FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 oktober 2015

Waarschuwing voor ontmanteling rechtbanken

De bezuinigingsplannen op de rechtbanken zullen er toe leiden dat de 'b-locaties' worden ontmanteld en op den duur helemaal zullen verdwijnen. De rechtspraak komt daarmee voor 2,5 miljoen burgers letterlijk en figuurlijk op afstand te staan.

Die waarschuwing uitte burgemeester Arno Brok van Dordrecht donderdag in een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden. Brok sprak ook namens de burgemeesters van Alkmaar, Almelo, Assen, Lelystad, Maastricht en Zutphen. In deze zeven gemeenten dreigt een deel van de ingewikkelde en tijdrovende zaken te verdwijnen waardoor alleen de eenvoudige rechtszaken overblijven. "Wij hebben één gezamenlijk doel", zei Brok. "Dat is de toegankelijkheid van de rechtspraak waarborgen."

Evaluatie
De Raad voor de Rechtspraak en de presidenten van de rechtbanken stelden een definitief besluit over de bezuinigingen op zeven van de 32 zittingsplaatsen eind september uit. Maar ze zijn nog niet van de baan.

Brok zei dat het goed zou zijn dat de evaluatie van de vorige reorganisatie, die pas januari 2013 inging, wordt afgewacht voor besloten wordt over nieuw ingrijpen. Die evaluatie stond gepland voor 2018. Brok zei ook dat hij en de andere burgemeesters openstaan voor overleg over de bezuinigingen. "Wij zetten de hakken niet in het zand. We willen graag praten over alternatieven waarbij een volwaardige rechtspraak voor onze steden en regio's behouden blijft."

Ook verschillende presidenten van rechtbanken wezen op het belang van de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de rechtspraak. Dat geldt vooral voor zedenzaken, drugscriminaliteit en andere strafzaken.

Waarschuwing voor ontmanteling rechtbanken
Waarschuwing voor ontmanteling rechtbanken (Foto: ANP)

'Stamos aangeklaagd voor rijden met drugs'

John Stamos wordt aangeklaagd voor het rijden onder invloed van GHB, dat meldt TMZ.

De acteur werd in juni in Beverly Hills opgepakt voor roekeloos rijgedrag. De agenten maakten zich toen zo'n zorgen dat ze hem naar het ziekenhuis brachten. Daar bleek dat Stamos GHB had gebruikt en nog een andere drug. De aanklacht valt volgens de website binnenkort op de mat bij Stamos.

Bronnen vertellen TMZ dat de Full House-ster het middel gebruikte als fitness-supplement, omdat hij regelmatig aan het sporten was om zich voor te bereiden op een nieuw televisieprogramma. TMZ schrijft dat bodybuilders GHB weleens gebruiken om hun spiermassa te stimuleren.

Bijna onmiddellijk na zijn arrestatie liet John zich opnemen in een afkickkliniek. Daar verbleef Stamos dertig dagen.

'Stamos aangeklaagd voor rijden met drugs'
'Stamos aangeklaagd voor rijden met drugs' (Foto: BuzzE)

Liverpool bevestigt komst van Klopp

Jürgen Klopp wordt vrijdag gepresenteerd als nieuwe manager van Liverpool. Dat heeft de Engelse club via de officiële kanalen bevestigd.

Eerder meldde Liverpool al dat er vrijdagochtend om 11.00 uur een persconferentie zou worden gehouden om 'groot nieuws' naar buiten te brengen. Waar die persconferentie over zou gaan, was inmiddels geen geheim meer. The Reds melden nu dat Klopp zijn contract ondertekend heeft.

Voor hoelang Klopp op Anfield aan de slag gaat, wordt door Liverpool niet vermeld. Volgens Goal gaat het echter om een samenwerking voor drie seizoenen. De 48-jarige Duitser is de twintigste manager in de historie van de achttienvoudig kampioen van Engeland.

Klopp is de opvolger van Brendan Rodgers die zondag vanwege de teleurstellende resultaten werd ontslagen. Na acht speelronden in de Premier League bezet de ploeg de tiende plaats. Koploper Manchester City heeft zes punten meer.

Red als kleine schattige robot onze snacks in Chibi-Robo!

We zien al langer berichten voorbij komen van de wereld die zou vergaan, maar de echte reden is volgens Nintendo het verdwijnen van onze snacks. Aliens vallen de aarde aan en nemen al onze snacks mee. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Logisch dus dat we een piepklein robotje sturen om al het lekkers terug te halen.

Hoe hij dit gaat doen, laat Nintendo zien in onderstaande trailer. Chibi-Robo! Zip Lash is vanaf 6 november exclusief beschikbaar voor Nintendo 3DS.

Laagste aantal faillissementen in zeven jaar

Vorige maand is het laagste aantal faillissementen in zeven jaar uitgesproken. Dat blijkt uit het cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Na de piek in mei 2013 is de afgelopen jaren een dalende trend ingezet.

In september gingen 367 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet. Daarmee komt het aantal faillissementen in de eerste negen maanden van 2015 uit op 4020. Dat is ruim 21 procent minder dan in dezelfde periode van 2014.

De meeste faillissementen in september zijn uitgesproken in de handel, namelijk 77. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 54.

Laagste aantal faillissementen in zeven jaar
Laagste aantal faillissementen in zeven jaar (Foto: ANP)

Tilburgs podium 013 weer open na verbouwing

Helemaal klaar is het werk nog niet, maar toch gaat poppodium 013 in Tilburg dit weekend weer open na een grondige verbouwing. Rowwen Hèze is vrijdag de eerste band die het podium van de grote zaal mag betreden. Daar passen nu 3000 mensen in. Voorheen was het met 2000 mensen vol.

De voor 013 kenmerkende trappen liggen nog steeds in de zaal, maar de vlakke vloer voor het podium is flink uitgebreid. Volgens 013 hebben bezoekers na de verbouwing iets meer persoonlijke ruimte. Hoeveel verschil dat maakt, zal zondag blijken bij het uitverkochte optreden van de Amerikaanse jazz- en soulzanger Gregory Porter.

Ook de kleine zaal is aangepakt. De capaciteit is vergroot van 325 naar 700 bezoekers. Officieel wordt de vernieuwde 013 op 13 november feestelijk heropend. In de tussentijd moeten nog diverse klusjes gebeuren, maar bezoekers merken daar weinig van. "Je zal wellicht ergens een hoekje zien wat nog niet af is. Misschien ergens een houten schot in plaats van een raam." Licht, geluid, entree en garderobe zijn af.

De verbouwing kostte ruim 10 miljoen euro.

Tilburgs podium 013 weer open na verbouwing
Tilburgs podium 013 weer open na verbouwing (Foto: ANP)

Season finale Tales from the Borderlands komt 20 oktober

De laatste aflevering van het eerste seizoen van Tales from the Borderlands komt (vanaf) 20 oktober beschikbaar. De aflevering heet The Vault of the Traveler en verschijnt eerst voor Mach, pc, PlayStation 3 en PlayStation 4.

Op 21 oktober komt de aflevering beschikbaar voor Xbox 360 en Xbox One. Vanaf 22 oktober kunnen we de game ook downloaden voor Android en iOS. Telltale Games maakt tevens bekend dat voor alle platformsde eerste aflevering nu gratis te downloaden is. Gisteren berichtten we nog dat de aflevering al gratis was voor Xbox-consoles. Nu is dat dus doorgetrokken naar de rest.

Telltale Games heeft ook een sneak peak beschikbaar gemaakt. Deze is hieronder te bekijken.

Platini: "Een grote schijnvertoning"

Michel Platini heeft donderdagavond vol afschuw gereageerd op het besluit van de ethische commissie van de FIFA hem te schorsen voor negentig dagen. "Ik wijs alle beschuldigingen van de hand. Ze zijn verrassend vaag. Het is een grote schijnvertoning", aldus de Franse voorzitter van de UEFA, die aankondigde in beroep te gaan.

Platini kreeg negentig dagen schorsing, net als voorzitter Sepp Blatter, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid in een groot omkoopschandaal. Zelf denkt hij echter dat iemand zijn strijd om voorzitter van de FIFA te worden wil beschadigen. "Ondanks het absurde karakter van deze beschuldigingen, weiger ik te geloven dat dit een overhaaste politieke beslissing is. Een besluit om iemand die al zijn hele leven fan is van het voetbal zwart te maken, of om mijn kandidatuur voor het FIFA-presidentschap te verstoren."

De beschuldigingen mogen in de ogen van Platini dan vaag zijn, feit is dat hij in in bijzonder zwaar weer terecht is gekomen. De Fransman gold als de belangrijkste kandidaat om Sepp Blatter op te volgen, maar heeft door de recente ontwikkelingen een flinke smet op zijn blazoen gekregen. Toch is hij strijdbaar. "Meer dan door de onrechtvaardigheid of het verlangen wraak te nemen, word ik gedreven door een diep gevoel van verzet. Ik ben vastbesloten mezelf te verdedigen."

"Ik heb vandaag talloze steunbetuigingen gekregen van bij de UEFA aangesloten bonden en andere continentale bonden", aldus Platini. "Ze moedigden me aan door te gaan met mijn werk, dat altijd in het belang van het voetbal is geweest. Niets kan me van die taak afhouden."

Platini: een grote schijnvertoning
Platini: een grote schijnvertoning (Foto: ANP)

Lagarde wil IMF blijven leiden

Christine Lagarde blijft ook na afloop van haar huidige termijn graag aan als hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei ze donderdag bij de aftrap van de jaarvergadering van het IMF, in de Peruaanse hoofdstad Lima.

"Ik ben bereid om het IMF te blijven dienen", zei Lagarde, wiens eerste termijn van vijf jaar als 'managing director' van het IMF in juli verstrijkt. "Maar het is niet aan mij. De leden moeten een besluit nemen." Vorige maand zei de Franse voormalige minister van Financiën op de Franse radio dat zij nog geen besluit had genomen over een nieuwe termijn aan het roer van het IMF.

Lagarde hoopt de 188 lidstaten van het IMF de komende dagen te overtuigen van de noodzaak om hun economische beleid te verbeteren. "Er is een 'upgrade' nodig, om de groei een nieuwe impuls te geven", stelde ze. "De economische vooruitzichten zijn niet somber, maar het beleid dat we aanbevelen is bedoeld om van de huidige zwakke, ongelijk verdeelde groei tot een duurzaam herstel te komen."

Het IMF voorspelde deze week dat de groei van de wereldeconomie dit jaar terugvalt tot het laagste niveau sinds 2009. Dit komt voor een deel door de afzwakkende economische groei in China. Lagarde sprak in dat verband van een verwachte vertraging, die komt door welkome hervormingen die de Chinese economie meer op de vraag in eigen land richten.

Lagarde wil IMF blijven leiden
Lagarde wil IMF blijven leiden (Foto: ANP)

Sacha Baron Cohen gaat weer tv maken

Sacha Baron Cohen heeft een nieuw productiebedrijf opgericht om nieuw komisch talent naar televisie te brengen. Dat doet hij in samenwerking met de Britse tv-zender Channel 4.

Zijn nieuwe bedrijf heet Spelthorne Community Television, vernoemd naar de buurt waar zijn eerste typetje Ali G vandaan komt. Cohen debuteerde met Ali G in 1998 in The 11 O'Clock Show, later volgde er een eigen serie, Da Ali G Show. De acteur wil nu nieuw komisch talent een kans geven ook op televisie te komen. "Het moet een kans bieden om carrières te lanceren van ambitieuze mensen die zich nog moeten vestigen op de Britse televisie", vertelt Cohen in een statement.

De komisch acteur zegt verheugd te zijn om terug te keren naar de televisiezender die hem beroemd maakte. "Na meer dan een decennium weg te zijn geweest van Channel 4 ben ik blij weer thuis te keren naar de Britse televisie-industrie die mijn carrière lanceerde en die van mijn tijdgenoten Ricky Gervais, John Oliver en die gasten die The Inbetweeners deden. Allemaal hebben ze groot internationaal succes geboekt, iets te groot als ik eerlijk ben."

Mensen met goede komische ideeën moeten er wel rekening mee houden dat als het een succes wordt, Cohen aan de haal gaat met de internationale eer: "Uiteindelijk is ons doel nieuw talent te ontdekken, nieuwe shows te ontwikkelen en ze dan te testen op het Britse publiek voordat we, met mij in de hoofdrol, een remake maken voor de Amerikaanse markt."

Sacha Baron Cohen gaat weer tv maken
Sacha Baron Cohen gaat weer tv maken (Foto: BuzzE)

Limburgse wensenlijst voor koning

Koning Willem-Alexander is donderdag met een boodschappenlijst aan wensen vertrokken uit de Limburgse plaats Geleen. Daar sloot hij het streekbezoek af dat hij samen met koningin Máxima bracht aan de voormalige Limburgse mijnstreek. Tijdens het bezoek werden diverse wensen geuit ten aanzien van de Haagse overheid, bijvoorbeeld door ondernemers over het grensoverschrijdend verkeer. De koning zou de wensen waar mogelijk overbrengen, zo zei hij in zijn dankwoord in Geleen.

Willem-Alexander had 'veel geleerd' zei hij, en had samen met Máxima een 'boeiende dag' beleefd. Hij had duidelijk de trots ervaren die de mensen in deze streek voelen, mede door hun mijnwerkersverleden. De koning had zijn ontmoeting eerder op de middag met voormalige mijnwerkers als 'emotioneel' ervaren.

Limburgse wensenlijst voor koning
Limburgse wensenlijst voor koning (Foto: ANP)

Babylijkje gevonden in Heerhugowaard

Aan de Schelde in Heerhugowaard is donderdag omstreeks twee uur een plastic tas gevonden met daarin de stoffelijke resten van een baby. Dit meldt dichtbij.nl.

Op dit moment doet de politie onderzoek in en om de woning. Het gerucht gaat dat de tas er al langer zou liggen. Het is nog niet bekend of het om een jongetje of meisje gaat, of hoe oud de baby was.

Update 21.39 uur
In het Algemeen Dagblad lezen we dat de bewoonster de tas in haar schuurtje vond. Samen met een buurvrouw zou ze gekeken hebben in de tas naar wat er zo stonk. Hoewel de tas stevig dichtgeplakt zou zijn, zouden er nog babyhaartjes te zien zijn geweest. Op dat moment zou de bewoonster de zak op straat hebben gezet waarna ze de politie ingeschakeld heeft.

