "Schrijf Federer nooit af"

Rafael Nadal denkt dat Roger Federer in de toekomst nog grote prijzen kan winnen in het tennis. De nummer één van de wereld verklaarde dit in Japan waar hij deze week deelneemt aan de Japan Open.

"Roger won de Australian Open en het toernooi van Cincinnatti, dus hij heeft een goed jaar achter de rug. Het is heel moeilijk om altijd maar 100 procent te zijn en wat Federer de afgelopen zeven jaar heeft laten zien is bijna onmogelijk om te herhalen," zei Nadal. De Spanjaard weet echter wel dat zijn grote rivaal afgezakt is naar de derde plaats op de wereldranglijst.

Federer won dit jaar zijn zestiende grandslamtitel, terwijl Nadal dit jaar zijn totaal op negen heeft gebracht en toegetreden is tot het rijtje tennissers dat elke Grand Slam al eens gewonnen heeft. Federer staat sinds zijn winst vorig jaar op Roland Garros al op deze lijst.

De Spanjaard vindt dan ook niet dat het tijdperk Federer voorbij is. "Natuurlijk zal hij blijven proberen de grote titels binnen te slepen. Zijn spel is nog steeds van ongekend hoog niveau. Het is onwijs moeilijk om altijd maar top te blijven presteren. Wat Roger heeft gedaan is heel, heel moeilijk," zei Nadal die weet dat Federer is zijn carrière tot nu toe 63 titels heeft gewonnen.

Vrees voor gewelddadige kinderen door visles

Kinderen zouden meer kans lopen later gewelddadig gedrag te vertonen als ze vissen, omdat ze hierbij dieren iets aandoen. Dit stelt de Friese afdeling van de Partij Voor De Dieren (PVDD).

De partij heeft alle basisscholen in de provincie gevraagd niet in te gaan op een brief van de Hengelsportfederatie Friesland, waarin het heeft aangeboden de kinderen vislessen te geven.

Update:
Video toegevoegd. 

Hamstringblessure voor Siem de Jong

Het is nog onduidelijk of Siem de Jong zaterdag mee kan doen met Jong Oranje. Het elftal van Cor Pot speelt dan de eerste wedstrijd tegen Oekraïne om een ticket voor het Europees kampioenschap dat volgend jaar.

De Jong haakte gisteravond af met een hamstringblessure. Vandaag zal hij in het ziekenhuis onderzocht worden om de ernst van de kwetsuur duidelijk te krijgen. Mocht de Ajacied afhaken dan is hij na Nick Viergever de tweede voetballer die het treffen met Oekraïne moet laten schieten.

Engeland belooft FIFA gouden bergen

De FIFA kan op een ruime winst rekenen als Engeland het wereldkampioenschap voetbal in 2018 mag organiseren. Volgens het organisatiecomité levert het evenement de wereldvoetbalbond ruim 185 miljoen euro op. Nederland en België hopen samen ook gastland te worden van het WK 2018.

De Engelsen denken het bedrag alleen al met de kaartverkoop te kunnen genereren. Verder belooft het land comfort voor fans en deelnemers. Bijna een half miljoen hotelkamers zijn beschikbaar voor toeschouwers. De nationale ploegen zullen voor de trainingen allemaal de beschikking krijgen over een stadion van een profclub.

Rusland en een gecombineerde kandidatuur van Spanje en Portugal zijn de voornaamste concurrenten van Nederland, België en Engeland. Begin december geeft de FIFA uitsluitsel.

Misbruikzaken in doofpot door RKK en justitie

Een aantal seksueel misbruikaffaires binnen katholieke instellingen is door de Rooms-Katholieke Kerk in de doofpot gestopt. Dat blijkt uit het boek Vrome zondaars van NRC-journalist Joep Dohmen, dat woensdag verschijnt.

Dohmen schrijft onder meer over misbruikschandalen op het jongensinternaat Eikenburg in Eindhoven en de toenmalige kostschool Sint Canisiuscollege in Nijmegen en over een kapelaan uit Brunssum, die onder de leiding van het bisdom in Roermond viel.

In totaal ontving de redactie van NRC Handelsblad samen met de Wereldomroep 423 verklaringen van slachtoffers van seksueel misbruik.

Misbruikzaken in doofpot door RKK en justitie
Misbruikzaken in doofpot door RKK en justitie (Foto: ANP)

Zwaar transport op A16 aan de ketting gelegd

Een zwaar transport is dinsdag door de verkeerspolitie aan de ketting gelegd. De 35-jarige chauffeur van de vrachtwagencombinatie is bekeurd voor het vervoeren van een puinbreker op de A16 ter hoogte van Moerdijk zonder dat hiervoor toestemming was verleend.

Het transport woog 124.000 kg en was 4.40 meter hoog. In plaats van de verplichte twee transportbegeleiders was er maar een begeleider aanwezig.

Omdat de transporteur al drie keer binnen twee jaar is veroordeeld wegens overbelading, werd nu besloten de vrachtwagencombinatie en de lading aan de ketting te leggen. Pas als er een ontheffing is verstrekt, mag de vrachtwagen weer de weg op.

Niet alleen tegen de eigenaar van het transportbedrijf, maar ook tegen de opdrachtgever is proces-verbaal opgemaakt.

Jack Thompson stuurt gamers naar de hel

Jack Thompson, kennen we hem nog? Deze uit ambt gezette Amerikaanse ex-advocaat is bekend geworden omdat hij al jaren probeert games te verbieden. Op dit moment is hij druk bezig Medal of Honor te verbieden en vindt hij dat gamers naar de hel mogen lopen. Aangezien hij de weg weet wil hij ze zelfs op weg helpen.

Thompson is blij dat de Taliban niet meer voorkomen in de game en dat het nu leden van de 'Opposing Force' zijn die de Amerikanen te lijf gaan. Volgens Thompson heeft hij gewonnen en is dit goed voor onze cultuur. Wil je dit niet begrijpen, dan mag je van hem een eerste klas kaartje naar de hel krijgen.

"Any gamers who don’t think so and who don’t appreciate what I do to protect our culture can go to Hell."

Jack haalt ook uit naar de Amerikaanse regering. Deze zou de game moeten verbieden omdat het terroristen zou trainen hoe ze Amerikanen moeten ombrengen. Daarnaast vindt hij het schandalig dat er mensen aan de game hebben meegewerkt met een Special Ops-verleden. De regering zou deze mensen moeten opsporen.

“With all respect for everything else on your plate, but as someone who has represented the surviving family members of such video game-caused massacres, I personally urge you, as Secretary of Defense, to do what is necessary, proper, and legal to stop the release of Medal of Honor on October 12 on the basis that it poses a demonstrable danger to our troops by providing a training tool for those who wish to kill them,”

Jack Thompson heeft meerdere malen geprobeerd Grand Theft Auto te verbieden omdat het een 'murder simulator' zou zijn en ook heeft hij zich fel uitgesproken over de game Bully. Daarnaast was hij vele malen op TV te zien als commentator over verschillende gewelddadige incidenten zoals schietpartijen op school. Hierbij wist hij altijd het verband te leggen met games.

JAck Thompson

 

Lauda: "Alonso wint titel in F1"

Niki Lauda denkt dat Fernando Alonso dit jaar zijn derde titel in de Formule 1 binnen gaat halen. Red Bull-rijder Mark Webber gaat weliswaar nog aan de leiding in het kampioenschap met een voorsprong van elf punten op Alonso, maar dat mag volgens de Oostenrijker geen probleem vormen voor de Spanjaard.

