Bizar Nederlands wielergoud op Paralympische Spelen

Wielrenner Daniel Abraham Gebru heeft op bizarre wijze paralympisch goud veroverd in de wegrit in de klasse C4-5. De 30-jarige voor Nederland uitkomende - en in Eritrea geboren - Abraham was in de slotmeters in Rio de Janeiro kansloos voor het goud, maar zag tot zijn grote verbazing de twee koplopers op niet meer dan enkele meters van de streep onderuit gaan. Abraham komt in de paralympische sport uit omdat hij een onderontwikkeld onderbeen heeft, vanwege een probleem bij zijn geboorte. 

Abraham wist in de vierde en laatste ronde aan te sluiten bij koplopers Yehor Dementyev uit Oekraïne en Alistair Donohoe uit Australië. In de slotfase moest Abraham de twee echter weer laten gaan, waarna Demenyev en Donohoe voor het goud gingen sprinten. Dat liep niet helemaal goed: de twee klapten op het asfalt en kwamen niet veel meer dan een meter of twee voor de finish tot stilstand. Ondertussen zette Abraham alles op alles en slaagde hij alsnog in het onmogelijke: hij won paralympisch goud.

De geboren Eritreeër heeft geen Nederlands paspoort, maar verblijft al wel sinds 2000 in Nederland en heeft alle benodigde papieren om van wielerbond UCI voor Nederland uit te mogen komen. Op 15-jarige leeftijd werd hij destijds op weg naar huis in een auto geduwd door een buurvrouw, met de mededeling dat zijn ouders op vakantie waren in Europa en dat hij er achteraan zou gaan. Later bleek dat dat een door zijn ouders opgezet plan was: zijn ouders waren zakenmensen in Ethiopië, aartsvijand van Eritrea. Ze werden allebei opgepakt - Abraham's vader overleed in de gevangenis - en met de buurvrouw was afgesproken dat hun zoon naar Europa gestuurd zou worden als er iets met ze zou gebeuren. Pas enkele jaren geleden zag Abraham zijn moeder weer; ze dachten van elkaar dat ze al lang dood waren. 

Abraham in actie in de slotronde van de wegrit (Foto: OIS/Simon Bruty)
Abraham in actie in de slotronde van de wegrit (Foto: OIS/Simon Bruty)

Overigens had Donohoe in Rio alsnog 'makkelijk' het zilver kunnen winnen, als hij zijn fiets opgepakt had en over de finish was gelopen. Hij liep echter zonder fiets over de finish, moest terug en was te laat: de Braziliaan Lauro Chaman was de finish al als tweede gepasseerd door de sprint van de achtervolgers te winnen van de Italiaan Andrea Tarlao. Patrik Kuril uit Slowakije kwam als vierde over de finish en pas daarna haalde Donohoe legaal de eindstreep. Dementyev werd gediskwalificeerd.