Op dit moment bevindt het ontzielde lichaampje zich in het mortuarium, er wordt gekeken of het vanavond nog naar het Nederlands Forensisch Instituut overgebracht kan worden.

De vrouw zou haar schuurtje hebben uitgeleend aan een verslaafde kennis. De bewuste wijk staat bekend als probleemwijk aldus het AD.

Update 20.33 uur
Buurtbewoners hebben aan RTV Noord Holland verteld dat het zou gaan om een baby van ongeveer een jaar oud. De burgemeester van Heerhugowaard, Han Ter Heegde, heeft geschokt gereageerd op de vondst: "Het is een zeer tragische gebeurtenis, kennelijk gebeuren dit soort dingen ook in Heerhugowaard"

Update 19.44 uur
De tas zou in de schuur gevonden zijn aldus dichtbij.nl. De schuur zou als opslagplaats hebben gediend voor iemand die niet in de woning woont.

Wereldpremière Star Wars op 14 december

De langverwachte nieuwe Star Wars-film The Force Awakens beleeft op 14 december zijn wereldpremière in Los Angeles. Dat heeft The Hollywood Reporter weten te achterhalen.

Wie voorafgaand aan de film over de rode loper schrijden, is nog niet bekend. The Hollywood Reporter verwacht dat acteurs, studiobazen en agenten in de rij staan om de première bij te wonen. De Star Wars-acteurs zijn waarschijnlijk wel van de partij. In The Force Awakens keren oude bekenden als Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels en Peter Mayhew terug, maar is er ook ruimte voor nieuwkomers als John Boyega, Daisy Ridley en Oscar Isaac.

Na de grootse première in Los Angeles volgt er een in Londen, waarna de film de wereld over gaat. De zevende Star Wars verschijnt op 16 december op het Europese vasteland in de bioscopen. Het Verenigd Koninkrijk volgt op 17 december, in de Verenigde Staten moeten bioscoopbezoekers nog een dag langer wachten.

Wereldpremière Star Wars op 14 december
Wereldpremière Star Wars op 14 december (Foto: BuzzE)

Landen rond Syrië beloven betere opvang

Turkije, Libanon en Jordanië, de landen die miljoenen Syriërs opvangen, beloven de basisvoorzieningen voor deze vluchtelingen te verbeteren. Dat wordt grotendeels met Europees geld gefinancierd. De drie landen zegden donderdag ook toe meer werk te maken van de registratie van vluchtelingen, grensbewaking en de aanpak van mensensmokkelaars.

De drie landen schaarden zich achter de slotverklaring van een conferentie in Luxemburg, waar ministers van vrijwel alle Europese landen en de buurlanden van Syrië vergaderden over de routes waarlangs migranten naar de Europese Unie trekken: de Middellandse Zee en de westelijke Balkan.

De Europese landen hopen dat migranten minder snel naar Europa trekken als ze in de buurt van hun eigen land toegang hebben tot voedsel, onderdak, werk en gezondheidszorg.

Raamwerk
Het was voor het eerst dat zo veel betrokken landen bijeenkwamen om samenwerking over de vluchtelingencrisis te bespreken. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei dat nu het raamwerk is opgezet om die samenwerking te verdiepen.

De Europese Commissie heeft een half miljard euro gereserveerd, in de hoop dat de Europese landen dat zullen verdubbelen. Een deel van dat geld is bestemd voor zogenoemde doorreislanden als Servië, waar veel vluchtelingen doorheen trekken.

De bedragen die tot nu toe zijn toegekend en toegezegd zijn niet voldoende, zei Koenders voorafgaand aan de conferentie. "De veel scherpere samenwerking is de enige manier om samen die enorme migratiestroom in de hand te krijgen." Na afloop sprak Koenders van een 'new deal'. "Dit is effectiever dan de problemen bij elkaar over de schutting te gooien."

Landen rond Syrië beloven betere opvang
Landen rond Syrië beloven betere opvang (Foto: ANP)

'Russische raketten komen terecht in Iran'

Zeker vier raketten die waren afgevuurd vanaf een Russische schip op doelen in Syrië, zijn terechtgekomen in Iran. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten gezegd tegen CNN. Er zouden mogelijk slachtoffers zijn gevallen.

Het Russische ministerie van Defensie wilde donderdagavond aanvankelijk niet op het bericht reageren. Later deelde het mee dat de raketten alle hun doel in Syrië hadden getroffen.

De Russische oorlogsschepen liggen in het zuiden van de Kaspische Zee, waardoor afgevuurde raketten over zowel Iran als Irak heen moeten. De Russen gebruiken daarbij de relatief nieuwe kruisraket Kaliber voor het eerst in een oorlogssituatie. Volgens de Amerikanen waren de raketten gericht op rebellen die zich tegen het regime van president al-Assad hebben gekeerd.

'Russische raketten komen terecht in Iran'
'Russische raketten komen terecht in Iran' (Foto: ANP)

Nederland in 2019 weer in NAVO-flitsmacht

Nederland levert in 2019 weer militairen voor de zeer snel inzetbare 'flitsmacht' van de NAVO. Ons land is met Duitsland en Noorwegen initiatiefnemer van deze 5000 militairen sterke eenheid, waaraan het nu zo'n duizend militairen levert. Volgend jaar wordt dat aandeel afgebouwd, maar vanaf 2019 maakt Nederland weer deel uit van deze Very High Readiness Joint Task Force (VHRJT).

Minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert maakte dat donderdag bekend in Brussel, waar de NAVO-defensieministers bijeen waren. "Nederland blijft tot 2019 nauw betrokken bij de ontwikkeling van het flitsmachtconcept." De flitsmacht, waartoe vorig jaar op de NAVO-top in Wales werd besloten in reactie op de crisis in Oekraïne, is onderdeel van de NATO Response Force die 40.000 militairen uit vrijwel alle lidstaten omvat.

Nederland in 2019 weer in NAVO-flitsmacht
Nederland in 2019 weer in NAVO-flitsmacht (Foto: ANP)

Meer passagiers voor Air France-KLM

Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft in september 8,3 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 21,3 procent in vergelijking met een jaar eerder, toen het bedrijf veel hinder ondervond van stakingen van het personeel. Daardoor werden veel vluchten geschrapt.

Dat blijkt uit de vervoersstatistieken die het Frans-Nederlandse bedrijf donderdag naar buiten bracht. In het cijfer zijn ook de passagiersaantallen meegenomen van prijsvechter Transavia. Bij Transavia steeg het aantal passagiers met 8,4 procent naar 1,2 miljoen. Met name in Frankrijk deed Transavia het goed. Daar stegen de passagiersvolumes op jaarbasis met 34 procent.

De gemiddelde bezettingsgraad van de toestellen van Air-France-KLM bedroeg 87,3 procent, tegen 86,8 procent een jaar eerder. Bij Transavia was 91,6 procent van de stoelen aan boord bezet. In september 2014 was dit 92,4 procent.

Meer passagiers voor Air France-KLM
Meer passagiers voor Air France-KLM (Foto: ANP)

'Het energieakkoord is een farce'

"Het energieakkoord is een farce. Eigenlijk is het gewoon beschamend. Er is geen visie en de focus ligt op de verkeerde zaken." Het verbaast Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid, niet dat er steeds meer vrees komt dat de doelen uit het Energieakkoord niet worden gehaald. Hij pleit voor een nieuw en scherp energiedeltaplan.

Toen meer dan veertig partijen het akkoord in 2013 sloten, was Rotmans al kritisch. "De houdbaarheid leek me zeer beperkt en ik vreesde al dat het akkoord halverwege moest worden opengebroken omdat het niet ging lukken. Dat lijkt helaas te gebeuren, het plan gaat ten onder aan stroperigheid en bureaucratie."

Volgens de hoogleraar gaat het akkoord veel te veel over stroom en vooral over windenergie. "Over windmolens in zee, en op het land. En dan zet je de discussie meteen vast, want daar ben je voor of tegen. Dat zorgt dus alleen maar voor verdeeldheid. De discussie zou over warmte moeten gaan, dat is 80 procent van ons energiegebruik, met als centrale vraag: hoe gaan we naar een gasloze economie?"

Het kan nog ten goede keren, denkt Rotmans. Hij pleit voor groot denken, een deltaplan, waarin een miljoen woningen energieneutraal worden gemaakt in tien jaar, de gaskraan in Groningen dichtgaat en de zware industrie wordt aangepakt. "Dán ben je concreet bezig en dat leidt tot snellere resultaten. Want hiermee komen we er niet, met dit soort maatregeltjes."

'Het energieakkoord is een farce'
'Het energieakkoord is een farce' (Foto: ANP)

Ook bij nieuwste VW's gemanipuleerde software

Volkswagen heeft voor auto's die volgend jaar geleverd moeten worden de aanvraag van certificaten in de Verenigde Staten teruggetrokken. Volgens een schriftelijke verklaring van Volkswagentopman Michael Horn in de VS is dat gedaan omdat de wagens software bevatten die niet is aangegeven bij de Amerikaanse en Californische milieudiensten.

Met de software kunnen de uitstootwaarden van dieselmotors worden gemanipuleerd. Het gaat om auto's van de 2016-modellen Beetle, Jetta, Golf en Passat met een viercilinder dieselmotor. Volgens de Amerikaanse milieudienst EPA zijn ook certificeringsaanvragen voor nieuwe modellen van de Audi A3 turbodiesel ingetrokken.

Auto's moeten in de Verenigde Staten door de lokale autoriteiten worden gecertificeerd voordat ze kunnen worden geimporteerd. De wagens moeten voldoen aan Amerikaanse normen.

Ook bij nieuwste VW's gemanipuleerde software
Ook bij nieuwste VW's gemanipuleerde software (Foto: ANP)

Manager moet Barbie vooral rijk maken

Samantha van der Plas-de Jong, beter bekend als Barbie, verwacht van een manager vooral dat die haar rijk maakt. De realityster wil haar voormalig manager Jake Hampel inruilen voor 'een goede manager die me wel rijk gaat maken'. Dat zei Barbie in RTL Boulevard.

De Jong ligt in de clinch met Hampel. "Omdat hij geen manager voorstelt en hij kan z'n taak niet doen", zei Barbie over de reden dat ze Hampel heeft ontslagen. "Nu word ik niet rijk." Volgens de blondine en haar man Michael heeft Hampel het te druk met zijn eigen tv-carrière. "We kunnen niks meer bij Michael en Samantha halen, dus dan ga ik maar m'n eigen weg en een pilot opnemen en kijken of dat aanslaat", illustreerde Michael, die vindt dat Hampel meelift op het succes van zijn vrouw.

Dat is volgens Hampel helemaal niet het geval. "Ik heb hen heel vaak voor schade en schande behoed. Onze visies zijn in vijf jaar tijd uit elkaar gegroeid. Ik heb Samantha leren kennen als een meisje met een badpakje in Cherso en het is nu een moeder van twee kinderen."

Barbie zou volgens haar oud-manager 'beter moeten weten' dan hem een huichelaar noemen. "Ik denk dat dat meer de emotie is." Samantha geeft toe dat ze de samenwerking met Hampel liever op een andere manier had willen afronden. "Je bent wel vijf jaar samen geweest en hebt samen heel veel dingen meegemaakt. Dat het dan zo moet eindigen."

Manager moet Barbie vooral rijk maken
Manager moet Barbie vooral rijk maken (Foto: BuzzE)

Brugdeel Alphen geborgen en op ponton

In een urenlange operatie is donderdag in Alphen aan den Rijn het loodzware brugdeel geborgen dat op 3 augustus op een reeks gebouwen viel. Er kwamen drie kranen te pas aan de bergingsoperatie die even na 07.00 uur begon en vlak voor 16.00 uur was afgerond.

Het brugdeel is op het ponton geplaatst waarmee het voor de mislukte plaatsingsoperatie op 3 augustus naar Alphen was gebracht. Het brugdeel staat verticaal op het ponton, tegen een frame aan. In deze positie was het brugdeel ook eerder al vervoerd, aldus de gemeente.

De twee kranen die bij de mislukte hijsoperatie omvielen, waren eerder al geborgen. Nu het brugdeel is weg getakeld, kan de gemeente overgaan tot een inspectie van de beschadigde gebouwen aan de Hooftstraat. De provincie gaat de beschadigingen onderzoeken die tijdens het kraanongeluk zijn ontstaan aan de damwand langs de Oude Rijn.

Een gemeentewoordvoerster kon niet zeggen wanneer het ponton met het brugdeel wordt afgevoerd. Volgens haar hebben de bergingswerkers na de geslaagde operatie nu vooral iets te vieren.

Brugdeel Alphen geborgen en op ponton
Brugdeel Alphen geborgen en op ponton (Foto: ANP)

Het Goede Doel strijdt tegen piraterij

Henk Temming en Henk Westbroek van Het Goede Doel zijn het helemaal zat dat het hen door illegaal downloaden onmogelijk wordt gemaakt geld te verdienen met muziek. Om te voorkomen dat ze net als bij hun vorige plaat het schip ingaan door piraterij, hebben ze een drastische keuze gemaakt. Het nieuwe album Overwerk ligt in een kluis te wachten totdat 10.000 mensen een exemplaar hebben besteld én betaald. Pas dan wordt de cd uitgebracht.

Van het vorige album van de Nederlandstalige groep, Liefdewerk uit 2011, werden amper exemplaren verkocht. Henk Temming: "Mensen wilden de liedjes wel luisteren, maar niemand kocht de cd want een dag na de presentatie stond alles gratis op internet. Dan hebben we dus een paar jaar voor niets gewerkt. Dat kost zo een ton tot anderhalve ton. Daar hielden we een flinke kater aan over."

"Wij muzikanten hebben het enige beroep ter wereld waarvan het kennelijk maatschappelijk geaccepteerd is te stelen. Het wordt zelfs gelegitimeerd, want niemand treedt er tegenop", fulmineert Temming. "Iedereen roept dat er niets tegen te doen is, dat je als artiest nieuwe manieren moet vinden om geld te verdienen. Wij oude mannen moeten met onze tijd mee en worden schamper aangekeken als we zeggen dat het illegaal downloaden echt pure diefstal is. Maar er is wél iets tegen te doen. We hebben een oplossing bedacht die te simpel voor woorden is. Als je niets uitbrengt, wordt er ook niets gejat."

