Nederland op de Olympische Spelen 2016

16. Mountainbiken

Kwalificatie voor de olympische mountainbikewedstrijden gaat in eerste instantie - en voor Europa in het geheel - via de olympische kwalificatieranglijst. Deze ranglijst met landen is een combinatie van de wereldranglijst met landen in 2015 en 2016. Voor Nederlandse mountainbikers heeft NOC*NSF de eisen uiteraard weer moeilijker gemaakt door het vragen van extra prestaties.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Mannen
Net als bij het BMX'en wordt een ranglijst met landen opgemaakt en worden aan de hand daarvan de startbewijzen verdeeld. De eerste vijf landen op de ranglijst krijgen drie startplaatsen voor Rio, de nummer zes tot en met dertien krijgen er twee en van landen 14 tot en met 23 mag één man zich in Rio aan de start melden. Voor Nederland worden nog aanvullende eisen gesteld en dus moet één van de volgende prestaties gehaald worden: top-12 op het WK van 2015, top-10 op het EK van 2015, top-6 in een World Cup in 2015 of 2016, twee keer top-12 in een World Cup in 2015 of 2016 of een nader te bepalen klassering op de Europese Spelen 2015.

Vrouwen
Het systeem bij de vrouwen zich nagenoeg hetzelfde in elkaar. De eerste acht landen op de ranglijst krijgen twee startbewijzen, de nummers negen tot en met zeventien krijgen er elk één. De aanvullende eisen van NOC*NSF zijn exact hetzelfde als die voor de mannen, met uitzondering van het resultaat op de Europese Spelen.

Kwalificatieperiode

Op 23 mei 2014 begon het kwalificatietraject met de World Cup in Nove Mesto, het eerste evenement dat meetelde voor de ranglijst van 2015. In juli 2015 en september 2015 werd het EK en het WK gehouden en op 24 mei 2016 wordt de eindstand in de olympische kwalificatieranglijst opgemaakt. De definitieve versie wordt een dag later gepubliceerd en dan is bekend hoe het met de Nederlandse mountainbikers zit.

Anne Terpstra is veruit de beste mountainbikester van Nederland (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Anne Terpstra is veruit de beste mountainbikester van Nederland (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 25 februari 2016)

Mannen
Nederland staat bij de mannen op de zevende plek op de wereldranglijst. Nummer vijf Italië lijkt wat te ver weg en de voorsprong op nummer veertien Oostenrijk is voorlopig prima. Individueel staan Rudi van Houts 25e en Hans Becking 35e. Becking is nog ver verwijderd van de aanvullende eisen, Van Houts werd in 2015 al dertiende, twee keer zeventiende en een keer achttiende tijdens World Cups, tiende op het EK en twintigste op het WK. Met zijn tiende plaats op het EK heeft Van Houts dus al voldaan aan de aanvullende eis. Veldrijder Mathieu van der Poel wil zich ook proberen te plaatsen, maar de kans dat dat lukt is zeer klein.

Vrouwen
Nederland staat op dit moment zeventiende op de olympische ranglijst. Dit is precies genoeg om een plek te behalen op de Spelen, nummer achttien Tsjechie heeft maar 39 puntjes achterstand op Nederland en hijgt dus in de nek. De meeste wereldbekerpunten werden gehaald door Anne Terpstra. Ze werd in 2015 in World Cups onder meer dertiende, vijftiende en achttiende en werd twintigste op het WK. Ook Terpstra zal zich in World Cups dus nog aanzienlijk moeten verbeteren.

Conclusie

Terpstra zal zich in 2016 flink moeten verbeteren in de World Cups, Van Hout is mits hij blessurevrij blijft zo goed als zeker van deelname.