Lauda werd zelf in 1975, 1977 en 1984 wereldkampioen en mocht Alonso de titel pakken dan komt de Ferrari-rijder op gelijke hoogte met hem. Lauda vindt dat Webber erg constant gereden heeft dit jaar, maar dat de Australiër alleen een kans heeft als de Red Bull duidelijk beter is dan de Ferrari van Alonso. De afgelopen races won Alonso, wat hem terugbracht in de titelstrijd en hem favoriet voor Lauda maakte.

"Waarom? Omdat hij al tweemaal kampioen is geworden, en niet per toeval. Hij is de beste coureur van het huidige veld. Als je kijkt naar snelheid, inzicht en het vermogen om effectief met risico’s om te gaan, scoort hij maximaal," zei Lauda in de Oostenrijkse media.

Gerechtshof spreekt Ina Post vrij van moord

Bejaardenverzorgster Ina Post is vrijgesproken van de moord op een 89-jarige vrouw uit Leidschendam in 1986. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald.

Post zat eind jaren tachtig drie jaar in de cel na een bekentenis. Ze was veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Post verklaarde dat ze de bejaarde vrouw, bij wie ze regelmatig werkte, had gewurgd en cheques van haar had verzilverd. Ze trok deze bekentenis later weer in, waarop werd besloten de zaak te heropenen.

Het hof oordeelde dat de eerste verklaringen van Post over het verzilveren van cheques inderdaad onjuist zijn. Ook acht het hof het mogelijk dat de verklaringen van Post tot stand kwamen doordat er zware psychische druk op haar werd uitgeoefend. Daarom vindt het gerechtshof de bekentenissen onvoldoende betrouwbaar.

Geen terugkeer Räikkönen in de F1

Kimi Räikkönen zal voorlopig niet terugkeren in de Formule 1. De Fin werd de afgelopen tijd gelinkt aan Renault en zou zelfs met het Franse team gesproken hebben, maar van enige interesse was volgens hem geen sprake.

"Ik ben erg teleurgesteld in hoe ze mijn naam hebben gebruikt voor hun eigen marketing. Ik heb nooit serieus overwogen om voor Renault te rijden en ik kan je met zekerheid zeggen dat ik volgend jaar niet voor ze zal rijden," zei Räikkönen tegen de Finse krant Turun Sanomat.

Renault verklaarde openlijk in de media met The Iceman in onderhandeling te zijn, waarbij teambaas Eric Boullier aangaf hem graag te willen hebben maar te twijfelen over de motivatie van de Fin. Räikkönen was ondertussen niet geïnteresseerd in een baan bij Renault en lijkt hierdoor ook volgend jaar voor Citroën in het World Rally Championship te gaan rijden.

'VVD en CDA hebben ministeries verdeeld'

De ministeries voor het kabinet-Rutte zijn dinsdag verdeeld. Nadat het CDA zich voor het regeer- en gedoogakkoord uitsprak, zijn de departementen meteen verdeeld, schrijft De Telegraaf woensdag.

De VVD krijgt de ministeries Algemene Zaken, Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken, Veiligheid, Volksgezondheid en Ruimte. Dat laatste ministerie is een samenvoeging van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Het CDA krijgt de posten Financiën, Economische Zaken, Defensie, Binnenlandse Zaken, Immigratie en Integratie en Onderwijs. Iedere partij krijgt daarmee zes ministeries.

Woensdag wordt VVD-leider Mark Rutte waarschijnlijk tot formateur benoemd. Hij kan daarna beginnen met het uitnodigen van kandidaat-ministers. Rutte neemt mogelijk plaats op Algemene Zaken. CDA-leider Maxime Verhagen, nu nog minister van Buitenlandse Zaken, wordt getipt voor Economische Zaken.

Jan Kees de Jager (CDA) blijft mogelijk aan als minister van Financiën. Edith Schipper is volgens de krant een gegadigde voor het ministerie van Volksgezondheid en Hans van Baalen voor Buitenlandse Zaken.


(Foto: Novum)

Sony PS3 Reference Tool aangeboden op Ebay

Op Ebay is een Playstation 3 Reference Tool te koop aangeboden. De PS3 DECR-1000A is een speciale PS3 die wordt gebruikt door officiële ontwikkelaars om hun spellen te ontwikkelen en debuggen.

De PS3 DECR-1000A staat nog meer toegang tot het systeem toe dan bijvoorbeeld Test en Debug units die bijvoorbeeld aan de gamespers wordt verstrekt.

Reference tools zijn extreem zeldzaam. De laatste keer dat er een op EBay verscheen is alweer bijna twee jaar geleden.

Mocht je interesse hebben; alleen voor het startbod moet je al $5100 (€ 3685,-) neerleggen.

ps3 reference tool DECR-1000a

Dode mol levert speler gele kaart op

Je mond opendoen tegen de scheidsrechter is niet altijd verstandig, zelfs als je de arbiter niet beledigt. Dat weet ook Sean Williams van Cradley Town.

De Engelse club uit semi-profcompetitie Midland Football Alliance (het negende niveau) speelde een thuiswedstrijd tegen Shawbury United. Aanvaller Williams zag tijdens het duel een dode mol op het veld liggen. Toen hij de scheidsrechter daarover inlichtte, kreeg hij tot zijn verbazing een gele kaart.

"Ik kon mijn ogen niet geloven", zei Williams na afloop tegen SportsGrid. "Het enige wat ik probeerde was hem de mol te laten zien, maar hij wilde niet luisteren en zei alleen maar dat ik weg moest gaan." De scheidsrechter gaf later aan dat hij dacht dat de speler protesteerde voor een dubieuze buitenspelsituatie.

Nadat de mol van het veld was verwijderd, kon de wedstrijd weer verdergaan. De arbiter kon de kaart niet meer intrekken, al bood hij na de eerste helft wel zijn excuses aan. Eén troost voor Sean Williams: zijn club won de wedstrijd met 8-2.

De Roo en Vissers weg bij Skil-Shimano

David Deroo en Job Vissers moeten op zoek naar een nieuwe werkgever. Skil-Shimano, de huidige broodheer van het tweetal, heeft namelijk laten weten de twee renners geen nieuw contract te geven.

Deroo maakte sinds 2007 deel uit van Skil-Shimano en ontwikkelde zich sindsdien tot een echte ploegman. Twee jaar na zijn debuut bij de Nederlandse wielerformatie behaalde de Fransman prima prestaties in de Ronde van België en de Eneco Tour. In beide koersen eindigde hij namelijk in de top tien.

Vissers behoorde sinds het najaar van 2009 tot Skil-Shimano. Daarvoor reed hij voor TML/Dommelstreek, een amateur-formatie. De renner boekte in 2008 zijn grotoste succes. In dat jaar werd hij namelijk Nederlands kampioen bij de amateurs en eingide tussen de profs als negende.

SEGA komt met Captain America: Super Soldier

Vorig jaar kwam Marvel met een financieel rapport en daarin stond een Captain America-game vermeld, nu bijna een jaar later heeft SEGA aangekondigd bezig te zijn met Captain America: Super Soldier. Natuurlijk is het niet meer dan normaal dat het spel draait om superheld Captain America.

Het spel zal zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog waar je het opneemt tegen de Red Skull en zijn leger in een third-person action-adventure. Je zal het keihard opnemen tegen Hydra en ook hun mysterieuze kasteel proberen te infiltreren terwijl je het ook nog opneemt tegen de Red Skull.

Captain America zal in zijn avonturen zijn schild kunnen gebruiken voor meerdere doeleinden zoals meerdere vijanden tegelijk uitschakelen, dekking zoeken van vijandelijk vuur en puzzels oplossen. Aangezien Captain America ook nog eens super-atletisch is en superkrachten bezit kunnen we ook een hoop close combat-actie verwachten.