Daglicht
Het nieuwe album is de komende drie maanden te bestellen via de site van Het Goede Doel. Als na die tijd geen 10.000 stuks zijn verkocht, krijgen de fans hun geld terug en zullen de liedjes nooit het daglicht zien. Als het verkoopminimum om uit de kosten te komen wel wordt gehaald, worden de cd's gedrukt.

De componist is ervan overtuigd dat de aanpak van Het Goede Doel een succes wordt. Sterker nog, het zou wel eens een revolutie in de muziekwereld kunnen ontketenen. "Dit is dé manier om illegaal downloaden tegen te gaan. Als Taylor Swift en Metallica en al die andere wereldsterren die zich daar zo boos over maken hiervan zouden weten... Ik garandeer dat het werkt. We hebben nu in een dag al meer exemplaren verkocht dan van de vorige plaat in totaal."

En als dat heilige aantal van 10.000 bestellingen niet wordt gehaald? "Dan niet, dat is dan jammer. Dan hebben we ook kosten gemaakt, maar ben ik in ieder geval niet mijn respect verloren." Het zal Het Goede Doel er in ieder geval niet van weerhouden nieuwe muziek te maken. "Ik ben alweer bezig met het volgende album", belooft Temming.

Het Goede Doel strijdt tegen piraterij
Het Goede Doel strijdt tegen piraterij (Foto: BuzzE)

Pluto heeft blauwe luchten en rood ijs

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag de eerste kleurenfoto's gepubliceerd van de nevel rondom dwergplaneet Pluto. Die nevel blijkt helderblauw te zijn, wat wetenschappers belangrijke informatie geeft over de samenstelling van de laag.

"Die opvallende blauwe kleur vertelt ons iets over de omvang en samenstelling van de luchtdeeltjes", zei onderzoekster Carly Howett tegen The Independent. "Een blauwe lucht komt meestal doordat het zonlicht wordt opgebroken door kleine deeltjes. Op aarde zijn dat hele kleine stikstofmoleculen. Op Pluto lijken ze groter, maar nog steeds relatief klein."

De NASA zei ook kleine ijsgebieden te hebben gezien, die een opvallende rode kleur hebben. Het is nog niet duidelijk wat die kleur veroorzaakt.

Pluto heeft blauwe luchten en rood ijs
Pluto heeft blauwe luchten en rood ijs (Foto: ANP)

Paardensport mogelijk niet in Rio op Olympische Spelen

Het is mogelijk dat de paardensportwedstrijden tijdens de Olympische Spelen niet in Rio worden gehouden. Vanwege gezondheidsvoorschriften moet er eerst een akkoord worden gesloten met de landen waar de paarden vandaan komen. Het ministerie van Landbouw en Veeteelt in Brazilië heeft echter nog geen akkoord met Europa. de Verenigde Staten en Canada. Als er voor het einde van de maand nog steeds geen verdrag is, is er een kans dat de wedstrijden niet in Brazilië gehouden kunnen worden.

De internationale paardensportbond FEI heeft er vertrouwen in dat Brazilië de zaak goed afhandelt. "Eerder deze week hebben we er weer over gesproken en ik verwacht dat het ministerie van Agricultuur het certificaat snel afrondt, zodat we verder kunnen met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen. We hebben er alle vertrouwen in dat onze paarden naar Rio mogen reizen om deel te nemen aan de Spelen en kijken uit naar succesvolle hippische disciplines in Deodoro, volgend jaar,”

De regels omtrent paarden zijn streng in Brazilië. Het land kampt nog steeds met verschillende paardenziektes zoals kwade droes, een zeer besmettelijke ziekte. Als de paardensport niet in Brazilië gehouden wordt zal dat niet de eerste keer zijn dat de paardensportwedstrijden ergens anders worden gehouden. Bij de Spelen van 1956 in Melbourne werden de paardensportwedstrijden niet in Australië maar in Stockholm, Zweden gehouden. Ook voor de Spelen van 2008 werd er uitgeweken naar Hong Kong en niet naar Beijing.

Misschien toch nog een apocalyps

Zouden de doemdenkers die om de zoveel tijd roepen dat de aarde vergaat dan tóch een puntje hebben? Eigenlijk zou het afgelopen dinsdag, woensdag, donderdag al gebeuren, maar dat liep uit op een bittere teleurstelling. Er gebeurde niets. Maar er is hoop: volgens de NASA passeert er binnen nu en 48 uur een knoepert van een planetoïde de aarde. Als het gebeurt, dan gebeurt het snel.

Wellicht is het dus tijd om je bier op te maken, je -imaginaire- vriendin een bosje bloemen cadeau te doen en je huisdier een dikke smakkert te geven. Met een beetje mazzel hebben de wetenschappers een kleine misrekening gemaakt en klapt 86666 (2000 FL10) vandaag of morgen met een Jezusgang op de aarde.

In lange tijd is er niet zo'n enorm stuk rots in de buurt van ons kwetsbare planeetje in de buurt gekomen. De exacte maat is niet bekend, maar men gaat ervan uit dat de Planetoïde des Doods een doorsnede van tussen de 1,1 en 2,6 kilometer heeft. Daarmee is hij ongeveer vijftien keer groter dan de prutsrotsblokjes die normaal gesproken de aarde passeren.

Ter vergelijking: de meteoriet die in 1908 in Siberië een enorme klappert veroorzaakte (in een straal van 30 tot 40 kilometer waren alle bomen geknakt) had een diameter van een meter of vijftig.

Aan de andere kant had de meteoriet die (bijna) alle dinosaurussen heeft uitgeroeid, een diameter van minstens 10 kilometer.

Naar verluidt passeert de meteoriet de aarde op een afstand van enkele miljoenen kilometers. Niets om je zorgen over te maken dus, aldus de nerds van NASA. Daarentegen bestaan er mensen die twijfelen aan de berekeningen van de ruimtegenootschap. Eentje heeft zelfs een zwarte onderbroek aangetrokken als bewijs dat er wellicht een einde komt aan het leven op de blauwe planeet.

Sportblog: Verstappen populair & poepende kooivechter

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Kooivechter doet het in zijn broek voor tegenstander
Je kan je veel gênante momenten voorstellen, maar het volgende slaat alles. MMA-vechter Travis Wolford kreeg tijdens zijn gevecht tegen Daniel Cooper aardig wat klappen te verwerken toen de scheidsrechter de wedstrijd stillegde. Dat was echter niet vanwege de stand in het gevecht maar meer vanwege een ander probleem. Wolford poepte namelijk in zijn broek. Wat begon als een klein bruin vlekje in zijn pak liep uit tot kleine waterval van poep langs zijn benen. The Brown Bomber, zoals zijn bijnaam voortaan luidt, was voor de wedstrijd naar een chilifestival in de stad geweest. Dat bleek uiteindelijk niet zo'n goede sportmaaltijd geweest te zijn.


Wolford had hier niet op gehoopt (Bron: YouTube/RoughNRowdyBrawl)

Voetballer ontslaat manager en neemt zijn vrouw aan voor die klus
Inter-aanvoerder Mauro Icardi heeft zijn manager Abian Moreno de laan uit gestuurd. De twee werkten tien jaar samen maar Icardi is nu blijkbaar klaar met Moreno. Gelukkig vond de speler van Internazionale een adequate vervanger, zijn vrouw. Vanaf heden zal Icardi vertegenwoordigt worden door Wanda Nara! Voor de vaste lezers is dat geen onbekende naam, ze kwam namelijk eerder voorbij in het Sportblog. Een kleine vier maanden geleden had ze namelijk een aanvaring met haar ex, voetballer Maxi Lopez. Nadat Lopez weigerde de telefoon op te nemen gooide ze zijn telefoonnummer online. Je moet dus blijkbaar goed uitkijken als je zaken doet met mevrouw Nara.

Mevrouw Nara, nu dus vrouw en manager van Icardi (PRO SHOTS/Insidefoto)
Mevrouw Nara, nu dus vrouw en manager van Icardi (PRO SHOTS/Insidefoto)

Clubarts geeft speler nog een trap na
Normaal gesproken moet een clubarts een speler helpen als deze geblesseerd op de grond ligt, zo niet bij 1860 München. Die club moest op bezoek bij Arminia Bielefeld en tijdens de wedstrijd raakte 1860-speler Christopher Schindler geblesseerd. Dat was het teken voor teamdokter Samuel Bonorden om het veld binnen te rennen. Maar dat ging niet helemaal goed, hij gaf zijn eigen speler zelfs nog een trap:


Oeps (Bron: YouTube/Bundesliga)

Overall Verstappen duurste item in veiling
Max Verstappen is hot en dat komt ook tot uiting in de veiling voor een goed doel. Veel coureurs hebben items beschikbaar gesteld voor een veiling op eBay om de familie van de vorig jaar verongelukte IndyCar-coureur Justin Wilson te steunen.

Onder de te veilen items bevinden zich onder meer racehelmen, shirts, handschoenen, onderdelen van racewagens en overalls. De overall van Verstappen is het meest gewild met een prijs van 25.000 dollar. Die van regerend Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton doet 16.000 dollar, de overall van diens Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg 2.900 dollar en bij Verstappens teamgenoot Carlos Sainz is de overall slechts 1.250 dollar waard. Bieden kan nog tot dinsdag 13 oktober iets na 4 uur 's nachts Nederlandse tijd. Wil je op een van de te veilen items bieden, neem dan een kijkje op de speciale pagina op eBay.

Balkunstenaar Touzani dolt met jeugdspelers Manchester City
De Nederlandse freestylevoetballer Soufiane Touzani heeft zijn visitekaartje afgegeven bij Manchester City zo lezen we op Sportwereld.nl. De balgoochelaar was te gast bij jeugdopleiding van City en daar liet hij de talenten sidderen. Er is namelijk niets erger voor een voetballer dan door de benen gespeeld te worden. Maar de talenten uit Manchester kwamen één voor één aan de beurt bij de Nederlander. Dit tot groot vermaak van hun teamgenoten:


Touzani zet de spelers van Manchester City te kijk (Bron: YouTube/Touzani 100% Skills - Tutorials - Fifa)

Schietkraampjes beroven
Elke fatsoenlijke kermis heeft er één: een schietkraampje. Zo ook in Duitsland en daar wilde Vanessa Hinz eens gebruik van maken. Helaas voor de arme eigenaar van het kraampje is Vanessa een van de beste biatleten van Duitsland en traint ze dus bijna dagelijks op het schieten. Afgelopen winter raakte ze zo'n 83% van haar schoten en hoewel ze niks loslaat over het resultaat op de kermis vragen wij ons dan ook af of ze alle bij elkaar geschoten knuffels en prijzen wel mee naar huis kon nemen.

 

Auch auf der Wiesn gibt's Herausforderung󾥶󾦇

Posted by Vanessa Hinz on vrijdag 25 september 2015

Trainer Keane over speler Keane: "Keane hoeft toch geen borstvoeding te geven?"
De interland tussen Ierland en Duitsland is aanstaande en journalisten vroegen zich af of Robbie Keane wel zou spelen, de voetballer kreeg namelijk onlangs samen met zijn vrouw Claudine een zoontje. Assistent en naamgenoot Roy Keane gaf daar gevat antwoord op. "Het is toch zijn vrouw die de baby kreeg", vroeg de bondstrainer zich af. "Tenzij Robbie borstvoeding geeft, komt het wel goed". Robbie counterde het antwoord van zijn trainer gevat. "Roy weet er alles van, hij heeft grotere borsten dan ik."

Roy Keane is duidelijk (Bron: YouTube)

Maar ook Robbie Keane is scherp (Bron: YouTube)

United-fan Usain Bolt moet Arsenal-shirt aan
Van Usain Bolt is bekend dat hij een enorme fan is van Manchester United. Daarom was het vrij pijnlijk toen de snelste man ter wereld een weddenschap verloor, zo lezen we op Goal.com. De houder van het wereldrecord op de honderd meter sprint draagt Manchester United een warm hart toe en had goede hoop dat de ploeg van Louis van Gaal afgelopen zondag Arsenal zou verslaan.

The Gunners waren echter oppermachtig en wonnen het duel met de rivaal met 3-0. Bolt had voorafgaand een weddenschap gesloten en bij verlies moest hij een video plaatsen op zijn Instagram-account met een Arsenal-shirt aan. En belofte maakt schuld, zie onderstaande video:

Bewoner veroorzaakte explosie in zorgcentrum

De explosie in een woonzorgcentrum voor meervoudig gehandicapten in Hoogeveen afgelopen dinsdag is veroorzaakt door een bewoner, die bij de ontploffing zwaargewond raakte. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de 64-jarige man de gaskraan in de keuken van zijn appartement heeft opengedraaid en vervolgens brand heeft gesticht.

De bewoner is nog niet gehoord. Hij ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Volgens de politie is het "onduidelijk hoe de gezondheidssituatie van de man zich gaat ontwikkelen".

Door de explosie werd een groot deel van het zorgcentrum Ama Ina aan de Pottingastraat verwoest. De klap was zo groot dat ook acht huizen in de omgeving schade opliepen. Drie medebewoners van de man en enkele zorgverleners die op het moment van de ontploffing in het pand waren, bleven wonder boven wonder ongedeerd.

Bewoner veroorzaakte explosie in zorgcentrum
Bewoner veroorzaakte explosie in zorgcentrum (Foto: ANP)

Judoka Elmont beëindigt carriére

Judoka Guillaume Elmont stopt per direct met judoën op wedstrijdniveau. Door een scheur in zijn biceps moet de 34-jarige judoka drie maanden aan de kant staan. Door deze blessure zou het voor hem onmogelijk worden om zich te plaatsen voor Rio.

Elmont had in de klasse tot 90 kilogram concurrentie van Noël van 't End voor een ticket naar de Olympische Spelen. Van 't End staat op de zevende plaats van de olympische ranglijst, terwijl Elmont op de zestiende plek staat. Door zijn blessureleed ziet de Haarlemmer echter geen mogelijkheden meer om zich te kwalificeren.

Guillaume, het oudere broertje van Dex, behaalde in 2005 zijn beste resultaat: hij werd wereldkampioen. Ook werd hij nog een keer derde op het WK en haalde hij vier EK medailles. Daarnaast vertegenwoordigde hij Nederland drie keer op de Olympische Spelen met als beste prestatie een vijfde plaats in 2008. Deze resultaten behaalde hij allemaal in -81 kg klasse. Na de Spelen van Londen besloot Elmont zich te gaan richten op de -90 kg klasse. In deze klasse behaalde hij deze zomer een bronzen medaille op de Europese Spelen.

