FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 juni 2013

Bieber eerste met veertig miljoen Twitter-volgers

Justin Bieber is de eerste die op Twitter meer dan veertig miljoen volgers heeft. "Veertig miljoen beliebers", twitterde de tienerster over zijn fans. "Bedankt. Ik hou van jullie. Dank."

Na Justin Bieber heeft Lady Gaga de meeste fans op het sociale medium. De excentrieke zangeres wordt door bijna 38 miljoen mensen gevolgd.

Katy Perry sluit de top drie van populairste twitteraars met iets minder dan 37,5 miljoen volgers. Barack Obama staat op de vierde plek, met ruim 32 miljoen twitterfans.

Nieuwe Spaanse onderzeeër te zwaar

Een nieuwe Spaanse onderzeeër is te zwaar. Deskundigen vrezen dat als het schip te water wordt gelaten, het nooit meer boven komt. Het Spaanse ministerie van defensie heeft nu hulp van een Amerikaans bedrijf ingeroepen om het probleem te verhelpen.

De Isaac Peral is de eerste van vier nieuwe onderzeeërs voor de Spaanse marine. Er is 2,7 miljard dollar in het project gestoken. De Isaac Peral was bijna klaar toen het probleem ontdekt werd. Het schip - 71 meter lang en met een bezetting van veertig man - is zeventig ton te zwaar. Er is bij de oorspronkelijke berekeningen een fout gemaakt die daarna door niemand meer is ontdekt.

Electric Boat, een bedrijf in de VS, heeft nu het verzoek gekregen het probleem te verhelpen. Het lichter maken van de onderzeeër door er voorzieningen of wapensystemen uit te halen wil de Spaanse marine niet. Overwogen wordt nu het schip met vijf tot zes meter te verlengen. De aanpassing van de onderzeeër gaat zeker twee jaar duren. Volgens een zegsman van het ministerie van defensie zijn dit soort problemen normaal bij dit soort projecten. Electric Boat vraagt veertien miljoen dollar voor de hulp, te betalen in drie jaar.

Oranje onder 19 verslaat Noorwegen in kwalificatie

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 heeft de eerste wedstrijd in de eliteronde van de EK-kwalificatie gewonnen. Gastland Noorwegen werd met 2-1 verslagen. "We zitten nu direct goed in het toernooi", aldus KNVB-coach Wim van Zwam.

Oranje was de hele wedstrijd de betere partij, maar het lukte de spelers in de eerste helft niet de kansen af te maken. Als die goal aan de ene kant niet valt, dan valt hij aan de andere kant. Na een uur spelen kreeg de Noor Bård Finne de bal en door dekkingsfouten achterin kon Finne de bal achter doelman Boy de Jong schieten. 

Met nog twintig minuten op de klok wist Brahim Darri wel te scoren en de gelijkmaker op het bord zetten. "Brahim schoot hem fantastisch in de kruising nadat hij naar binnen was gedribbeld", aldus Van Zwam.  De winnende treffer kwam op naam van Anass Achahbar na een assist van invaller Nick de Bondt. 

Van Zwam benadrukte nog maar eens het belang van een goede start. "Win je de eerste wedstrijd, dan zit je in ieder geval tot en met het laatste duel in het toernooi." Over twee dagen speelt Oranje tegen Cyprus en het kwalificatietoernooi wordt afgesloten met een duel tegen de Duitsers. Alleen de winnaar van het kwalificatietoernooi plaatst zich voor het eindtoernooi in Litouwen. 

Vijf spelers Alphense Boys geroyeerd na knokpartij

Vijf voetballers van Alphense Boys uit Alphen aan den Rijn die betrokken waren bij de massale vechtpartij afgelopen weekeinde zijn per direct uit de A-selectie gezet. Hun lidmaatschap bij de club is beëindigd, laat het bestuur woensdagavond weten.

De club stelt dat de betreffende spelers de naam van de vereniging ernstig in diskrediet hebben gebracht. Meer maatregelen worden niet uitgesloten, maar de club wacht nu eerst de behandeling van de tuchtzaak bij de KNVB en de uitkomsten van het politieonderzoek af. De KNVB oordeelt donderdag over de kwestie.

Alphense Boys heeft verder een jeugdspeler met onmiddellijke ingang de toegang tot het complex van de club ontzegd. Twee anderen die tijdens de vechtpartij op het veld stonden en op tv-beelden zijn herkend, hebben voorlopig een waarschuwing gekregen. Of ze ook klappen hebben uitgedeeld is nog niet duidelijk.

De knokpartij ontstond zondag vlak na het laatste fluitsignaal bij de wedstrijd tussen Alphense Boys en Haaglandia als uitvloeisel van een opstootje op het veld. Zo'n tien tot vijftien supporters en voetballers raakten slaags met elkaar, zoals ook is te zien op beelden die op internet circuleren. Uiteindelijk werden drie mensen opgepakt, twee mensen raakten gewond.

Alphense Boys buigt zich later nog over mogelijke nieuwe veiligheidsmaatregelen rondom het veld. Zo komen er mogelijk meer en professionele beveiligers.


Vijf spelers Alphense Boys geroyeerd na knokpartij

Excuses koningspaar aan zwaaiende kinderen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een excuusbrief geschreven aan de Rhenense kinderen die vorige week tevergeefs naar het koningspaar stonden te zwaaien. Ze vinden het 'heel jammer' dat ze niet terug konden zwaaien. Dat schrijft de Gelderlander woensdag.

Leerlingen van een school in Rhenen hadden zich opgesteld langs het water toen Willem-Alexander en Máxima langs voeren op weg van Gelderland naar Utrecht. Het paar zag de kinderen echter over het hoofd omdat ze binnen met inwoners van beide provincies praatten.

"We wisten het niet, anders hadden we zeker gezwaaid", staat volgens de krant in de brief. Alle leerlingen krijgen een kopie van het schrijven mee naar huis.

Babel en Donk naar Kasimpasa

Ryan Babel en Ryan Donk gaan hun geluk beproeven in de Turkse competitie. Beide Nederlanders spelen met ingang van volgend seizoen voor Kasimpasa, waar trainer Shota Arveladze aan het roer staat.

Babel had bij Ajax een contract tot deze zomer en kan daardoor transfervrij de overstap maken naar Kasimpasa. Onze landgenoot tekent bij de Turkse club een contract voor drie seizoenen. Afgelopen zomer kocht de 42-voudig international zijn contract af bij Hoffenheim om vervolgens een seizoen lang bij Ajax aan de slag te gaan. Met de Amsterdammers werd hij landskampioen. Eerder kwam Babel ook uit voor Liverpool.

Donk komt over van Club Brugge, waar hij nog een contract had tot medio 2014. Het is niet bekend wat Kasimpasa neerlegt voor de verdediger, die in totaal vier seizoenen actief was voor de Belgische club. In het verleden stond Donk onder contract bij RKC waalwijk, AZ en West Bromwich Albion.

Kasimpasa werd afgelopen seizoen zesde in de Turkse competitie en hoopt, mede met de komst van det twee Nederlanders, de aansluiting met de bovenste ploegen te vinden.

[Upd] Zelfmoordpoging dochter Michael Jackson

Paris Jackson is zojuist naar het ziekenhuis afgevoerd. De dochter van wijlen Michael Jackson heeft haar polsen doorgesneden, meldt TMZ.

