Relletjes bij 'vreedzame' demonstratie Molukkers

Bij de demonstratie van Molukkers op het Malieveld in Den Haag zijn donderdagmiddag onlusten uitgebroken. Demonstranten vielen politiebusjes aan. Of er arrestaties zijn verricht en of er mensen gewond zijn geraakt, is onduidelijk. Een politiewoordvoerder wil hierover vooralsnog niets kwijt.

Vanwege de demonstratie werd de A12 van Utrecht richting Den Haag tussen het centrum en het Malieveld tussen 17.00 en 17.30 uur afgesloten. De afsluiting was volgens de Verkeersinformatiedienst preventief om grotere problemen te voorkomen.

De demonstratie vond vanaf ongeveer 14.00 uur plaats. De bedoeling was dat de demonstratie vreedzaam zou verlopen. Volgens president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) John Wattilete deden ongeveer duizend mensen mee. De politie schat dit aantal lager in.

Met de demonstratie wilde de RMS de schendingen van mensenrechten in Indonesië onder de aandacht brengen. Volgens Wattilete zitten in Indonesië 93 mensen gevangen omdat zij op vreedzame wijze hebben gedemonstreerd voor de RMS.

Het protest zou aanvankelijk vooral gericht zijn tegen de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, die een staatsbezoek zou brengen aan Nederland. Hij zegde het bezoek echter op het laatste moment af vanwege een kort geding dat Wattilete tegen hem had aangespannen om hem gearresteerd te krijgen. Yudhoyono zei zich beledigd te voelen door een aanklacht door Molukkers in Nederland. De rechter bepaalde woensdag dat de Indonesische president niet gearresteerd hoeft te worden.

Wattilete sprak de betogers donderdag tijdens de demonstratie toe. Volgens de president was het een 'goede demonstratie'. "Ik denk dat onze boodschap goed duidelijk is gemaakt." Van onlusten zegt de president niets te hebben meegekregen.