Domper en succes Nederlandse marathonlopers Amsterdam

De marathon van Amsterdam heeft voor de Nederlandse lopers gemengde gevoelens opgeleverd. Abdi Nageeye kwam na 2:10.24 uur over de streep en haalde daarmee de limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Michel Butter en Khalid Choukoud haalden die limiet echter niet.

Nageeye liep vrijwel de hele marathon in een groepje achter de koplopers en leek erg lang op weg naar een tijd rond de 2:09.30 uur. Aan het einde moest hij op dat schema wat inleveren, maar toch kwam de geboren Somaliër ruimschoots binnen de olympische limiet over de streep. 

Butter en Choukoud liepen tientallen kilometers samen door de Amsterdamse straten en stevenden al die tijd af op een tijd rond de 2:10.30 uur. Na 35 kilometer verloor het duo plotseling flink wat tijd op dat schema en een kilometer voor de finish besloot Butter om er vandoor te gaan. Hij haalde alles eruit wat hij nog in zijn lichaam had, maar zag in de laatste 100 meter in het Olympisch Stadion dat het niet ging lukken: met een van pijn en teleurstelling vertrokken gezicht kwam Butter na 2:11.07 uur over de finish, zeven seconden te laat om naar Rio te mogen. Dat weerhield een vrijwilligster er niet van om nog wat zout in de wonden te strooien en de gedesillusioneerde Butter een handdoek aan te reiken met de tekst "Good luck in Rio!" erop. Choukoud kwam een kleine halve minuut na Butter over de streep.

De wedstrijd werd gewonnen door de Keniaan Bernard Kipyego in een persoonlijk record van 2:06.18 uur, waarmee hij zijn landgenoten Ezekiel Chebii en Mike Kigen af wist te troeven.