Tweede medaille voor Bruinsma op 50 meter vrije slag

Op de vijfde dag van de Paralympische Spelen heeft Liesette Bruinsma haar tweede medaille weten te winnen. Na het goud op de 400 meter vrije slag in de klasse S11 (blinde atleten) heeft de 16-jarige zwemster het brons weten te veroveren op de 50 meter vrije slag. Het totale aantal medailles van Nederland komt hiermee op zes gouden, acht zilveren en twaalf bronzen medailles.

Bruinsma was de wereldrecordhoudster op deze afstand met een tijd van 0:30,83. Na een matige en onrustige race in de ochtend (0:31,81) plaatste de Wommelse zich als zesde voor de finale, waarbij alle zwemsters binnen een seconde van elkaar zich hadden geplaatst. 

In de finalerace van Bruinsma was nog steeds niet vlekkeloos, maar een stuk beter dan in de ochtend. Op het eerste gezicht leek Bruinsma vierde te gaan worden maar haar uitstekende aantik zorgde ervoor dat Bruinsma gedeeld derde werd samen met de Oekraïense Maryna Piddubna. De tijd van Bruinsma (0:31,23) was een goede verbetering van de tijd in de ochtend.

Het goud ging naar de Chinese Guizhi Li die daarmee ook het wereldrecord van Bruinsma met 0:30,73 met één tiende verbeterde. Zilver was er voor de Zweedse Maja Reichard in 0:30,76. 

Maja Reichard, Guizhi Li, Maryna Piddubna en Liesette Bruinsma tijdens de medailleceremonie (Foto: Getty Images)