Nederland op de Olympische Spelen 2016

24. Tafeltennis (2)

Tafeltennissers kunnen zich via een aantal toernooien en via de wereldranglijst plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voor de mannen heeft NOC*NSF de eisen niet openbaar gemaakt, simpelweg omdat er op het moment geen mannen zijn die in de buurt van plaatsing komen. Als dat wel het geval is worden ze alsnog bekendgemaakt, maar gezien het aantal deelnemers in de evenementen zullen die nagenoeg hetzelfde zijn als de eisen voor de vrouwen.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Team
De eerste manier om een team van drie speelsters te plaatsen is via de olympische teamranglijst. De beste zes landen op die ranglijst mogen een team afvaardigen naar Rio, waarbij rekening wordt gehouden met één land voor alle zes continenten. Nederland zal er dus het beste Europese land moeten zijn.

De overige tickets worden verdeeld onder negen andere teams die al twee speelsters geplaatst hebben in het individuele toernooi. Zij krijgen er dus één speelster bij, die alleen mee mag doen in de landenwedstrijd. Als minder dan negen nog niet geplaatste landen twee individuele speelsters geplaatst hebben wordt gekeken naar de hoogstgeplaatste landen die één speelster in het individuele toernooi hebben.

Enkelspel
De eerste individuele tickets voor Europese landen werden vergeven op de Europese Spelen, waar de winnaars van het goud in het enkelspel het ticket naar Rio mochten boeken. Tijdens het Europees kwalificatietoernooi in 2016 zijn ook nog tien tickets te winnen voor het enkelspel. Tot slot wordt gekeken naar de olympische wereldranglijst, waar de top-22 zich plaatst voor Rio, rekening houdend met maximaal twee speelsters per land. NOC*NSF heeft de eis daarvoor aangescherpt: Nederlandse speelsters moeten in de top-16 staan.

Li Jiao is al jaren de aanvoerdster van het Nederlandse damesteam (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)
Li Jiao is al jaren de aanvoerdster van het Nederlandse damesteam (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)

Kwalificatieperiode

Van 26 april tot en met 3 mei 2015 stond het WK op het programma, waar de eerste bakken met punten voor de wereldranglijst te winnen waren. Van 13 tot en met 19 juni werd gespeeld op de Europese Spelen en konden de eerste tickets verdiend worden. De wereldwijde tafeltennisbond ITTF zal vanaf 1 januari 2016 maandelijks de olympische ranglijst publiceren en op 1 mei 2016 wordt de ranglijst naar buiten gebracht aan de hand waarvan de olympische startbewijzen verdeeld worden. Het Europese OKT wordt van 6 tot en met 10 april 2016 gespeeld. 

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 27 april 2016)

Team
De Nederlandse dames staan derde op de wereldranglijst en zijn op het moment duidelijk het hoogstgeplaatste Europese team. Duitsland is het eerste Europese land dat volgt op plek zeven. Vooralsnog zou Nederland dus zonder problemen mee mogen doen aan de olympische teamwedstrijd.

Enkelspel
Li Jiao won het goud op de Europese Spelen en is dus al verzekerd van deelname in Rio. Li Jie staat 18e op de wereldranglijst, maar met de huidige stand vallen er nog acht speelsters tussenuit als gekeken wordt naar de limiet van twee speelsters per land. Ook Jie staat er in principe dus prima voor en anders heeft ze op het Europese OKT een uitstekende kans. 

15 april: Li Jie heeft zich op het OKT voor de Spelen geplaatst.

Conclusie

Er doen sowieso twee Nederlandse tafeltennissters mee in Rio. De kans is groot dat Britt Eerland zich naast Li Jiao en Li Jie mag melden voor de landenwedstrijd, waardoor er drie Nederlandse speelsters in actie komen.