Het verhaal zal geschreven worden door Christos Gage en die zal het in dezelfde setting houden als de aankomende gelijknamige film in juli 2011 alleen zullen er in het spel andere dingen gebeuren.

Captain America: Super Soldier komt uit op de DS, PS3, PSP, Xbox 360 en de Wii en zal waarschijnlijk tegelijk met de film uitkomen in 2011. Er zijn nog geen beelden van één van de twee, dus lekker retro, Captain America de film uit 1990 hieronder.

'Drie clubs vechten tegen faillissement'

Er bestaat een mogelijkheid dat er op korte termijn een aantal voetbalclubs omvallen. Dit heeft de Nederlandse voetbalbond (KNVB) vandaag laten weten. Eerder dit seizoen plaatste de bond maar liefst dertien ploegen onder curatele.

De NOS meldt dat er zeker drie ploegen zijn, die binnenkort failliet dreigen te gaan. De KNVB wil echter niet zeggen om welke ploegen uit gaat. De Nederlandse omroep deed namelijk onderzoek onder verschillende wethouders van gemeenten, die een betaald voetbalorganisatie bezitten. Hieruit is gebleken dat er veel angst heerst over het voortbestaan van de clubs.

Bovendien wees het onderzoek ook uit dat veel Nederlandse ploegen tegenwoordig afhankelijk zijn van steun van de gemeente.

De Bakker ook met Roddick onderuit

Thiemo de Bakker en Andy Roddick hebben niet lang van het dubbeltoernooi in Tokio kunnen genieten. Het koppel werd in vandaag in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Tokio uitgeschakeld door Frantisek Cermak en Martin Mertinak, die als vierde geplaatst zijn. De standen waren 5-7 en 4-6.

Eerder werd De Bakker ook al uitgeschakeld in het enkelspel. In de eerste ronde dolf onze landgenoot het onderspit tegen Richard Gasquet.

De Jong ontvangt zilveren schaal op ander moment

Nigel de Jong zal de zilveren schaal, die door de Nederlandse voetbalbond (KNVB) vrijdag a.s. uitgereikt zou worden, op een later moment ontvangen. De speler van Manchester City speelde onlangs zijn 50e interland en ontvangt daarom deze prijs.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat De Jong de schaal na afloop van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden in ontvangst zou nemen. Eerder deze week besliste bondscoach Bert van Marwijk echter dat de speler uit Oranje werd gezet. De aanleiding hiervoor was de veelbesproken overtreding op Hatem Ben Arfa, die hierdoor een dubbele beenbreuk opliep.

De verwachting is dat De Jong de schaal, waarin al zijn gespeelde interlands staan gegraveerd, voorafgaand aan zijn volgende interland in ontvanst mogen nemen. De EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland was voor de middenvelder zijn 50e participatie in het Nederlands elftal.

SBS6 haalt Popstars van vrijdagavond

SBS6 staakt met onmiddellijke ingang de uitzendingen van de tv-talentenjacht Popstars op de vrijdagavond. Voortaan is Popstars op maandag te zien.

Popstars kreeg de laatste weken felle concurrentie van de nieuwe talentenjacht The Voice of Holland van RTL4. De door John de Mol ontwikkelde show trok afgelopen vrijdag 2,7 miljoen kijkers, terwijl Popstars genoegen moest nemen met 661.000 mensen.

De maandagavondfilms verschuiven naar de vrijdag. Komende vrijdag zendt SBS6 echter de kwalificatiewedstrijd Moldavië-Nederland uit. Eerder had SBS Broadcasting deze wedstrijd op Veronica gepland.

SBS6 haalt Popstars van vrijdagavond
SBS6 haalt Popstars van vrijdagavond (Foto: ANP)

'Veel ouders vinden verkeer bij school onveilig'

Ruim een derde van de ouders vindt het verkeer rond de school van hun kinderen onveilig. Dat concludeert Veilig Verkeer Nederland uit een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren.

Van de ouders die het verkeer rond de school onveilig vinden, ziet 86 procent de vele auto's die rond de school rijden als het grootste probleem. Het midden op de weg parkeren en ander verkeer blokkeren vindt acht op de tien ouders een belangrijke oorzaak van de onveiligheid.

Daarnaast stelt 63 procent dat het onveilig is doordat automobilisten zich niet aan de maximumsnelheid houden.

Slechts een kwart (27 procent) kiest bewust voor de veiligste route naar school als er meerdere routes mogelijk zijn. Drie op de tien ouders kiezen voor de snelste of kortste route. Bijna de helft (48 procent) heeft de route naar school niet met de kinderen geoefend.

Nederlandse jeugd beweegt nog steeds te weinig

De Nederlandse jeugd beweegt te weinig. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksorganisatie TNO. Minder dan de helft (46 procent) van de 4- tot 17-jarigen haalt de door de overheid gestelde beweegnorm. Van deze groep beweegt een op de vijf nauwelijks. Ten opzichte van de vorige metingen over 2006 en 2007 is er volgens TNO vrijwel geen verandering opgetreden.

De beweegnorm ligt bij jeugdigen op ten minste zestig minuten bewegen per dag, waarvan minimaal twee keer in de week op intensief niveau. Het streven is dat in 2012 minstens de helft van de jongeren aan deze norm voldoet. Bewegen moet de gezondheid bevorderen en helpen overgewicht te voorkomen.

Andere groepen die duidelijk minder vaak aan de beweegnorm voldoen zijn ouderen, mensen met chronische aandoeningen, niet-werkenden, mensen met overgewicht, Nederlanders met een niet-Nederlandse herkomst en mensen die veel zitten tijdens hun werk.

Danceparty: Q-Dance presents: Fusion

De Heineken Music Hall in Amsterdam diende afgelopen weekend weer als hardstyle-tempel tijdens Q-Dance presents: Fusion – The Next Level. Fusion is het hardstyle-label waar pioniers als Zany, Donkey Rollers en MC DV8 deel van uitmaken, maar waar ze ook oog hebben voor de nieuwe garde: The Pitcher, Noisecontrollers en B-Front. Samen met de rest van de Fusion-crew, verdeeld over het main-deck onder en het top-deck boven, zorgden zij voor de muzikale invulling van deze avond.

logo

Mensen onwel bij onderhoudsbedrijf

Bij een bedrijf bij vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA) in Beek (Limburg) zijn woensdagochtend gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Dat heeft de brandweer gemeld. Volgens de eerste berichten zijn enkele mensen onwel geworden.

Het bedrijf Hamilton Sundstrand houdt zich bezig met onderhoud en reparatie van vliegtuigen. De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen. Nadere bijzonderheden ontbreken.

Mensen onwel bij onderhoudsbedrijf
Mensen onwel bij onderhoudsbedrijf (Foto: ANP)

Platinum Games werkt aan grote multiplayer-titel

Atsushi Inaba, baas van Platinum Games, heeft bekend gemaakt dat de ontwikkelaar momenteel bezig is met een groot multiplayer-spel. Platinum Games had bij eerdere games de multiplayer weggelaten, denk hierbij aan Madworld en Bayonetta maar ook aankomende Vanquish bevat geen multiplayer.

Inaba gaf aan dat ze momenteel aan meerdere games werkten en dat één ervan een grote multiplayer-titel zou worden. Het spel is nog niet officieel aangekondigd maar we moesten het van Inaba wel in de gaten houden. Is de tijd al rijp voor Bayonetta 2 met multiplayer? Of een geheel nieuwe IP?

logo

Meisje (17) 3 dagen verkracht en gefilmd

In de rechtbank aan de Amsterdamse Parnassusweg stond gisteren een grote groep jongens terecht die ervan wordt beschuldigd een meisje uit Groningen meermaals verkracht te hebben. Het meisje zou in mei van dit jaar drie dagen lang vastgehouden, misbruikt en gefilmd zijn. Gisteren zeiden alle verdachten echter, dat het meisje uit vrije wil handelde.