Volgens bronnen gaat het hier om een serieuze zelfmoordpoging. Gisteren plaatste ze een aantal mysterieuze tweets, waarin ze aangaf problemen te hebben.

Zo vroeg ze zich af waarom tranen zout zijn. Ook liet ze weten dat 'gisteren alle problemen ver weg leken. Nu lijkt het of ze allemaal ineens zijn gekomen'. Hoe het nu met Paris is, is onbekend.

Update 20.15 uur:
Inmiddels is er meer bekend over de zelfmoordpoging. Zo zou Paris niet alleen haar polsen hebben doorgesneden, maar ook een overdosis pillen hebben genomen.

Ook heeft TMZ de hand weten te leggen op foto's van Paris Jackson waarop duidelijk littekens op haar polsen te zien, afkomstig van een eerdere zelfmoordpoging. Ook zou zij gisteravond ruzie hebben gehad omdat ze niet naar een concert van Marilyn Manson mocht. Moeder Debbie Rowe laat via haar advocaat weten prijs te stellen op ieders medeleven en het te waarderen dat de de media hun privacy respecteren.

Update 21.05 uur:
Het gaat inmiddels een stuk beter met Paris, zo laat Katherine Jacksons advocaat aan TMZ weten. "Paris maakt het lichamelijk goed", vertelt Perry Sanders. "Ze krijgt een juiste medische behandeling. Het is voor 15-jarigen altijd moeilijk, zeker als je een dierbare verliest."

Update 22.45 uur:
TMZ krijgt steeds meer informatie. Zo weet de showbizsite te melden dat Paris een afscheidsbrief had geschreven waarvan de inhoud onbekend is. Het meisje belde vandaag met een zelfmoordhulplijn, waarna de persoon aan de andere kant direct het alarmnummer belde.

Te laat, want het kind had zichzelf al gesneden met een vleesmes. Ook had ze een flinke dosis Ibuprofen geslikt. Paris moet nu verplicht drie dagen onder psychiatrisch toezicht blijven.

Update 23.00 uur:
Ook Zanger Rinus is geschokt door de zelfmoordpoging. "Hallo Paris, geen zelfmoord plegen", schrijft hij op zijn Facebook-pagina. "God heeft nog grote plannen met jou en ik wil wel een cd-singel met jou maken."

Mes blijft verboden in vliegtuig

Het meenemen van zak- en andere messen in vliegtuigen blijft verboden. Het hoofd van de Amerikaanse Transport veiligheidsdienst (TSA), John Pistole, heeft zijn voornemen om die regel te schrappen ingetrokken. Pistole kwam in maart met het idee. Volgens hem konden terroristen met een mes geen vliegtuig doen neerstorten. Het plan stuitte op enorme weerstand, ook in Europa. In mei schreven 145 leden van het Huis van Afgevaardigden Pistole een brief met het verzoek het bestaande verbod te handhaven. De TSA-topman is nu overstag gegaan. TSA-personeel neemt dagelijks alleen al 2000 zakmessen in beslag die passagiers in de VS mee willen nemen een vliegtuig in.

Kamer wil Nederlands standpunt over Turkije

Een Kamermeerderheid wil dat het kabinet een standpunt inneemt over het politiegeweld tegen demonstranten in Turkije. Op initiatief van de ChristenUnie hebben VVD, PvdA, CDA, SP, D66, GroenLinks en SGP minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) om opheldering gevraagd.

"Het is opmerkelijk dat Nederland met Patriotraketten Turkse burgers probeert te beschermen, terwijl het Erdogan-regime Turkse demonstranten tegelijkertijd met geweld te lijf gaat", laat CU-Kamerlid Joel Voordewind in een verklaring weten.

De partijen zijn benieuwd of Timmermans de oproep van zijn Amerikaanse collega John Kerry steunt waarin Erdogan gemaand wordt terughoudend te reageren en af te zien van buitensporig geweld. Ook vragen ze zich af of er binnen de EU gesproken is over een eventuele gemeenschappelijke reactie over de kwestie.

"Het kan niet zo zijn dat terwijl de Turkse regering met geweld een demonstratie van het volk de kop in probeert te drukken, de Europese Unie en daarmee ook Nederland zich stilhoudt", aldus Voordewind. "Wij hopen dan ook dat minister Timmermans het geweld in Turkije veroordeelt."

In Turkije is het de afgelopen dagen onrustig. Aanvankelijk waren de demonstraties gericht tegen plannen voor een winkelcentrum en een moskee op een van de weinige groene plekken in het stadshart van Istanbul, maar na hard ingrijpen van de politie keerden de demonstranten zich massaal tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Tot nu toe vielen drie doden tijdens de rellen.

[Video] Eriksen scoort schitterend tegen Georgië

Christian Eriksen heeft zich vanavond namens Denemarken laten gelden in de oefeninterland tegen Georgië. Met een prachtig benutte vrije trap scoorde de middenvelder van Ajax de 2-1 en besliste daarmee het duel.

Enkele minuten voor tijd kreeg Denemarken op 23 meter afstand een vrije trap. Eriksen ging achter de bal staan en wist deze vervolgens prachtig in de kruising te schieten. Naast Eriksen speelden ook Andreas Bjelland (FC Twente), Dennis Rommedahl (RKC Waalwijk) en Lasse Schöne (Ajax) mee. Bij Georgië stond Guram Kashia (Vitesse) binnen de lijnen.

Hieronder de beelden van de benutte vrije trap van Eriksen.


Eriksen schiet vrije trap schitterend binnen (Video: YouTube)

Nieuw design voor Super Nintendo anno nu

De tijd van de Super Nintendo wordt door vele fans nog steeds beschouwd als de 'gouden eeuw' van gaming. De Columbiaanse designer Alejandro Duque moet de tijd heel erg gemist hebben. Hij is namelijk aan de slag geweest met zijn idee van hoe de Super Nintendo eruit had gezien als hij in de 21e eeuw was uitgebracht.

Het slicke uiterlijk en de draadloze controllers zorgen dat de USB-stickjes vergeven kunnen worden. Bekijk het re-design hieronder.

SNES

SNES

SNES

Hockeyers onderuit in oefenduel met Austalië

De Nederlandse mannen zijn de voorbereiding op de Hockey World League niet lekker gestart. Het keurkorps van bondscoach Paul van Ass ging woensdagmiddag met 3-1 onderuit in het eerste duel van een tweeluik met Australië.

Nederland, waar Jelle Galema, Olivier Polkamp en Hidde Turkstra hun officieuze debuut maakten, begon nog voortvarend aan het treffen. Er stonden amper vijf minuten op de klok toen Rotterdam-aanwinst Seve van Ass via een tip-in de score opende.

Na rust ging het echter al snel mis. Een fout van Sander Baart leidde de gelijkmaker in van Russel Ford, waarna de Aussies uitliepen naar een 3-1 voorsprong. Eerst was het wereldster Jamie Dwyer die het net wist te vinden, waarna cornerkanon Chris Ciriello zijn specialiteit toonde voor de 3-1. Deze klap kwamen de Oranjemannen niet meer te boven. Ondanks enkele kleine kansjes van Nederlandse zijde, kwam in die stand geen verandering meer.

'Jezus viel homo's aan'

Een orthodoxe priester in Georgië, die vorige maand werd gearresteerd wegens het aanzetten tot geweld tegen homo's, heeft voor een rechtbank in Tblisi verklaard dat het geweld werd aangesticht door de herder zelf, de here Jezus.

