Nederland op de Olympische Spelen 2016

7. BMX

In Rio de Janeiro staat het BMX voor de derde keer op het programma van de Olympische Spelen. Plaatsing gebeurd voor het overgrote deel via de zogenaamde olympische kwalificatieranking. In deze ranking worden de individuele punten van de drie beste mannen/vrouwen per land opgeteld, zodat je een ranglijst met landen krijgt.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Mannen
De eerste en minst ingewikkelde weg naar Rio gaat via de olympische kwalificatieranking. De beste vier landen op deze ranglijst krijgen drie startbewijzen voor het BMX-toernooi voor de mannen in Rio. De nummers vijf, zes en zeven krijgen elk twee tickets toegewezen en voor de landen op de plekken acht tot en met dertien ligt nog één startbewijs klaar. Als Nederland niet bij de beste dertien landen staat kan één BMX'er een startbewijs verdienen door in de top-4 van de geschoonde, individuele wereldranglijst te staan. Geschoond wil in dit geval zeggen dat atleten van de dertien beste landen ertussenuit gehaald worden. Als ook dat niet lukt is een plek bij de geschoonde top-3 op het WK van 2016 ook voldoende, maar er wordt dan wel een aanvullende eis gevraagd door NOC*NSF: de top-8 moet ook gehaald worden op het WK van 2016, ongeschoond.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen worden de meeste tickets via de kwalificatieranking verdeeld. In Rio staat 15 vrouwen aan de start - bij de mannen zijn het er 31 - en dus zijn de eisen ook strenger. De beste drie landen op de ranking krijgen twee startplekken, de nummers vier tot en met zeven verdienen één startbewijs. Als het via die manier niet lukt om iemand te plaatsen moet een Nederlandse bij de beste drie op de geschoonde, individuele ranking staan. Als ook dat niet lukt moet de top-2 (geschoond) gehaald worden op het WK 2016, met daarbij ook de aanvullende eis van de top-8 op datzelfde WK, ongeschoond.

Kwalificatieperiode

Het olympische BMX-traject begon in het altijd mooie Klazienaveen, waar op 31 mei 2014 de eerste voor de kwalificatieranking meetellende wedstrijden gehouden werden. Op 30 mei 2016 eindigt de kwalificatieperiode en een dag later worden de kwalificatieranking en de individuele, geschoonde ranking officieel gepubliceerd door wereldwielerbond UCI. 

Niek Kimmann liet op het WK 2015 zien niet snel te bezwijken onder druk (Bron: YouTube)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 24 februari 2016)

Mannen
Met de Nederlandse mannen gaat het uitstekend. Niek Kimmann werd in juli 2015 wereldkampioen en Jelle van Gorkom pakte zilver. Op de olympische kwalificatieranking staat Nederland op de tweede plek, achter Australië en met alleen de VS dat enigszins in de buurt blijft. Twan van Gendt is de derde Nederlander en ook hij staat in de top-15 van de wereld: veertiende. Van Gorkom is de mondiale nummer acht en Kimmann is de onbetwiste nummer één van de wereld.

Vrouwen
Nederland staat derde op de olympische kwalificatieranking, ver achter de VS en Australië en vlak voor Colombia. Nummer vijf Venezuela staat relatief ver weg, dus de strijd om twee of één startbewijzen gaat vooralsnog tussen Nederland en het Colombia van wereldranglijstaanvoerster Mariana Pajon. Op die individuele wereldranglijst staat Laura Smulders op de negende plek, drie plaatsen hoger dan Merle van Benthem. Dana Sprengers staat op plek 24, maar deze ranglijst is alleen van toepassing als Nederland niet bij de beste zeven landen staat, wat erg onwaarschijnlijk is.

Conclusie

Met de huidige stand van zaken plaatst Nederland zonder problemen drie rijders voor het mannentoernooi. Bij de vrouwen lijkt het maximale aantal van twee deelneemsters nog altijd erg goed mogelijk, zodat Nederland in totaal vijf BMX'ers op de Spelen zou hebben.