Uit de tenlastelegging ontstaat een gruwelijk beeld van wat er is gebeurd. Het meisje van zeventien is weggelopen uit een zorginstelling in Groningen en heeft geen slaapplaats. Ze komt in contact met een aantal jongens die haar naar een locatie in Amsterdam-Oost brengen. Bij de verkrachtingen die volgen zou grof geweld zijn gebruikt. Zo zou het meisje hard geslagen zijn met een zweep en zou een fles zijn gebruikt. Ook zijn er diverse filmpjes van de groepseks gemaakt.

Vijftien verdachten zijn er in totaal, acht stonden er gisteren voor de rechter. Ze erkennen allemaal dat ze seks met het meisje hebben gehad, maar zeggen ook allemaal onschuldig te zijn.

Zeker is dat het meisje verschillende verklaringen heeft afgelegd. Toch vond de rechter de beschuldigingen zo ernstig dat hij besloot dat de verdachten moeten blijven vastzitten. Waarschijnlijk is de inhoudelijke behandeling pas volgend voorjaar.

W. Janssen wil nog niet verlengen

Willem Janssen is voorlopig niet van plan om zijn huidige contract met Roda JC Kerkrade te verlengen. Dit hebben de speler en zijn zaakwaarnemer, Louis Laros, gisteren aan technisch directeur Martin van Geel laten weten.

Van Geel nodigde de speler uit voor een gesprek naar aanleiding van zijn uitlatingen in de media. Jansen liet namelijk weten open te staan voor een verlenging van zijn huidige verbintenis, maar lijkt hier nu dus op terug te komen. "Ik vind het dan ook vreemd dat hij nu aangeeft daar op dit moment niet op in te willen gaan", aldus de technisch directeur.

Laros beaamde dat Janssen heeft gezegd zijn contract te willen verlengen. "Maar hij heeft niet gezegd dat hij dan ook meteen zou bijtekenen. We hebben geconcludeerd dat het beter is zich niet nu al vast te pinnen. Er is op dit moment geen concrete interesse voor Willem, maar ik denk dat die wel gaat komen. Zo niet, dan blijft Roda een prima alternatief."

Japan krijgt Valkyria Chronicles 3 demo volgende maand

Ergens in november kunnen de Japanners een demo verwachten van Valkyria Chronicles 3 die recent officieel is aangekondigd op de Tokyo GameShow. Het derde deel in de serie zal weer op de PSP verschijnen net als het tweede deel deed, het eerste deel kwam op de PS3 uit. Een precieze datum is nog niet bekend.

De demo zal verschillende elementen uit het spel bevatten die nog niet speelbaar waren tijdens de TGS. Valkyria Chronicles 3 staat gepland voor een release op 27 januari in Japan, een Europese release is nog niet bekend gemaakt. Het derde deel in de serie is een prequel op het tweede deel en zal zich tegelijk met deel één afspelen.

Michael Jackson weer vogelverschrikker

Een Taiwanees rijstbedrijf zet vogelverschrikkers in die gekleed zijn als popidool Michael Jackson om hongerige vogels weg te jagen. Dat meldden lokale media woensdag.

Een van de vogelverschrikkers draagt witte satijnen handschoenen, een zwarte gleufhoed en zwarte broek. De andere is gekleed in de rode leren broek en jas zoals in de videoclip van 'Thriller’. Beide Michaels, houten geraamtes met een spons als gezicht, zijn neergezet in fameuze dansposes van de vorig jaar overleden ster.

De bedenker, een 30-jarige verkoper en Jacksonfan, werkt aan een derde Michael.

In de film The Wiz (1978), een Afro-Amerikaanse versie van The Wizard of Oz, speelde Michael Jackson de rol van vogelverschrikker.

Michael Jackson weer vogelverschrikker
Michael Jackson weer vogelverschrikker (Foto: ANP)

Rechter in proces-Wilders weer onder vuur

De rechtbankvoorzitter in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders is woensdagochtend opnieuw onder vuur komen liggen van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz. Die maakte opnieuw bezwaar tegen een opmerking van de rechter, Jan Moors.

De zitting begon woensdag met een vertoning van Wilders' antikoranfilm Fitna. Een van de aanwezigen in de zaal kondigde aan dat zij de film niet wilde zien, en vroeg toestemming naar buiten te gaan.

Moors antwoordde daarop dat hij zich kon voorstellen dat iemand de film niet wilde zien. Moszkowicz maakte bezwaar tegen die opmerking, omdat hij er een oordeel over de film in zag. "Ik vind dat u dat niet moet zeggen", zei Moszkowicz.

Moors verweerde zich door te stellen dat het géén oordeel over de film was. Hij zei dat het wel vaker voorkwam dat mensen een deel van een zitting niet willen bijwonen, en dat hij daarop had gedoeld.

Een andere opmerking van Moors leidde maandag tot een poging van Moszkowicz om hem en de andere twee rechters vervangen te krijgen. Moors had toen gezegd dat het erop leek dat Wilders de discussie ontliep door zich te beroepen op zijn zwijgrecht.

De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank wees het verzoek om andere rechters dinsdag af. Wel zei wrakingsrechter Frans Bauduin, zelf bestuurslid van het Marokko-fonds, dat Moors zich 'ongelukkig' had uitgedrukt.

Fitna werd vertoond omdat alle uitingen waarvoor Wilders terechtstaat, in de rechtszaal worden besproken. Verder gaat het vooral om citaten uit interviews die Wilders heeft gegeven. Hij staat terecht voor het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims.

FIFA maakt ruime winst bij WK in Engeland

Wereldvoetbalbond FIFA kan veel geld overhouden aan een mogelijk WK in Engeland. Dat schrijft De Pers. Volgens het Engelse WK-bid zal de FIFA ruim 185 miljoen euro winst maken als het eindtoernooi van 2018 in Engeland wordt gespeeld.

Alleen al met de kaartverkoop denken de Britten zoveel geld binnen te kunnen krijgen. Het land belooft ook dat er voldoende faciliteiten voor supporters zullen zijn.

Engeland stelt een half miljoen hotelkamers beschikbaar voor voetbalfans die het WK komen bezoeken. Daarnaast krijgen de 32 deelnemende landen allemaal de beschikking over een stadion van één van de 92 profclubs die het land rijk is. De Engelsen organiseerden één keer eerder de mondiale eindronde, namelijk in 1966.

Naast de Britten zijn ook Rusland, Spanje/Portugal en natuurlijk Nederland/België de belangrijkste kandidaten voor het toernooi van 2018. Het volgende WK wordt gespeeld in Brazilië. De FIFA maakt op 2 december bekend wie het grote evenement over iets minder dan acht jaar mag organiseren.

Liverpool heeft nieuwe eigenaar

Het heeft een paar maanden geduurd, maar voetbalclub Liverpool heeft eindelijk een nieuwe eigenaar. Dit hebben de Engelsen vandaag bekend gemaakt. De nieuwe eigenaar van The Reds is New England Sports Ventures (NESV), dat tevens de scepter over honkbalteam Boston Red Sox zwaait.

"We hebben het lange en zware verkoopproces eindelijk kunnen beëindigen", liet Martin Broughton, voorzitter van Liverpool, in een eerste reactie weten. "NESV is de meest geschikte partner. Hun filosofie draait om winnen."

Liverpool stond al sinds april te koop, maar er was niemand die de club over wilde nemen. Daarnaast zouden de voormalige twee eigenaren, Tom Hicks en George Gillet, proberen de verkoop te dwarsbomen. Dit resulteerde uiteindelijk in felle protesten van de fans van de club uit Liverpool.