Karadzic vraagt VN om gezondheidsonderzoek

Radovan Karadzic heeft donderdag in een brief aan secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties geklaagd over de gezondheidssituatie van de gedetineerden van het VN-tribunaal in Den Haag. Het aantal doden en ernstig zieken is opvallend hoog.

De zeventigjarige Serviër wil dat Ban Ki Moon een onderzoek laat instellen omdat de gevangenisautoriteiten en de rechtbank ondanks zijn aandringen elke verantwoordelijkheid voor de gezondheidssituatie afwijzen.

"Er zijn in de detentie twee mensen onverwacht gestorven en er waren twee zelfmoorden en elf gevallen van levensbedreigende ziekten zoals kanker en leukemie. Zelf moest ik, na 63 jaar perfecte gezondheid, een spoedoperatie aan mijn galblaas ondergaan", schrijft de voormalige president van de Servische Republiek.

Kwaadaardig
Zo'n hoog aantal kwaadaardige aandoeningen onder de circa honderd mensen die in VN-detentie verblijven, zou allang tot onderzoek door de Verenigde Naties, het Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben moeten leiden, aldus Karadzic.

In zijn schrijven aan de secretaris-generaal klaagt hij tevens over het hem onbekende juridische systeem van de VN, het feit dat het proces in een vreemde taal wordt gehouden, het ontbreken van kennis over de Servische wet en de veel te lange procesgang.

Karadzic staat voor het Joegoslavië-tribunaal terecht wegens oorlogsmisdaden. Hij werd in 2008 na dertien jaar vlucht opgepakt en door Servië uitgeleverd aan het tribunaal en opgesloten in de speciale VN-vleugel van de strafgevangenis in Scheveningen. Zijn proces begon in oktober 2009.

Karadzic vraagt VN om gezondheidsonderzoek
Karadzic vraagt VN om gezondheidsonderzoek (Foto: ANP)

Facebook test alternatieven voor 'like'-knop

Facebook is tests begonnen om alternatieven voor de 'like'-knop te vinden. Gebruikers kunnen daarbij emoji's gebruiken om hun gevoelens te uiten.

Het experiment begon donderdag in Ierland en Spanje, waarbij gebruikers kunnen reageren met emoji's die zes reacties vertegenwoordigen. Daarbij gaat het om 'boos', 'verdrietig', 'wow', 'haha', 'yay' en 'love'. De emoji's verschijnen als de 'like'-knop ingedrukt wordt gehouden.

Facebookbaas Mark Zuckerberg zei in september dat het bedrijf alternatieven voor de 'like'-knop zocht, omdat gebruikers die knop bij slecht nieuws vaak weinig kies vinden.

Facebook test alternatieven voor 'like'-knop
Facebook test alternatieven voor 'like'-knop (Foto: ANP)

Kinderarts had 'beperkt aantal' afbeeldingen

Luc F., kinderarts die verdacht wordt van bezit van kinderporno, had slechts een beperkt aantal afbeeldingen van kinderporno in bezit. Dat zegt zijn advocaat Adi van Koningsveld donderdag.

Ze kan niet zeggen hoeveel het er precies zijn, maar "het is misschien iets meer dan een handjevol. Zeker geen tientallen". Hoe haar cliënt aan de afbeeldingen kwam, wil ze niet zeggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de kinderarts uit Nijmegen woensdagavond laten gaan, omdat er onvoldoende grond was om hem donderdag naar de onderzoeksrechter te sturen. De arts werd maandag gearresteerd.

Tot nu toe is volgens het OM niet gebleken dat de kinderintensivist zelf kinderpornografische opnames heeft gemaakt of die heeft verspreid.

De verdachte arts werkte sinds 2011 op de afdeling intensive care voor kinderen van het academische Radboudumc. Hij is op non-actief gesteld.

Kinderarts had 'beperkt aantal' afbeeldingen
Kinderarts had 'beperkt aantal' afbeeldingen (Foto: ANP)

Thalysheld in levensgevaar na steekpartij

Een van de drie Amerikanen die afgelopen zomer een terreuraanslag in de hogesnelheidstrein Thalys wisten te voorkomen, verkeert in levensgevaar na een steekpartij in Sacramento, Californië.

De militair Spencer Stone werd woensdagavond verscheidene keren gestoken, meldt de zender CBS News donderdag. Het incident gebeurde op straat in een uitgaansbuurt.

Stone kreeg enkele weken geleden nog een Purple Heart, een Amerikaanse onderscheiding voor militairen, voor zijn ingrijpen in de Thalys. Frankrijk kende hem de Legion d'Honneur toe.

Stone en twee vrienden waren op 21 augustus op vakantie, toen ze een zwaarbewapende schutter overmeesterden in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Tijdens het gevecht werd Stone in zijn nek gestoken.

Thalysheld in levensgevaar na steekpartij
Thalysheld in levensgevaar na steekpartij (Foto: ANP)

Systeemvereisten Fallout 4 bekend

Vrijwel iedere gamer zit met smart te wachten op Fallout 4, en vandaag heeft Bethesda de systeemvereisten aangekondigd voor de pc-gebruikers. Ook zijn er andere kleine dingen bekendgemaakt, zoals controller support en de precieze tijd waarop de game beschikbaar is.

Dit heb je nodig om Fallout 4 goed te kunnen draaien op je pc:

Minimum:
Windows 7/8/10 (64-bit OS)
Intel Core i5-2300 2.8 GHz/AMD Phenom II X4 945 3.0 GHz of vergelijkbare processoren
8 GB RAM
30 GB schijfruimte
NVIDIA GTX 550 Ti 2GB/AMD Radeon HD 7870 2GB of vergelijkbare grafische kaarten

Aanbevolen:
Windows 7/8/10 (64-bit OS)
Intel Core i7 4790 3.6 GHz/AMD FX-9590 4.7 GHz of vergelijkbare processoren
8 GB RAM
30 GB schijfruimte
NVIDIA GTX 780 3GB/AMD Radeon R9 290X 4GB of vergelijkbare grafische kaarten

Verder biedt Fallout 4 volledige ondersteuning op de pc voor Xbox 360 en Xbox One-controllers en kun je achievements krijgen als dat je ding is. Verder is ook de precieze tijd van uitgave bekend: in de hele wereld is dat 12:01 lokale tijd. De enige uitzondering hierop zijn Azië en Japan: gamers moeten respectievelijk nog tot 11 of 17 November wachten voordat ze Fallout 4 kunnen spelen.

Fallout 4 komt op 10 november uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Fallout
Systeemvereisten Fallout 4 bekend

'Beschadigde' Platini woest op FIFA

Michel Platini is woest op de wereldvoetbalbond FIFA. De voorzitter van de Europese federatie UEFA heeft het gevoel dat mensen binnen de FIFA zijn reputatie willen beschadigen. Dat meldde Platini donderdag in een verklaring. De Franse oud-topvoetballer wil volgend jaar de aftredende voorzitter Sepp Blatter opvolgen bij de FIFA, maar ook zijn naam wordt sinds kort genoemd in een omkoopschandaal.

Platini las woensdagavond berichten dat de onderzoekskamer van de ethische FIFA-commissie niet alleen Blatter, maar ook hem voor negentig dagen wil schorsen. "Het opzettelijk naar buiten lekken hiervan, is een poging mijn reputatie te beschadigen", schrijft Platini. "De afgelopen weken heb ik aangegeven volledig te willen meewerken met de autoriteiten, die de regels strikt volgen. Aan de andere kant spot de FIFA juist met deze regels."

'Beschadigde' Platini woest op FIFA
'Beschadigde' Platini woest op FIFA (Foto: ANP)

Messi moet toch terechtstaan in belastingzaak

Lionel Messi leek vrijuit te gaan in de slepende zaak met de Spaanse belastingdienst, maar de rechter heeft donderdag toch besloten ook de Argentijnse sterspeler van FC Barcelona voor te laten komen wegens belastingfraude. Als zijn schuld wordt bewezen, kan Messi voor 22 maanden achter de tralies verdwijnen.

Messi's vader Jorge, tevens zijn manager, hoorde dinsdag al anderhalf jaar gevangenisstraf tegen zich eisen en een boete van 2 miljoen euro. Hij zou in de periode 2007-2009 voor ruim 4 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken. Volgens het Openbaar Ministerie had de voetballer weliswaar zijn handtekening gezet onder de illegale constructies, maar deed hij dat op advies van zijn vader. Messi zelf was zich van geen kwaad bewust. De rechter betwijfelt dat.

Messi moet toch terechtstaan in belastingzaak
Messi moet toch terechtstaan in belastingzaak (Foto: ANP)

Banken scoren lager op klantbelang

Het meer centraal stellen van de klant bij banken en verzekeraars wil niet echt vlotten. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaf afgelopen jaar gemiddeld zelfs een iets lager rapportcijfer dan in het jaar ervoor.

Banken en verzekeraars kregen een 3,4 op een schaal van 1 tot 5, werd donderdag bekend. Bij de vorige meting, over 2013, lag het gemiddelde nog op een 3,5.

Sinds het begin van de metingen in 2010 ziet de AFM de scores naar eigen zeggen "licht afvlakken". De financiële waakhond kijkt daarbij onder meer naar de manier waarop partijen het belang van de klant centraal stellen in diverse producten, diensten en processen.

In 2010 was de score gemiddeld 2,7. De banken en verzekeraars stelden zich toen tot doel dat ze minimaal een 4 zouden gaan scoren. Maar zover is het dus nog altijd niet. De AFM gaat hierover met de sector in gesprek.

Banken scoren lager op klantbelang
Banken scoren lager op klantbelang (Foto: ANP)

Platini heeft steunbetuigingen FIFA-verkiezing binnen

Vlak voordat Michel Platini door de ethische commissie van de FIFA voor negentig dagen werd geschorst, leverde hij donderdag de benodigde steunbetuigingen in om mee te doen aan de voorzittersverkiezing op 26 februari. Een kandidaat-voorzitter heeft minimaal vijf landen nodig die hem steunen om zich aan te melden.

Amper een half uur voordat de ethische FIFA-commissie bekend maakte dat Platini en de man die hij wil opvolgen, Sepp Blatter, voor zo'n drie maanden zijn geschorst, publiceerde de Fransman een verklaring op de website van de Europese voetbalbond. De voorzitter van de UEFA liet daarin weten dat hij de steunbetuigingen heeft ingediend bij de FIFA.

Naast Platini werd ook een andere kandidaat-voorzitter, Chung Mong-joon, geschorst. De Zuid-Koreaan mag zelfs zes jaar geen enkele voetbalgerelateerde functie bekleden.

Platini heeft steunbetuigingen binnen
Platini heeft steunbetuigingen binnen (Foto: ANP)

Honda gebruikt laatste tokens in Rusland

Honda zal voor de komende Grand Prix van Rusland de laatste vier tokens inzetten voor verbetering van de Formule 1-motor. Omdat er nog maar weinig nieuwe onderdelen beschikbaar zijn zal alleen McLaren-coureur Fernando Alonso met de verbeterde aandrijflijn gaan rijden. Teamgenoot Jenson Button moet nog even wachten.

Honda keerde dit seizoen terug in de Formule 1, maar zal ondanks de punten in Hongarije nog niet met plezier terugkijken. De Japanners verbeterden voor Canada en België de motor, maar met name op de rechte stukken werden de tekortkomingen zichtbaar. Met de verbeteringen in Sochi hoopt het merk met McLaren weer een stapje voorwaarts te kunnen zetten. Niet alleen het motorblok zelf, maar ook enkele onderdelen er om heen zijn ditmaal aangepakt.

Alonso krijgt in Rusland al de beschikking over de nieuwe aandrijflijn die het tot het einde van het seizoen vol moet houden. De Spanjaard zal naar verwachting achteraan starten. Teamgenoot Jenson Button zal naar verluidt tijdens de volgende race in de Verenigde Staten de beschikking krijgen over het nieuwe pakket.

Duitse justitie doet invallen bij Volkswagen

Justitie in Duitsland heeft donderdag invallen gedaan bij Volkswagen in verband met het dieselschandaal rond de Duitse autofabrikant. Dat heeft de openbare aanklager in Braunschweig laten weten. Er zijn doorzoekingen geweest in onder meer Wolfsburg, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd.

Tegen Volkswagen loopt in Duitsland een strafrechtelijk vooronderzoek wegens manipulatie van de uitstootwaarden van dieselauto's in laboratoriumtests. Zeker 11 miljoen auto's wereldwijd zijn uitgerust met illegale software die ontworpen is om de motor tijdens dergelijke proeven schoner te laten lijken dan die in de praktijk is. Ook in de Verenigde Staten bekijken justitie en de milieudienst EPA de kwestie.

Tijdens de invallen is gezocht naar documenten en data die daar meer informatie over kunnen verschaffen. Zo willen de aanklagers weten hoe de fraude precies in zijn werk ging en welke medewerkers van Volkswagen erbij betrokken waren. Eerder werd al bekend dat ook de rol van de vertrokken topman Martin Winterkorn onderwerp is van een vooronderzoek, hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat hij van het bedrog afwist.

Duitse justitie doet invallen bij Volkswagen
Duitse justitie doet invallen bij Volkswagen (Foto: ANP)

Blatter: "Schorsing gebaseerd op misverstand"

De beslissing van de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA om voorzitter Sepp Blatter te schorsen is volgens hem gebaseerd op een verkeerde interpretatie van de acties van de Zwitserse aanklager, die onderzoek doet naar mogelijke fraude en corruptie. De advocaten van Blatter laten dat donderdag weten in een reactie op zijn schorsing.

"Er is een onderzoek geopend, maar er is nog niemand aangeklaagd. Sterker nog, de aanklager zal zijn zaak moeten sluiten als zijn onderzoek niet voldoende bewijs oplevert", staat in een verklaring.

Blatter is teleurgesteld dat hij geen kans heeft gehad om zijn kant van het verhaal te vertellen, aldus de verklaring. "President Blatter kijkt ernaar uit om bewijs te tonen dat hij niks verkeerd heeft gedaan."

Blatter: schorsing gebaseerd op misverstand
Blatter: schorsing gebaseerd op misverstand (Foto: ANP)

Muguruza zeker van WTA Finals in Singapore

De Spaanse tennisster Garbiñe Muguruza heeft zich op haar 22e verjaardag beloond met een ticket voor de lucratieve WTA Finals, eind oktober in Singapore. De rijzende ster in het vrouwentennis verzekerde zich van een plaatsje op het toernooi door een overwinning op Mirjana Lucic-Baroni in de derde ronde van het toernooi in Peking (1-6 6-2 6-1). "Ik was voor de wedstrijd heel nerveus omdat ik wist wat er op het spel stond", verklaarde ze haar moeizame start.