Op 17 mei hadden homo's in Georgië het euvele plan opgevat de straat op te gaan om te demonstreren voor meer rechten en erkenning. Helaas hebben sommige religieuzen nogal moeite met andere ideeën dan die van zichzelf en hebben antihomo-activisten, onder leiding van orthodoxe priesters, nogal onorthodox geweld gebruikt om de demonstratie te voorkomen. Tenminste 17 demonstranten raakten hierbij gewond.

De autoriteiten beschuldigen twee priesters van het dwarsbomen van de demonstratie en het aanzetten tot geweld, iets waarvoor ze twee jaar water en het lichaam van Christus (brood) kunnen krijgen. Volgens een van de priesters is er echter maar één verantwoordelijke, namelijk Jezus Christus, een veroordeelde opstandeling die meer dan 2000 jaar geleden een marteldood stierf.

[EK<21] Uitslagen en stand Groep A

Vanavond werden tijdens het EK onder 21 jaar in Israël de eerste groepswedstrijden in Poule A afgewerkt. Jong Israël trof Jong Noorwegen, terwijl Jong Engeland het opnam tegen de leeftijdsgenoten uit Italië. Hieronder de uitslagen en tussenstand in Poule A.

Jong Israël - Jong Noorwegen 2-2
Het gastland kwam na ruim een kwartier spelen op voorsprong na een benutte penalty van Nir Biton. Oud-Vitessenaar Marcus Pedersen maakte echter tien minuten later namens Noorwegen de 1-1. De Noren moesten op slag van rust met tien man verder na een rode kaart voor verdediger Vegar Hedenstad. Israël profiteerde hier na rust optimaal van en kwam via Alon Turgeman in de 71e minuut op 2-1. Toch kwam Noorwegen, met een man minder, in de blessuretijd opnieuw op gelijke hoogte. Harmeet Singh, spelend voor Feyenoord, was de gevierde man.

Jong Engeland - Jong Italië 0-1
Met name voor rust waren de Italianen gevaarlijker dan hun Engelse opponenten. Toch mochten ze blij zijn dat het in de tweede helft niet op achterstand kwam. Craig Dawson kopte namelijk namens de Engelsen een afgeslagen hoekschop met het hoofd binnen, maar de arbitrage keurde de treffer af vanwege een vermeende overtreding vooraf. In de slotfase wist Lorenzo Insigne de Italianen alsnog aan de zege te helpen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Jong Israël Jong Noorwegen 2-2
Jong Engeland Jong Italië 0-1


Tussenstand Poule A

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Jong Italië 1 1 0 0 3 1-0
2. Jong Israël 1 0 1 0 1 2-2
3. Jong Noorwegen 1 0 1 0 1 2-2
4. Jong Engeland 1 0 0 1 0 0-1


Programma zaterdag 8 juni

Thuis Uit
Jong Engeland Jong Noorwegen
Jong Italië Jong Israël


Het doelpunt van Craig Dawson werd afgekeurd (Foto: Pro Shots)

Speciaal Final Fantasy-evenement op de E3

Square Enix wil het groots aanpakken dit jaar. Met speciale aankondigingstrailers om ons warm te maken en grote beloften zullen ze hun fans terugwinnen. Eén van die grote beloften is dat er een speciaal Final Fantasy-evenement gehouden gaat worden op de E3. Deze valt gelijktijdig met het Nintendo evenement (niet te verwarren met de geplande Nintendo Direct).

Wat dit evenement inhoudt en of het ook via live streaming te bekijken is, is voorlopig nog onbekend. Het evenement zal op de beurs plaatsvinden van 9:00 tot 10:00 PST op de tweede dag van de E3. Dat is voor ons Hollanders om 18:00 uur. In dit evenement wordt de toekomst van Final Fantasy getoond.

Waar vinden jullie dat de serie heen moet?

Twitter

Ondodelijke actie in zombie-RPG Hellraid

Sommige ontwikkelaars wachten tot de E3 om de pareltjes die ze, soms jaren, geheim hebben gehouden te laten zien. Andere ontwikkelaars laten liever hun trailers voor de E3 zien, omdat de games anders verdrinken tussen de tientonners waarmee de grootmachten zichzelf als beste studio prijzen.

Een zo'n ontwikkelaar is Techland. Bekend van onder andere Call of Juarez en Dead Island. Naast dat ze een hedendaagse zombieshooter en een futuristische zombieshooter hebben aangekondigd en uitgebracht, laten ze nu een, overigens eerder aangekondigde, zombie-RPG zien genaamd Hellraid.

De eerste gameplaybeelden zijn te zien in de onderstaande trailer.

[EK<21] Pot: "Niet alleen deelnemer"

Het EK voor spelers onder 21 jaar is niet alleen bedoeld om spelers op te leiden. Dat zei bondscoach Cor Pot van Jong Oranje woensdag. Hij reageerde daarmee op de Duitse voetbalbond die stelde het toernooi vooral als opleiding te zien. "Ik vind dat als je naar zo'n groot toernooi gaat, dan ben je niet alleen maar een deelnemer, dan heb je een ambitie."

Pot erkent dat het resultaat in de Nederlandse jeugdopleiding lang niet altijd even belangrijk was. "Maar nu hebben we toch een iets andere richting gekozen waarin het resultaat ook heel erg belangrijk is." Bovendien is prijzen winnen ook belangrijk voor de vorming van jonge spelers. "Europees kampioen worden is ook een vorm van opleiding."

Pot heeft de opstelling van Jong Oranjes eerste duel donderdag tegen Duitsland bijna klaar. Vraagteken is nog wie er op het middenveld komen te spelen. "Mij maakt het niet uit of we voor fysieke middenvelders of technische middenvelders gaan", blijft Kevin Strootman fanatiek. "Iedereen die bij deze selectie zit, alle 23 spelers, die kunnen in de basis staan en de coach bepaalt dat."

Deze Puppeteer-trailer is geknipt voor de E3

De ontwikkelstudio SCE Japan zal ook aanwezig zijn op de E3 volgende week. De trailer van hun nieuwste game, Puppeteer, zal getoond worden op de beursvloer en zal waarschijnlijk ook speelbaar zijn. De ontwikkelaar van deze game is onder andere bekend van games als Ape Escape, Patapon en LocoRoco.

De game zal vanaf 11 september speelbaar zijn in je huiskamer met een PlayStation 3 en Move. Bekijk de E3-trailer hieronder.

Piraten Festijn uitgesteld na afmeldingen artiesten

Het Mega Piraten Festijn in het Overijsselse Tilligte gaat voorlopig niet door. De organisatie laat weten dat enkele artiesten hebben afgezegd, onder meer wegens tv-opnames en optredens in het buitenland, waardoor het festival volgende week niet doorgaat.

"We willen alleen maar het beste voor onze bezoekers", laat organisator Eddie Mensink weten in een verklaring. "Zeker als het een nieuwe locatie als Tilligte betreft, willen we de volle honderd procent geven. Als dan blijkt dat enkele grote namen, waaronder bijvoorbeeld Jan Smit, er niet op tijd bij kunnen zijn, moet je keuzes maken."