Aanslag op Britse ambassade in Jemen

Bij de Britse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa heeft woensdag een explosie plaatsgevonden op een diplomatiek voertuig. Een onbekend aantal mensen zou gewond geraakt zijn of gedood. Dat meldde de Arabische tv-zender al-Jazeera.

Londen heeft laten weten dat een voertuig van de Britse ambassade betrokken is bij een aanval in Sanaa. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen slachtoffers gevallen.

In april viel een zelfmoordcommando het konvooi van de Britse ambassadeur aan. De aanslagpleger kwam om en drie personen op straat raakten gewond. De aanslag werd later geclaimd door al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), die vanuit Jemen opereert. Een leider van de groepering zou de instructies hebben gegeven aan de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die op eerste kerstdag vorig jaar een bom tot ontploffing probeerde te brengen op een vlucht van Amsterdam naar Detroit.

Aanslag op Britse ambassade in Jemen
Aanslag op Britse ambassade in Jemen (Foto: ANP)

Zwaargewonde na aanrijding fietsers

Een fietser is dinsdagavond ernstig gewond geraakt na een aanrijding met een andere fietser op de Buiksloterweg in Amsterdam-Noord.

Het slachtoffer kwam van de Tolhuispont toen hij door een andere fietser werd ingehaald en daarbij werd aangereden. De man viel en kwam met zijn hoofd op een stenen muurtje terecht. Het slachtoffer is met ernstig hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt nog de precieze toedracht van het ongeluk.

Dodental overstromingen Indonesië omhoog

Het dodental als gevolg van overstromingen en modderlawines in de Indonesische provincie West-Papoea is opgelopen tot 75. Duizenden mensen zijn dakloos geworden. Een marineschip arriveerde woensdag in de provincie met tenten en medicamenten.

Dagenlange stortbuien hebben wegen en bruggen vernield, waardoor reddingspogingen bemoeilijkt worden. Het dorp Wasior werd het ergste getroffen. Huizen werden maandag bedolven onder zware zwarte modder, waarna dorpsbewoners door een buiten zijn oevers tredende rivier werden weggespoeld.

Het dodental door het noodweer liep woensdag op tot 75, meer dan negentig mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen.


(Foto: Novum)

Handblessure voor Tjallingii

Maarten Tjallingii was gisteren, tijdens de Memoria Frank Vandenbroucke, betrokken bij een valpartij. In het ziekenhuis concludeerde men uiteindelijk dat de renner van Rabobank een vleeswond aan zijn hand had.

De kans is overigens aanwezig dat Tjallingii dit weekend gewoon zal deelnemen aan de klassieker Parijs-Tours. "Hij wil zelf met alle geweld en ik denk dat ik hem niet tegen kan houden", aldus Erik Dekker, ploegleider van de Rabobank-wielerploeg.

The Force Unleashed II demo komt volgende week

LucasArts heeft laten weten dat Star Wars: The Force Unleashed II volgende week, 12 oktober, een demo zal krijgen op PSN en XBLA. De demo zal zich afspelen aan het begin van het spel in een klonings-faciliteit op de planeet Kamino. In de demo zullen we een aantal dingen mogen proberen.

We mogen met de dual lightsaber aan de slag, een nieuwe force-power en we zullen een stukje van het reizen zien als hoofdpersonage Starkiller opzoek gaat naar zijn verloren liefde Juno Eclipse.

Star Wars: The Force Unleashed II komt 29 oktober uit voor de PS3, Xbox 360, DS en Wii.

Kippen zorgen voor chaos op A59

Op de A59 bij Rosmalen is vanochtend chaos ontstaan doordat kratten met levende kippen van een vrachtwagen zijn gevallen. Rijkswaterstaat heeft volgens de politie tot 08.00 uur nodig om de weg vrij te maken.

De eerste kratten vielen rond 06.00 uur bij het knooppunt Hintham bij de brug richting de A2 van de vrachtwagen. De verbinding naar de A2 richting Eindhoven is hierdoor afgesloten. Ook op de N65 bij Helvoirt, zo'n vijftien kilometer verderop, vielen kratten van de wagen. Op de N65 zorgt dit niet voor files. Hoe de kippen er aan toe zijn, is niet bekend.

Wilders informeel betrokken bij keuze ministers

PVV-leider Geert Wilders is informeel betrokken bij het kiezen van bewindslieden voor het eerste kabinet-Rutte. Dat heeft hij gezegd op BNR Nieuwsradio. Volgens hem is bij de onderhandelingen met VVD en CDA afgesproken dat met hem wordt overlegd.

Dat Wilders hier invloed op heeft lag niet voor de hand omdat de PVV zelf niet in het kabinet van VVD en CDA zit, maar alleen gedoogsteun geeft. Een vetorecht is volgens Wilders een 'groot woord'. "Maar het is wel zo dat ik mijn oordeel geef over de namen die ik heb gehoord."

Na verzet van de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier stemde het CDA dinsdag unaniem in met het regeer- en gedoogdakkoord. De Telegraaf schreef woensdag dat de ministersposten al zijn verdeeld. De VVD krijgt de ministeries Algemene Zaken, Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken, Veiligheid, Volksgezondheid en Ruimte. Dat laatste ministerie is een samenvoeging van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Het CDA krijgt de posten Financiën, Economische Zaken, Defensie, Binnenlandse Zaken, Immigratie en Integratie en Onderwijs. Iedere partij krijgt daarmee zes ministeries.

Universiteit VS leidt Mars-missie

De Universiteit van Colorado gaat leiding geven aan een ruimtemissie die tot doel heeft te onderzoeken of er ooit leven is geweest op Mars. Ruimtevaartorganisatie NASA gaf dinsdag haar toestemming voor het 438 miljoen dollar (318 miljoen euro) kostende project.

Natuurkundigen van de universiteit zullen met speciale instrumenten de atmosfeer van de planeet en de wisselwerking tussen Mars en de zon onderzoeken. De missie gaat in november 2013 van start.

Australiërs gered na aanvaring met walvis

Drie mannen hebben enkele uren op de ruwe zee voor de noordwestkust van Australië rondgedobberd nadat hun schip in aanvaring kwam met wat zij dachten dat een walvis was en zonk. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

De mannen voeren met hun veertien meter lange houten schip voor de deelstaat West-Australië toen zij 'iets hards en stevigs -mogelijk een walvis' raakten, aldus politiewoordvoerder Greg Trew."Ze verlieten het schip en lagen een uur of vier in het water."

Met een noodbaken wisten de drie een hulpsignaal uit te sturen, waarna de bemanning van een nabijgelegen olieplatform hen kwam redden.

"Een verschrikkelijke zee daar", zei Trew. "Het waren behoorlijk angstwekkende omstandigheden: windsnelheden van 65 kilometer per uur en golven van drie tot vier meter hoog. Het was behoorlijk akelig."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een failliet ijkpunt.

Het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO is failliet. Wegens gebrek aan betaalde opdrachten. Het noemde zichzelf een ijkpunt op het gebeid van de kwaliteit van medische zorg. Dat klinkt mij in de oren als een instelling die een iets te grote broek aan heeft. Vraagje:

Aanklager CONI: "Alle renners gebruiken dope"

Ettaore Torri, aanklager bij het Italiaans olympisch comité CONI, is van mening dat alle wielrenners in het peloton verboden middelen gebruiken. "Dat is niet alleen mijn mening. Het is wat de hele wielerwereld weet. Elke renner die ik ondervraag, bevestigt het."

