Nederland op de Olympische Spelen 2016

9. Boogschieten (3)

In Rio worden vier onderdelen gehouden bij het boogschieten: een individuele en een landenwedstrijd voor mannen en voor vrouwen. Kwalificatie verloopt volledig op basis van prestaties bij bepaalde toernooien en niet via de wereldranglijst.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

De eisen voor mannen en vrouwen zijn vanwege een gelijk aantal deelnemers hetzelfde, maar die voor de teams en individuele schutters zijn wat anders. Voor alle deelnemende atleten geldt dat ze tijdens een kwalificatieronde een minimale score neer moeten zetten over 72 pijlen. Voor de mannen ligt die eis op 630 punten, voor de vrouwen op 600.

Teams
De eerste en voornaamste mogelijkheid voor teams om zich te plaatsen was op het WK van 2015. Een plek in de kwartfinales leverde een olympisch ticket op en NOC*NSF scherpte die eis niet aan. Voor landen die zich op deze manier niet geplaatst hebben liggen er nog drie tickets klaar en die zijn op een nader te bepalen OKT te winnen.

Individueel
De eerste manier om naar Rio te mogen was ook voor individuele schutters via het WK van 2015. Het bereiken van de individuele top-8 was daar de eis voor schutters die zich niet via het team geplaatst hadden (een ticket voor het team levert direct drie individuele tickets op). De tweede eis voor de Nederlanders is een plek in de top-3 op het Europees kampioenschap van 2016, waarbij wel aangetekend moet worden dat landen die op het WK van 2015 een ticket verdiend hebben op het EK geen extra tickets meer kunnen winnen.

Als ook dit niet lukt moet een Nederlandse schutter in de top-3 van het wereldwijde OKT eindigen - de World Cup in Antalya in 2016 zal die rol van OKT op zich nemen. De extra eis van NOC*NSF voor al deze prestaties is een top-8 op het WK 2015 of een bepaalde klassering op het EK 2015 of een World Cup in 2015 of 2016, waarbij de exact benodigde klassering bepaald wordt aan de hand van de sterkte van het deelnemersveld.

Rick van der Ven tijdens het testevent in het Sambódromo in Rio, waar hij dit keer wel olympisch goud hoopt te pakken (Foto: Getty)

Kwalificatieperiode

Op 27 juli 2015 begon het WK en daarmee de kwalificatie voor de Spelen. In mei 2016 staan de World Cup in Medellin en het EK op het programma en van 13 tot en met 19 juni is tijdens de World Cup in Antalya vooralsnog de laatste kans voor schutters om zich voor de Spelen te plaatsen. 

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 24 september 2015)

Mannen
De Nederlandse mannen haalden op het WK 2015 de kwartfinales in de landenwedstrijd en hebben zich dus geplaatst voor de Olympische Spelen. Nederland zal daardoor in Rio door het maximum aantal van drie mannen vertegenwoordigd worden: alle drie leden van het team mogen ook individueel in actie komen. Individueel haalde Rick van der Ven overigens de WK-finale.

Vrouwen
Op het WK presteerde het Nederlandse damesteam dramatisch en een plek in de achtste finales lag geen moment in de lijn der verwachting. Individueel ging het al net zo slecht en met alleen Esther Deden op plek 92 bij de beste honderd van de wereld is het maar zeer de vraag of er überhaupt Nederlandse vrouwen actief zullen zijn bij het boogschieten in Rio.

Conclusie

Met de huidige situatie lijkt het erop dat er drie Nederlandse boogschutters naar de Spelen van 2016 gaan, allemaal in het mannentoernooi.