Nederland op de Olympische Spelen 2016

27. Trampolinespringen (0)

Het trampolinespringen kent in elk geval voor Nederlandse atleten een van de makkelijkst te begrijpen kwalificatieprocedures van alle olympische sporten. Het toernooi bestaat zowel voor mannen als voor vrouwen uit slechts zestien deelnemers, dus de eisen zijn erg streng. Per land mogen maximaal twee sporters per geslacht meedoen.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

De eerste tickets worden vergeven aan sporters die in de top-8 van het WK 2015 eindigen, rekening houdend met het maximum van twee per land. Dit WK bepaald vervolgens welke zestien mannen en zestien vrouwen mee mogen doen aan het test event in Rio de Janeiro in 2016. Onder deze zestien vallen ook de drie medaillewinnaars van het WK, die voor kwalificatiedoeleinden niet meetellen in de uitslag. De top-5 van het test event mag naar de Spelen, wederom rekening houdend met twee atleten per land. 

Kwalificatieperiode

Het WK wordt van 25 tot en met 28 november gehouden in het Deense Odense. Van 16 tot en met 24 april staat het test event in de olympische arena in Rio de Janeiro op het programma.

Rea Lenders is de enige Nederlandse trampolinespringster ooit op de Spelen (PRO SHOTS/ANP)
Rea Lenders is de enige Nederlandse trampolinespringster ooit op de Spelen (PRO SHOTS/ANP)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 27 april 2016)

Tijdens de World Cup in Valladolid in september 2015 kwam Maxim van Zeijl niet verder dan een 50e plek in de kwalificatie. Bij de vrouwen werd Bo Bet 22e, maar als gekeken wordt naar twee atleten per land vallen er nog vier weg. Kirsten Boersma werd 30e op het WK van 2014. Op het EK van 2014 werd Orlando Götschin 27e bij de mannen en ging de veertiende plek bij de vrouwen naar Rea Lenders, die met deelname aan de Spelen van 2004 en 2012 de enige olympische trampolinespringster ooit is voor Nederland.
Update: Bo Bet zal Nederland vertegenwoordigen op het olympisch test event, waar ze zich kan plaatsen voor de Spelen. 

Conclusie

De kans lijkt niet groot dat Nederland bij het trampolinespringen vertegenwoordigd zal worden, hoewel het met Bet niet volledig uit te sluiten is.

22 april: Bet heeft zich niet voor de Spelen geplaatst, maar is wel eerste reserve.