Nederland op de Olympische Spelen 2016

28. Triatlon (1)

Bij de olympische afstand op de triatlon moeten de atleten 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Degene die als eerste over de finish komt heeft gewonnen. De kwalificatie verloopt voornamelijk via de olympische ranglijst. Twee jaar lang kunnen punten voor die ranglijst gehaald worden. 

Wat moeten de sporters doen om zich te plaatsen?

Zoals gezegd verloopt de kwalificatie voor de Olympische Spelen voornamelijk via de olympische ranglijst. Met elke internationale triatlonwedstrijd kunnen punten gehaald worden die meetellen op de olympische ranglijst. Op 15 mei wordt de balans opgemaakt en vanaf dan kunnen er geen punten meer verdiend worden. Nederlandse atleten moeten van het NOC*NSF in de top 25 staan van die geschoonde, olympische ranglijst. 

Een andere kwalificatiemogelijkheid was de wedstrijd op de Europese Spelen. De triatleet die als eerste over de finish kwam won daarmee een startplek voor zijn/haar land. Deze plekken gingen echter aan de neus van Nederland voorbij: Zwitserland en Groot-Britannië pakten de gouden medailles en dus de startbewijzen voor Rio.

Drie andere plekken werden vergeven op het olympisch kwalificatie toernooi. De top-3 van dat toernooi, dat gehouden werd op hetzelfde parcours als van de Olympische Spelen van 2016, plaatste zich op die manier voor de Spelen. Nederland wist ook hier niet bij de beste drie te eindigen. 

De acht landen die als eerste drie plaatsen hebben veroverd mogen ook met drie atleten starten. De rest van de landen heeft een maximaal aantal atleten van twee.

Kwalificatieperiode

Vanaf 15 mei 2014 kunnen punten voor de olympische ranglijst gehaald worden. Op 15 mei 2016 stopt de mogelijkheid om punten te behalen en is de ranglijst dus definitief. Op 13 en 14 juni 2015 vonden de wedstrijden op de Europese Spelen in Baku plaats. Het olympisch kwalificatie toernooi vond op 1 en 2 augustus 2015 plaats in Rio de Janeiro.

Rachel Klamer tijdens de olympische kwalificatiewedstrijd in Rio de Janeiro (Foto: Getty)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 21 mei 2016)

Mannen
De beste Nederlander bij de mannen staat op de honderste plaats en is Marco van der Stel. Zijn beste prestatie was een 23ste plek tijdens een World Series-wedstrijd in Stockholm. Het lijkt dus hoogst onwaarschijnlijk dat hij naar de Spelen mag.

Vrouwen
Nederland heeft bij de vrouwen een grote kans op kwalificatie. Rachel Klamer staat zelfs vijfde op de olympische ranglijst. Dit heeft ze voornamelijk te danken aan haar vijfde plaats tijdens de Grand Finale in Chicago in 2015, waar dubbele punten beschikbaar waren. Maaike Caelers staat op dit moment 59ste. Zij heeft door blessures het einde van het seizoen moeten missen en heeft zo veel kostbare punten verloren.
Update: Klamer heeft haar vijfde plek op de olympische ranglijst vastgehouden. Caelers heeft internationaal een startbewijs voor Nederland gepakt, maar heeft niet aan de eisen van NOC*NSF voldaan.  

Conclusie 

Als er niks bijzonders gebeurt staat in ieder geval Rachel Klamer voor Nederland aan de start bij het triatlon. Als Maaike Caelers in het komende seizoen genoeg punten kan halen kan ook zij misschien nog bij de top 25 op de olympische ranglijst komen. Op Nederlandse mannen hoeven we in Rio niet te rekenen.
Update: Klamer gaat naar de Spelen, Caelers niet.