Paralympische ploeg verbetert score van Londen 2012

Op dag acht heeft de Nederlandse paralympische ploeg de score van vier jaar geleden in Londen weten te verbeteren. Met tien gouden, vijftien zilveren en 22 bronzen medailles komt het totaal uit op 47 medailles. In Londen werden er 39 medailles behaald.

Op de achtste wedstrijddag van de Paralympische Spelen heeft atlete Marlou van Rhijn haar titel op de 200 meter weten te prolongeren in de gecombineerde klasse T43/44. Haar tijd van 0:26,16 was eveneens goed genoeg voor een paralympisch record in de klasse T43, de klasse voor atleten met beperkingen in beide benen. Irmgard Bensusan uit Duitsland greep het zilver in 0:26,90, de bronzen medaille was voor de Française Marie-Amelie Le Fur in 0:27,11.

Marlou van Rhijn (Foto: oisphotos.com)
Marlou van Rhijn viert haar overwinning op de 200m in de klasse T43/44 (Foto: oisphotos.com)

Het tweede goud van de dag werd behaald door rolstoeltennisster Jiske Griffioen. Zij kwam uit in de finale tegen landgenote Aniek van Koot. Griffioen was met 3-6, 6-1 en 6-4 te sterk voor 26-jarige Winterwijkse. Voor Griffioen is het na haar zilveren en bronzen medaille uit 2012 de eerste gouden medaille. “Het is echt bizar, het voelt onwerkelijk”, zei Griffioen. “Ik hou hem vast, om mezelf ervan te overtuigen dat het écht waar is. Ik had matchpoint, zie dat Aniek de bal uitslaat en op dat moment wist ik niet wat er allemaal gebeurde. Pas toen de speaker tijdens de huldiging mijn naam omriep, wist ik: het is echt waar.” Het brons is uiteindelijk naar de Japanse Yui Kamiji gegaan, zij versloeg Diede de Groot met 6-3 en 6-3.

Jiske Griffioen en Aniek van Koot (Foto: ois)
Jiske Griffioen en Aniek van Koot feliciteren elkaar na de finale enkelspel (Foto: oisphotos.com)

In het wielrennen bij de wegwedstrijd voor vrouwen in de klasse H5 (handbikers met een lichte handicap) heeft Laura de Vaan het zilver weten te pakken. Daarmee behaalde De Vaan haar tweede medaille van dit toernooi, afgelopen week was er ook al brons op de tijdrit. Het brons is deze race ging ook naar Nederland, Jennette Jansen wist net voor de Amerikaanse Oksana Masters te blijven. Het goud ging naar de Duitse Andrea Eskau.

In dezelfde klasse pakte Jetze Plat eveneens zijn tweede medaille dit toernooi. Na het goud op de triatlon greep hij nu het brons in de wegwedstrijd bij de mannen. De winnaar in deze race komt uit Zuid-Afrika, Ernst van Dyk wist als eerste de finish te bereiken. Het zilver ging naar de Italiaan Alessandro Zanardi. Johan Reekers en Tim de Vries werden respectievelijk vijfde en negende in deze race.

Liesette Bruinsma pakte op deze daag haar vierde medaille van het toernooi. De 16-jarige zwemster komt uit in de klasse S11, de klasse voor blinde zwemsters. Dit keer was het een bronzen medaille. Op de 100 meter vrije slag waar ze eveneens wereldrecordhoudster is moest Bruinsma deze keer haar meerdere erkennen in de twee Chinese dames Qing Xie en Ghuizi Li, hun tijden van 1:08,03 en 1:08,31 waren net te snel voor de Wommelse, die wel haar serietijd verbeterde naar 1:08,55.

Bij het paardrijden werden er maar liefst drie medailles behaald. Zilver was er voor Demi Vermeulen op de individuele test in de klasse 'Grade II', de klasse waarbij de ruiters redelijk zware beperkingen hebben in beide benen en minimale beperking hebben in de romp of lichte beperkingen hebben in armen en benen. Sommige van deze ruiters gebruiken in het dagelijks leven een rolstoel. Het brons ging in diezelfde wedstrijd naar Rixt van der Horst.

In de teamwedstrijd bij het dressuur heeft het Nederlandse team brons weten te behalen. Demi Vermeulen, Rixt van der Horst, Frank Hosmar en Nicole den Dulk behaalden een score van 430.353 en moesten daarmaa het gouden Groot-Brittannië en de zilveren medaillewinnaars van Duitsland voor laten gaan.

Demi Vermeulen (Foto: oisphoto)
Demi Vermeulen na haar wedstrijd met haar coach (Foto: oisphotos.com)