Nederland op de Olympische Spelen 2016

8. Boksen (1)

Boksen kent verschillende kwalificatietoernooien- en momenten en kwalificatie kan afgedwongen worden via ranglijsten en toernooien. Elk land mag maximaal één bokser per gewichtsklasse sturen, wat betekent dat er maximaal tien mannen en drie vrouwen per land in het bokstoernooi uit mogen komen.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Mannen
De eerste tickets werden vergeven in de World Series of Boxing, een mix tussen een landen- en teamcompetitie. Voor de klassen tot 49 en 91 kilogram en de klasse boven 91 kilogram moest de individuele ranking van de WSB gewonnen worden. Voor de overige zeven klasses was een plek bij de eerste twee voldoende. De tweede manier voor een bokser om naar Rio te gaan is door in zijn gewichtklasse het titelgevecht te halen in de zogeheten 'eerste cyclus' van wereldboksbond AIBA. De volgende kwalificatiemogelijkheid is op het WK van 2015. In de twee zwaarste klasses (-91kg en +91kg) plaatst de wereldkampioen zich voor Rio. In de twee lichtste klasses (-49kg en -52kg) is het bereiken van de finale nodig en in alle andere klasses wordt een plek in de top-3 gevraagd.

Als dat allemaal niet lukt kan een ticket verdiend worden door in de top-3 te eindigen op het Europese olympisch kwalificatietoernooi. De vijfde manier is via het wereldwijde kwalificatietoernooi van de WSB en AIBA, waar de top-3 gehaald moet worden in elke klasse behalve de zwaarste, daar moet een bokser de titel pakken. Tot slot worden er nog tickets vergeven op het olympisch kwalificatietoernooi van AIBA zelf: twee stuks in de klasse tot 49 kilogram, één in de twee zwaarste klasses en een plek in de top-5 wordt gevraagd in de andere klasses. NOC*NSF heeft voor de laatste manier nog een aanvullende eis gesteld: de top-16 moet gehaald worden op het WK van 2015.

Vrouwen
Het kwalificatietraject voor de vrouwen is een heel stuk minder ingewikkeld. De eerste tickets worden vergeven op de continentale OKT's die in maart en april worden gehouden. Vervolgens zijn er startbewijzen te verdienen op het WK van 2016, waar een plek in de halve finales recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen. Als dat niet lukt is de droom voorbij. Aanvullende eisen van NOC*NSF zijn er in dit geval niet.

Nouchka Fontijn slaat zich een weg naar goud op de Europese Spelen in Baku in 2015 (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)
Nouchka Fontijn slaat zich een weg naar goud op de Europese Spelen in Baku in 2015 (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)

Kwalificatieperiode

Op 24 oktober 2014 werden de eerste gevechten gehouden die meetelden voor de ranking van AIBA. De WSB begon op 15 januari 2015 en op 5 oktober begint het WK voor de mannen. Voor de Europese vrouwen begint het hele traject pas op 7 april 2016, want dan begint het Europese OKT in Samsun (Turkije), dat tot en met 17 april duurt. Van 19 tot en met 27 mei wordt in Astana het WK gehouden, de laatste kans voor de vrouwen. Het laatste wereldwijde OKT eindigt tot slot op 19 juni 2016 in Baku en dan zal duidelijk zijn welke boksers en boksters mee mogen doen aan de Spelen in Rio.

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 27 april 2016)

Mannen
Peter Müllenberg kwam als enige Nederlander vast uit in de World Series of Boxing, maar als lid van de Morocco Atlas Lions kwam hij niet in de buurt van een olympisch ticket. Hij is de huidige nummer vijf van de wereld in de klasse tot 81 kilogram en lijkt wel kans te maken om zich op een van de overgebleven manier te plaatsen voor Rio. De andere Nederlandse mannen, Enrico Lacruz (-56kg), Wouter Djokic (-69kg), Max van der Pas (-75kg) en Roy Korving (-91kg) wisten zich op het WK zoals verwacht niet te plaatsen en moeten nu voor een stunt zorgen op de overige kwalificatietoernooien. Korving en Müllenberg (gedeeld 5e) en Van der Pas (gedeeld 9e) voldeden op het WK wel aan de aanvullende eis van NOC*NSF.

15 april: Müllenberg heeft zich op het OKT in Samsun geplaatst voor de Spelen.

Vrouwen
Nouchka Fontijn is veruit de beste Nederlandse bokster en staat op het moment derde op de AIBA-wereldranglijst in de klasse tot 75 kilogram. Ze won in 2015 goud op de Europese Spelen en is absoluut een van de kanshebsters om in 2016 de halve finales van het WK te bereiken. Als dat niet lukt moet het via het OKT gebeuren en ook daar zou ze zonder twijfel een goede kans hebben. Er zijn op dit moment geen andere vrouwen die serieus kans lijken te maken op de Spelen. 

15 april: Fontijn heeft het via het OKT niet gehaald en moet de halve finales van het WK bereiken om naar de Spelen te mogen. 

Conclusie

Fontijn moet zich normaal gesproken gewoon voor de Spelen kunnen plaatsen. Voor Müllenberg is het wat lastiger, maar ook hij maakt wel degelijk een kans. Dat Korving en Van der Pas de aanvullende eis van NOC*NSF hebben gehaald biedt een klein beetje hoop voor dat duo.

15 april: Er komt sowieso één Nederlander in actie in Rio, Peter Müllenberg.