Nederland op de Olympische Spelen 2016

20. Schermen (1)

Er wordt in Rio geschermd om in totaal tien gouden medailles. De meeste startbewijzen worden vergeven via de diverse wereldranglijsten, individueel zijn er ook nog enkele tickets te winnen op kwalificatietoernooien.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Team degen mannen en vrouwen, team sabel vrouwen en team floret mannen
De eerste manier om teams van drie schermers te plaatsen is door in de wereldranglijst voor teams op het betreffende onderdeel bij de beste vier landen te staan. Daarnaast gaat er nog één ticket naar het beste Europese land tussen de plekken vijf tot en met zestien. Hetzelfde geldt voor Afrika, Azië en Oceanië tezamen en de beiden Amerika's, wat het deelnemersveld in de teamwedstrijden op acht landen brengt. Voor de teamwedstrijden geldt dat de geplaatste landen op het betreffende individuele evenement ook gelijk drie startbewijzen krijgen.

Degen mannen en vrouwen, sabel vrouwen en floret mannen
Buiten de eventueel via teams verkregen startbewijzen wordt hier gekeken naar de zogenaamde Adjusted Official Ranking (AOR). Dit is de individuele wereldranglijst met een aantal wijzigingen. Zo worden alle schermers eruit gehaald van landen die via de teamranglijst al startbewijzen hebben en blijven voor de andere landen alleen de hoogstgeplaatste schermers per land en per continent over. 

Nederlandse schermers op de vier hierboven genoemde onderdelen - de onderdelen met een teamwedstrijd op de Spelen - kunnen zich individueel nog plaatsen door op de AOR bij de beste twee van Europa te staan. Als Nederland ook op deze manier niemand voor Rio plaatst mag per onderdeel één Nederlander meedoen aan het Europees kwalificatietoernooi, waar de winnaar van elk onderdeel naar de Spelen mag. Bij de individuele route heeft NOC*NSF nog wel een aanvullende eis gesteld: een schermer moet in de top-14 van de wereldranglijst of in de top-8 van de AOR staan.

Sabel mannen, floret vrouwen
Dit zijn de onderdelen waarop geen teamwedstrijd is en dus gebeurt plaatsing puur individueel. De eerste tickets gaan naar de top-14 op de wereldranglijst, terwijl de volgende mogelijkheid is door in de top-8 van de AOR te staan. Deze AOR wordt wel iets anders aangepast dan op de onderdelen met een teamwedstrijd: de twee hoogstgeplaatste atleten per land blijven staan en de rest wordt er tussenuit gehaald. De derde en laatste 'laag' is via het Europees kwalificatietoernooi, maar NOC*NSF heeft besloten dat Nederlanders zich daar niet kunnen plaatsen voor Rio.  

Bas Verwijlen faalde in 2012 en lijkt de enige Nederlandse schermer te zijn die mogelijk Rio 2016 haalt (PRO SHOTS/ANP)
Bas Verwijlen faalde in 2012 en lijkt de enige Nederlandse schermer te zijn die mogelijk Rio 2016 haalt (PRO SHOTS/ANP)

Kwalificatieperiode

Op 3 april 2015 ging de periode van start waarin punten gehaald kunnen worden voor de wereldranglijst. Van 13 tot en met 19 juli 2015 werd het WK gehouden en op 4 april 2016 eindigt de periode om punten te halen voor de ranglijst. Op die dag wordt de definitieve ranglijst gepubliceerd en weet men hoe de tickets daar verdeeld worden. Niet veel later - van 15 tot en met 17 april - wordt het Europees kwalificatietoernooi gehouden in Praag.

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 27 april 2016)

Team degen mannen
Nederland heeft zich niet geplaatst.

Team degen vrouwen
Nederland heeft zich niet geplaatst.

Team sabel vrouwen
Nederland staat niet op de wereldranglijst.

Team floret mannen
Nederland staat niet op de wereldranglijst.

Degen mannen
Bas Verwijlen staat op de veertiende plek op de wereldranglijst. Van de dertien mensen boven hem hebben elf man zich via de teamwedstrijd al geplaatst. De Est Nikolai Novosjolov is de enige Europeaan die boven Verwijlen staat en nog niet geplaatst is, dus voor de Nederlander ziet het er niet slecht uit. De Tsjech Pavel Pitra is op plek 26 vooralsnog de grootste concurrent voor de tweede Europese plek.

20 maart: Verwijlen is als één van de twee beste nog niet-geplaatste Europeanen geplaatst voor de Spelen. 

Degen vrouwen
Kelly Boone is de beste Nederlandse en staat 133e op de wereldranglijst. Plaatsing zit er niet in.

Sabel vrouwen
Sophie Smits is met plek 222 de beste Nederlandse op de wereldranglijst, ver weg van plaatsing.

Floret mannen
Sebastiaan Borst staat 257e en is daarmee de beste Nederlander, kansloos voor de Spelen.

Sabel mannen
Er staat geen Nederlandse sabelschermer in de top-300 van de wereldranglijst.

Floret vrouwen
Er staat geen Nederlandse floretschermster in de top-350 van de wereldranglijst. 

Conclusie

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan gezegd worden dat Verwijlen de enige Nederlandse schermer is die een enigszins serieuze kans maakt om zich voor de Spelen te plaatsen. In 2015/2016 is hij prima op dreef en de kans lijkt dan ook zeker aanwezig dat hij zich voor de Spelen plaatst.

20 maart: Het is Verwijlen gelukt zich te plaatsen, als enige Nederlander.