Het Mega Piraten Festijn zou volgende week zaterdag plaatsvinden. Naast Jan Smit zouden artiesten als Marianne Weber, Peter Beense en Thomas Berge een optreden verzorgen.

S. Sanchez niet in Tour de France

Samuel Sanchez zal tijdens de komende Tour de France niet in actie komen. De Spanjaard, die in 2010 nog als derde eindigde in het eindklassement, is door de ploegleiding van Euskaltel-Euskadi niet opgenomen in de voorselectie.

Igor Gonzalez de Galdeano, ploegleider van Euskaltel, liet weten dat Sanchez niet in grootse vorm is. "Hij heeft last van de naweeën van het slechte weer in de Giro. Het is voor hem onmogelijk om in de Tour in topvorm te zijn", aldus de ploegleider.

Sanchez, die tijdens de Tour van 2011 het bergklassement wist te winnen, zal na het Critérium du Dauphiné een rustpauze inlassen. Pas daarna zal zijn nieuwe programma worden bepaald.

Van Geel niet blij met Koeman-geruchten

Martin van Geel is niet blij met de beslissing van Louis van Gaal om zijn afscheid Oranje-bondscoach al ruim een jaar van tevoren bekend te maken.

Het besluit van Van Gaal om te stoppen na het WK 2014 in Brazilië zorgde voor ophef in de media. Inmiddels wordt er al volop gerept over de opvolger van de oefenmeester. Feyenoord-coach Ronald Koeman wordt als één van de voornaamste kandidaten genoemd en daar is Van Geel niet blij mee.

"Wat mij betreft had Van Gaal zijn aftreden later bekendgemaakt. Of beter: eerst intern en dan misschien in januari naar buiten toe. Nu werkt hij het speculeren in de hand, al heeft Van Gaal natuurlijk het recht om zijn eigen beslissingen te nemen", aldus de technisch directeur in Voetbal International.

"Bovendien denk ik niet dat het gevolgen heeft voor Feyenoord. We gaan ervan uit dat we weer een goed seizoen zullen spelen. Met Koeman", spreekt Van Geel duidelijke taal.

Christengek strikes back!

Precies op het gebied waar hyperchristen Gerda Tolsteyn ons vorige week wist te verrassen met een verbranding van het damesromannetje 50 Shades of Grey, ziet ze vandaag kans om minstens net zo hard verder te gaan met haar kruistocht tegen het onreine.

Deze keer is het de beurt aan het boek Inferno van Dan Brown, de schrijver van onder andere de Da Vinci Code. Inferno moet verbrand worden, omdat erin staat dat Jezus Maria Magdalena volgezwangerd zou hebben en dat mag natuurlijk niet gelezen worden. Zoiets is volgens Gerda Tolsteyn verschrikkelijk, want als Jezus dit geweten zou hebben, dan zou hij nooit voor onze zonden gestorven zijn.

Gerda Tolsteyn overstijgt met de nieuwe video ruimschoots het niveau van de vorige. Waar bij de verbranding van 50 Shades of Grey nog sprake was van gevaarlijk amateurisme, pakken Gerda en haar pyrotechnische assistent het ditmaal veel professioneler aan.  Zo wordt het boek dit keer aangestoken met een aan een bezemsteel vastgeplakte lucifer.

Een boekhandel is volgens Gerda Tolsteyn net een ‘junkdealer’ (sic), aangezien ze ‘kwalijke geschriften aanbieden voor geldelijk gewin’.

Uiteraard heeft Gerda alle geduld en liefde om met u allen in gesprek te gaan. Dat kan per e-mail, of in een van de forumtopics. Let wel, reacties op Gerda Tolsteyns video’s zijn van harte welkom, maar zij is niet gediend van ‘kwade angsten’. Ideeën voor titels die er de volgende keer aan moeten geloven zijn wel welkom.


Go Gerda go!

Topman Holland Casino treedt terug

De bestuursvoorzitter van Holland Casino, Dick Flink, stapt op. Hij zegt geen leiding te kunnen geven aan de noodzakelijke hervormingen binnen het bedrijf. Dat meldt Holland Casino woensdag. Flink stond bijna zes jaar aan het roer van het gokbedrijf.

Flink zegt in een verklaring dat hij van mening is dat hij geen toegevoegde waarde is binnen het bedrijf dat al langer te maken heeft met dalende bezoekersaantallen en minder inkomsten. "De vooruitzichten zijn van dien aard dat, net als de afgelopen jaren, wederom ingrijpende en structurele hervormingen noodzakelijk zijn", aldus Flink. Het bedrijf kan daarom beter op zoek naar iemand anders, vindt hij.

Holland Casino dook vorig jaar in de rode cijfers. Het gokbedrijf sloot 2012 af met een verlies van 652 duizend euro. Het aantal bezoekers daalde met twee procent naar 5,6 miljoen.

'Robben en Suárez ruilen van club'

Volgens The Sun is er een spelersruil aanstaande tussen Liverpool en Bayern München. Luis Suárez en Arjen Robben staan volgens het Engelse medium op het punt om van club te wisselen.

Lange tijd leek Real Madrid de beste papieren te hebben om Suárez over te nemen van Liverpool. De Uruguyaan liet onlangs weten het niet meer naar zijn zin te hebben in Engeland en zou daarom graag van club willen veranderen.

Volgens The Sun heeft Pep Guardiola, volgend seizoen de nieuwe trainer van Bayern, ook een oogje op Suárez. Hij zou Robben in de deal willen betrekken. Onze landgenoot was in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund (2-1 winst) nog goed voor een assist en een doelpunt.

Sonic rent ook naar Ouya

SEGA heeft aangekondigd dat ze ook games gaan uitbrengen op Android-console Ouya. Er zullen eerst drie Sonic-games uitkomen op 27 juni, twee dagen na de release van de console.

De eerste drie games zijn Sonic the Hedgehog 4: Episode ISonic the Hedgehog 4: Episode II en Sonic CD. Deze games zijn al langer beschikbaar op Android, maar zullen geoptimaliseerd worden voor de Tegra 3-processor van Ouya.

"Het is leuk om te zien wat deze nieuwe technologie kan doen en daar vanaf het begin bij betrokken te zijn. Die twee redenen, waren een nieuwe reden om de geweldige Sega content naar een nieuw publiek te brengen", aldus David Zemke van SEGA Amerika.

Sega

'Nederland schendt kinderrechten'

Het strenge beleid voor gezinshereniging van vluchtelingen schendt de kinderrechten op onacceptabele wijze. Dat stelt kinderombudsman Marc Dullaert woensdagavond in Nieuwsuur. Volgens hem is Nederland doorgeschoten in een poging misbruik en fraude tegen te gaan en zijn kinderen daar de dupe van.

De procedures om vast te stellen of een kind met een ouder met een verblijfsvergunning herenigd mag worden zijn onzorgvuldig, vindt Dullaert. Vooral bij de verhoren van kinderen gaat veel mis. Daardoor bestaat volgens hem het risico dat kinderen onterecht worden afgewezen.

De kinderombudsman onderzocht 450 dossiers over gezinsherenigingen. Sinds enkele jaren worden veel meer aanvragen afgewezen. Zo werd in 2008 nog twaalf procent afgewezen maar was dat percentage in 2011 opgelopen tot 83 procent. Dullaert denkt niet dat het hoge afwijzingspercentage toe te schrijven is aan de gevallen van fraude en misbruik.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bekijkt of de voorwaarden van gezinshereniging veranderd moeten worden. In een reactie op Dullaerts bevindingen zegt het ministerie tegen Nieuwsuur dat bij elke zaak zorgvuldig wordt gekeken naar de belangen van het kind.

