Nederland op de Olympische Spelen 2016

13. Hockey (32)

De kwalificatie voor het olympisch hockeytoernooi wordt volledig op basis van toernooien gehouden, niet via ranglijsten. De eisen voor de mannen en vrouwen zijn er nagenoeg hetzelfde.

Wat moe(s)ten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Voor de Europese landen zijn er zowel bij de vrouwen als bij de mannen twee manieren om plaatsing voor Rio af te dwingen. De eerste was via de World League 2014/2015 en dan wel de halve finaleronde. Daarin moest een plek bij de beste zes bemachtigd worden en dan was een ticket binnen. Ook de Europees kampioenen van 2015 kregen een startbewijs voor Rio en als dat land zich al via de World League geplaatst had, kreeg ook de nummer zeven van de halve finaleronde in de World League een olympisch ticket.

Kwalificatieperiode

De World League bij de vrouwen loopt van juni 2014 tot en met 13 december 2015, maar de halve finaleronde vond plaats van 10 tot en met 28 juni 2015, ongeveer gelijk met de mannen. Het EK werd van 21 tot en met 30 augustus 2015 gespeeld en op dat moment waren alle Europese deelnemers aan het olympisch hockeytoernooi dus bekend.

Ellen Hoog schoot Nederland naar de groepswinst in de halve finaleronde van de World League (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Ellen Hoog schoot Nederland naar de groepswinst in de halve finaleronde van de World League (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 25 september 2015)

Mannen
De Nederlandse hockeymannen werden in hun groep in de halve finaleronde van de World League derde en veroverden daarmee het ticket voor de Olympische Spelen. Ze werden vervolgens ook nog Europees kampioen, wat betekent dat het World League-ticket komt te vervallen en naar Spanje gaat en dat Nederland zich officieel via het EK geplaatst heeft voor Rio.

Vrouwen
Nederland won de groep in de halve finaleronde van de World League en wonnen zo dus een startbewijs voor de Spelen in Rio. Op het EK werd Oranje tweede en dus blijft het via de World League behaalde ticket officieel staan.

Conclusie

Namens Nederland doen op de Olympische Spelen in Rio twee teams van zestien sporters mee, 32 in totaal.