Nederland op de Olympische Spelen 2016

12. Handbal (14)

Nog nooit heeft een Nederlands handbalteam zich geplaatst voor de Spelen, maar wellicht is het in 2016 mogelijk. De mannen zijn al uitgeschakeld en dus kijken we eerst even waar het foutgelopen is voor het team, voor we ons richten op de eisen voor de vrouwen.

Wat moe(s)ten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Mannen
Voor de Nederlandse mannen was het WK van 2015 de eerste kans, maar dat werd niet bereikt en dus is dat nooit een serieuze optie geweest. Vervolgens moest het EK van 2016 gehaald worden, maar in de laatste kwalificatiefase werd Nederland derde in de groep, waar een plek bij de beste twee nodig was. Via het EK werden olympische tickets verdeeld, maar ook startbewijzen voor de olympische kwalificatietoernooien (OKT's). Dat is niet gehaald en dus is de droom van de mannen voorbij.

Vrouwen
Het traject voor de vrouwen is niet heel erg verschillend. De Europees kampioen van 2014 plaatste zich voor de Spelen, net als de wereldkampioen van 2015. De nummers 2 en 3 van het EK en de nummers 2 tot en met 7 van het WK - exclusief de al voor Rio geplaatste landen - plaatsen zich voor één van de drie OKT's. Elk OKT kent vier deelnemende landen, waarvan de top-2 zich na een groepsfase plaatst voor Rio.

Kwalificatieperiode

In principe begon het traject voor de vrouwen al op 23 oktober 2013, met de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2014. Een klein jaar later begon de kwalificatie voor het WK van 2015 en in december 2014 werd het EK gespeeld. Van 4 tot en met 20 december 2015 stond het WK op het programma. Van 17 tot en met 20 maart worden de drie laatste OKT's gespeeld op drie verschillende locaties en dan is het deelnemersveld voor Rio bekend.

Nederland zal Lois Abbingh heel hard nodig hebben om op het WK voor een verrassing te zorgen (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Nederland zal Lois Abbingh heel hard nodig hebben om op het WK voor een verrassing te zorgen (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 27 april 2016)

Mannen
Zoals gezegd zijn de Nederlandse mannen definitief uitgeschakeld.

Vrouwen
Op het EK van 2014 haalde Nederland de kwartfinales, niet genoeg voor een ticket voor de Spelen of een OKT. Het moet dus gebeuren op het WK door in de top-7 te eindigen. De wereldtitel betekent een olympisch ticket, maar die kans is klein. Een plek bij de beste zeven geeft recht op een OKT, waarbij rekening wordt gehouden met de al geplaatste landen. Dat betekent concreet dat Nederland in de eindrangschikking op het WK bij de beste zeven moet zitten, waarbij Brazilië (gastland), Noorwegen (Europees kampioen 2014), Angola (winnaars Afrikaans OKT 2015) en Argentinië (goud Pan-Amerikaanse Spelen 2015) er tussenuit gehaald worden. De bookmakers hebben Nederland rond de zestiende plek staan in de voorspellingen en dus zal Oranje wel voor een verrassing moeten zorgen.

Update:
De Nederlandse vrouwen hebben op het WK de finale gehaald en verloren. Ze zijn dus geplaatst voor één van de OKT's en wel op papier de makkelijkste: in een poule met Frankrijk, Japan en Tunesië moet de top-2 gehaald worden om een ticket naar de Spelen te veroveren.

Conclusie

Het mag op het OKT tegen Japan en Tunesië normaal gesproken niet mis gaan. De Spelen niet halen zou simpelweg een schande zijn.

19 maart: Zoals verwacht hebben de dames zich geplaatst voor de Spelen, waardoor veertien handbalsters naar Rio mogen.