Aan de WTA Finals mogen alleen de beste acht speelsters van het jaar meedoen. Muguruza reikte nog nooit zover. Ze is bovendien de eerste Spaanse die aan de seizoensfinale meedoet sinds Arantxa Sanchez-Vicario in 2001.

Eind vorig jaar stond Muguruza nog op de 21e plaats van de wereldranglijst, maar ze steeg dit seizoen naar de vijfde plek. Haar beste resultaat dit jaar was een finaleplaats op Wimbledon. Eerder wisten Serena Williams, Simona Halep en Maria Sjarapova zich al te plaatsen voor de WTA Finals. Williams heeft vanwege fysieke en mentale problemen echter een punt gezet achter haar seizoen en doet niet mee in Singapore. Er zijn nog vijf tickets te vergeven.

Muguruza zeker van WTA Finals in Singapore
Muguruza zeker van WTA Finals in Singapore (Foto: ANP)

Dijkhoff: vuist op tafel bij terugkeerbeleid

Landen die weigeren hun onderdanen terug te nemen als Europa ze wil uitzetten kunnen rekenen op stevige maatregelen. "Met de vuist op tafel slaan en minder gaan doen met zo'n land als het niet meewerkt" zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff donderdag in Luxemburg na overleg met zijn Europese collega's die over asiel gaan.

"De tijd van netjes vragen is wel voorbij", aldus de staatssecretaris. Naast economische sancties is ook het intrekken of verminderen van hulpprogramma's besproken als maatregel.

De bewindslieden zegden voor dit jaar ruim 450 miljoen euro extra toe om mensen die geen recht hebben op bescherming versneld te kunnen uitzetten. Europa moet weigerende landen "eensgezind en als een blok benaderen", aldus Dijkhoff. "Handel oké, maar daar hoort ook bij dat je je eigen mensen terugneemt."

Dijkhoff: vuist op tafel bij terugkeerbeleid
Dijkhoff: vuist op tafel bij terugkeerbeleid (Foto: ANP)

Google koopt hele alfabet

Google valt sinds kort onder moederbedrijf Alphabet, en daarom heeft de internetgigant het hele alfabet in één keer opgekocht. Het bedrijf is eigenaar van het internetadres abcdefghijklmnopqrstuvwxyz.com. Alphabet heeft nu abc.xyz als adres "maar we merkten dat we een paar letters misten", verklaarde Google tegen de techsite Recode. Het is niet bekend hoeveel Google heeft betaald en wie de verkoper is.

Het eenvoudigere Alphabet.com was geen optie. Die is namelijk in bezit van autofabrikant BMW. De lease-tak heet ook Alphabet.

Alphabet is een verzameling van alle activiteiten die nu onder Google vallen, zoals startup-financier Google Ventures, gezondheidstak Calicio, apparatenmaker Nest en innovatielab Google X. Videoplatform YouTube en besturingssysteem Android blijven onderdeel van dochter Google. Voor gebruikers verandert er overigens niets.

Google koopt hele alfabet
Google koopt hele alfabet (Foto: ANP)

NS neemt proef met bodycams

De Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen een proef van een halfjaar met bodycams. Een groep (externe) beveiligers en servicemedewerkers van de NS krijgen een camera. Die werken voornamelijk op stations. Ze schakelen de camera in als er een onveilige situatie ontstaat. De NS-veiligheidscentrale kan dan meekijken en met spoed extra hulp inroepen van bijvoorbeeld politie of NS-personeel.

De proef is een aanvulling op het pakket maatregelen om agressie tegen het treinpersoneel te voorkomen. Zo zijn op twintig stations gebiedsagenten gekomen. Verder zijn poortjes versneld gesloten om zwartrijden te voorkomen. Late treinen in het weekeinde zijn voorzien van extra NS-personeel en er zijn extra beveiligers ingehuurd.

In treinen en stations hangen al veel camera's. Samen met de beelden van de bodycams kunnen die ook gebruikt worden voor opsporingsdoeleinden.

NS neemt proef met bodycams
NS neemt proef met bodycams (Foto: ANP)

'Corrupte' Hayatou neemt taken Blatter over

Issa Hayatou uit Kameroen neemt bij de wereldvoetbalbond FIFA de taken over van de geschorste voorzitter Sepp Blatter. De 69-jarige Hayatou geldt binnen het FIFA-bestuur als 'senior vicepresident'. Volgens de FIFA-statuten is die na de voorzitter de hoogste in rang. Hayatou voert al sinds 1988 de Afrikaanse voetbalbond aan en behoort sinds 1990 tot het uitvoerend comité van de FIFA.

Blatter werd donderdag voor negentig dagen geschorst, net als zijn rechterhand Jérôme Valcke (de secretaris-generaal) en UEFA-voorzitter Michel Platini. De Franse oud-voetballer zit sinds 2002 in het uitvoerend comité van de FIFA. Platini is daar een van de acht vicevoorzitters. Bij de UEFA zullen zijn taken worden overgenomen door de Spanjaard Angel Maria Villar, de eerste vicepresident. Michael van Praag is de vijfde vicevoorzitter van de UEFA.

Hayatou lijkt overigens ook geen schone handen te hebben. Zo is hij in 2010 in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het aannemen van steekpenningen bij de verkoop van de tv-rechten van het WK voetbal van 1990. Ook zou de Kameroener volgens The Sunday Times 1,5 miljoen dollar smeergeld aangenomen hebben om Qatar aan het WK van 2022 te helpen.

Hayatou neemt taken Blatter over
Hayatou neemt taken Blatter over (Foto: ANP)

Zwarte onderbroek = Iedereen dood

Het beste bewijs dat het Einde der Tijden nu toch echt onderweg is, is geleverd. Niemand minder dan God himself heeft namelijk gesproken. De beste man heeft dominee Jim Bakker ingefluisterd een zwarte onderbroek aan te doen.

Jim Bakker blijkt geen onbekende in evangelieland. Wat heet! De dominee heeft namelijk een eigen televisieprogramma en bezit over voorspellende gaven.

Volgens Bakker heeft Onze Lieve Heer hem verteld een zwarte onderbroek aan te trekken. "De laatste keer dat God me vertelde een bepaalde kleur aan te trekken, was op 21 augustus", aldus de tv-dominee. "Ik moest me toen in het rood kleden. En wat gebeurde er die dag? Juist, de internationale effectenhandel stortte in."

"Vandaag vertelde God me: 'Jongen, vandaag wil ik dat je geheel in het zwart gekleed gaat'. Zelfs mijn schoenen zijn zwart. Mijn onderbroek is zwart. En mijn sokken zijn zwart", voegt de beste man eraan toe.

Zijn vrouw Lori is minder blij met de mededeling. Volgens haar is het detail over zijn onderbroek 'te veel informatie'. "Nee, dat is niet te veel informatie", beweert manlief. "Als God zegt 'Drijf de zonde uit', bedoelt hij ook 'Drijf de zonde uit'.

De man in kwestie was een van de hoogste bazen bij Assemblies of God, een sekte in de Amerikaanse staat Missouri. In 1987 diende hij zijn ontslag in omdat hij werd beschuldigd van verkrachting. Een jaar later moest hij enkele jaren brommen wegens fraude.

Inmiddels is hij een succesvol tv-dominee geworden. En dus een profeet met voorspellende gaven. We hopen dan ook dat hij dit keer weer gelijk krijgt.

Eerder deze week voorspelde men in zijn show al een Noord-Koreaanse aanslag in de VS

Destiny's veelbesproken 'Sleeper Simulant' onder voorbehoud beschikbaar

De Sleep Simulant, een exotische fusion rifle in Destiny: The Taken King, is al langere tijd onderwerp van discussie. Het is nu eindelijk mogelijk om het futuristische kannon zelf in handen te krijgen.

Gisteren unlockte Bungie een nieuwe quest voor spelers, die bestaat uit het uitspelen van een serie missies en public events, om zodoende het wapen te kunnen bemachtigen. Helaas kwam deze quest uiteindelijk tot een abrupt einde, waardoor het wederom niet mogelijk was om de Sleep Simulant op te pikken. 

Het lijkt er nu op alsof Bungie de voorgenoemde quest, genaamd The First Firewall, heeft weggehaald. Dit was de eerste stap naar het unlocken van het bijzondere wapen. Echter, als je de quest gister hebt weten uit te spelen, is er vandaag een nieuwe missie beschikbaar geworden (een 'strike' missie waarvoor een sterkte van '280 light benodigd is) met de Sleep Simulant als beloning. 

Bethesda bezorgd om Battlecry

De ontwikkeling van Battlecry, de eerste free-to-play multiplayer pc-game van Bethesda, lijkt niet geheel vlekkeloos te gaan. In een interview geeft de uitgever aan dat ze bezorgd zijn of de titel de kwaliteitstandaarden gaat halen die ze zo hoog hebben zitten.

De uitgever is aan het kijken welke verbeteringen het spel nodig heeft om de standaarden wel te halen. Dat klinkt in ieder geval niet goed, maar mocht het project niet doorgaan, dan heeft de onwikkelstudio Battlecry Studios meerdere projecten lopen.

In Battlecry speel je in een van de drie teams op het slagveld en vecht je het uit tot wel 32 andere spelers. De game is voor de E3 van 2014 aangekondigd en is op meerdere publieke evenementen te spelen geweest. Na een korte trailer op de E3 van 2015 is het stil rondom Battlecry. Je kunt je nog steeds opgeven voor de bèta.

'Wilders naar Australië'

Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) heeft na enige vertraging een visum voor Australië gekregen en brengt naar het zich laat aanzien deze maand een bezoek aan Perth. De Australische publieke omroep ABC berichtte donderdag dat Wilders heeft laten weten het visum te hebben gekregen. Hij gaat naar de officiële start van een Australische anti-islampartij, de Australian Liberty Alliance (ALA).

De voorzitter van ALA, Debbie Robinson, beschuldigde de Australische regering er eerder van de verlening van een visum aan Wilders te traineren. Dan zou hij de lancering van de door de PVV geïnspireerde ALA missen. Robinson noemde dat "een aanslag op de vrijheid van meningsuiting".

'Wilders naar Australië'
'Wilders naar Australië' (Foto: ANP)

Wisselvallige handel op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen kenden donderdagmiddag een wisselvallig koersverloop. Een sterker dan verwachte daling van de Duitse export zette het beurssentiment onder druk. Op het Damrak stond Pharming in de schijnwerpers na positief nieuws over het belangrijkste medicijn van het biotechnologiebedrijf.

,,De beurzen laten een wat schommelend verloop zien en lijken niet definitief de weg omhoog te kiezen. De winstwaarschuwing van Deutsche Bank drukt op de Europese bankensector en ook de grondstofbedrijven, die het woensdag goed deden, staan wat onder druk. Ook lijkt Wall Street na de mooie rit naar boven een stapje terug te doen", aldus analist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 441,31 punten. De MidKap klom ook 0,2 procent, tot 653,59 punten. De beurs in Parijs bleef onveranderd en Frankfurt steeg 0,2 procent. In Londen, waar werd gewacht op het rentebesluit van de Bank of England, stond de FTSE-index 0,3 procent in de plus.

Pharming

Op de lokale markt steeg Pharming bijna 19 procent in beurswaarde. Het biotechnologiebedrijf heeft van de Amerikaanse toezichthouder FDA een twaalfjarige exclusiviteitsclausule gekregen voor zijn medicijn Ruconest. Dat betekent dat tot 16 juli 2026 er geen vergelijkbare middelen op de Amerikaanse markt mogen worden gebracht.

In de AEX ging speciaalchemiebedrijf DSM aan kop met een plus van ruim 3 procent na een adviesverhoging door ABN AMRO. Sterkste daler was uitzender Randstad met een verlies van 2 procent.

Deutsche Bank

In Frankfurt herstelde Deutsche Bank van een eerder verlies en won 1 procent. De grootste bank van Duitsland waarschuwde voor een recordverlies van meer dan 6 miljard euro in het derde kwartaal. Ook wordt over dit jaar waarschijnlijk geen dividend uitgekeerd. Beleggers hopen dat de bank door het schrappen van het dividend in ieder geval geen nieuwe aandelen hoeft uit te geven.

De euro was 1,1301 dollar waard, tegen 1,1259 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 47,98 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs en kostte 51,47 dollar per vat.

Wisselvallige handel op Europese beurzen
Wisselvallige handel op Europese beurzen (Foto: ANP)

Nederlander spil grote internationale fraude

Op vijf plaatsen in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en België zijn doorzoekingen gedaan voor een internationaal onderzoek naar een miljoenenfraude. Dat gebeurde woensdag, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

Het onderzoek richt zich op een 62-jarige Nederlander. Justitie verdenkt hem van valsheid in geschrifte, het publiceren van valse jaarrekeningen, faillissementsfraude, belastingfraude en witwassen. De fraude gaat om tientallen miljoenen euro's, meldt het OM.

De Nederlander ontwikkelde via een structuur van meerdere vennootschappen in belastingparadijzen luxe vakantievilla's in onder andere Spanje, Antigua, Vietnam en Panama. Deze projecten werden gefinancierd door banken en kennissen en vrienden van de verdachte.

Nederlander spil grote internationale fraude
Nederlander spil grote internationale fraude (Foto: ANP)

Koen Hansen is nieuwe dj 100% NL

Koen Hansen gaat aan de slag bij Radio 100% NL. De dj is vanaf 23 november te horen met een nieuw middagprogramma, heeft de zender donderdag bekendgemaakt.

"Ik vind het een fantastische kans die ik krijg om vijf dagen per week een middagshow te mogen maken. Toen die mogelijkheid zich voordeed heb ik die met beide handen aangegrepen", laat Koen weten. "Ik heb er ontzettend veel zin in en met heel veel mooie herinneringen neem ik afscheid van Qmusic."

Hansen werkt nu nog bij Qmusic, daar maakt hij in het weekend en in de nacht een programma.

Koen Hansen is nieuwe dj 100% NL
Koen Hansen is nieuwe dj 100% NL (Foto: BuzzE)

Zaak tegen Soufiane Z. niet voortgezet

De zaak tegen 'spookjihadist' Soufiane Z. wordt niet voortgezet. De rechtbank Den Haag verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk.

