Nederland op de Olympische Spelen 2016

36. Zaalvolleybal

Sinds de Olympische Spelen van 2004 heeft geen enkele Nederlandse volleybalploeg het gepresteerd om zich te kwalificeren voor de Spelen. Om je als team te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio in 2016 moet een ingewikkeld kwalificatietraject afgewerkt worden. Aan het toernooi bij zowel de mannen als de vrouwen doen twaalf teams mee en de kwalificatietrajecten zijn dan ook gelijk aan elkaar.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

De eerste plaatsingsmogelijkheid voor Nederland was de World Cup: de nummers één en twee van dat toernooi plaatsten zich voor de Spelen. Zowel de mannen als de vrouwen wisten zich echter niet te kwalificeren voor de World Cup. De tweede mogelijkheid zal het Europese kwalificatietoernooi zijn. Op de Europese kwalificatietoernooien strijden het gastland plus de zeven beste nog niet geplaatste Europese landen om één ticket. De nummers twee en drie van dat Europese toernooi plaatsen zich weer voor een ander, wereldwijd kwalifcatietoernooi waar drie olympische tickets te verdienen zijn.

Kwalificatieperiode 

De kwalicatieperiode voor mannen en vrouwen begon met de World Cups die in september gehouden zijn. Het tweede kwalificatiemoment, het Europese kwalificatietoernooi, vindt plaats in de eerste week van januari 2016. De laatste kwalificatiemogelijkheid is het wereld kwalificatietoernooi dat in mei 2016 in Japan gehouden wordt.

Nederland zal het met name van de vrouwen moeten hebben wat plaatsing voor Rio betreft (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)
Nederland zal het met name van de vrouwen moeten hebben wat plaatsing voor Rio betreft (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 26 februari 2016)

Mannen
Voor de Nederlandse mannen is kwalificatie uitgesloten. De ploeg stond bij lange na niet bij de beste zeven niet geplaatste landen in Europa en dus was er geen ticket voor het OKT.

Vrouwen
Nederland maakt met de vrouwen een goede kans om zich te kwalificeren. De zilveren medaillewinnaars van het afgelopen EK verloren de finale van het Europese OKT en grepen dus naast het olympisch ticket, maar mogen wel meedoen aan het wereldwijde OKT. Daar moet de top-3 gehaald worden tussen zeven andere landen, iets wat niet heel makkelijk is, maar wel goed te doen moet zijn. 

Conclusie

Kwalificatie is zeker mogelijk voor het vrouwenteam, want een plek in de top-3 van het wereldwijde OKT is realistisch.