Nederland op de Olympische Spelen 2016

18. Roeien (23)

Kwalificatie voor het roeien op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat volledig via diverse toernooien. De mannen hebben acht verschillende boten, de vrouwen zes en elk land mag maximaal één boot per discipline naar Rio sturen. Inclusief stuurmannen- en vrouwen komt het neer op een totaal van maximaal 48 sporters per land.

Wat moe(s)ten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

De eerste manier om plaatsing voor de Spelen af te dwingen was via het WK van 2015 in Aiguebelette in Frankrijk. Voor de beide achten en de vrouwen dubbel-vier werd een plek bij de beste vijf gevraagd, terwijl de dubbel-vier bij de mannen bij de beste acht moest eindigen. De skiffs voor vrouwen en mannen hadden een plek bij de beste negen nodig op het WK en voor alle andere boten was een klassering in de top-11 voldoende. NOC*NSF scherpte die eisen nog wel aan, want voor elke boot gold dat de A-finale op het WK gehaald moest worden, wat neerkomt op een plek in de top-6.

Na het WK heeft elke niet-geplaatste boot nog één kans en wel tijdens de regatta in Luzern in 2016. Voor de lichte dubbel-twee's - mannen en vrouwen - en beide skiffs geldt dat als het Europees olympisch kwalificatietoernooi en moet respectievelijk de top-2 en top-3 gehaald worden. Voor de overige boten is het een wereldwijd OKT. De vrouwen dubbel-twee moet er de top-4 halen, voor alle andere boten is een plek bij de beste twee vereist. NOC*NSF stelt hierbij nog aanvullende eisen, maar die zijn nog niet bekendgemaakt.

Een belangrijk punt is het volgende: voor startbewijzen die op het WK 2015 gewonnen zijn geldt dat de betreffende atleten niet in Rio hoeven te starten, de quota zijn voor het land, niet voor de sporters. De tickets die op het OKT worden gewonnen zijn wél voor de atleten die die tickets hebben gewonnen.

Kwalificatieperiode

Het WK van 2015 - waar de meeste startbewijzen te verdelen waren - werd gehouden van 30 augustus tot en met 6 september. De regatta in Luzern wordt gehouden van 22 tot en met 25 mei 2016 en is het laatste moment voor Nederlandse boten om plaatsing voor de Spelen in Rio te verdienen. 

De vrouwen acht was de enige boot die Nederland een olympische medaille bezorgde in 2012 (PRO SHOTS/ANP)
De vrouwen acht was de enige boot die Nederland een olympische medaille bezorgde in 2012 (PRO SHOTS/ANP)

Hoe staan de Nederlanders ervoor?

Mannen skiff (M1x)
Op het WK deed er geen Nederlander mee. Roel Braas werd op het EK 2015 elfde.

Mannen dubbel-twee (M2x)
Er deed geen Nederlandse boot mee op het WK. Ruben Knab en Stefan Broenink haalden een zevende plek op de World Cup in Bled als beste resultaat van 2015, maar in een klein deelnemersveld.

Mannen lichte dubbel-twee (LM2x)
Tycho en Vincent Muda werden zestiende op het WK. Op het EK werden ze vierde en ze wonnen de zwakbezette World Cup in Bled. 

Mannen dubbel-vier (M4x)
Er deed in 2015 geen Nederlandse boot mee aan het WK, het EK of World Cups.

Mannen twee-zonder (M2-)
Roel Braas en Mitchel Steenman pakten de vierde plek op het WK en hebben de boot dus geplaatst voor de Spelen in Rio.  

Mannen vier-zonder (M4-) 
Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever werden zesde op het WK en hebben de boot in de vier-zonder dus geplaatst voor Rio. 

Mannen lichte vier-zonder (LM4-)
Joris Pijp, Timothee Heijbrock, Jort van Gennep en Bjorn van den Ende werden vijfde op het WK en pakten zo het olympisch startbewijs voor de lichte vier-zonder. 

Mannen acht (M8+)
Nederland pakte brons op het WK met Dirk Uittenbogaard, Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Boudewijn Roell, Olivier Siegelaar, Tone Wieten, Mechiel Versluis, Robert Lücken en stuurman Peter Wiersum. De Holland Acht mag dus naar de Spelen. 

Vrouwen skiff (W1x)
Lisa Scheenaard werd vijftiende op het WK en zevende op het EK 2015.

Vrouwen dubbel-twee (W2x)
Er deed in 2015 geen Nederlandse boot mee aan het WK, het EK of World Cups. 

Vrouwen lichte dubbel-twee (LW2x)
Ilse Paulis en Maaike Head werden veertiende op het WK. Head werd op het EK 2015 vijfde met Elisabeth Wörner. Dat duo werd derde tijdens de World Cup in Bled, Head werd met Paulis achtste in Luzern.

Vrouwen dubbel-vier (W4x) 
Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw veroverden brons op het WK en hebben de dubbel-vier dus geplaatst voor de Spelen. 

Vrouwen twee-zonder (W2-)
Elisabeth Hogerwerf en Olivia van Rooijen werden negende op het WK en liepen de aanvullende eis dus mis. Ze pakten zilver op het EK en wonnen de zwakbezette World Cup in Bled.

Vrouwen acht (W8+)
De dames werden zesde en laatste in de finale van het WK met in de boot Monica Lanz, Sophie Souwer, Aletta Jorritsma, José van Veen, Elisabeth Hogerwerf, Claudia Belderbos, Wianka van Dorp, Olivia van Rooijen en stuurvrouw Ae-ri Noort. Op het EK pakten ze zilver, tijdens de World Cup in Luzern werd de boot vijfde.

Conclusie

Met de geplaatste boten doen er sowieso 23 Nederlanders mee in Rio, inclusief de stuurman van de mannen acht. Er lijken nog drie boten serieuze kans te hebben om zich te plaatsen, wat nog eens dertien atleten op zou leveren.