Z. is een van de tien verdachten in het grote Haags jihadproces, maar is volgens mediaberichten begin dit jaar omgekomen in Syrië. De rechtbank acht het zeer onwaarschijnlijk dat Z. nog leeft. Sinds eind januari 2015 is geen teken van leven meer vernomen van Z.

Zaak tegen Soufiane Z. niet voortgezet
Zaak tegen Soufiane Z. niet voortgezet (Foto: ANP)

Rondborstige Laura beweegt soepel in Street Fighter V

Capcom snapt nog niet helemaal hoe ze een geheim kunnen bewaren. Was eerder al batch screenshots gelekt van het nieuwe personage Laura in Street Fighter V, nu ligt de gehele trailer in HD op de digitale snelweg.

'Gelekt' zou je haast denken, maar he, we delen graag Brazliaanse vechtersbazinnen die het blousje wat open houden omdat het warm is. Laura wordt officieel pas morgen bekendgemaakt op de Brazilian Game Show, dan weten we pas de details van haar vechtstijl en achtergrond.

Street Fighter V komt in de lente van 2016 uit op pc en PlayStation 4.

Geanimeerde Harry Potter-boeken naar Apple iBooks

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat de zeven Harry Potter-boeken van J.K. Rowling nu verkrijgbaar zijn in de iBooks Store. Deze boeken hebben extra's gekregen.

Tot nu toe was de digitale uitgave van de Harry Potter-serie alleen verkrijgbaar bij de Pottermore Shop. De digitale boeken in iBooks zijn afzonderlijk te downloaden en bevatten behalve de oorspronkelijke tekst ook interactieve animaties en illustraties die de verhalen verlevendigen. De Harry Potter-fans komen al lezend ook notities van de auteur zelf tegen.

"Ik vind het geweldig om te zien hoe mooi de digitale Harry Potter-boeken eruitzien in iBooks. De illustraties en animaties geven een geheel nieuwe dimensie aan de verhalen, waardoor ze helemaal tot leven komen", zegt J.K. Rowling.

"Alle fans van Harry Potter zullen in hun nopjes zijn met deze versie van de verhalen", aldus Tim Cook, CEO van Apple. "De legendarische reeks van J.K. Rowling komt perfect tot z'n recht op iPad en iPhone, en we zijn dan ook blij dat we alle boeken exclusief via de iBooks Store kunnen aanbieden."

Vanaf vandaag zijn de Engelstalige Harry Potter Enhanced Editions verkrijgbaar voor € 9,99 per stuk.

Harry Potter in iBooks Store

[eSports] BBC 3 zendt wereldkampioenschappen League of Legends live uit

Om maar weer eens te bewijzen dat eSport ook sport is heeft BBC gemeld dat ze de wereldkampioenschappen van League of Legends live uit gaan zenden op BBC 3. Dus mocht je geïnteresseerd zijn én BBC 3 in je pakket hebben kan je vanaf 15 oktober de wereldkampioenschappen live op de televisie bewonderen.

BBC komt ook met interviews en het commentaar tijdens de wedstrijden wordt geleverd door Leigh 'Deman' Smith en James 'Stress' O'Leary. Wie weet is de volgende stap wel dat het in de Olympische spelen komt.

Campaign Halo 5 duurt acht tot twaalf uur

Microsofts otwikkelstudio 343 Industries, het team dat sinds 2009 verantwoordelijk is voor de Halo-franchise, heeft bekendgemaakt dat je met de verhaalmodus in Halo 5: Guardians gemiddeld zo'n tien uur zoet bent. De ontwikkelaar bracht vandaag een infographic uit met allerlei feiten over de game.

De 4-speler co-opmodus heeft vijftien missies en duurt gemiddeld zo'n acht tot twaalf uur wanneer je op de standaard moeilijkheidsgraad speelt. Voor de rest van de wetenswaardigheden, bekijk de infographic hieronder.

Halo 5: Guardians komt 27 oktober uit voor Xbox One.

Dragon Age: Inquisition Game of the Year beschikbaar

Vandaag heeft BioWare de Dragon Age: Inquisition – Game of the Year Edition uitgebracht, inclusief alle downloadbare content die sinds de release is uitgebracht.

Deze editie bevat:

  • Alle DLC – Deze editie bevat alle verhaal- en gameplay-DLC die ooit is uitgebracht, inclusief Jaws of Hakkon, The Descent en de recentelijk uitgebrachte epiloog Trespasser
  • Alle officiële add-ons – Pas je inquisitie verder aan met speciale uitrustingen, legendarische wapens, diverse mounts en unieke elementen uit elke officiële add-on, inclusief: Spoils of the Avvar, Spoils of the Qunari en de Deluxe Edition-upgrades

Dragon Age: Inquisition – Game of the Year Edition is verkrijgbaar op Xbox One, PlayStation 4 op pc via Origin.

Van Helsing: Final Cut weer uitgesteld

Van Helsing, de hack en slash-reeks van Neocore Games, krijgt een Final Cut-editie waarin alle drie de spellen zitten. Alleen is deze weer uitgesteld. De makers roepen om bèta-testers, zodat ze de mening van de community nog kunnen verwerken in het spel. Een nieuwe datum is nog niet gegeven.

De reeks Van Helsing van NeocoreGames heeft in totaal meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Het eerste deel was een doorslaand succes, maar de twee opvolgers werden geplaagd door bugs en tegenvallende kritieken. Om de fans tegemoet te komen heeft NeocoreGames alle drie de delen in een spel gepropt met verbeteringen, extra content en een hogere level cap.

Van Helsing: Final Cut komt uit op pc.

Van Helsing uitgesteld

Call of Duty zorgt voor cybernetische chaos

Activision geeft een uitleg over de verschillende upgrades in Call of Duty: Black Ops III. Onderstaande video legt de verschillende features van je speciale pak uit waarmee je vijanden in verwarring kunt brengen.

Zo heb je een melee-aanval waarmee je stroom geeft aan je vijand. Op deze manier is het een makkelijkere prooi om neer te halen. Lulliger is de   vaardigheid om granaten die de vijand bij zich draagt te kunnen doen exploderen van afstand. Zo hoef je zelf een stuk minder granaten mee te nemen op een missie. Dan zijn er nog de miniscule drones die als letterlijke vuurvliegjes je tegenstander in vuur en vlam zetten en een puls waarmee je tegenstanders meteen ziek maakt. Het klinkt allemaal leuk, maar is het niet overpowered in singleplayer?

Dat kunnen we vanaf 6 november zien wanneer Call of Duty: Black Ops III uitkomt op pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360.

FIFA schorst Blatter, Platini, Valcke en Chung

Het ethisch comité van wereldvoetbalbond FIFA heeft eindelijk met echte daden opgetreden tegen een aantal corrupte figuren binnen de organisatie. Aftredend FIFA-president Sepp Blatter is voor 90 dagen geschorst, net als UEFA-voorzitter Michel Platini, de (voormalige?) topfavoriet om Blatter op te volgen.

Secretaris-generaal Jerome Valcke heeft eenzelfde schorsing aan de broek gekregen, maar hij werd er door FIFA eerder al uitgewerkt. De schorsingen kunnen met nog eens 45 dagen verlengd worden. Tijdens de schorsingen mogen de betrokkenen geen enkele functie binnen het voetbal uitoefenen.

Vice-president Chung Mong-joon heeft een nog veel grotere schorsing te horen gekregen: de Koreaan is voor zes jaar verbannen van alles wat met voetbal te maken heeft en krijgt een boete van honderdduizend Zwitserse Frank.

NAVO houdt grootste oefening in jaren

De NAVO houdt haar grootste oefening in dertien jaar. Nederland doet met ruim 1300 militairen mee, aldus het ministerie van Defensie in Den Haag donderdag.

De omvangrijke oefening van het westerse militaire bondgenootschap vindt plaats in een periode van hoog opgelopen spanningen met onder meer Rusland. Ongeveer 36.000 militairen van landmacht, luchtmacht en marine van NAVO-lidstaten en andere landen zijn betrokken. De oefening Trident Juncture 2015 in Italië, Portugal en Spanje duurt nog tot 6 november.

Nederland heeft het commando over het oefenen van een landing vanaf zee op land. Daarbij wordt onder meer het amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt met aan boord een bataljon mariniers ingezet. Met deze training raken de Koninklijke Marine en haar NAVO-partners goed op elkaar ingespeeld en kunnen zij bepaalde procedures beter afstemmen, aldus het ministerie.

NAVO houdt grootste oefening in jaren
NAVO houdt grootste oefening in jaren (Foto: ANP)

Nederland kan 'baas op eigen spoor' blijven

Nederland blijft 'baas op eigen spoor'. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) sloot donderdag een akkoord met haar Europese collega's in Luxemburg.

Nederland kan treinvervoer onderhands blijven gunnen aan de Nederlandse Spoorwegen. Er hoeft niet uitsluitend openbaar te worden aanbesteed, zoals de Europese Commissie in Brussel graag zou zien.

Ook andere lidstaten van de Europese Unie behouden de mogelijkheid om onderhands te gunnen. In de contracten moeten wel duidelijke afspraken staan over de prestaties die worden verwacht van de vervoerder. Daarmee zou het vervoer op het spoor jaar op jaar moeten verbeteren.

Zelfbeschikking
Mansveld zegt opgetogen te zijn: "Hiermee houden we de ruimte om zelf te beslissen wie met reizigerstreinen op het Nederlandse spoor mag rijden."

Het Europees Parlement gaat zich nu over het akkoord buigen.

Nederland kan 'baas op eigen spoor' blijven
Nederland kan 'baas op eigen spoor' blijven (Foto: ANP)

Blok sluit afschaffing voorrang huis niet uit

Woonminister Stef Blok sluit afschaffing van voorrang voor asielzoekers bij het toewijzen van een sociaal huurhuis niet uit. Maar hij ziet wel grote bezwaren en die moeten grondig worden meegewogen.

Hij wees er donderdag tijdens de behandeling van zijn begroting op dat asielzoekers die voorlopig blijven omdat ze vervolgd werden of uit een oorlogsgebied kwamen, nu nog vaak in de asielzoekerscentra blijven hangen. Dat betekent ook extra kosten daar. Het is beter als ze integreren in een gemeente, dan leren ze gemakkelijker de taal en vinden ze ook eenvoudiger werk.

Maar dan moeten ze dus ook een huis hebben en dat ze daarbij voorrang krijgen levert onvrede op bij andere mensen, die soms al jaren wachten. Blok zei overigens dat de wachtlijsten altijd zullen blijven bestaan, doordat mensen zich al op hun achttiende aanmelden "want dan bouwen ze jaren op."

Blok sluit afschaffing voorrang huis niet uit
Blok sluit afschaffing voorrang huis niet uit (Foto: ANP)

91-jarige vrouw werkt als hoer

Wie gek is op ouwehoeren, zal naar Engeland moeten afreizen. Daar blijkt een 91-jarige vrouw nog altijd de kost te verdienen als hoer.

De universiteiten van Birmingham en Leicester hebben de handen ineengeslagen voor een groots onderzoek naar prostitutie. Met een aantal opmerkelijke cijfers. Zo blijkt het Verenigd Koninkrijk (VK) maar liefst 27.000 hoeren te tellen tussen de 18 en 91 lentes.

Wellicht nog schokkender is het feit dat twee derde van hen, dus zo'n 18.000, van het mannelijk geslacht is. Een gigolo dus. En hoewel er dus meer mannelijke hoeren zijn dan vrouwelijke, verdienen de mannen een stuk minder. Een beetje oneerlijk dus, deze inkomensongelijkheid.

Radiostations vangen bot bij rechter

Radio 538, Sky Radio en Q-Music hebben in 2011 niet aantoonbaar te veel betaald voor hun radiovergunning. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag bepaald.

De drie radiostations vinden dat de overheid in 2011 te veel geld heeft gevraagd voor hun vergunningen. Volgens de rechter doorstaat het model waarmee de prijzen zijn berekend echter de juridische toets, waardoor de keuzes op dat vlak houdbaar zijn.

De stations vinden verder dat het speelveld is verstoord doordat Radio 10 in 2013 minder hoefde te betalen voor zijn kavel. Hier was de rechter het echter ook niet mee eens, aangezien de situatie in beide jaren niet te vergelijken is. Radio 538, Sky Radio en Q-Music konden hun vergunning al vanaf 2011 exploiteren, Radio 10 pas vanaf 2013. Daarbij was er in 2013 sprake van een veiling, in 2011 ging het om een verlenging zonder veiling.

De uitspraak van het CBb is definitief.

Radiostations vangen bot bij rechter
Radiostations vangen bot bij rechter (Foto: BuzzE)

Huis Frans Molenaar te koop

Het huis waar Frans Molenaar jarenlang woonde staat te koop. De website Bekende buren meldt dat het pand in Amsterdam-Zuid te koop is gezet met een vraagprijs van 3,6 miljoen euro.

Op de benedenverdieping van het pand is nog steeds de showroom van de Nederlandse modeontwerper die begin dit jaar overleed. Het huis telt elf kamers en twee badkamers, dit alles is verdeeld over vijf woonlagen.

Hoeveel Frans zelf heeft betaald voor de woning is niet bekend.

Huis Frans Molenaar te koop
Huis Frans Molenaar te koop (Foto: BuzzE)

Verdachte kinderarts op vrije voeten

De 39-jarige kinderspecialist die maandag werd opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno, is woensdag op vrije voeten gesteld. Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdagmorgen gezegd.

De arts van het Nijmeegse Radboudumc zou geen kinderporno hebben verspreid of zelf beelden hebben gemaakt. Hoeveel afbeeldingen hij in zijn bezit had, is nog niet bekend.

Verdachte kinderarts op vrije voeten
Verdachte kinderarts op vrije voeten (Foto: ANP)

'Arrestaties na gevonden USB-stick Martha'

Een USB-stick in de broekzak van de vorig jaar in Amstelveen geliquideerde Gwenette Martha heeft geleid tot negen aanhoudingen in Antwerpen. Deze verdachten zouden betrokken zijn geweest bij de invoer van honderden kilo's cocaïne. Bij een van de verdachten thuis, een havenarbeider, werd een miljoen euro cash gevonden. Dat schrijven Belgische media donderdag.

De twee hoofdverdachten zouden criminele organisaties uit Nederland hebben geholpen bij het ophalen van cocaïne uit de Antwerpse haven.

Vrijdag worden de verdachten voorgeleid.

