Nederland op de Olympische Spelen 2016

33. Wegwielrennen (4)

Het veroveren van startbewijzen voor het wegwielrennen in Rio is geen ingewikkelde opgave. Er wordt simpelweg naar de wereldranglijsten gekeken en dat is alles.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Mannen
Voor de mannen wordt gekeken naar de ranglijst per land van de World Tour aan het eind van 2015. De eerste vijf landen krijgen vijf startplaatsen voor de wegwedstrijd, de landen op plek zes tot en met vijftien krijgen er vier. Hieronder vallen ook de maximaal twee renners die mee mogen doen aan de tijdrit, mits het land daar twee startbewijzen voor heeft. De vijftien beste landen in de World Tour krijgen allemaal één ticket voor de tijdrit. Verdere startplaatsen worden verdeeld onder de beste tien landen in de WK-tijdrit in 2015 en via de continentale ranglijsten. De Europe Tour kan ook startbewijzen opleveren, maar is voor Nederland niet van toepassing en dus laten we de details achterwege.

Vrouwen
Bij de vrouwen wordt ook gekeken naar de wereldranglijst per land. De beste vijf landen krijgen vier startplekken voor de wegwedstrijd, de nummers zes tot en met dertien krijgen er drie en de 14e tot en met 22e plek levert twee startplaatsen op. De beste vijftien landen p de ranglijst mogen één vrouw naar de tijdrit sturen en de beste tien landen in de WK-tijdrit in 2015 krijgen (nog) een startbewijs.

Kan Marianne Vos op tijd terugkomen om haar olympische titel te verdedigen? (PRO SHOTS/ANP)
Kan Marianne Vos eindelijk weer in topvorm geraken en haar olympische titel verdedigen? (PRO SHOTS/ANP)

Kwalificatieperiode

Met de Tour Down Under in januari 2015 begon de kwalificatieperiode bij de mannen. De laatste wedstrijd die meetelde was de Ronde van Lombardije op 4 oktober, waarna de ranglijst opgemaakt kon worden. Bij de vrouwen wordt gekeken naar de wereldranglijst op 31 mei 2016.

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 26 februari 2016)

Mannen
Nederland heeft de World Tour 2015 als zevende afgesloten en dus mogen er vier mannen naar Rio. Tom Dumoulin werd vijfde in de tijdrit op het WK en dus mogen er twee Nederlanders starten in de olympische tijdrit, die ook beiden de wegrit moeten rijden.

Vrouwen
Nederland is bij de vrouwen de volledig onbetwiste nummer één van de wereldranglijst. De VS en Italië staan tweede en derde op grote afstand, nummer vier Duitsland staat nog veel verder weg.

Conclusie

Nederland gaat met vier mannen en vrijwel zeker ook met vier vrouwen naar Rio.