Man of Steel featurette

Na een reeks kortere trailers worden zij die geduldig wachten op Man of Steel nu beloond met een featurette van maar liefst 13 minuten. In de featurette zien we veel beelden uit de diverse trailers, maar ook een aantal nieuwe indrukken.

Zo wordt er meer van de filmset getoond en zien we een aantal extra beelden van Krypton. Daarnaast is er meer te beleven in Smallville en lichten Snyder cs toe wat hun beweegredenen zijn om het kostuum zo te ontwerpen als het in de film te zien is.

 

Man of Steel draait over twee weken in IMAX, 3D en zou ook beschikbaar moeten zijn in 2D.

Minder brommerrijders gewond na invoering examen

Het aantal jonge brommer- en scooterrijders dat gewond raakt in het verkeer is sinds de invoering van het brommerexamen flink gedaald. Jongeren tussen de 15 en 17 jaar maakten 22 procent minder brokken. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer op basis van gegevens van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Behalve een daling van het aantal gewonden zag de SWOV ook dat jongeren veel minder vaak een scooter of brommer in hun bezit hebben. Het aantal slachtoffers onder 18 tot 24-jarigen die nog geen bromfietsexamen hebben gedaan is juist gestegen met bijna de helft. Ook steeg het bezit van een brommer of scooter in deze groep met 43 procent.

Schultz benadrukt dat niet met zekerheid te zeggen is dat de invoering van het bromfietsexamen de oorzaak is van de daling van het aantal gewonden onder pubers. Het examen werd in maart 2010 in het leven geroepen omdat er te veel ongelukken met brommers en scooters gebeurden. In de periode 2008 tot 2011 vielen jaarlijks meer dan veertig verkeersdoden en ruim tweeduizend ernstig gewonden.

Femen-activistes berecht voor 'losbandigheid'

Drie Femen-activistes die in Tunesië voor de rechter staan, worden beschuldigd van 'losbandigheid' en niet, zoals gevreesd, van het schenden van de goede zeden. Als ze veroordeeld worden kunnen de drie, twee Françaises en een Duitse, een half jaar cel krijgen.

De rechter onderbrak het proces tegen de drie direct na de ochtendzitting, omdat raadslieden van islamitische verenigingen hadden gevraagd als burgerpartij aan het proces mee te mogen doen. De drie vrouwen, Pauline Hillier, Marguerite Stern en Josephine Markmann, werden vorige week aangehouden nadat zij uit protest hun borsten hadden ontbloot wegens de arrestatie van Amina Sboui, een Tunesische activiste die beschuldigd wordt van het schenden van de goede zeden en ontheiliging van graven. De zaak ligt gevoelig in Tunesië, waar de islamitische partij Ennahda regeert.

Overal dringen salafistische organisaties aan op invoering van de sharia. Onder de islamitische verenigingen die tot het proces toegelaten willen worden, zijn ook salafistische. Wanneer de rechter een besluit neemt, staat niet vast. Indien de verenigingen worden toegelaten, hetgeen verwacht wordt, zal dit de duur van het proces rekken, aangezien zij eerst kennis moeten kunnen nemen van het dossier. De drie Femen-leden betraden de rechtszaal gekleed in een geheel bedekkende safsari, de traditionele kledij in Tunesië. Hun verdediger, de Franse advocaat Patrick Klugman, eiste vrijspraak. Hij schaarde het protest van zijn cliënten onder de vrijheid van meningsuiting. Buiten de rechtbank, die door politie was afgezet, protesteerden enkele tientallen mensen.

In Parijs werd gedemonstreerd voor de Tunesische ambassade. Sboui zou onder meer 'Femen' op de muur van een begraafplaats hebben geschilderd. Haar proces vindt achter gesloten deuren plaats. Eerder poseerde zij met ontbloot bovenlijf voor vrouwenrechten.

Op de internationale luchthaven van Tunis werden woensdag twee vrouwen uit Oekraïne en Wit-Rusland aangehouden, omdat zij en een Oekraïense medestander die even daarvoor in haar hotel werd opgepakt een topless protestactie wilden houden bij de rechtbank. De drie vrouwen, ook lid van Femen, zijn het land uitgezet.

Breukhoven last van traangas door rellen Turkije

Connie Breukhoven is afgelopen week met vriendin Sheila de Vries in de rellen in de Turkse stad Istanbul terechtgekomen. De 61-jarige socialite vluchtte naar haar hotelkamer, maar doordat traangas binnenkwam, kreeg ze behoorlijk last van haar ogen.

"Ik werd wakker met zere ogen en braakneigingen. Ik heb een natte handdoek voor mijn gezicht gedaan", vertelde Connie in RTL Boulevard. "Al die gifstoffen kwamen naar binnen. Ik zag buiten mensen huilen en veel bloed."

Toen Breukhoven net aankwam in Turkije, vond ze haar vakantie lijken op een sprookje van 1001 Nacht. "Maar dat veranderde in een nachtmerrie." Breukhoven zat in een restaurant toen een ober haar zei dat de oorlog was begonnen. "Ik dacht dat hij de oorlog met zijn partner bedoelde."

Ook couturier Sheila de Vries schrok toen ze na het restaurantbezoek in een busje naar het hotel werden gereden. "De politie was slaags met het leger, het was een hele angstige situatie. De hele menigte kwam op ons afgelopen met oranje bommen. Zo grimmig. Connie werd hysterisch en riep: ik wil uit het busje!"

Het is sinds maandag onrustig in Turkije, waar anti-regeringsprotesten plaatsvinden. Tot nu toe vielen drie doden tijdens de rellen.

Aanslag op moskee in Londen

Onbekenden hebben woensdag een moskee in Noord-Londen in brand gestoken. Op de muur waren de letters EDL geschilderd, afkorting van de naam van de extreemrechtse English Defense League. De aanslag kwam op de dag dat Michael Adebolajo, een van de twee mannen die de soldaat Lee Rigby ombrachten, voor de rechter verscheen.

Hij noemde zichzelf 'een soldaat' en wenste aangesproken te worden als Mujahid Abu Hamza; de naam van de leider van Al Qaida in Irak. De Londense politie noemde de brand in de moskee van de Somalische gemeenschap 'verdacht'. Er is een speciaal team gevormd met Scotland Yard. Het gebouw is verwoest. De Londense burgemeester Boris Johnson zei dat er in zijn stad geen plaats is voor haat, vooroordelen of geweld. Hij legde geen direct verband met de dood van Rigby, maar impliceerde dat wel. Adebojalo werd door de rechter via een videoverbinding met zijn gevangenis gehoord. Hij beklaagde zich over het feit dat hij handboeien moest dragen en zich had moeten uitkleden voor onderzoek, zelfs van zijn geslachtsdelen.

