Nederland op de Olympische Spelen 2016

14. Judo

De kwalificatie voor het judotoernooi in Rio verloopt volledig via de wereldranglijst. Op toernooien als het WK zijn geen tickets te verdienen, hoewel er uiteraard wel punten te halen zijn voor diezelfde wereldranglijst. De procedure voor zowel de mannen als de vrouwen is nagenoeg hetzelfde, met alleen andere aantallen als verschil.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Ruim negentig procent van de startbewijzen wordt direct via de top van de wereldranglijst verdeeld. Bij de mannen moet een judoka in zijn gewichtklasse in de top-22 van de geschoonde ranglijst staan, waarbij rekening wordt gehouden met één judoka per land en waar Brazilië vanwege de startplek als gastland ook tussenuit gehaald wordt. Bij de vrouwen ligt deze eis op de top-14, wederom op de geschoonde ranglijst.

Buiten deze ranglijst worden er nog continentale ranglijsten opgemaakt en per gewichtsklasse krijgt Europa op die manier ook nog twee startbewijzen. Voor Nederlandse judoka's geldt alleen een aanvullende eis als plaatsing moet gebeuren via de continentale startbewijzen: de betreffende judoka moet dan in de top-5 eindigen op een Grand Slam in 2015 of 2016, in de top-8 eindigen van het WK 2015 of in de top-3 van de Europese Spelen 2015 of het EK 2016.

Kwalificatieperiode

Vanaf 30 mei 2014 kunnen judoka's punten halen die meetellen voor de uiteindelijke wereldranglijst waar de tickets voor Rio mee vergeven worden. De punten kunnen op tientallen toernooien gehaald worden tot en met 29 mei 2016, waarna op 10 juni de definitieve wereldranglijst bekendgemaakt wordt en de meeste startplaatsen dus bekend zijn. 

Henk Grol veroverde in Londen nog olympisch brons (PRO SHOTS/ANP)
Henk Grol veroverde in Londen nog olympisch brons (PRO SHOTS/ANP)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 25 februari 2016)

Mannen -60kg
Jeroen Mooren is in deze klasse de enige Nederlander met een serieuze kans om Rio te halen. Op dit moment staat hij zelfs tiende op de geschoonde olympische ranglijst. Mooren lijkt dus wel zeker van een ticket voor Rio. Op de Europese Spelen van 2015 verloor Mooren de strijd om het brons dus aan een eventueel benodigde aanvullende eis heeft hij nog niet voldaan.
Update: Mooren is geselecteerd voor de Spelen. 

Mannen -66kg
Junior Degen staat op de 61e plek op de olympische ranglijst en zal nog flink moeten stijgen, want ook op de geschoonde ranking komt hij vooralsnog niet in de buurt van een olympisch startbewijs.  
Update: Degen gaat niet naar de Spelen. 

Mannen -73kg
Dex Elmont staat veertiende op de wereldranglijst en dertiende op de olympische ranking. Hij verloor de strijd om brons op de Europese Spelen, maar lijkt voorlopig geen aanvullende eis nodig te hebben. Sam van 't Westende staat net buiten automatische plaatsing via de ranglijst, maar heeft alleen een kans als hij nog stijgt en als Elmont bijvoorbeeld geblesseerd wegvalt.
Update: Elmont is geselecteerd voor de Spelen. 

Mannen -81kg
Door een knappe derde plek op het Grand Slam toernooi van Parijs wist Frank de Wit te stijgen naar de achttiende plaats op de geschoonde ranglijst. Ook werd de negentienjarige judoka wereldkampioen bij de junioren in zijn klasse. Als hij de komende maanden niet wegzakt, zit een olympisch ticket erin.
Update: De Wit is geselecteerd voor de Spelen. 

Mannen -90kg
Noël van 't End staat vierde op de wereldranglijst, vijfde op de olympische ranking. De andere Nederlander die uitkomt in zijn klasse, Guillaume Elmont, heeft aangegeven te stoppen met professioneel judoën. Van 't End hoeft dus niet meer met andere Nederlanders te strijden om een ticket.
Update: Van 't End is geselecteerd voor de Spelen. 