Torri zegt dat het legaliseren van doping een oplossing zou kunnen zijn. „Op voorwaarde natuurlijk dat de gezondheid van de renners niet in gevaar gebracht wordt. Slechts een klein percentage van de dopingzondaars wordt betrapt. Eén op de honderd valsspelers eruit halen is ook niet rechtvaardig. Doping blijft zich steeds verder uitbreiden en dat zal niet stoppen."

[upd] Bodemprocedure FTD tegen Brein

Dinsdag diende de bodemprocedure die FTD (Fill Threads Database) tegen stichting Brein heeft aangespannen. Stichting BREIN is van mening dat FTD onrechtmatig handelt, omdat het een sleutelrol vervult in de gratis verspreiding van illegale bestanden.

FTD op zijn beurt is van mening dat het niets met piraterij van doen heeft en binnen de grenzen van de wet blijft. Zij sleepte BREIN voor de rechter en eist dat BREIN haar uitlatingen over FTD publiekelijk rectificeert en wil dat de rechter FTD legaal verklaart.

Beide partijen stonden dinsdag, aangemoedigd door vooral FTD gebruikers, voor de rechtbank in Haarlem en hebben hun argumenten aangedragen.

Breindirecteur Tim Kuik vindt het ‘een samenspel van FTD en haar gebruikers waarbij willens en wetens toegang tot ongeautoriseerde bestanden wordt georganiseerd’.

FTD is een community waar gebruikers bespreken wat er zoal op Usenet te vinden is. Dit gebeurt in zogeheten 'spots', waarin informatie wordt gegeven over de bestanden op usenet, zoals speelduur, kwaliteit en dergelijke. Downloaden via FTD is niet mogelijk. Hiervoor zijn externe programma's nodig die FTD niet zelf levert.

Eerder moest FTD van de rechter spots van de film 'Komt Een Vrouw Bij De Dokter' verwijderen, op laste van producent Eyeworks. Hiertegen tekende FTD beroep aan. Donderdag is in deze zaak een nieuwe zittingsronde.

De gerechtelijke uitspraak zal nog even op zich laten wachten. Een uitspraak wordt niet eerder verwacht dan 17 november.

Update
Diverse aanvullingen op het bericht 

Leekens: "We willen soms te veel"

Het nationale elftal van België heeft een lange reis naar Kazachstan achter de rug en heeft de tijd nodig om zich aan te passen. België bivakkeert momenteel in Astana, de hoofdstad van Kazachstan.

"Normaal gezien moet je voor een tijdsverschil van vier uur vier dagen rekenen om aan te passen. Maar goed, we hebben nu een compromis met dinsdag, ook omdat de spelers pas maandag zijn aangekomen. We hebben woensdag en donderdag om aan de omstandigheden aan te passen. Niet alleen aan het uurverschil, maar ook aan de temperatuur, want we gaan van 20 naar 0 graden", aldus bondscoach Georges Leekens.

Leekens moet Vincent Kompany en Thomas Vermaelen aankomende vrijdag missen tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Oost-Europeanen. "Jammer, want ze hadden ook het leidersschap in de groep op zich genomen, ook wat de sfeer betreft. Nu is dat anders, maar het is ook een gezellige boel en er wordt hard gewerkt", benadrukt de coach.

De Rode Duivels lijken zich te moeten herpakken na twee nederlagen. "Wij moeten niks", reageert Leekens fel. "Wij willen wel heel veel. Misschien soms wel te veel. Maar je moet er altijd vanuit gaan dat je wil winnen. Als je altijd de angst hebt om te falen, is dat niet goed voor de groep. En dan ga je fouten maken. Dus daar moeten we niet vanuit gaan."

Koppejan: we moeten Wilders 'ontmaskeren'

Hoewel ook de twee dissidente CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan dinsdag hun steun toezegden aan het regeer- en gedoogakkoord, haalden zij dinsdagavond hard uit naar PVV-leider Geert Wilders. "We moeten Wilders ontmaskeren", zo stelde Koppejan in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

"Hij (Wilders, red.) wordt blij gemaakt met een dooie mus: veel van zijn voorstellen zijn niet eens haalbaar. Want we zijn een fatsoenlijk land dat zich houdt aan internationale verdragen", aldus Koppejan. "We zullen ons keurig houden aan alle zaken die horen bij een rechtsstaat."

Ferrier voegde daaraan toe dat het aan christen-democratisch Nederland is om een passend antwoord te vinden op de problemen die Wilders signaleert. "We zullen waken voor een fatsoenlijke uitvoering van de gemaakte afspraken. Zo zullen we zorgen dat de inburgeringscursus gebruikt wordt om mensen een kans te geven, niet om mensen uit te sluiten. Als die inburgeringscursus wordt gebruikt om grote aantallen mensen het land uit te krijgen, zullen we dat blokkeren", aldus Ferrier.

Koppejan: we moeten Wilders ontmaskeren
Koppejan: we moeten Wilders ontmaskeren (Foto: ANP)

'Jagers schieten jaarlijks duizenden katten dood'

Jagers schieten ieder jaar tussen de achtduizend en dertienduizend katten dood. Dat concludeert De Telegraaf woensdag uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Jagen op verwilderde katten is legaal. De Dierenbescherming schat dat er in Nederland tienduizenden rondzwerven. De Noord-Brabantse afdeling van de Partij voor de Dieren greep dierendag aan om de jacht op katten aan de kaak te stellen.

Het is volgens de partij onmogelijk altijd juist in te schatten of een kat is verwilderd of niet. Een woordvoerder van de jagersvereniging erkent in de krant dat het voorkomt dat per ongeluk een huiskat wordt afgeschoten, maar dat zou slechts incidenteel gebeuren.

Van de ruim zestienhonderd katten die tussen april vorig jaar en april dit jaar in Noord-Brabant zijn afgeschoten, is er volgens de partij geen één gecontroleerd op een chip. Er zouden genoeg alternatieven zijn. Zo zou de Dierenbescherming de katten met een val kunnen vangen.


(Foto: Novum)

'Gesprekken op hoog niveau met Taliban'

Hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Taliban en van de Afghaanse regering van president Hamid Karzai zijn in het geheim gesprekken begonnen om de slepende oorlog in het land te beëindigen. Dit berichtte The Washington Post dinsdag op gezag van bronnen die de krant niet noemt.

De bronnen gaan ervan uit dat de gesprekken worden gevoerd met Taliban die mogen spreken namens een belangrijke organisatie van de Taliban in Pakistan, de Quetta Shura, en namens Talibanleider Mohammad Omar. De deelnemers zouden heel serieus proberen een uitweg te vinden voor het al lang door oorlog geplaagde land.

De gesprekken zijn nog in een inleidende fase. Ze volgen op eerdere pogingen om te onderhandelen onder auspiciën van Saudi-Arabië. Die werden meer dan een jaar geleden vruchteloos afgebroken.

Van Aartsen breekt lans voor moslims

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft dinsdag op de Internationale Metropolis conferentie over migratie en integratie opgeroepen tot meer tolerantie en begrip voor moslims. "Het is heel belangrijk dat de meer gematigden in de samenleving hun stem verheffen om het verkeerde beeld van de islam dat sommige mensen hebben te corrigeren", stelde Van Aartsen.

De liberaal stelde niet zijn ogen te willen sluiten voor de problemen die een kleine groep moslimimmigranten veroorzaken. "Zij worstelen om hun plek in onze samenleving te vinden, en dat kan hen in de armen van extremisten drijven", aldus Van Aartsen. "Maar als we dat probleem willen ondervangen, moeten we dat doen met waakzaamheid, integratie en participatie."

Hij noemde 'waakzaamheid vooral een taak van de overheid.' "Integratie is een taak van de overheid en de burgers samen."

