Nederland op de Olympische Spelen 2016

31. Voetbal (0)

Het olympisch voetbaltoernooi bij de mannen is al jaren het doelwit van spot. Dit komt vooral doordat het een soort juniorentoernooi is en dus volledig onwaardig is voor de Olympische Spelen. Bij de vrouwen is het wel gewoon een volwassen toernooi en heeft het ook een stuk meer aanzien.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Mannen
Voor Europese landen was er één mogelijkheid om plaatsing voor het voetbal op de Spelen af te dwingen. Men moest de halve finales bereiken van het EK onder 21 in 2015 en dan konden de koffers gepakt worden.

Vrouwen
Een plek bij de beste twee Europese landen op het WK van 2015 zou directe plaatsing voor de Spelen opleveren. De Europese nummers drie tot en met zes op het WK moeten een olympisch kwalificatietoernooi spelen, waarbij het winnende land naar de Spelen mag. 

Kwalificatieperiode

Geen kwalificatietraject voor de Spelen van 2016 begon vroeger dan dat van het voetbal. In maart 2013 begon de kwalificatie voor het EK onder 21 van 2015, terwijl in september 2013 de WK-kwalificatie voor de vrouwen voor 2015 begon. Van 17 tot en met 30 juni werd het EK onder 21 gespeeld, het WK voor de vrouwen stond van 6 juni tot en met 5 juli 2015 op het programma. Van 2 tot en met 9 maart wordt het laatste ticket voor de Europese vrouwen verdeeld tijdens het OKT in Nederland.

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 27 april 2016)

Mannen
Jong Oranje werd beschamend uitgeschakeld in de kwalificaties voor het EK en dus was de olympische droom al snel voorbij.

Vrouwen
Nederland haalde knap het WK en deed het daar prima. Oranje werd in de achtste finales uitgeschakeld door regerend kampioen en verliezend finalist Japan, maar doordat de andere Europese resultaten niet verkeerd uitpakten mogen de dames meedoen aan het OKT. Daar moeten Zwitserland, Zweden en Noorwegen verslagen worden en vooral Noorwegen lijkt een erg lastige tegenstander.

Conclusie

Er is een kans dat achttien Nederlandse voetbalsters naar de Spelen mogen, maar het wordt een pittige opgave.

9 maart: De voetbalsters hebben het op het OKT niet gehaald en gaan dus niet naar Rio.

Ook tijdens het OKT zal er weer veel druk op de schouders van de jonge Vivianne Miedema rusten (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Ook tijdens het OKT zal er weer veel druk op de schouders van de jonge Vivianne Miedema rusten (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)