Wie worden de nieuwe ministers?

Nu de CDA-fractie heeft ingestemd met het regeerakkoord, kan Mark Rutte beginnen met zijn formatie. Eerst moet hij nog langs koningin Beatrix, wat naar verwachting vandaag gaat gebeuren, waarna zij waarschijnlijk Rutte tot formateur zal benoemen. Dan kan de beoogde premier aan de slag.

Ministeries
Eerst zal Rutte op zoek gaan naar zijn bewindslieden voor de ministeries. Gisteren werd al bekend hoe de ministeries verdeeld zullen worden tussen de twee coalitiepartijen CDA en VVD. De VVD krijgt, behalve Algemene Zaken (het departement van de premier), ministers op Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid, Sociale Zaken, Ruimte (een samenvoeging van Verkeer en Waterstaat en VROM) en Justitie. Dit laatste ministerie krijgt de politie erbij en gaat mogelijk Veiligheid heten. Het CDA levert ministers voor de departementen Financiën, Economische Zaken (waaronder straks ook Landbouw valt), Onderwijs, Binnenlandse Zaken en Defensie. Het CDA levert ook een minister voor Immigratie, maar die krijgt geen eigen ministerie.

Zekerheidjes
Er worden verschillende namen gekoppeld aan de ministersposten in het nieuwe kabinet. Zo zal Mark Rutte (VVD) uiteraard de honneurs waarnemen op het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast zullen Jan Kees de Jager (CDA), Marja van Bijsterveldt (CDA) en Edith Schippers (VVD) respectievelijk Financiën, Onderwijs en Volksgezondheid gaan leiden. Verschillende bronnen zijn het daar over eens.

Twijfelgevallen
Meerdere namen doen de ronde als het gaat om de andere departementen. Elsevier en De Telegraaf noemen Hans van Baalen, nu europarlementariër, als minister van Buitenlandse Zaken, maar het AD meldt dat ook Frans Engering (VVD) nog in de race is. De meeste kranten zijn het erover eens dat ABP-baas Dick Sluimers Sociale Zaken gaat doen, terwijl het nieuwe 'Ruimte' of voor Melanie Schultz of Henk Kamp (beiden VVD) is. De laatste wordt ook genoemd voor Veiligheid, maar daar lijkt ook Ivo Opstelten (VVD) nog een kans te maken.

Maxime Verhagen en René Smit (CDA) zijn allebei in de race voor Economische Zaken, maar de eerste wordt ook genoemd voor Integratie en Immigratie. Daar worden echter ook Gerd Leers (CDA) of Sybrand van Haersma Buma (CDA) nog een kans toegedicht. De Telegraaf noemt Hans Hillen (CDA) als nieuwe man op Defensie, maar ook Gerda Verburg (CDA) maakt volgens het AD nog kans. Tenslotte zal Piet Hein Donner (CDA) waarschijnlijk minister van Binnenlandse Zaken worden.

Zodra de posten verdeeld zijn, komen de bewindsleiden bijeen in een constituerend beraad. Hierin wordt het regeerakkoord onderschreven en worden de portefeuilles verdeeld. Als alles goed gaat, kan de koningin het kabinet volgende week beëdigen.