VVD'er Van Aartsen breekt lans voor moslims
VVD'er Van Aartsen breekt lans voor moslims (Foto: ANP)

Medal of Honor nog steeds geweerd door de AAFES

De "Army and Air Force Exchange Service" heeft besloten dat, hoewel EA de Taliban naar Opposing Force heeft veranderd, ze Medal of Honor nog steeds niet zullen verkopen op de leger- en luchtmachtbasissen.

In een statement zei AAFES's Commander Maj. Gen. Bruce Casella: "Out of respect to those touched by the ongoing, real-life events presented as a game, Exchanges will not be carrying this product. I expect the military families who are authorized to shop the Exchange are aware, and understanding, of the decision not to carry this particular offering."

Vorige week had de AAFES de game weer grondig bekeken om te zien of de verandering hun mening kon veranderen. Blijkbaar was dat niet zo'n succes.


Al die willen de oorlog voeren, moeten mannen met baarden zijn.

Excentrieke architect bouwt stad

Uitgever Iceberg Interactive heeft vandaag bekendgemaakt dat ze in februari een nieuwe adventure op de markt gaan brengen. Baron Wittard: Nemesis of Ragnarok wordt ontwikkeld door de onafhankelijke studio Wax Lyrical Games.

Baron Wittard was een excentriekeling die een heel bijzonder project heeft ontworpen: een complete stad binnenin een gebouw. Deze enorme koepel, genaamd Utopia, is helaas nooit officieel geopend door een serie vreemde voorvallen. Er zijn mensen spoorloos verdwenen. De duizend appartementen, honderden kantoren, een winkelcentrum en uitgaansgelegenheden liggen er nu verlaten bij. Jij gaat in het spel met alleen een camera en een zaklamp op onderzoek uit om uit te vinden welk geheim de baron van de buitenwereld probeerde af te schermen.

Baron

Volgens Iceberg CEO Erik Schreuder lijkt het spel wel gemaakt om door Iceberg Interactive uitgegeven te worden. "The wheels to set this project in motion was the success of other UK horror adventure games that we have released in the past such as Barrow Hill and Dark Fall, while puzzle-wise it draws inspiration from other genre classics such as The 7th Guest. We felt that this was a very promising combination and hopefully the people that finish the 30 hour trip that is Baron Wittard, will agree with us that this mix has resulted in a top notch adventure gaming experience."

Iceberg heeft met developer Wax Lyrical Games een deal gesloten voor zowel een retail-versie als een downloadversie. Deze zullen in Europa in februari beschikbaar zijn.

Baron Wittard

Jovanovic wil Liverpool helemaal niet verlaten

Milan Jovanovic is bereid om te vechten voor zijn plek bij Liverpool FC. Eerdere berichtgevingen suggereerden dat hij wilde vertrekken.

De aanvaller kwam deze zomer transfervrij naar The Reds, maar kon nog niet op een vaste basisplaats rekenen. Hij zou in de Engelse media hebben verkondigd te willen vertrekken. "Maar ik heb helemaal niet met journalisten gesproken. Behoudens die van Liverpool zelf", geeft Jovanovic op de clubsite van Liverpool aan.

"Ik ben furieus. Ik ben nieuw hier en alles wat ik probeer, is goed mijn best te doen voor het team. Het is niet belangrijk dat ik op de bank zit. Ik heb getekend voor drie jaar en wil hier drie jaar blijven. Ik voel me erg goed bij Liverpool. Er zitten spelers die beter zijn dan ik op de bank. Is het niet hier, dan wel ergens anders. Ik moet gewoon hard blijven werken; dat is geen probleem."

Jovanovic verwachtte een uitdaging en heeft deze gekregen. "Ik verwachtte inderdaad een uitdaging en daarnaast verwachtte ik ook dat ik soms in het elftal zou staan en soms ook niet. "Ik wil het overigens nu liever niet over mezelf hebben, maar over het team", besloot hij zijn betoog.

Malouda in zevende hemel bij Chelsea

Florent Malouda is lyrisch over zijn trainer Carlo Ancelotti. De Italiaanse oefenmeester haalt het beste in de Fransman naar boven.

"Ancelotti heeft me geholpen de volgende stap te maken", aldus Malouda in France Football. "Hij heeft me verantwoordelijkheid gegeven en ik heb het gevoel dat hij me waardeert. Ik spreek veel met hem; nu hebben we een speciale band."

"We hadden vorig seizoen een echte baas nodig na een reeks slechte resultaten. Die kregen we met Ancelotti. Iedereen heeft het wel over Mourinho, maar onder Ancelotti wist Chelsea voor het eerst in de historie de dubbel te winnen", onderstreept de Franse buitenspeler het belang van de aanwezigheid van Ancelotti.

"Op dit moment voel ik me beter dan ooit. Ik zit ook bij de juiste club", stelt de 30-jarige linksbuiten. "Ik ben helemaal tot bloei gekomen, ook al weet ik dat ik mijn top nog niet eens heb bereikt. Ik zou hier voor geen goud weg willen."

'Wilders nog niet af van Koppejan en Ferrier'

PVV-leider Geert Wilders is nog niet af van CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Dat zei Koppejan dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Het CDA-Kamerlid is nog altijd van mening dat het nieuwe kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV een 'magere basis' heeft.

Eerder dinsdag werd duidelijk dat de twee 'CDA-dissidenten' hun verzet tegen de totstandkoming van het nieuwe kabinet hebben gestaakt. Hiermee bestaat er een minimale meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer die achter de nieuwe regering staat.

De bezwaren van de twee Kamerleden blijven echter overeind staan, geven zij aan. Ze zijn van plan het kabinet kritisch te volgen en op zijn daden te beoordelen.

De kleinst mogelijke meerderheid die de basis vormt voor het nieuwe kabinet geeft de twee Kamerleden daarbij veel macht, zo gaf Ferrier in het programma aan. Is een lid van de fracties van de coalitiegenoten het ergens niet mee eens, dan kan een plan van de nieuwe regering al spaak lopen.

Sloop station Stuttgart deels stopgezet

De regering van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft dinsdag de sloop van de zuidelijke vleugel van het centraal station van Stuttgart voorlopig stopgezet. Tegen de afbraak is de afgelopen weken fel geprotesteerd.

Deelstaatpremier Stefan Mappus (CDU) herhaalde een aanbod om met de tegenstanders in overleg te treden. Een complete bouwstop wees hij echter af. Minister van milieu Tanja Gönner zei dat het rooien van tachtig bomen aan de noordkant van het station gewoon doorgaat.

Het station moet gedeeltelijk worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw, ondergronds station dat makkelijkere aansluitingen en snellere overstaptijden mogelijk moet maken. Bij protesten tegen de bouwplannen zijn tienduizenden mensen op de been gekomen. Afgelopen donderdag liep een demonstratie uit op een harde confrontatie met de politie.


Sloop station Stuttgart stilgelegd na protesten (Foto: Novum)

Slotervaartziekenhuis zegt contract CZ op

Het Slotervaartziekenhuis Amsterdam roept patiënten die bij CZ verzekerd zijn op om naar een andere zorgverzekering over te stappen. Het ziekenhuis zegt per 1 januari 2011 alle contracten met de zorgverzekeraar op. Patiënten van CZ kunnen daarna nog wel naar het ziekenhuis komen, maar zij krijgen de rekening dan thuisgestuurd.

Het Slotervaartziekenhuis is een van de zes ziekenhuizen waar volgens de CZ de kwaliteit van borstkankerbehandelingen niet goed genoeg zou zijn. CZ wilde deze lijst op 1 oktober bekendmaken. De rechter verbood dit, maar de lijst lekte toch uit via de NOS.

