Gifslib Hongarije bereikt Donau

Redactie

Het giftige rode slib dat maandag in een streek in het westen van Hongarije wegliep, heeft donderdag de rivier Donau bereikt. Dat heeft een Hongaarse functionaris voor waterbeheer gezegd.

Dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden maandag deels, toen de dam van een slibreservoir van een aluminiumfabriek het begaf. Honderden huizen stroomden onder met het slib, een bijproduct van de aluminiumproductie, dat is verontreinigd met zware metalen. Vier mensen kwamen om het leven en zeker 120 mensen raakten gewond.

Volgens een woordvoerder van de regering kost het minstens een jaar en tientallen miljoenen euro's om al het verontreinigde slib op te ruimen. De overstroming wordt een 'ecologische ramp' genoemd. Experts en regeringsadviseurs hadden eind jaren negentig al gewaarschuwd voor giftige modderoverstromingen.

Greenpeace meldde woensdag dat in Hongarije ongeveer 60 miljoen ton soortgelijk giftig afval ligt opgeslagen. Daar komt jaarlijks een miljoen ton bij.

Een woordvoerder van het Hongaarse regionale waterbeheer zei woensdagavond dat het giftige rode slib de Donau niet in voldoende mate zou bereiken om de op een na langste rivier van Europa te verontreinigen.

Gifslib Hongarije bereikt Donau
Gifslib Hongarije bereikt Donau (Foto: ANP)