Nederland op de Olympische Spelen 2016

23. Synchroonzwemmen (0)

Kwalificatie voor het olympisch synchroonzwemmen gaat volledig via toernooien, zowel voor de teamwedstrijd als de duetten. Er zijn niet heel veel momenten om plaatsing af te dwingen, dus heel ingewikkeld is het in principe niet.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Teams
Het eerste ticket voor Europese landenteams werd vergeven tijdens de Europese Champions Cup 2015 in Haarlemmermeer, waar het winnende land zich voor de Spelen plaatste. De enige andere manier voor Europese landen is via het olympisch kwalificatietoernooi in 2016, waar de drie beste landen een team van negen zwemsters af mogen vaardigen naar Rio.

Duetten
De acht landen die een team geplaatst hebben mogen automatisch ook één duet sturen, bestaande uit twee zwemsters uit datzelfde team. Daarnaast mag het beste nog niet geplaatste land op het EK een duet sturen, net als de landen die in de top-11 van het OKT eindigen. Voor de laatste manier stelt NOC*NSF een aanvullende eis: top-10 op het WK van 2015 of top-6 op de Europese Champions Cup van 2015.

Kwalificatieperiode

Van 8 tot en met 10 mei 2015 vond in Haarlemmermeer de Europese Champions Cup plaats, waar de eerste tickets vergeven werden. Van 25 juli tot en met 1 augustus 2015 stond het WK op het programma. Het OKT wordt van 2 tot 6 maart gehouden.

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 27 april 2016)

Teams
Op de Champions Cup in Haarlemmermeer deed Nederland alleen mee aan de vrije combinatie en niet aan de olympische teamwedstrijd. Op het WK van 2015 deden geen Nederlandse synchroonzwemsters mee.

Duetten
Margot de Graaf en Christina Maat werden negende van de veertien deelnemers tijdens de Champions Cup en ook zij waren afwezig tijdens het WK 2015. De kans lijkt niet groot dat ze, als ze al meedoen, een ticket veroveren tijdens het OKT.

Conclusie

Naar alle waarschijnlijkheid komen er tijdens de Spelen geen synchroonzwemsters in actie namens Nederland. 

27 april: Nederland heeft zich zoals verwacht niet geplaatst.