Tientallen agenten na 'coup' Ecuador opgepakt

In Ecuador zijn ruim vijftig politieagenten in hechtenis genomen op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige opstand van vorige week donderdag. Wat een protest van politiemensen tegen het schrappen van bonussen leek was in werkelijkheid een poging tot staatsgreep, zei minister van binnenlandse zaken Gustavo Jalkh. Jalkh zei dat er bandopnames zijn van gesprekken waaruit dat blijkt.

Volgens de minister zijn 46 agenten in hechtenis genomen. Een advocaat sprak van 57 gearresteerden, die zijn vastgezet in het trainingscentrum voor politiehonden en met niemand contact mogen opnemen.

Bij de opstand kwamen vijf mensen om het leven. President Rafael Correa werd in een ziekenhuis belaagd door woedende agenten en moest worden ontzet door het leger. Correa sprak van 'de treurigste dag van mijn leven'.

Correa en minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino wezen met een beschuldigende vinger naar ex-president Lucio Gutierrez, die in 2000 de leiding had over de coup waarbij de toenmalige president Jamil Mahuad werd afgezet. Gutierrez ontkende tot geweld te hebben aangezet.

Presidenten in de regio hebben hun steun aan Correa betuigd. Correa's ambtgenoten in Chili, Bolivia, Peru, Uruguay, Colombia en Venezuela waarschuwden dat als de constitutionele orde in Ecuador opnieuw wordt bedreigd, direct de grenzen en de luchtruimen worden gesloten, de handel wordt stilgelegd en de energieleveringen worden opgeschort.

Ook de Verenigde Staten waarschuwden diegenen die de democratie van Ecuador bedreigen, dat president Correa de volledige steun van Washington heeft.


(Foto: Novum)