De man, die de moord op Higby, een poging tot moord op twee politiemensen en onwettig bezit van een vuurwapen ten laste wordt gelegd, beweerde dat zijn proces gaat over goede, eerlijke, nette, hardwerkende Britten, of ze nu moslim zijn of niet. "Zij (kennelijk verwijzend naar de moslims, red.) zijn degenen die het meeste te lijden hebben." Adebojalo is sinds zijn arrestatie al vijf keer door psychiaters bezocht. Op 28 juni moet hij met zijn kompaan Michael Adebowale weer voor de rechter komen. Er is ondertussen ook een filmpje opgedoken van de radicale moslimprediker Anjem Choudary uit Oost-Londen. Die beweert Adebojalo al jaren te kennen. Hij bestempelt hem en Adebowale als 'martelaren' die naar het paradijs zullen gaan. Rigby daarentegen zal in de hel verbranden, aldus Choudary. Rigby is ook geen held zoals iedereen nu zegt, aldus de prediker. Hij heeft volgens hem in Afghanistan onschuldige vrouwen en kinderen gedood.

Vervolg Amnesia opnieuw uitgesteld

Het vervolg op het horrorspel Amnesia is voor de tweede keer uitgesteld. Nadat het afgelopen najaar werd doorgeschoven naar deze zomer heeft gamebedrijf Frictional Games laten weten ook deze deadline niet te halen. Het horroravontuur Amnesia: A Machine For Pigs staat nu gepland om later dit jaar te verschijnen voor de pc.

Frictional wil Amnesia: A Machine For Pigs nu in negen talen op de markt brengen. Daarnaast wil het bedrijf het pc-spel via verschillende online winkels verkopen.

De game speelt zich af in 1889 en draait om de rijke ondernemer Oswald Mandus. Na zijn vakantie in Mexico heeft hij een griep opgelopen en nu spoken visioenen over een angstaanjagende machine door zijn hoofd.

Het horrorspel wordt gemaakt door gamestudio The Chinese Room. Deze gamestudio werkt ook aan een spel genaamd Everybody's Gone to the Rapture, dat draait om het laatste uur op aarde. De spellen van The Chinese Room draaien sterk om sfeer en niet om actie.

Django Unchained

Het zuiden van Amerika, twee jaar voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog. Dr. King Schultz, een Duitse tandarts die zijn brood verdient als premiejager, loopt Django tegen het lijf in het holst van de nacht als hij hem bevrijdt van zijn slavendrijvers. Django en Dr. Schultz sluiten een onderling verbond waarna de jacht op de Brittle Brothers wordt geopend en de zoektocht naar Django's vrouw begint.

[EK<21] Israël en Noorwegen spelen gelijk

Israël en Noorwegen hebben woensdag de openingswedstrijd van het EK onder 21 jaar gelijkgespeeld. In het Israëlische Netanya werd het 2-2. Via Nir Biton en Alon Turgeman kwam het thuisland twee keer op voorsprong, maar Vitesse-spits Marcus Pedersen en Feyenoord-middenvelder Harmeet Singh kwamen de Scandinaviërs beide keren terug.

Israël en Noorwegen zitten in dezelfde groep als Italië en Engeland. Die twee landen spelen om 20.30 uur Nederlandse tijd tegen elkaar. Donderdag komt Jong Oranje om 20.30 uur tegen Duitsland in actie. Spanje en Rusland, de andere twee landen uit de poule van Nederland, spelen om 18.00 uur hun duel.

Oslo wil Winterspelen in 2022

Oslo stelt zich kandidaat voor de Olympische Winterspelen van 2022. Dat heeft de gemeenteraad van de stad woensdag besloten. Noorwegen organiseerde de Winterspelen twee keer eerder. In 1952 was Oslo ook gastheer, in 1994 waren de Spelen in Lillehammer.

Oslo wil onder het motto 'Games in the City' compacte en stedelijke Spelen organiseren. De Noorse hoofdstad laat zich er op voorstaan vrijwel alle olympische onderdelen binnen de stadsgrenzen plaats te kunnen laten vinden. Alleen het alpineskiën en het bobsleeën worden volgens de plannen in de regio Lillehammer afgewerkt.

Oslo is de eerste officiële kandidaat voor de Winterspelen van 2022. Half november is de deadline voor kandidaatsteden. De uiteindelijke beslissing valt zomer 2015.

De Winterspelen van volgend jaar worden in het Russische Sochi afgewerkt. Vier jaar later is de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang de plaats van handeling.

Arsenal neemt afscheid van Arshavin en Squillaci

Arsenal neemt afscheid van Andrei Arshavin, Denilson en Sébastien Squillaci. De aflopende verbintenissen van het drietal worden door de Londense club niet verlengd, waardoor zij na 30 juni zonder club zitten. Dat meldt Arsenal woensdag.

Denilson speelde van de drie de meeste duels voor Arsenal. De Braziliaan kwam tussen 2006 en 2011 tot 153 wedstrijden en 31 goals voor de Gunnners. De 25-jarige middenvelder speelde de afgelopen twee seizoenen op huurbasis voor zijn oude club Sao Paulo.

Denilson wordt qua hoeveelheid wedstrijden op de voet gevolgd door de 32-jarige Arshavin, die na zijn komst van Zenit Sint-Petersburg in 2009 144 wedstrijden speelde. De afgelopen seizoenen raakte hij steeds meer buiten beeld. Vorig jaar werd de Rus al uitgeleend aan zijn oude club Zenit.

De eveneens 32-jarige Squillaci kwam de afgelopen twee seizoenen ook nauwelijks in actie. Alleen in zijn debuutjaar speelde de Franse verdediger regelmatig en kreeg hij 32 duels achter zijn naam. Squillaci speelde eerder voor onder meer Monaco, Olympique Lyon en Sevilla.

[RG] Djokovic roept Tommy Haas halt toe

Novak Djokovic heeft een einde gemaakt aan de opmars van Tommy Haas op Roland Garros. De nummer één van de wereld versloeg zijn Duitse opponent (12) woensdag met 6-3, 7-6 (5), 7-5. In de halve finale wacht Djokovic een ontmoeting met Rafael Nadal. De Spanjaard klopte Stanislas Wawrinka.

In de eerste set brak Djokovic twee keer door de opslag van de 35-jarige Haas heen. De oudste man in de kwartfinale van Roland Garros sinds 1971 kon in de tweede set wel bijblijven, maar boog in de tiebreak alsnog.

In de derde set was er een vroege break voorsprong voor Djokovic, maar Haas brak meteen terug. Een nieuwe break bracht Djokovic op 5-3 en op 5-4 serveerde de Serviër voor de wedstrijd. Weer brak Haas echter terug, maar een game later keek hij opnieuw tegen een achterstand aan. Nu serveerde Djokovic de partij wel uit.

Stekelenburg tekent voor vier jaar bij Fulham

De transfer van Maarten Stekelenburg naar Fulham is rond. De 30-jarige doelman zette woensdag zijn handtekening onder een contract voor vier seizoenen, meldt zijn managementbureau Sport Promotion. De Engelse club had eerder al een akkoord bereikt met Stekelenburgs vorige werkgever AS Roma.

De Oranje-international stond in de winterstop al op het punt om naar Fulham te vertrekken, maar op het vliegveld in Londen hoorde hij dat de deal was afgeketst. Naar verluidt betaalt de nummer twaalf van de Premier League, waar Martin Jol de scepter zwaait, een kleine vijf miljoen euro voor Stekelenburg.

"Ik wilde graag naar Fulham en zij wilden mij graag hebben. En welke voetballer wil er nu niet in de Premier League spelen", reageert de 54-voudig international in een verklaring. Stekelenburg vindt zijn transfer met het oog op Oranje een goede stap. "Ik wil natuurlijk heel graag in beeld blijven bij het Nederlands Elftal, want op het WK wil ik er volgend jaar absoluut bij zijn.''

