Goede hoop op redden MO-overleg

Redactie

Amerikaanse, Israëlische en Palestijnse onderhandelaars hopen een impasse te doorbreken om te voorkomen dat het Midden-Oostenoverleg op een mislukking uitdraait nog voordat het goed en wel van start is gegaan. Een bron binnen het Amerikaanse onderhandelingsteam zei woensdag dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bereid is water bij de wijn te doen om de gesprekken gaande te houden.

Als er geen compromis wordt bereikt over het bouwen in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever lijken de vredesonderhandelingen gedoemd te mislukken. In het Witte Huis in Washington, dat beide partijen weer aan de onderhandelingstafel kreeg, wordt koortsachtig gewerkt. Er wordt druk uitgeoefend en er worden voorstellen en beloftes gedaan. Tenzij de Verenigde Staten en Israël overeenkomen de bouw in de nederzettingen opnieuw stil te leggen, is de verwachting dat de Palestijnen zich uit de onderhandelingen terugtrekken.

In Ramallah vertrouwden de Palestijnen er woensdag op dat de VS Israël tot een compromis weet te bewegen voordat vrijdag de Arabische Liga bijeenkomt om de kwestie te bespreken.

Volgens de Palestijnen heeft de Amerikaanse regering Israël voorgesteld de bouwstop met twee maanden te verlengen. Bronnen binnen de Israëlische regering zeiden dat Netanyahu de leden van zijn kabinet het voorstel heeft voorgelegd. Vier van de zeven ministers zouden echter hebben aangegeven tegen de verlenging te zijn.

Amerikaanse diplomaten zeggen ondertussen niet te weten wat Netanyahu van plan is. Voor sommige politici in zijn kabinet zou het goed uitkomen als de gesprekken op niets uitlopen en de schuld hiervoor bij de VS en de Palestijnen kan worden gelegd. Israël zou daarnaast meer concessies willen van Washington alvorens in te stemmen met verlenging van de bouwstop.