Turnsters na megastunt dicht bij olympische kwalificatie

De Nederlandse turnsters hebben zaterdag bij de kwalificaties op de WK in Glasgow ver boven verwachting gepresteerd. Het team onder leiding van bondscoach Gerben Wiersma kwam tot een score van 222.353. Daarmee staan de Oranje-turnsters achtste in het landenklassement, een klassering die rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen inhoudt. In de avonduren komen nog enkele landen in actie, waarvan waarschijnlijk alleen Zwitserland nog enigszins in de buurt van Nederland kan komen. Maar turnsters en begeleiders gingen er bij het verlaten van de hal van uit dat Rio 2016 is bereikt.

Het zou voor het eerst sinds 1976 zijn dat Nederland met een team turnsters naar de Spelen gaat. Het is een enorme verrassing want vooraf werd eigenlijk alleen gesproken over deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi in april in Rio. De landen negen tot en met zestien op de WK hebben via die route nog kans op deelname aan de Spelen. Wiersma noemde enkele weken geleden een score van 217 punten reëel, drie punten hoger dan vorig jaar in Nanning. Maar onderling was er een ander streven: 'triple-two' oftewel 222 punten.

Dan moest alles op zijn plaats vallen in de ESS Hydro van Glasgow en dat gebeurde zaterdag. "Alles moest kloppen en dat deed het vandaag", sprak Wiersma die zijn meiden met een pikstart op brug zag openen. Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej, Lisa Top, Tisha Volleman, Lieke en Sanne Wevers hielden dat niveau vast. Op het afsluitende toestel sprong passeerde de ploeg Brazilië, dat veroordeeld werd tot het zogenoemde testevent in eigen land.

Sanne Wevers lijkt een plaats in de finale op balk niet meer te kunnen ontgaan, terwijl haar zus Lieke terug mag komen voor de allroundfinale.

Voor meer informatie over de Nederlandse deelnemers op de Spelen en wat sporters moeten doen om zich te kwalificeren zie de special: Nederland op de Olympische Spelen 2016 Turnsters dicht bij olympische kwalificatie

Turnsters dicht bij olympische kwalificatie (Foto: ANP)