Volgens CZ zouden de zes ziekenhuizen te weinig ervaring hebben op het gebied van borstkanker. "CZ vindt een ziekenhuis pas goed wanneer het ziekenhuis minimaal zeventig operaties per jaar doet", zegt een woordvoerder van het Slotervaartziekenhuis. "Hoewel CZ ook naar andere maatstaven kijkt, is volume doorslaggevend."

Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak laat via een woordvoerder weten dat internationaal onderzoek vijftien behandelingen als minimum hanteert. Volgens haar is het enige wat telt of de kanker na de operatie terugkomt en of de patiënt de ziekte overleeft.
Een ander kritiekpunt van het ziekenhuis is dat er niet naar de chirurgen gekeken wordt maar alleen naar het gebouw. "Chirurgen werken in verschillende ziekenhuizen waardoor ze vaak meer dan zeventig operaties halen. Toch worden ze afgerekend op het aantal dat ze in één ziekenhuis doen. Zo kunnen twee ziekenhuizen als slecht herkend worden", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis benadrukt ook dat een van hun chirurgen bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis werkt. Dit ziekenhuis is in kanker gespecialiseerd.

Inbraak leidt tot heftige stankoverlast

Een inbraak in een stacaravan op een vakantiepark heeft in het Zeeuwse Kamperland geleid tot een dusdanig heftige stankoverlast dat de brandweer in beschermende kleding naar binnen is gegaan. Dat meldt de politie dinsdagavond. De inbraak kwam aan het licht nadat de buren hadden geklaagd over de stank.

De beheerder van het vakantiepark nam daarop contact op met de eigenaren van de caravan, die kwamen kijken. De inbraak moet tussen 24 september en afgelopen zondag zijn gepleegd. Op het eerste oog ontbrak niets uit de caravan, 'maar de stank was overweldigend', aldus de politie.

De politie en de brandweer werden ter plaatse geroepen. Binnen werd een vloeistof gevonden die de stank waarschijnlijk veroorzaakte. Metingen van de brandweer hebben inmiddels uitgewezen dat de vloeistof geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen bevat. Om wat voor vloeistof het precies gaat, is nog onduidelijk. Er zijn monsters genomen die zijn opgestuurd voor onderzoek. De politie onderzoekt de zaak verder.

IJkpunt kwaliteit zorg failliet verklaard

Het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO is failliet verklaard. De raad van bestuur en de raad van toezicht van het instituut, dat zichzelf het ijkpunt op het gebied van de kwaliteit van zorg noemt, hadden het faillissement dat dinsdag door een rechter is uitgesproken aangevraagd. Dat meldt het CBO op de eigen website.

Volgens het instituut, dat zich richtte op de verbetering van de kwaliteit van zorg van medici, kreeg het te weinig betaalde opdrachten binnen. Kostenreducerende maatregelen hielpen onvoldoende om de financiën op orde te krijgen.

Voorzitter van de raad van bestuur van het CBO Gert Siemons stelt dat het faillissement onvermijdelijk was. Geprobeerd gaat worden een doorstart te maken met een partner. "Het CBO behoort tot de kern van de kennisinstituten op het terrein van kwaliteit van de zorg. Het is van het grootste belang dat de kennis en expertise van het CBO behouden blijft", zegt Siemons.

Feyenoorder Cissé vrijdag onder het mes

Feyenoord-aanvaller Sekou Cissé wordt komende vrijdag geopereerd aan zijn voet. Dat heeft clubarts Casper van Eijck dinsdagavond laten weten aan RTV Rijnmond. De Ivoriaan wordt al enige tijd geplaagd door een afgebroken botje aan de onderkant van zijn voet. Na de ingreep staat hij waarschijnlijk nog zes weken aan de kant.

Sinds zijn komst in de zomer van vorig jaar heeft Feyenoord nog niet al te veel plezier beleefd aan Cissé. Zo stond de 25-jarige Afrikaan maandenlang aan de kant met een mysterieuze teenblessure. Dit seizoen bleef zijn optreden beperkt tot invalbeurten tegen AA Gent en NAC Breda.

Punten Ronde 7/8 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

De zevende en achtste speelronde in de Eredivisie zitten er inmiddels weer op. Hoog tijd voor FOK! om de balans op te gaan maken in de voetbalmanager. Welke teams deden het goed deze ronde en welke juist in het klassement? Je leest het hieronder.

Winnaar deze ronde is geworden Bayself met 115 punten, op één punt gevolgd door Shinji's Toppers. De derde plaats was voor FC Lutjebroek met 112 punten. Vierde werd Sapsolomeus City met 109 punten, voor FC Toorop met 108 punten.

In het algemeen klassement veroverde Bayself met 403 de eerste plaats. Hij heeft een voorsprong van elf punten op LBUnited. De derde plaats is voor Fc yolanthe met 391 punten. Gedeeld vierde met 389 punten staan MSNMGH Acid Crew en Wazaa FC.

Punten Managerronde 7/8

Rank Teamnaam User Ronde 7/8 Totaal
1 Bayself Bayswater 115 403
2 Shinji's Toppers shinji_united 114 354
3 FC Lutjebroek burnham 112 361
4 Sapsolomeus City bartjuhdeman 109 321
5 FC Toorop DeVinger 108 380
6 Sjoerdvdijk sjoerdvdijk 107 283
7 LBUnited CoachLB 106 392
8 RASTANELIS RASTANELIS 106 381
9 wimderon wimderon 104 350
10 FC Op die enkels Tackleberry 103 281
11 Lausawdrones FC On 103 266


Algemeen Klassement

Rank Teamnaam User Ronde 7/8 Totaal
1 Bayself Bayswater 115 403
2 LBUnited CoachLB 106 392
3 Fc yolanthe fcdoutzen 96 391
4 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 95 389
5 Wazaa FC Wazaa 101 389
6 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 77 381
7 RASTANELIS RASTANELIS 106 381
8 FC Toorop DeVinger 108 380
9 Essche Boys VerrekteZakHooi 99 373
10 Loptr United Loptr 87 364


Bij de subleagues was Toppers van Weleer met 92 punten wederom de beste. Het team staat nu met 348 punten ruim aan de leiding, voor Birdsong dat 314 punten verzameld heeft. De derde plaats is voor TUI Nederland & co met 290 punten. Vierde staat Fc Zutphen met 253 punten, terwijl de top vijf afgesloten wordt door PSV met 240 punten.

Algemeen Klassement Subleagues

Rank Teamnaam User Ronde 7/8 Totaal Leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 92 348 8
2 Birdsong Birdy012 71 314 4
3 TUI Nederland & co Snofroe 67 290 9
4 Fc Zutphen INViCTuS 63 253 6
5 PSV mortelee 57 240 10
6 HFC ADO Den Haag louderthanabomb 61 232 4
7 Lelijk Rijkevoort Heufie 65 232 7
8 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 90 232 3
9 Topmanagers stpn 56 228 5
10 WoS neilpad 56 228 22


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen!

Je kunt voor Managerronde 9/10 sinds 4 oktober je eigen voetbalteam weer aanpassen - of als je je in de tussentijd ingeschreven had, je nieuwe team opslaan. Maar let op: de komende managerronde 9/10 sluit op zaterdag 16 oktober 2010 om 17:59 uur en loopt tot en met zondag 24 oktober 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie houdt.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar wellicht al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je op vakantie geweest of ga je nog op vakantie? Er is nog niets verloren als je een ronde moet missen. Aan het begin van de competitie ligt alles nog open, en heb je nog alle kans om je concurrenten in- of bij te halen. De bal is rond, toch? Dus schrijf je in voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2010. Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op Vi.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Echter, het herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait slechts één keer per etmaal, en wel om 1:15 uur. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #2) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011!