'Arrestaties na gevonden usb-stick Martha'
'Arrestaties na gevonden USB-stick Martha' (Foto: ANP)

CBP: DigiD moet veiliger

Criminelen kunnen eenvoudig de DigiD-gebruikersnamen en wachtwoorden van burgers achterhalen. De DigiD moet daarom veiliger, zegt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) donderdag. Met de 'digitale identiteit' kunnen burgers inloggen op sites van de overheid, zoals de Belastingdienst, en aangiftes doorgeven en toeslagen aanvragen.

De waakhond noemt ook een mogelijke oplossing: stuur mensen een sms met een code, die ze moeten invoeren als ze hun gebruikersnaam en wachtwoord hebben ingevuld. Dat gebeurt al bij internetbankieren.

Het CBP onderzocht de veiligheid, nadat 8500 mensen per ongeluk hadden geprobeerd in te loggen op de site van Digi-D, een Brabants reclamebureau. De site sloeg zowel hun gebruikersnamen als hun wachtwoorden op. Kwaadwillenden zouden daarmee toegang hebben gekregen tot de belastinggegevens van de burgers. Ook hadden ze allerlei toeslagen kunnen aanvragen. Het reclamebureau heeft alle gegevens gewist en die problemen zijn verholpen. Maar het CBP zegt dat ook "in andere situaties misbruik kan worden gemaakt van DigiD-inloggegevens".

CBP: DigiD moet veiliger
CBP: DigiD moet veiliger (Foto: ANP)

Makelaars beleefden mooie zomer

Het herstel van de woningmarkt heeft zich in het derde kwartaal verder doorgezet. Makelaars spreken van "verrassend veel transacties" in de doorgaans ''luwe zomermaanden''.

Makelaarsorganisatie NVM registreerde 36.277 verkochte woningen, 27 procent meer dan een jaar geleden. Daarmee beleefde Nederland het beste derde kwartaal in acht jaar tijd. Huizen gingen voor gemiddeld 224.000 euro over naar een nieuwe eigenaar. Dat is wel een fractie minder dan in het tweede kwartaal, maar vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar is sprake van een stijging van de huizenprijs met 4,2 procent.

De cijfers zijn beter dan de makelaars van tevoren hadden verwacht. Per 1 juli ging onder meer de maximale hypotheeksom waarbij Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van toepassing is verder omlaag. De NVM hield er rekening mee dat dit soort beperkende overheidsmaatregelen voor een dip konden zorgen, maar dat bleek niet het geval.

Niet op niveau pre-crisis
Het aantal huizen dat te koop staat, is nu al drie jaar onafgebroken aan het dalen. Eind vorige maand ging het bij NVM-makelaars nog maar om 133.133 woningen, bijna 20.000 minder dan vorig jaar rond deze tijd. De huizen die zijn verkocht stonden gemiddeld minder dan 100 dagen te koop, een luxe die de makelaars jaren niet meer hebben gekend.

Het aantal verhuizingen in Nederland is alleen nog niet terug op het niveau van voor de crisis. Voorheen verkocht gemiddeld 1 op de 20 huishoudens jaarlijks zijn woning, in de huidige situatie gaat het om ongeveer 1 op de 25.

Restschuld
Dat er nog een hoop valt in te halen komt volgens de NVM onder meer door de hoge werkloosheid. Ook kampen veel Nederlanders met een restschuld met hun hypotheek. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt ook nog altijd bijna 12 procent onder het niveau bij de start van de crisis. En daarbij vertoont de woningmarkt nog grote regionale verschillen.

De NVM-makelaars denken in heel 2015 ongeveer 145.000 woningen aan een nieuwe eigenaar te kunnen helpen. Voor de totale markt zou dat uitkomen op zo'n 185.000 transacties. Huizen worden over heel het jaar bezien naar schatting 4 tot 4,5 procent duurder.

Makelaars beleefden mooie zomer
Makelaars beleefden mooie zomer (Foto: ANP)

Boetes voor discriminatie via Facebookpagina

Acht mensen die afgelopen januari discriminerende en opruiende uitlatingen hebben gepubliceerd op Facebookpagina 'Steun de PVV', krijgen boetes. Die variëren van 350 tot 450 euro, meldt het Openbaar Ministerie. Als ze hun boete niet betalen, dan moeten ze zich voor de politierechter verantwoorden.

Het OM begon in januari met een strafrechtelijk onderzoek naar uitlatingen op de site. Toen werd daar het artikel met de kop 'Weer brandbom gegooid naar Zweedse moskee' geplaatst. Daarop reageerden de betrokken mensen volgens het OM discriminerend. "Hun uitlatingen gingen over het opruien en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën."

Boetes voor discriminatie via Facebookpagina
Boetes voor discriminatie via Facebookpagina (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Rusland

header

Op zondag 11 oktober staat de tweede Grand Prix van Rusland op het circuit in Sochi op de agenda. Een semi-stratencircuit dat door de fans zeker niet als het meest sfeervol wordt ervaren en door de grote bandenproblemen vorig jaar ook niet de meest spectaculaire race heeft gebracht. De race door de olympische stad, wat zeker geen saaie locatie is, werd vorig jaar gewonnen door Lewis Hamilton, nadat directe concurrent Nico Rosberg zijn race in de eerste bocht al vergooide door beide wielen te blokkeren. Rosberg trakteerde ons na zijn vroege stop nog op een mooie inhaalrace, maar een kans op de overwinning had hij niet meer.

Door de grote hoeveelheid één-stoppers vorig jaar heeft Pirelli besloten dit jaar zachtere banden mee te nemen, wat hopelijk als gevolg heeft dat we nu kunnen genieten van een mooiere race. Niki Lauda vreest dat Mercedes dezelfde problemen als in Singapore gaat ervaren, dat zou het plaatje compleet maken. Of de race van dit jaar de reputatie van het olympische circuit gaat verbeteren, zullen we zondag om 13.00 uur Nederlandse tijd achter komen.

kopje

circuit

FIA Grand Prix van Rusland informatie

kal

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal Lewis Hamilton
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg Nico Rosberg
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone Lewis Hamilton
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest Sebastian Vettel
11 23 augustus Grand Prix van België Spa-Francorshamps Lewis Hamilton
12 6 september Grand Prix van Italië Monza Lewis Hamilton
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore Sebastian Vettel
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka Lewis Hamilton
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -


stand

Coureurs:

Pos Coureurs Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot Brittannië 277
2 Nico Rosberg Duitsland 229
3 Sebastian Vettel Duitsland 218
4 Kimi Räikkönen Finland 119
5 Valtteri Bottas Finland 111
6 Felipe Massa Brazilië 97
7 Daniel Ricciardo Australië 73
8 Daniil Kvyat Rusland 66
9 Romain Grosjean Frankrijk 44
10 Sergio Perez Mexico 39
11 Nico Hülkenberg Duitsland 38
12 Max Verstappen Nederland 32
13 Felipe Nasr Brazilië 17
14 Pastor Maldonado Venezuela 16
15 Carlos Sainz Jr. Spanje 12
16 Fernando Alonso Spanje 11
17 Marcus Ericsson Zweden 9
18 Jenson Button Groot Brittannië 6
19 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
20 Will Stevens Groot Brittannië 0
21 Alexander Rossi Verenigde Staten 0
22 Kevin Magnussen Denemarken 0

Constructeur:

Pos Constructeur Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 506
2 Scuderia Ferrari 337
3 Williams Martini Racing 208
4 Infiniti Red Bull Racing 139
5 Sahara Force India F1 Team 77
6 Lotus F1 Team 60
7 Scuderia Toro Rosso 44
8 Sauber F1 Team 26
9 McLaren Honda 17
10 Manor Marussia F1 Team 0


tijd

Tijd Training/race
Vrijdag 9 Oktober  
09:00 - 10:30 Vrije Training 1
13:00 - 14:30 Vrije Training 2
Zaterdag 10 Oktober  
11:00 - 12:00 Vrije Training 3
14:00 - 15:00 Kwalificatie
Zondag 11 Oktober  
13:00 Race


tv

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 9 Oktober      
09:00 - 10:30 Vrije Training 1   Sport1 - BBC2
13:00 - 14:30 Vrije Training 2   Sport1
Zaterdag 10 Oktober      
11:00 - 12:00 Vrije Training 3   Sport1 - BBC2
14:00 - 15:00 Kwalificatie   Sport1 - BBC1 - RTL+
Zondag 11 Oktober      
13:00 Race   Sport1 - BBC 1 - RTL+


hetweer

weer

Actueel weer

Branden Californië na maand geblust

De brandweer in de Amerikaanse staat Californië heeft een einde gemaakt aan de grote bosbranden ten noorden van de stad San Francisco die al bijna een maand woedden. Door de branden verloren zes mensen het leven en werden duizenden huizen verwoest.

Het ging om twee grote vuurhaarden die samen 58.000 hectare land in de as legden. Ongeveer 20.000 mensen moesten vluchten voor de vlammen. Een van de vuurhaarden, die de naam Valleibrand kreeg, groeide uit tot een van de meest verwoestende dit jaar. Het "vuurseizoen" in Californië was dit jaar bijzonder hardnekkig door aanhoudende droogte.

De brandweer maakte woensdag (plaatselijke tijd) bekend dat de Valleibrand was geblust. De brandweer had de andere vuurhaard eerder al bedwongen.

Branden Californië na maand geblust
Branden Californië na maand geblust (Foto: ANP)

Postercampagne voor vluchtelingen

Met een postercampagne onder de naam 'Nederland heeft een hart' wil een aantal bekende Nederlanders een positief signaal aan vluchtelingen geven. Vanaf donderdag zijn gratis posters verkrijgbaar met daarop ook de tekst 'Liefde geeft vrijheid'.

"Deze campagne richt zich op geluiden van afwijzing en haat. Wij willen een alternatief bieden voor negatieve en angstige reacties. Daarom laten we graag een positief geluid horen: Liefde geeft vrijheid. Nederland heeft een hart'', aldus de initiatiefnemers op de website van de campagne.

De campagne is een particulier initiatief waaraan onder anderen Jörgen Raymann, Hadewich Minis, Charly Luske en Rossana Kluivert en Tanja Jess hun steun hebben betuigd.

De posters zijn te bestellen via de campagnewebsite.

Postercampagne voor vluchtelingen
Postercampagne voor vluchtelingen (Foto: BuzzE)

'Ongeluk monstertruck door technisch defect'

Het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement aan de wagen. Dat zegt Rob Oude Breuil, de advocaat van chauffeur Mario D. Volgende week verschijnt de chauffeur voor de eerste keer voor de rechter.

Op Radio 1 zei de advocaat dat er een relais is losgeschoten waardoor de achterwielen niet meer meestuurden. Hij zegt dat pas bij een tweede onderzoek van de technische recherche het mankement aan het licht is gekomen. Oude Breuil zegt dat hoe raar dat ook klinkt de chauffeur min of meer blij is dat er niet sprake is van een menselijke fout. Bij het ongeluk in september vorig jaar vielen drie doden en raakten bijna dertig mensen gewond.

'Ongeluk monstertruck door technisch defect'
'Ongeluk monstertruck door technisch defect' (Foto: ANP)

'Extra maatregelen nodig voor energieakkoord'

De oppositie wil dat het kabinet extra maatregelen neemt om de doelen van het Nationaal Energieakkoord te halen. Naar verluidt worden de doelen van het akkoord voor 2020 niet gehaald.

In de Nationale Energieverkenning (NEV) voor dit jaar staat volgens de NOS donderdag dat de doelen voor energiebesparing en het aandeel duurzame energie voor 2020 bij lange na niet worden gehaald. De NEV bericht over de voortgang van het energieakkoord.

Volgens Stientje van Veldhoven (D66) is minister Henk Kamp (Economische Zaken) "de enige die nog gelooft in het energieakkoord". Zij wil onder meer dat er meer geld gaat naar isoleren van huizen.

"Als dit kabinet zichzelf, het klimaat en de groene ondernemers serieus neemt, komen er nu maatregelen in plaats van meer onderzoek en meer uitstel", zegt Liesbeth van Tongeren van GroenLinks.

'Extra maatregelen nodig voor energieakkoord'
'Extra maatregelen nodig voor energieakkoord' (Foto: ANP)

Duitse export klapt in elkaar

De export van Duitsland is in augustus met 5,2 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder, de sterkste krimp sinds begin 2009. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau donderdag bekend.

Economen rekenden in doorsnee op een daling van de uitvoer met 0,9 procent. In juli exporteerde de grootste economie van Europa nog een bijgestelde 2,2 procent meer.

De import van Duitsland kromp in augustus met 3,1 procent. Hier werd gemiddeld een daling met 0,6 procent voorspeld.

Het Duitse handelsoverschot kwam uit op 15,3 miljard euro, tegen 25 miljard euro een maand eerder.

Duitse export klapt in elkaar
Duitse export klapt in elkaar (Foto: ANP)

NAVO zendt desnoods troepen naar Turkije

De NAVO kan troepen naar Turkije sturen om desnoods de zuidgrens te helpen verdedigen. Dit zei donderdag NAVO-chef Jens Stoltenberg kort voor een vergadering van de ministers van Defensie van het bondgenootschap.

In het weekeinde heeft een Russisch gevechtsvliegtuig het luchtruim van Turkije geschonden. Turkije heeft sindsdien meerdere malen melding gemaakt van incidenten in het luchtruim boven de Syrische grens. Stoltenberg is ook bezorgd over de kruisraketten waarmee Rusland sinds woensdag vanaf marineschepen doelen in Syrië bestookt.

De NAVO-chef heeft het Kremlin donderdag opnieuw opgeroepen wel Islamitische Staat te bestrijden, maar op te houden het regime van president Bashar al-Assad te verdedigen. De Britse minister van Defensie Michael Fallon zei dat het enige nuttige wat Rusland met Assad kan doen, is hem ervan overtuigen geen burgers meer te bombarderen.

NAVO zendt desnoods troepen naar Turkije
NAVO zendt desnoods troepen naar Turkije (Foto: ANP)

Karlovic nieuwe acekoning in tennis

De Kroatische tennisser Ivo Karlovic is sinds donderdag de koning van de aces. De boomlange Karlovic (36) produceerde in zijn verloren partij tegen de Uruguayaan Pablo Cuevas in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Beijing 26 aces en ging daarmee zijn landgenoot Goran Ivanisevic voorbij op de historische ranglijst van servicekanonnen. Karlovic komt op een voorlopig totaal van 10.247 aces tijdens zijn lange loopbaan die begon in 2001, tien meer dan het beroemde record dat Ivanisevic jarenlang in handen had.

