Nederland op de Olympische Spelen 2016

5. Basketbal (0)

Nederland heeft nog nooit meegedaan aan het olympisch basketbaltoernooi, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. In Rio gaat dat helaas niet veranderen, want voor beide Nederlandse ploegen zit het er al op. Waar ging het mis?

Mannen

Nederland kon als eerste plaatsen door in 2014 wereldkampioen te worden, een onmogelijke opgave, mede doordat Nederland zich niet voor het WK plaatste. Vervolgens werd verrassend het EK van 2015 gehaald, waar de twee finalisten een ticket voor Rio zouden bemachtigen. Dat zat er voor Nederland niet in en ook de laatste weg lukte niet: een derde, vierde, vijfde of zesde plek op het EK zou een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi opleveren, maar Nederland haalde de knock-outfase niet.

Vrouwen

De vrouwen hadden zich ook kunnen plaatsen door in 2014 de wereldtitel te pakken, maar ook zij plaatsten zich niet voor het WK. Het EK van 2015 werd ook niet gehaald en aangezien daar tickets vergeven werden voor het EK en het olympisch kwalificatietoernooi was de hoop van de Nederlandse basketbaldames al snel vervlogen.