Drie keer zilver voor zwemploeg in Rio

De Nederlandse zwemploeg heeft er op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro nog maar eens wat medailles bij gewonnen: dit keer eindigde de teller van de dag op drie medailles, allemaal zilver.

De avond werd geopend door de mannen op de 400 meter vrije slag in de klasse S6. Nederland werd hierin vertegenwoordigd door de 19-jarige Thijs van Hofweegen, die vanwege zijn cerebrale parese - ook wel spasticiteit genoemd - in deze klasse zwemt. In de series zwom hij 's middags al een dik persoonlijk record, waarmee hij zijn kandidatuur voor een medaille neerzette. Zoals een beetje viel te verwachten stond er in de finale absoluut geen maat op de Italiaan Francesco Bocciardo, die al snel een onoverbrugbaar gat sloeg en won in 5:02,15 minuten. Van Hofweegen won het zilver in een tijd van 5:07,82 minuten, maar liefst dertien seconden sneller dan zijn oude persoonlijk record.

Thijs van Hofweegen in actie op de 400 meter vrije slag (Foto: OIS/Simon Bruty)
Thijs van Hofweegen in actie op de 400 meter vrije slag (Foto: OIS/Simon Bruty)

In de klasse SB11 bij de dames, voor volledig blinde zwemsters, deed het nieuwe Nederlandse paralympisch zwemfenomeen Liesette Bruinsma weer van zich gelden. Ze won op haar beide eerdere afstanden - de 50 en 400 meter vrije slag - al brons en goud en dit keer werd de collectie compleet gemaakt: de 16-jarige Bruinsma veroverde zilver. Ze moest zich gewonnen geven tegen de 17-harige Chinese Zhang Xiatong, die met 1:23,02 minuten het wereldrecord van Bruinsma verpulverde. Met 1:25,81 bleef Bruinsma ruim boven haar toptijd, maar won ze wel zilver.

De derde Nederlandse medaille kwam in de klasse S4 bij de mannen en wel op de 200 meter vrije slag. Zilver was er voor de 33-jarige Michael Schoenmaker, die vanaf zijn geboorte spastisch is en zo goed als zijn hele leven in een rolstoel zit. Schoenmaker pakte eerder al brons op de 100 meter vrije slag, waar de winnaar hetzelfde was: de Zuid-Koreaan Jo Gi-seong zwom op de 200 meter in 3:01,67 naar het goud. Schoenmaker moest ruim twee seconden toegeven, maar met 3:03,81 hield hij exact genoeg over om de Chinees Jin Zhipeng van zich af te houden.