Politieoptreden ferm maar beheerst

Burgemeester Eberhard van der Laan vindt dat de politie afgelopen vrijdag tijdens de uit de hand gelopen krakersdemonstratie 'ferm maar wel beheerst' heeft opgetreden.

Hij zei donderdag tegen de gemeenteraad dat hij geen aanleiding heeft om te twijfelen aan het feitenrelaas zoals de politie dat heeft opgesteld. De burgemeester deed dit verslag uit de doeken tijdens een vergadering van de raadscommissie openbare veiligheid. Volgens hem was een groep van 150 tot tweehonderd actievoerders, gekleed in zwarte beschermende kleding en bivakmutsen, uit op een confrontatie.

De betoging tegen de vrijdag in werking getreden antikraakwet, waar op het drukste moment ongeveer duizend mensen aan deelnamen, liep aan het begin van de avond volledig uit de hand in de Spuistraat.

Volgens Van der Laan trad de 'gewone' politie terug nadat in de straat twee koopappartementen waren gekraakt en agenten waren bedreigd. Vervolgens trok de groep betogers door richting het Spui, waarbij ze volgens het feitenrelaas de achterzijde van het politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal bekogelden met blikjes, flessen en stenen. Daarop kwam de mobiele eenheid in actie, die de groep volgens de politie uiteen moest drijven.

De charges leidden tot veel geweld, zowel van de kant van de politie als die van de krakers. Een auto ging op zijn kant, op diverse plaatsen werden barricades opgeworpen. Agenten en actievoerders raakten gewond. "Het was een hele zware avond voor de politie en uiteindelijk ook voor de krakers", aldus Van der Laan.

Diverse politieke partijen, waaronder GroenLinks en de SP, vroegen zich donderdag af hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. "Waarom is besloten de groep te verspreiden in zo’n smalle straat", wilde fractieleider van GroenLinks Marieke van Doorninck weten. Ook enkele krakers kwamen donderdag inspreken. Zij vonden dat de ME te veel geweld heeft gebruikt.

De VVD stelde voor als gemeente de schade die omwonenden en ondernemers in en om de Spuistraat hebben opgelopen op zich te nemen. De gemeente zou die dan op haar beurt moeten verhalen bij de krakers. Van der Laan zegde toe de mogelijkheid te bekijken.  Verder zei de burgemeester dat hij het tempo waarin kraakpanden worden ontruimd niet gaat versnellen, zoals enkele partijen graag zouden zien. "Ik ben geen gretige burgemeester maar een zorgvuldige."