Nederland op de Olympische Spelen 2016

37. Zeilen (11)

Kwalificatie voor het olympisch zeiltoernooi is in essentie erg overzichtelijk, maar NOC*NSF is er met aanvullende eisen in geslaagd om de boel een stuk ingewikkelder te maken. Alles gaat via diverse toernooien - of regatta's - en niet via ranglijsten. Er zijn vier bootklassen voor vrouwen, vijf voor mannen en één voor gemengde duo's. Elk land mag maximaal één boot per klasse inschrijven. Startbewijzen worden per land gewonnen en zijn niet op naam van de sporters die de tickets binnenhalen.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

De eerste tickets werden verdeeld op het WK van 2014, waar een plek bij de beste landen nodig was om een ticket te veroveren. De precies benodigde klassering verschilde per boot: zo kregen de beste tien landen in de gemengde Nacra 17 een plek, maar ook de beste 23 landen in de Laser bij de mannen. De tweede manier is vergelijkbaar met de eerste: een plek in de top-x op de diverse WK's in 2015, een jaar waarin alle bootklassen hun eigen WK hebben. Ook hier verschilt de benodigde klassering weer per boot. Tot slot kunnen er tickets gewonnen worden door bij de beste twee niet geplaatste landen te eindigen - bij sommige boten moet gewonnen worden - op de Princess Sofia Trophy Regatta in Palma de Mallorca 2016.

Dan komen we aan bij de aanvullende eisen van NOC*NSF. De eerste mogelijkheden zijn de top-3 op de WK's van 2014 of 2015. Daarnaast is een top-3 of tweemaal een top-8 tijdens de volgende evenementen voldoende: het WK 2015, het test event in Rio in 2015, de Princess Sofia Trophy Regatta in 2015 (alleen voor 49erFX) of de World Cup in Hyères in 2015 (niet voor 49erFX), het Open EK 2015, de WK's van 2016 of een World Cup in 2016.

Kwalificatieperiode

Het WK 2014 werd van 12 tot en met 21 september gehouden, terwijl de diverse WK's van 2015 tussen juli en november op het programma stonden. De precieze datum van elk evenement voor de aanvullende eisen is nog niet helemaal duidelijk, wel is bekend dat de Princess Sofia Trophy Regatta van 26 maart tot en met 2 april 2016 gevaren zal worden.

Dorian van Rijsselberghe hoopt zijn olympische titel in Rio te kunnen verdedigen (PRO SHOTS/ANP)
Dorian van Rijsselberghe hoopt zijn olympische titel in Rio te kunnen verdedigen (PRO SHOTS/ANP)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 9 december 2015)

Mannen RS:X
Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe werd zevende op het WK van 2014 en voldeed aan de internationale eisen. Doordat hij derde werd op het WK in Oman heeft hij ook de aanvullende limiet gehaald.

Mannen Laser
Nicholas Heiner werd in 2014 wereldkampioen en dus was de Nederlandse Laserboot geplaatst. De interne selectieprocedure bepaalde vreemd genoeg echter dat niet Heiner maar Rutger van Schaardenburg naar de Spelen mag.

Mannen Finn
Pieter-Jan Postma werd slechts 26e op het WK 2014, maar wist op het kwalificatietoernooi in november 2015 zesde te worden. Postma voldeed daarmee aan de internationale en nationale eisen en mag dus starten in Rio. 

Mannen 470
Er is geen Nederlandse boot met een serieuze kans op plaatsing voor de Spelen.

Mannen 49er
Remy Oomens en Bart de Haan kwamen niet verder dan plek 50 op het WK 2014. Aan onder meer het test event deed geen Nederlandse boot mee.

Vrouwen RS:X
Lilian de Geus werd tiende op het WK van 2014 en pakte internationaal gezien zo een startbewijs voor Rio. Ze won in 2015 de World Cup in Hyères en plaatste zich daarmee ook namens NOC*NSF definitief voor de Spelen. Ze werd derde op het WK in Oman.

Vrouwen Laser Radial
Marit Bouwmeester pakte in 2014 de wereldtitel en plaatste zich daarmee zowel internationaal als nationaal voor de Spelen. Op het WK in 2015 eindigde ze als tweede.

Vrouwen 470
Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens werden zesde op het WK 2014 en plaatsten de boot zo internationaal voor de Spelen. Na de interne kwalificatie besloot NOC*NSF echter om Afrodite Zegers en Anneloes van Veen - vijfde op het test event in Rio - naar de Spelen te sturen.

Vrouwen 49erFX 
Annemiek Bekkering en Annette Duetz werden vierde op het WK 2014, internationaal goed voor een olympisch startbewijs. Ze werden binnen Nederland echter afgetroef door Nina Keijzer en Claire Blom, die de door Bekkering/Duetz gewonnen startbewijzen in Rio in zullen vullen. Het gekwalificeerde duo eindigde op het WK in 2015 als 21ste.

Gemengd Nacra 17
Coen de Koning en Mandy Mulder werden achttiende op het WK 2014 en als elfde land in de uitslag plaatste Nederland de boot volgens de internationale eisen. Het duo werd tweede in Hyères en derde tijdens het test event in Rio en mag dus naar de Spelen. 

Conclusie

Nederland heeft inmiddels acht klassen die naar Rio mogen, ook volgens de eisen van NOC*NSF, goed voor in totaal elf zeilers/zeilsters.