Nederland op de Olympische Spelen 2016

11. Golf

Voor het eerst in 112 jaar worden er in 2016 weer olympische golfmedailles vergeven. Het kwalificatietraject is niet ingewikkeld gemaakt en gaat volledig via de Olympic Golf Rankings, de 'olympische naam' voor de wereldranglijst.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Men kijkt naar de officiële wereldranglijst van golfbond IGF. Zowel bij de mannen als de vrouwen zal het deelnemersveld uit zestig golfers bestaan en de top-15 van de wereldranglijst is automatisch gekwalificeerd. Daarbij moet wel aangetekend worden dat dit met een maximum van vier golfers per land is. De overige plaatsen worden volledig opgevuld met de hoogstgeplaatste golfers uit landen die niet al minstens twee spelers geplaatst hebben. NOC*NSF heeft hierbij als aanvullende eis dat een golfer in de top-36 van de geschoonde ranglijst en de top-100 van de ongeschoonde wereldranglijst moet staan.

Kwalificatieperiode

Op 14 juli 2014 is de periode ingegaan vanaf wanneer de resultaten meetellen voor plaatsing voor de Spelen. Op 11 juli 2016 is die periode afgelopen en de ranglijst vanaf dat moment bepaalt dan ook wie er naar de Spelen mogen.

Joost Luiten is al enige jaren Nederlandse grootste golfhoop (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Joost Luiten is al enige jaren Nederlandse grootste golfhoop (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 24 februari 2016)

Mannen
Nederland zal het volledig moeten hebben van Joost Luiten, veruit 's lands beste golfer van de laatste jaren. Hij eindigde 2014 als de nummer 29 van de wereld, maar is inmiddels weggezakt naar plek 75. Dat is overigens niet op de geschoonde ranglijst. Daarop staat Luiten inmiddels op de 33e plek en dus is hij prima op weg om zich te plaatsen voor de Spelen.

Vrouwen
Christel Boeljon staat op plek 96 op de wereldranglijst, maar om de ranglijst op te schonen naar maximaal vier deelneemsters per land vallen er onder meer nog bijna vijftien Amerikaanse en bijna dertig Zuid-Koreaanse golfsters tussenuit. Daardoor staat Boeljon op de geschoonde ranglijst nu 35e. Dewi-Claire Schreefel staat er met plek 265 op de wereldranglijst en 44 op de geschoonde ranglijst een stuk minder florissant voor.

Conclusie

Vooralsog lijkt het erop dat we in Rio kunnen kijken naar één Nederlandse man en één vrouw bij het golftoernooi.