Nederland op de Olympische Spelen 2016

17. Paardensport (12)

De paardensport bestaat ook in Rio weer uit drie onderdelen: dressuur, eventing en springen. In alle drie onderdelen wordt zowel een individuele wedstrijd als een landenwedstrijd gehouden. Per onderdeel mogen maximaal vier ruiters en/of amazones gestuurd worden, het geslacht maakt niet uit aangezien de paardensport uit gemengde wedstrijden bestaat.

Wat moe(s)ten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

De eerste kwalificatiemogelijkheid was voor alle drie onderdelen tijdens de Wereldruiterspelen in 2014. Teams konden zich daar plaatsen voor de Spelen in Rio en een geplaatst team levert direct vier geplaatste ruiters op voor de individuele wedstrijd in het betreffende onderdeel. In de dressuur werd een plek bij de beste drie landenteams gevraagd, bij het springen moest de top-5 gehaald worden en een plekje bij de beste zes in de landenwedstrijd zou bij het eventing goed genoeg zijn voor direct plaatsing voor Rio. De overige manieren van kwalificatie hebben geen invloed meer op Nederland en dus laten we die hier achterwege.

Kwalificatieperiode

De Wereldruiterspelen werden van 23 augustus tot en met 7 september 2014 gehouden in Normandië. Vanaf 1 januari 2015 konden de punten verdiend worden voor de wereldranglijsten, tot en met 6 maart 2016. Op basis van deze ranglijsten worden ook nog de nodige startbewijzen verdeeld voor landen die zich niet als team geplaatst hebben.

Jeroen Dubbeldam pakte in 2014 de wereldtitel bij het individueel springen (PRO SHOTS/DPPI)
Jeroen Dubbeldam pakte in 2014 de wereldtitel bij het individueel springen (PRO SHOTS/DPPI)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 26 september 2015)

Dressuur
Nederland werd op de Wereldruiterspelen derde met Adelinde Cornelissen, Hans Peter Minderhoud, Diederik van Silfhout en Edward Gal en dus werden er vier olympische startbewijzen veroverd. Individueel deed Cornelissen het het beste met een derde plek.

Eventing
Elaine Pen, Tim Lips, Merel Blom en Andrew Heffernan brachten Nederland de derde plek op de Wereldruiterspelen en dus werden ook hier vier olympische tickets gepakt. Individueel was Pen de beste met een dertiende plek, Lips werd achttiende.

Springen
Nederland pakte in de landenwedstrijd goud op de Wereldruiterspelen met Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder en dus waren ook hier de vier olympische startplekken al binnen. Dubbeldam veroverde ook nog eens individueel de wereldtitel.

Conclusie

Nederland zal met het maximale aantal van twaalf ruiters naar Rio afreizen, vier per onderdeel. De startbewijzen zijn overigens per NOC verdeeld, niet op naam van de ruiter, en dus moet nog wel gekozen worden welke ruiters precies naar de Spelen gaan.