Nederland op de Olympische Spelen 2016

29. Turnen (10)

Turnen is een van de sporten waar de traditioneel sterke landen enorm in het voordeel zijn. Om met meer dan één persoon per geslacht aan de start te verschijnen moet Nederland zich plaatsen als team of moeten er individuele medailles gewonnen worden op het WK 2015. De beste twaalf landen van de wereld mogen meedoen aan de teamwedstrijd in Rio. 

Wat moeten de sporters doen om zich te plaatsen?

Zoals in de inleiding vermeld, is de makkelijkste manier voor Nederlanders om zich te plaatsen via de teamwedstrijd. Als Nederland bij de beste acht landen hoort op het WK in Glasgow dan mag Nederland in Rio starten met vijf deelnemers in het betreffende geslacht. Als dat niet lukt is er een mogelijkheid om plaatsing af te dwingen via het zogenaamde test event. Op het test event kwalificeren de beste vier ploegen zich. De nummers acht tot en met zestien van het WK mogen als team meedoen aan het test event.

De mogelijkheden om je als individu te plaatsen voor de Spelen zijn beperkt. De internationale turnfederatie FIG wil het liefst zo min mogelijk specialisten op de Spelen hebben als ze zich nog niet hebben geplaatst via de teamwedstrijd. Daarom mag ieder land maximaal één atleet uitzenden om mee te doen in de meerkamp. De enige mogelijkheid voor een niet gekwalificeerd land om meer dan één deelnemer te hebben is door een atleet te hebben die een medaille wint op het WK in 2015. Een winnaar van een medaille in de toestelfinales op het WK in 2015 is namelijk hoe dan ook verzekerd van een plaats op de Spelen.

Kwalificatieperiode

Voor de kwalificatie in het turnen zijn maar twee toernooien van belang: het WK in Glasgow (24 oktober - 4 november 2015) en het test event in Rio de Janeiro (16 - 24 april 2016).

Net als in Londen is Epke Zonderland Nederlands voornaamste medaillekandidaat in het turnen (PRO SHOTS/ANP)
Net als in Londen is Epke Zonderland Nederlands voornaamste medaillekandidaat in het turnen (PRO SHOTS/ANP)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 31 december 2015)

Mannen team
De mannenploeg viel de laatste jaren een beetje tussen wal en schip. De ploeg kon zich niet kwalificeren voor de Spelen en doordat er maar één persoon mag meedoen als je je niet als team plaatst - buiten individuele medaillewinnaars om - moesten (sub)toppers als Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder de afgelopen Spelen thuis blijven. Het lukte de mannen niet om op het WK bij de beste acht landen te eindigen, Nederland eindigde als elfde. De turnmannen moeten dus op het test event bij de beste vier eindigen om zich te plaatsen voor de Spelen.

16 april: De mannenploeg heeft zich op het test event geplaatst voor de Spelen. 

Mannen individueel

Als het Nederlandse team zich niet weet te plaatsen moet een Nederlander bij de beste achttien meerkampers horen op het test event. In dat geval behaalt de turner een startplek voor zijn land. Nederland mag zelf kiezen wie deze startplek op mag vullen. 

Vrouwen team

De Nederlandse vrouwen verrasten op het WK in 2015 vriend en vijand door zich te plaatsen voor de teamfinale. Door de teamfinale te bereiken is een plek bij de beste acht landen verzekerd. Nederland heeft zich dus rechtstreeks geplaatst voor de Spelen en hoeft niet meer in actie te komen op het test event in april. Het team zal waarschijnlijk bestaan uit Céline van Gerner, Noël van Klaveren, Lisa Top en de zusjes Sanne en Lieke Wevers. Ook maakt de zeventienjarige Eythora Thorsdottir kans om deel uit te maken van het team.

Vrouwen individueel

Nederland mag sowieso met vijf vrouwen starten omdat ze zich plaatsten als team.

Conclusie

Nederland zal in Rio met in ieder geval vijf dames aan de start staan. De mannen kunnen zich plaatsen door bij de beste vier landen te eindigen op het teamevent. 

16 april: Naast de damesploeg heeft ook de herenploeg zich geplaatst en dus is Nederland met het maximale aantal van tien turners vertegenwoordigd.