Nederland op de Olympische Spelen 2016

34. Wildwater kanovaren - Slalom

Bij het wildwater kanovaren kunnen twee verschillende boottypen worden onderscheiden: de kano en de kajak. Het grote verschil is dat in een kajak met een dubbelbladspeddel gevaren wordt. De peddel kan dus aan beide kanten in het water worden gestoken. Bij het kanoën wordt een enkelbladspeddel gebruikt. De kanoërs hebben twee onderdelen: C-1 en C-2. In de C-1 gaat een persoon per boot naar beneden en in de C-2 twee personen. Er zijn geen onderdelen voor vrouwen. Bij het kajakken kunnen wel vrouwen meedoen. In de K-1 klasse bestaat er naast de wedstrijd voor mannen ook een wedstrijd voor vrouwen.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

De kwalificatie-eisen in het kanovaren zijn niet moeilijk te begrijpen, maar wel moeilijk te behalen. Om je te kwalificeren is een plaats bij de beste tien van de wereld vereist. Er bestaat nog een extra mogelijkheid: beste niet-gekwalificeerde atleet zijn op het EK. Als een Nederlander zich via het EK plaatst is er wel een extra eis door het NOC*NSF gesteld. De peddelaar moet één keer de top acht bij een World Cup hebben bereikt, twee keer in de top twaalf zijn geëindigd bij een World Cup of minimaal achtste worden op het EK.

Kwalificatieperiode

De kwalificatieperiode begon met het WK in september 2015. Het EK van 2016 wordt van 13 tot en met 15 mei in Slowakije gehouden.

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 6 oktober 2015)

Mannen
Maarten Hermans en Marnix Teunissen probeerden zich op het WK van 2015 te plaatsen in de K-1 klasse. Hermans eindigde als veertigste en Teunissen bereikte de 72ste plek. Beide Nederlanders zijn dus nog ver verwijderd van een ticket voor de Spelen.

Vrouwen
Martina Wegman, Claudia Leenders en Dian Derks stonden bij de vrouwen op het WK. De dames eindigden respectievelijk 32ste, 47ste en 50ste. 

Conclusie

Het lijkt niet waarschijnlijk dat er een Nederlander in het wildwaterkanovaren uitkomt in Rio. Met een hele goede dag op het EK zou alleen Martina Wegman in de buurt kunnen komen van kwalificatie.

We gaan waarschijnlijk geen Nederlandse slalomkayakkers- of kanoërs in actie zien in Rio (Foto: Getty)