In de geschiedenis van de ATP Tour zijn de twee Kroaten de enigen die boven de 10.000 aces zijn uitgekomen. Karlovic kan zijn totaal deze week niet meer opvoeren. Hij verloor donderdag met 7-6 (5) en 7-6 (7) van Cuevas, die daardoor de kwartfinales bereikte van het toernooi in Peking.

Karlovic nieuwe acekoning
Karlovic nieuwe acekoning (Foto: ANP)

Bondfilm Spectre draait in recordaantal zalen

De nieuwe James Bond-film Spectre gaat in Nederland in 323 zalen draaien, verdeeld over 134 bioscopen. Dat heeft distributeur Universal Pictures International donderdag gemeld.

Dit betekent dus dat Spectre in de eerste week van release in bijna de helft van alle 'commerciële' bioscoopzalen van Nederland draait. Daarmee vestigt het 24e avontuur van de Britse spion 007 een record. Het is voor het eerst dat een Bond-film in zoveel zalen draait. Vermoedelijk is het zelfs nog nooit gebeurd dat één bioscoopfilm op zoveel bioscoopdoeken tegelijkertijd te zien was, aldus de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). Alleen de laatste Harry Potter-films komen in de buurt, maar die waren zowel in Engels- als Nederlandstalige versies te zien.

Spectre draait vanaf 29 oktober in de bioscopen. Daarmee is Nederland één van de eerste landen ter wereld waar de film te zien is. In de film is Daniel Craig voor de vierde keer te zien als 007.

Hoyte van Hoytema
De nieuwe Bond-film is genoemd naar het misdaadsyndicaat van Ernst Stavro Blofeld, de grote aartsvijand van de Britse spion. Fans verwachten dat Christoph Waltz, die in de film de bad guy Oberhausen speelt, uiteindelijk Blofeld of een nakomeling van de oerschurk is. Verder spelen actrices Monica Bellucci en Lea Seydoux mee in de film.

Spectre wordt gedraaid door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. De kostuums werden ontworpen door Jany Temime, die tientallen jaren in de Nederlandse filmwereld werkte. Beide crewleden waren vorige week te gast op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Bondfilm Spectre draait in recordaantal zalen
Bondfilm Spectre draait in recordaantal zalen (Foto: BuzzE)

Weduwe Frank Zappa overleden

Gail Zappa, de weduwe van muzieklegende Frank Zappa is overleden. Ze is 70 jaar oud geworden.

"Omringd door haar kinderen is Gail Zappa woensdag thuis in vrede van deze aarde vertrokken", zo meldt een statement op de website van de Zappa Family Trust. Gail werd in 1993 weduwe toen Frank Zappa op 52-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van prostaatkanker. Ze bleef zich tot haar dood inzetten voor het beheer van het nalatenschap van de productieve muzikant.

De moeder van Moon, Dweezil, Ahmet en Diva Zappa stond tot voor kort aan het hoofd van het familie-imperium maar gaf het stokje eerder dit jaar door aan Ahmet. Volgens het statement was de matriarch een doorzetter met humor. "Gail, die zichzelf omschreef als paganistische absurdist, was altijd gedreven door liefde en bleef authentiek, compromisloos. Ze was simpel gezegd een 'badass' in de muziekindustrie en politieke wereld."

Weduwe Frank Zappa overleden
Weduwe Frank Zappa overleden (Foto: BuzzE)

Politie België pakt 352 migranten op

De politie in België heeft in twee weken tijd 352 mensen opgepakt die zonder papieren het land zijn binnengekomen. Ook zijn er twee mensensmokkelaars opgepakt. Dat heeft minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken gezegd tegen de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De minister zei ook dat de controles worden opgevoerd. Zestig tot honderd agenten zullen vijf dagen per week op pad worden gestuurd om de grenzen te bewaken. Behalve in de grensstreek worden controles uitgevoerd op luchthavens en op stations waar Thalystreinen stoppen.

Van de migranten worden vingerafdrukken genomen, die vervolgens door een politiedatabank worden gehaald. Daarna worden de vluchtelingen overgeleverd aan de Dienst Vreemdelingenzaken of naar een gesloten asielcentrum gebracht.

Politie België pakt 352 migranten op
Politie België pakt 352 migranten op (Foto: ANP)

Grote brand bij sportcomplex Sint Pancras

In een café bij een sportcomplex in de Noord-Hollandse plaats Sint Pancras woedt een grote brand. De brand brak rond 01.00 uur in de nacht van woensdag op donderdag uit. Omdat het vuur nog niet onder controle is en kan overslaan naar het sportcomplex is de brandweer met groot materieel uitgerukt.

De brand woedt aan de voorzijde van het café, dat is verbonden met het sportcomplex met daarin twee hallen. Als het vuur overslaat via de kleedruimtes naar de hallen kan dat voor veel rookoverlast zorgen. De rook trekt in dat geval waarschijnlijk over een nabijgelegen woonwijk. Omdat het vroeg in de ochtend is, kan dat tot problemen leiden met mensen die op weg naar werk gaan.

Er zijn geen mensen gewond geraakt. Ook zijn er nog geen mensen uit de omgeving geëvacueerd.

Grote brand bij sportcomplex Sint Pancras
Grote brand bij sportcomplex Sint Pancras (Foto: ANP)

Cocaïnebende in Antwerpen opgepakt

In Antwerpen zijn negen mensen opgepakt die via de haven van die stad ruim vijfhonderd kilo cocaïne zouden hebben ingevoerd. Volgens Belgische media hebben hoofdverdachten Abdelilah E.M. en Jimmy H. criminele organisaties uit Nederland geholpen de drugs op te halen in de haven.

E.M. en H. zijn twee beruchte figuren uit het drugscircuit, meldden Belgische media donderdag. De politie heeft in de afgelopen twee weken alle vermeende bendeleden opgepakt. Bij verdachte Renzo Q., de 'penningmeester' van de bende, werden sportzakken met daarin een miljoen euro aan contanten gevonden. Bij een vrouwelijk bendelid werd een voorraad van twee kilo cocaïne gevonden.

Cocaïnebende in Antwerpen opgepakt
Cocaïnebende in Antwerpen opgepakt (Foto: ANP)

NOS Journaal krijgt apart blok regionieuws

Doordeweekse uitzendingen van het NOS Journaal krijgen mogelijk vanaf februari een apart nieuwsblok voor regionieuws. Het nieuwsblok duurt vijf minuten en wordt aan het begin van de middag in het Journaal op televisie uitgezonden. Enkele uren daarna volgt een update.

Volgens de NOS en stichting ROOS, het samenwerkingsorgaan van dertien regionale publieke omroepen, is een pilot van het project succesvol afgerond. De partijen voeren nu overleg met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om het regionieuws op de landelijke zender te krijgen.

De NOS en regionale omroepen werken al ruim twintig jaar samen. De omroepen willen die samenwerking nu verder uitbreiden. Op de website van de NOS heeft regionieuws al een aparte rubriek gekregen.

NOS Journaal krijgt apart blok regionieuws
NOS Journaal krijgt apart blok regionieuws (Foto: ANP)

Gemeenten verwijten overheid traagheid

Het kabinet heeft de afgelopen tijd te weinig haast gemaakt met het opvangen van asielzoekers in kleinschalige opvanglocaties in gemeenten. Er zijn veel plekken beschikbaar maar er wordt nog geen gebruik van gemaakt, stelde de burgemeester van Katwijk en voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Jos Wienen woensdag in de uitzending van Pauw.

Er zouden volgens de lokale politicus 10.000 mensen opgevangen kunnen worden in kleinschalige opvanglocaties. "Daar hebben we twee weken geleden ook afspraken over gemaakt, maar nu pas, dat moet ik er ook bij zeggen, nu pas, gisteren heeft het kabinet gezegd 'akkoord'", aldus Wienen. Dat duurt te lang, aldus de lokale bestuurder.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom moest in de uitzending toegeven dat ook hij dat te lang vond. "Het duurt mij ook te lang. Iedereen kan daar chagrijnig over zijn en dat ben ik overigens ook."

Gemeenten verwijten overheid traagheid
Gemeenten verwijten overheid traagheid (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: koel en bewolkt

Het wordt langzaamaan frisser. Afgelopen nacht koelde het af naar circa 12 graden. Vandaag blijft het vooralsnog grijs, een matige westenwind drijft enkele buien vanaf de zee het land op. De maximum temperaturen overdag liggen rond de vijftien of zestien graden. Vanaf zaterdag lijkt de kans op nachtvorst toe te gaan nemen, hoewel de zon wel vaker zijn gezicht zal laten zien.

Ik kreeg van qltel en Rewimo onderstaande fotoreportage vanuit het Westerwald. Op de eerste twee foto's zien we de rivier de Nister, met water zo helder, dat je het haast niet eens ziet.

De Nister (Foto: qltel)
De Nister (Foto: qltel)

De Nister (Foto: qltel)
De Nister (Foto: qltel)

Over onderstaande foto's vertelt qltel: "Dit is een oude spoorbrug uit 1911. Indertijd was het de grootste spoorbrug van Duitsland, hij is 300 meter lang en 40 meter hoog en is gemaakt zonder staalwapening. De lijn is in 1971 stilgelegd. De laatste foto is een blik van ver op diezelfde brug."

Spoorbrug uit 1911 (Foto: qltel)
Spoorbrug uit 1911 (Foto: qltel)

Dezelfde spoorbrug, maar dan uit de verte  (Foto: qltel)
Dezelfde spoorbrug, maar dan uit de verte (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
Vandaag werd Alkmaar in 1573 van hun Spaanse bezetter verlost. Het was de eerste Nederlandse overwinning in de Tachtigjarige oorlog. Het Spaanse leger gaf het op nadat de dijken waren doorgestoken in opdracht van Willem van Oranje.  Traditiegetrouw eten de Alkmaarders tijdens het Alkmaars Ontzet een zuurkoolmaaltijd. In 2010 werd er een massagraf op de Paardenmarkt ontdekt door studenten van de Leidsche Universiteit.

Steve-O klaar voor gevangenisstraf

Steve-O gaat met opgeheven hoofd de gevangenis in. De Jackass-ster is veroordeeld tot dertig dagen cel omdat hij in augustus als protest tegen SeaWorld op een bouwkraan klom. "Ik ben klaar om de gevangenis in te gaan", schreef Steve-O op Instagram.

"Niet alleen omdat het veel aandacht oplevert voor het lot van orka's in gevangenschap, maar ook om te laten weten dat ik mijn ruige kant nog niet heb verloren", ging de 41-jarige tv-ster verder. "Wat kan ik zeggen, ik ben een jackass."

Steve-O ziet een zekere symboliek in zijn celstraf. "Als je doel is een vuist te maken tegen dieren in gevangenschap, kun je net zo goed jezelf laten opsluiten!"

De tv-ster blies in augustus hoog boven Los Angeles een plastic orka op. Hulpdiensten rukten massaal uit toen bekend werd dat iemand zo'n vijftig meter boven de stad bungelde. De brandweer, die met meer dan tachtig man uitrukte, blies een enorm luchtkussen op voor het geval Steve-O uit de kraan zou vallen.

Steve-O protesteert al langer tegen SeaWorld, dat shows opvoert met orka's, dolfijnen en walrussen.

Steve-O klaar voor gevangenisstraf
Steve-O klaar voor gevangenisstraf (Foto: BuzzE)

Daniel Craig "geeft geen fuck" om wie de volgende Bond wordt

In een interview met het Londense tijdschrift TimeOut geeft Bond-speler Daniel Craig te kennen dat het hem geen fluit interesseert wie de volgende Bond zal spelen. Het enige wat Craig belangrijk vindt is dat na Spectre de films beter worden.

"I don't give a fuck", legt Craig uit, "veel succes aan de volgende. Het enige wat me interesseert is dat we het op een goede manier achterlaten met Spectre, en dat de volgende het (nog) beter doet. Maak de films beter, dat is alles". 

De Britse acteur zal in Spectre zeer waarschijnlijk voor de laatste keer de rol van James Bond vertolken. Craig moet er momenteel zelf niet aan denken om nog een Bond-film te doen. "Op dit moment? Ik breek nog liever dit glas en snij mijn eigen polsen door. Áls ik in de toekomst ooit nog eens als Bond zou figureren, zou het puur voor het geld zijn". Het hele interview met de grofgebekte Craig kun je hier lezen.

Er is de laatste tijd veel gespeculeerd rondom wie de nieuwe 007 zou moeten spelen. Een dikke week geleden schreef Mirror nog dat Homeland-ster Damian Lewis hoog op de nominatie staat. Ook Idris Elba werd enige tijd genoemd als potentiële kandidaat, al zou die volgens schrijver Anthony Horowitz 'te straat zijn' voor de rol.

Spectre is in de Nederlandse bioscopen te zien vanaf 29 oktober. Bekijk de laatste trailer hieronder.

'Nederlandse zuurgooier toerekeningsvatbaar'

De Nederlandse verdachte van een zuuraanval op een schoonmaakster in een Antwerpse supermarkt, Jelle F. is toerekeningsvatbaar. Dat is de conclusie van de gerechtspsychiaters die hem onderzocht hebben, meldde persbureau Belga op basis van verschillende gerechtelijke bronnen. Het Brusselse parket en de advocaten van F. zelf geven voorlopig geen commentaar.

F. zou de supermarktketen sinds eind vorig jaar geld hebben afgeperst door te dreigen met zuuraanvallen. Hoewel hij geld zou hebben gekregen, gooide hij op 20 februari zuur over een schoonmaakster in een Delhaize-vestiging in Antwerpen. De vrouw raakte levensgevaarlijk gewond.

Volgens zijn raadsman gooide de Nederlander met zuur "om wraak te nemen op de maatschappij". F. heeft voor de rechter-commissaris een volledige bekentenis afgelegd. Een psychiatrisch verslag moet meer duidelijkheid geven over de motieven van F. Zo is het onduidelijk waarom F. België koos voor zijn afpersing.

Dinsdag verlengde de Brusselse raadkamer de voorlopige hechtenis van F. met nogmaals een maand. Intussen zou het gerechtelijk onderzoek naar de afpersingen en de zuuraanval zo goed als afgerond zijn.

'Nederlandse zuurgooier toerekeningsvatbaar'
'Nederlandse zuurgooier toerekeningsvatbaar' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.