Nederland op de Olympische Spelen 2016

35. Worstelen (1)

Het worstelen bestaat uit twee verschillende disciplines: de vrije en de Grieks-Romeinse stijl. In de Grieks-Romeinse discipline komen alleen mannen uit. Door de meerdere gewichtsklassen zullen er in totaal 18 gouden medailles in Rio te verdelen zijn. Worstelen staat al sinds de eerste moderne Olympische Spelen op het programma.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Nederland heeft in het worstelen de internationale kwalificatie-eisen overgenomen, Nederlandse atleten hoeven dus aan geen aanvullende eis te voldoen. Sporters kunnen zich plaatsen door bij de top-6 te horen op het WK van 2015, of minimaal tweede te worden op het Europese kwalificatietoernooi. De laatste mogelijkheden voor de sporters zijn de mondiale kwalificatietoernooien. Een top-3 plek volstaat bij het eerste toernooi, bij het tweede toernooi is de top-2 voldoende.

Kwalificatieperiode

De kwalificatieperiode begon met de wereldkampioenschappen in Las Vegas in september 2015. Het Europese kwalificatietoernooi vindt plaats van 15 tot 17 april 2016 in het Servische Zrenjanin. Het eerste mondiale kwalificatietoernooi wordt van 22 tot 25 april gehouden in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar. Toernooi 2 wordt van 6 tot 8 mei in Istanbul gehouden.

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 26 februari 2016)

Afgelopen jaar was er maar één worstelaar die Nederland vertegenwoordigde op het EK en WK. Jessica Blaszka, die uitkomt in de klasse tot 48 kilogram, behaalde een bronzen plak op het WK van 2015 en heeft daarmee haar ticket voor de Spelen bemachtigd. Sinds de Spelen van 2000 is het niet meer voorgekomen dat een Nederlandse worstelaar zich voor de Olympische Spelen plaatste.

Conclusie

Nederland heeft één deelnemer aan het worsteltoernooi in Rio. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat nog een andere Nederlandse worstelaar Jessica Blaszka gaat vergezellen op de Spelen.

Jessica Blaszka (rood) zal de eerste Nederlandse deelnemer aan het olympisch worsteltoernooi worden sinds 2000 (Foto: Getty)