Stekelenburg stapte in 2011 over van Ajax naar AS Roma. Hij lijkt dezelfde route te volgen als de inmiddels gestopte Edwin van der Sar, die de Amsterdammers ook verruilde voor een Italiaans avontuur (Juventus) om vervolgens bij Fulham aan de slag te gaan. Van der Sar verdedigde vier seizoenen het doel van Fulham en stapte vervolgens zeer succesvol over naar Manchester United."Ik hoor dat verhaal uiteraard wel vaker, maar meer dan toeval is het toch niet.''

[RG] Nadal soepel via Wawrinka naar laatste vier

Rafael Nadal is nog altijd in de race voor zijn achtste titel op Roland Garros. De 27-jarige Spanjaard (3) bereikte woensdag de halve finale door Stanislas Wawrinka (9) uit Zwitserland overtuigend te verslaan: 6-2, 6-3 en 6-1. 

Nadal gold vooraf als torenhoge favoriet. De gravelspecialist begint namelijk naarmate het toernooi vordert steeds beter te spelen en bovendien beschikt hij over een uitstekende balans tegen Wawrinka. In de negen eerdere ontmoetingen stapte Nadal steevast als winnaar van de baan.

Ook in het tiende onderlinge treffen beet Wawrinka stevig in het stof. Ondanks zijn kansloze nederlaag tegen Nadal kan de Zwitser terugkijken op een geslaagd toernooi. Hij bereikte op het Parijse gravel voor het eerst de kwartfinale.

Geen 'Mohamed' op Coca-Cola-flesjes

Sinds kort heeft Coca-Cola een nieuwe reclameactie: ze verkopen flesjes met daarop voornamen, zodat iedereen een 'gepersonaliseerd' flesje kan kopen. Daarvoor hebben ze flesjes bedrukt met de 150 populairste voornamen in ieder land. Maar in verschillende landen ontbreekt één populaire naam: Mohammed.

Het Belgische weekblad Knack heeft eens geïnformeerd bij Coca-Cola. Een woordvoerdster van de Belgische branche van het bedrijf bevestigde dat ze geen flesjes met 'Mohamed' of welke vorm van die naam dan ook erop zouden uitgeven: "We hebben besloten Mohamed te weren omdat we niemand voor het hoofd willen stoten."

Dit gebeurde na overleg met een moslimsorganisatie. Hoewel het schijnbaar geen probleem is om de naam te geven aan mogelijke criminelen, apostaten of homoseksuelen, waarschuwde de organisatie dat 'bepaalde moslims het verkeerd zouden kunnen interpreteren' als 'Mohamed' op het etiket van diabetes-in-een-flesje zou verschijnen.

Niet alleen in België ontbreekt de naam. In Zweden, Frankrijk, het VK en Nederland staan flesjes met die naam ook niet in de rekken. De woordvoerdster benadrukt dat er apparaten zijn waarop iedereen z'n eigen naam kan ingeven. Daarmee kan men alsnog de naam op een flesje laten zetten.

Onderwijl is er in Israël al een grote ophef ontstaan rond de campagne. In dat land zijn populaire namen onder de aanzienlijke Arabische, Russische en Afrikaanse minderheden niet opgenomen in de lijst met populairste namen. Een Arabische Israëliër heeft al aangekondigd een klacht wegens discriminatie in te dienen.

Saillant detail is dat Coca-Cola lange tijd geen zaken heeft gedaan in Israël onder dreiging van een boycot door de veel grotere Arabische markt. Toen Coca-Cola in 1968 toch haar product begon te verkopen in Israël, besloten de Arabische landen tot een boycot die pas in 1991 opgeheven werd.

Popmuziek wordt topsector

Pop- en dancemuziek worden toegevoegd aan de topsector creatieve industrie. Dat heeft Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. De toevoeging, die volgt op een motie van D66 van vorig jaar, betekent onder meer dat muzikanten en dj's meer worden gesteund vanuit de overheid.

Eerder stemde een Kamermeerderheid al voor het voorstel, waarmee het belang van onder anderen dj's als Armin van Buuren, Tiësto voor de Nederlandse economie wordt onderstreept. Het topsectorenbeleid van het kabinet voorziet in betere samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en het buitenland. Mode, gaming en architectuur maken al deel uit van de topsector creatieve industrie.

Weinig Flevolanders zien superprovincie zitten

Slechts een klein deel van de inwoners van Flevoland is voorstander van een fusie tussen de provincie met Noord-Holland en Utrecht. In totaal ziet acht procent zo'n superprovincie zitten, bijna de helft is tegen de fusie en nog eens 32 procent zegt neutraal te zijn. Dat meldt de provincie Flevoland woensdag op basis van een peiling door TNS NIPO.

Onderzoekers vroegen ruim tweeduizend Flevolanders naar hun mening over de mogelijke fusie. De provincie wil de resultaten gebruiken voor de zienswijze die Flevoland gaat indienen op het wetsvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). De minister wil de drie provincies omvormen tot een landsdeel.

Uit de peiling blijkt verder dat 57 procent van de ondervraagden zich zeer sterk tot tamelijk sterk verbonden voelt met Flevoland. Zo'n 64 procent geeft aan dat de provincie een sterke tot tamelijk sterke eigen identiteit heeft.

De minste voorstanders voor de fusie zijn te vinden in de Noordoostpolder. Daar ziet slechts drie procent van de bevolking wat in de plannen van Plasterk. In de gemeente Almere zijn de inwoners met twaalf procent het positiefst.

Winnaar gigajackpot VS boven water

De winnaar van de jackpot van de Amerikaanse Powerball-loterij heeft zich bij de organisatie gemeld om de prijs van 590 miljoen dollar (ruim 450 miljoen euro) op te eisen. Dat deelden zegslieden van de loterij woensdag mee.

Het winnende lot werd verkocht in een supermarkt in Florida. Hoewel de kans zeer groot was dat de jackpot gewonnen zou worden, was die kans per lot met 1 op 175,2 miljoen nog altijd astronomisch klein.

De identiteit van de winnaar was kort na de trekking op 18 mei nog niet bekend.

'Politie fout bij toekennen vergunning Van der V.'

Tristan van der V. kon aan een wapenvergunning komen omdat de politie een aantal procedures niet doorliep en intern slecht communiceerde. Dat meldt de NOS op basis van een rapport van de rijksrecherche. Volgens advocaten van nabestaanden bewijst dit dat er structureel fouten zijn gemaakt bij het verstrekken en verlengen van de vergunning. De slachtoffers van het schietdrama in Alphen aan den Rijn hebben daarom de politie gedagvaard.

Politieagenten die de aanvragen voor een wapenvergunning behandelden, controleerden de gegevens van de aanvrager vaak niet grondig genoeg. De medewerker die dat in 2008 bij Van der V. deed erkent dat hij zijn psychische gesteldheid nooit onder ogen heeft gehad. Ook de medewerkers die zijn vergunning verlengden, hebben waarschijnlijk niet in het systeem gekeken.

"Het rapport van de Rijksrecherche geeft tot in detail aan hoe er verkeerd is gehandeld in de hele procedure'', zegt letselschadeadvocaat John Beer tegen de omroep. Volgens hem werpt het onderzoek een heel ander licht op de aansprakelijkheid van het korps.

