Nederland op de Olympische Spelen 2016

26. Tennis

Plaatsing voor het olympisch tennistoernooi verloopt volledig via de diverse wereldranglijsten. NOC*NSF heeft wel weer eens wat aanvullende eisen gesteld, die de kans aanzienlijk verkleinen dat een Nederlander daadwerkelijk naar Rio mag.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Enkelspel
Voor zowel de mannen als vrouwen geldt dat het bereiken van de top-56 op de geschoonde wereldranglijst - met maximaal vier spelers/speelsters per land - het eerste doel is. Als een speler of speelster in top-40 van de wereld staat - ongeschoond - wordt voldaan aan de eerste eis van NOC*NSF en kunnen de koffers naar Rio gepakt worden. Voor spelers buiten de top-40, maar wel binnen de geschoonde top-56, wordt nog een scherpe aanvullende eis gesteld: de achtste finale moet gehaald worden op een Grand Slam, een masterstoernooi (mannen) of het equivalent van een masterstoernooi voor de vrouwen.

Dubbelspel mannen en vrouwen
De toernooien in het dubbelspel voor mannen en vrouwen bestaan uit 32 dubbels, waarvan beide spelers/speelsters voor hetzelfde land uit moeten komen. Van de 32 plekken zijn er 24 waar Nederland aanspraak op kan maken. Spelers die in de top-10 van de wereldranglijst in het dubbelspel staan worden automatisch toegelaten. De voorwaarden zijn dat hun partner op de wereldranglijst in het enkel- of dubbelspel staat en dat het totaal aantal van zes tennissers voor het betreffende land niet wordt overschreden.

De volgende veertien deelnemende dubbels worden bepaald aan de hand van de gecombineerde ranking van de twee spelers op de wereldranglijst in het enkel- of dubbelspel, afhankelijk van op welke ranking de spelers het hoogste staan.

Gemengd dubbelspel
Dit toernooi bestaat uit zestien dubbels - waarbij wederom iedereen samen moet spelen met een landgenoot - en twaalf plekken zijn toegankelijk voor Nederland. Welke dubbels mee mogen doen wordt bepaald door spelers/speelsters te kiezen die zich al in het enkel- of dubbelspel geplaatst hebben en dus al in Rio aanwezig zijn. Er wordt gekeken naar de gecombineerde ranking van de spelers en speelsters om het deelnemersveld samen te stellen.

Robin Haase (links) is een constante bron van komedie en ergernis, maar als het erop aan komt kan hij met wereldtopper Jean-Julien Rojer (rechts) een aardig potje dubbelen (PRO SHOTS/GEPA)
Robin Haase (links) is met zijn vaak rare gedoe een constante bron van komedie en ergernis, maar als het erop aan komt, kan hij met wereldtopper Jean-Julien Rojer (rechts) een aardig potje dubbelen (PRO SHOTS/GEPA)

Kwalificatieperiode

De plaatsing wordt voor het overgrote deel bepaald door de wereldranglijsten op 6 juni 2016. Hier kunnen vanaf 6 juni 2015 punten voor gehaald worden op de diverse toernooien in het professionele circuit.

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 25 februari 2016)

Mannen enkelspel
Met een 62e plek op de wereldranglijst is Robin Haase vooralsnog de enige Nederlander die kansje heeft om zich in het enkelspel voor de Spelen te plaatsen. Tijdens het masterstoernooi in Indian Wells in 2015 kwam hij tot de laatste 32, één ronde te weinig voor de aanvullende eis van NOC*NSF. Thiemo de Bakker staat 105e, Igor Sijsling 156e. 

Vrouwen enkelspel
Kiki Bertens staat op plek 106 op de mondiale ranglijst en lijkt voorlopig als enige een (erg klein) kansje te hebben om de Spelen te halen. Richel Hogenkamp staat 137e, Cindy Burger 161e en Michaëlla Krajicek 181e.

Mannen dubbelspel
Jean-Julien Rojer is op het moment de nummer vier van de wereld in het dubbelspel en mag met die positie dus sowieso meedoen in Rio. Matwé Middelkoop staat 52e. Met Wesley Koolhof (54e) en Robin Haase(90e) heeft Nederland nog twee spelers in de top-100.

Vrouwen dubbelspel
Michaëlla Krajicek staat 46ee op de wereldranglijst in het dubbelspel, nadat ze even richting de top-20 kroop. Bertens is de mondiale nummer 54 en Demi Schuurs is met de 82e plek de derde Nederlandse bij de beste honderd.

Conclusie

Vooral Rojer staat er uitstekend voor, wat zou betekenen dat er twee Nederlandse mannen meedoen in het dubbelspel - Haase lijkt een logische keuze als partner. Krajicek maakt een klein kansje, maar dan moet ze flink gaan stijgen op de dubbelranglijst, wat voor twee vrouwen zou zorgen. Als dat gebeurt is de kans ook aanwezig dat Rojer en Krajicek in het gemengd dubbelspel mogen spelen.