Nederland op de Olympische Spelen 2016

4. Badminton (3)

Plaatsing voor het badmintontoernooi op de Spelen gaat volledig via de wereldranglijst. Er zijn geen tickets te verdienen op toernooien als het WK of het EK, die uiteraard wel meetellen voor de wereldranglijst.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Voor het badmintontoernooi zijn er internationaal twee soorten regels: die voor het enkelspel en voor het dubbelspel. NOC*NSF heeft alleen de eisen voor het enkelspel zelf nog wat aangescherpt. Per land mogen er per evenement maximaal twee spelers (enkelspel) of paren (dubbelspel) meedoen. Dat betekent dat een land maximaal acht mannen en maximaal acht vrouwen in kan schrijven voor het badmintontoernooi.

Enkelspel mannen en vrouwen
Als een land twee spelers in de top-16 van de wereldranglijst van het enkelspel heeft, mag dat land twee spelers afvaardigen. Als één speler of speelster in de top-16 staat betekent dat dat het betreffende land één plaats toegewezen krijgt. NOC*NSF heeft deze eis niet aangescherpt, maar de tweede wel: er is voor een land één plek te verdienen als het een speler heeft die niet in de top-16, maar wel in de top-34 van de geschoonde wereldranglijst staat. NOC*NSF heeft dat echter aangescherpt naar een plek bij de top-16 op de geschoonde ranglijst, met de al geplaatste spelers ertussenuit gehaald.

Dubbelspel mannen, vrouwen en gemengd
Voor alle drie evenementen in het dubbelspel gelden dezelfde regels: twee paren die in de mondiale top-8 staan betekent dat een land twee plekken krijgt in Rio, terwijl één paar bij de beste acht ook één plek oplevert. Daarnaast kan een ticket verdiend worden door een paar in de top-16 van de geschoonde ranglijst te hebben, een eis die door NOC*NSF is overgenomen en dus niet wordt aangescherpt.

Kwalificatieperiode

De tickets worden verdeeld aan de hand van de wereldranglijst van badmintonfederatie BWF op 5 mei 2016, een jaar en een dag na de start van de kwalificatieperiode. Alle grote en minder grote toernooien tellen mee voor de ranglijst, van WK's tot de kleinere futures, zolang het maar onder auspiciën van BWF gebeurt. 

Selena Piek is in het dubbelspel de grootste Nederlandse medaillehoop in het badmintontoernooi in Rio (PRO SHOTS/Dwight Rompas)
Selena Piek is in het dubbelspel de grootste Nederlandse medaillehoop in het badmintontoernooi in Rio (PRO SHOTS/Dwight Rompas)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 21 mei 2016)

Enkelspel mannen
Erik Meijs is op plek 111 de enige Nederlander in de buurt van de top-100 van de wereldranglijst. Eric Pang was lang de beste Nederlander, maar door blessureleed viel hij ver terug. Eind 2014 stond hij mede dankzij het bereiken van de kwartfinale op het WK nog tegen de top-30 aan, nu staat hij met plek 205 ook nog achter Nick Fransman (125e) en Mark Caljouw (147). 

Enkelspel vrouwen
Soraya de Visch Eijbergen is de enige Nederlandse vrouw in de mondiale top-100. Een olympisch ticket lijkt nog niet heel dichtbij, want ze staat op de 64e plek. Daar vallen nog wel een aantal vrouwen weg, want landen als China en Japan hebben meer dan twee dames voor haar staan.

Dubbelspel mannen
Er staat geen Nederlands duo in de top-100 van de wereldranglijst: Ruben Jille en Robin Tabeling staan 134e, Jacco Arends en Jelle Maas staan op plek 121 en beide duo's moeten dus nog bijzonder veel stijgen. 

Dubbelspel vrouwen
Het dubbelspel bij de vrouwen is Nederlands sterkste punt op dit moment. Eefje Muskens en Selena Piek staan op de achtste plek, op de wereldranglijst en lijken vooralsnog dus goed op weg richting Rio. Samantha Barning en Iris Tabeling zijn op plek 36 terug te vinden.
Update: Muskens en Piek hebben zich definitief geplaatst voor de Spelen via een elfde plek op de wereldranglijst en de achtste plek op de geschoonde ranglijst.  

Dubbelspel gemengd
In de top van de ranglijst zijn twee goede Nederlandse gemengde dubbels te vinden. Jacco Arends en Selena Piek staan veertiende, geschoond twaalfde, en haalden op het WK van 2015 de kwartfinales. Jorrit de Ruiter staat samen met Samantha Barning op plek 38.
Update: Arends en Piek zijn geplaatst voor de Spelen dankzij plek vijftien op de wereldranglijst - de elfde plaatst op de geschoonde ranking. 

Conclusie

Nederland is in Rio aanwezig met één vrouwendubbel en één gemengd dubbel. Dat zijn in totaal drie atleten: Selena Piek, Eefje Muskens en Jacco Arends.