Nederland op de Olympische Spelen 2016

25. Taekwondo (1)

Het olympisch taekwondotoernooi bestaat uit acht gewichtsklassen, vier voor mannen en vier voor vrouwen. Aan elke klasse doen slechts zestien sporters mee en dus zijn de eisen voor elke klasse hetzelfde: streng. Elk land mag maximaal acht taekwondoka's sturen, één per gewichtsklasse.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

De eisen zijn vrij simpel. Als eerste moet een sporter bij de beste zes staan op de olympische ranglijst van wereldtaekwondobond WTF. Als dat lukt is een startbewijs binnen voor het land, dat zelf mag bepalen welke sporter daadwerkelijk naar Rio afreist. Daar zit nog wel een kleine voorwaarde aan, want de sporter die gekozen wordt moet tussen december 2015 en juni 2016 wel minstens één keer in de top-20 van de wereld hebben gestaan. 

De tweede manier om aan een startbewijs te komen is via het Europees OKT, waar de finale gehaald moet worden. Landen die via de olympische ranglijst in totaal minstens twee mannen én twee vrouwen geplaatst hebben mogen niet meedoen aan het OKT, tenzij ze één van die plekken afstaan. 

Kwalificatieperiode

Vanaf 1 mei 2014 kunnen punten gehaald worden voor de olympische ranglijst. Van 12 tot en met 18 mei 2015 stond het WK op het programma, het belangrijkste toernooi wat punten betreft buiten de Spelen zelf. Op 31 december 2015 eindigt de periode waarin punten gehaald kunnen worden en wordt bekend welke landen via de ranglijst startbewijzen hebben gewonnen. Op 16 en 17 januari vindt in Istanbul het Europese OKT plaats, waar voor Nederland de laatste tickets gewonnen kunnen worden.

Reshmie Oogink (rood) is de enige echte Nederlandse wereldtopper in het taekwondo (Foto: Getty)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 25 februari 2016)

Mannen
Voor het eerst sinds 2000 zal er geen Nederlandse man meedoen aan het taekwondotoernooi op de Spelen. Jeroen Wanrooij wist op het OKT in de klasse tot 80 kilogram de finale niet te bereiken en is nu dus kansloos voor de Spelen. Ook Rafik Zohri kon niet verrassen op het OKT.

Vrouwen
Reshmie Oogink is de enige taekwondoka die Nederland zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Ze wist in de klasse boven 67 kilogram de finale te bereiken op het OKT en daarmee behaalde ze haar eerste olympische ticket. Joyce van Baaren vloog er in de klasse tot 67 kilogram in de kwartfinale van het OKT uit en mag dus niet starten op de Spelen. 

Conclusie

Nederland zal door één taekwondoka vertegenwoordigd worden in Rio: Reshmie Oogink in de klasse boven 67 kilogram.