Mannen -100kg
Henk Grol is de nummer veertien van de wereld en de nummer zestien op de olympische ranking. De judoka die al tweemaal brons won krijgt echter vooral concurrentie uit eigen land.  Michael Korrel staat twee plaatsen achter Grol op de ranglijst. NOC*NSF zal dus moeten kiezen wie er voor Nederland naar de Spelen mag. Grol won in 2015 goud op de Europese Spelen. 
Update: Grol is geselecteerd voor de Spelen. 

Mannen +100kg
Roy Meyer is de nummer zeven van de wereld en heeft binnen Nederland nagenoeg geen concurrentie. Hij werd in 2015 tweede op de Grand Slam in Baku en zal als hij niet geblesseerd raakt gewoon naar Rio mogen.  
Update: Meyer is geselecteerd voor de Spelen. 

Kim Polling won goud op de Europese Spelen 2015, kan ze in Rio voor olympisch goud gaan? (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)
Kim Polling won goud op de Europese Spelen 2015, kan ze in Rio voor olympisch goud gaan? (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)

Vrouwen -48kg
In de lichtste gewichtsklasse staat geen Nederlandse in de mondiale top-100. 

Vrouwen -52kg
Birgit Ente staat 27e van de wereld en directe plaatsing lijkt vrij ver weg. Op dit moment gaat het tweede en laatste continentale startbewijs voor Europa naar Evelynne Tschopp uit Zwitserland. Zij staat 16e en daar moet Ente dus minstens voorbij. 
Update: Ente gaat niet naar de Spelen. 

Vrouwen -57kg
Sanne Verhagen was de enige Nederlandse troef in deze categorie, maar zal vanwege een in oktober 2015 opgelopen blessure zeer waarschijnlijk de Spelen aan zich voorbij moeten laten gaan. Ze stond op zowel de wereldranglijst als de geschoonde ranking op plek twaalf. De elf judoka's achter haar vormden geen bedreiging vanwege de limiet van één atleet per land. Verhagen werd in 2015 derde op de Grand Slam in Tyumen. 
Update: Verhagen is geselecteerd voor de Spelen, maar moet wel fit genoeg worden om zich te plaatsen. 

Vrouwen -63kg
Anicka van Emden staat achtste op de wereldranglijst en tiende op de olympische ranking. Juul Franssen staat op de olympische ranglijst een plek achter haar. Ook hier moet NOC*NSF een keuze maken tussen de twee judoka's.
Update: Van Emden is geselecteerd voor de Spelen. 

Vrouwen -70kg
Kim Polling is de nummer twee van de wereld en gaat zich als ze gezond blijft gewoon plaatsen voor Rio. Sanne van Dijke staat op plek 32 en zal, als Polling wegvalt, nog een plek of vijf moeten pakken. Polling won in 2015 goud op de Europese Spelen en op de World Masters. 
Update:
 Polling is geselecteerd voor de Spelen. 

Vrouwen -78kg
Dit wordt voor Nederland veruit de spannendste klasse. Guusje Steenhuis staat vijfde op de wereldranglijst, één plek voor Marhinde Verkerk. Als dit zo blijft - een zeer waarschijnlijk scenario - moet NOC*NSF bepalen welke judoka daadwerkelijk naar Rio gaat. Steenhuis won in 2015 de Grand Slams in Baku en Tyumen en pakte brons op de Europese Spelen. Verkerk pakte in 2015 goud op de Europese Spelen en brons op het WK.
Update: Verkerk is geselecteerd voor de Spelen. 

Vrouwen +78kg
Tessie Savelkouls staat op de 26e plaats van de wereldranglijst en is de nummer dertien op de geschoonde ranking. Ze heeft geen concurrentie binnen Nederland.
Update: Savelkouls is geselecteerd voor de Spelen. 

Conclusie

Zoals het er nu voorstaat gaat Nederland met elf judoka's naar de Olympische Spelen, zes mannen en vijf vrouwen. Ze moeten nog wel via de wereldranglijst officieel aan de internationale eisen voldoen, maar dat lijkt weinig problemen op te leveren. Het grootste vraagteken is of Verhagen op tijd fit is.