Tristan van der V. schoot op 9 april 2011 in winkelcentrum de Ridderhof zes mensen dood voordat hij een einde aan zijn eigen leven maakte. Veel nabestaanden vechten nog altijd voor een schadevergoeding. Volgens hen is de politie medeaansprakelijk omdat zij Van der V. ten onrechte een wapenvergunning gaven.

Tijdens een zitting vorige maand zei toenmalig voorzitter Steven Krimpenvoort van de schietvereniging waar Van der V. lid van was dat hij vermoedelijk niet of nauwelijks gescreend is toen hem een wapenvergunning werd toegekend.

Videoclips Queens of the Stone Age worden film

De geanimeerde videoclips van het maandag verschenen album ...Like Clockwork van de Amerikaanse rockband Queens of the Stone Age worden tot een film gesmeed. Enkele grote filmstudio's hebben interesse in de filmpjes van Boneface, die tot nu toe de clips tekende voor vijf van de nummers, schrijft het Britse muziektijdschrift NME.

Naar verluidt wordt nu gezocht naar een vooraanstaand regisseur. Onder anderen Quentin Tarantino en Tim Burton zijn al genoemd. Ook zouden de vele muzikanten die met de band aan het album hebben gewerkt, zoals Dave Grohl, Elton John en Alex Turner, hun opwachting maken in de film.

Queens of the Stone Age hebben alle geanimeerde videoclips van het album al gecompileerd tot een promofilmpje van vijftien minuten. Hoelang de uiteindelijk film moet duren is nog niet bekend.


Videoclips Queens of the Stone Age worden film (Foto: Novum)

Turken stellen eisen

De demonstranten in Turkije hebben een reeks eisen geformuleerd, die ze ingewilligd willen zien, willen zij met hun acties stoppen. Het pakket is door de Taksim Solidariteitsgroep overhandigd aan vicepremier Bulent Arinc. Ondertussen gingen de protesten de zesde dag in. De demonstranten eisen dat de plannen om het park op Taksimplein te veranderen in een supermarkt vervallen, politiecommandanten en gouverneurs die opdracht gaven tot geweld tegen de demonstranten worden ontslagen, alle opgepakte demonstranten worden vrijgelaten, de politie stopt met het gebruik van traangas en dat belemmeringen voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid tot verzameling verdwijnen.

De Solidariteitsgroep bestaat uit wetenschappers, architecten en milieuactivisten. Formeel heeft de protestbeweging geen leiding. Het is dan ook onduidelijk hoeveel autoriteit de groep heeft bij de demonstranten. Woensdag probeerden demonstranten in Ankara en Istanbul de kantoren van premier Recep Tayyip Erdogan, die op rondreis is in Afrika, te bereiken. De politie verjoeg hen.

Er waren ook confrontaties tussen demonstranten en politie in Hatay en Izmir. Op het Taksimplein in Istanbul verzamelden zich weer duizenden mensen. Er heerste een feestelijke sfeer met muziek en dans. Zelfs fans van de anders vijandelijke voetbalclubs Galatasaray, Besiktas en Fenerbahçe dansten arm in arm. Arinc maakte zijn excuses voor het politieoptreden tegen demonstranten. Hij sloot 'relschoppers' echter uit. "De regering heeft lessen getrokken uit de gebeurtenissen. Wij hebben het recht niet mensen te negeren. Democratieën kunnen niet bestaan zonder oppositie."

De vicepremier riep 'verantwoordelijke burgers' op te helpen een einde te maken aan de protestgolf, die zich inmiddels vooral richt tegen de almacht van premier Erdogan. Die heeft de demonstranten als 'extremisten' en 'vandalen' neergezet. Bij de protesten zijn tot nu toe twee doden gevallen. Duizend mensen zijn gewond geraakt, drieduizend zijn er opgepakt. In Izmir arresteerde de politie 25 mensen op omdat zij via sociale media aangezet zouden hebben tot rellen. Naar dertien personen wordt nog gezocht.

De traditionele media in Turkije berichten vrijwel niet over de protesten uit angst voor repercussies van de regerende moslimpartij AK van Erdogan die al sinds 2002 aan de macht is.

FOK!filmtips van de dag: The Longest Day

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Armin Minderhout krijgt te horen dat hij onvruchtbaar is en dat hij dus onmogelijk de vader van zijn zoon Bo kan zijn. De wereld van Armin stort in, hij moet weten wie de biologische vader van zijn zoon is en hij gaat op zoek naar de waarheid. Zijn zoektocht wordt bemoeilijkt door het feit dat de moeder van Bo, Monika, inmiddels overleden is. Armin raakt totaal geobsedeerd: de waarheid moet en zal boven tafel, zelfs als de relatie met de 13-jarige Bo zwaar onder druk komt te staan. Wat telt zwaarder? De relatie met Bo of de waarheid? Kunnen Armin en Bo leven met die waarheid? En wat is de rol van Ellen, de beste vriendin van Monika en de huidige vriendin van Armin, in dit alles? De passievrucht heeft een cast van onder andere Peter Paul Muller, Jan Decleir, Carice van Houten en Halina Reijn. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

 

Jacob is een student dierengeneeskunde uit een armere buurt, die door toeval terecht komt in de magische wereld van een rondreizend circus. Daar wordt hij verliefd op de grote ster, Marlena. Samen ontdekken ze in moeilijke tijden de schoonheid van het leven en komen ze nog dichter tot elkaar door de liefde en toewijding voor een speciale olifant. Ze moeten echter wel de woede weerstaan van Marlena's charismatische, maar gevaarlijke echtgenoot, de circusbaas August. Water for Elephants heeft een cast van onder andere Reese Witherspoon, Christopher Waltz en Robert Pattinson. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

 

Het verhaal over de invasie van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 en de voorbereidingen die getroffen werden voor deze ongelofelijke actie. Nauwgezette reconstructie van deze bloedstollende D-Day, waarbij de Amerikaanse en Engelse troepen de Fransen helpen het hoofd te bieden aan het Duitse offensief. The Longest Day heeft een cast van onder andere Robert Mitchum, John Wayne en Henry Fonda. Te zien om 20.30 uur op RTL7.

Bella Swan is altijd een beetje anders geweest dan haar leeftijdsgenoten op de middelbare school. Wanneer haar moeder hertrouwt en Bella bij haar vader gaat wonen, ontmoet ze de mysterieuze Edward Cullen. Hij is ook een beetje anders, want hij is een vampier. Hij drinkt geen bloed en heeft geen scherpe hoektanden, maar hij is wel onsterfelijk en verschrikkelijk sterk. Als de aartsvijanden van Edward achter hun prille relatie komen, is Bella haar leven niet zeker.

Twilight is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephenie Meyer. Ze heeft nog drie boeken over Bella en vampier Edward geschreven; New Moon, Eclipse en Breaking Dawn. Met een cast van onder andere Robert Pattinson, Kristen Stewart en Taylor Lautner. Te zien om 23.05 uur op RTL5.

Surrogates  en Star Trek: The Search for Spock zijn twee andere films die je vanavond op je televisie kan zien.

Porsche Cayenne stopt om hoog water

Volkswagendochter Porsche schort vanaf donderdag de productie van de Cayenne op. Dat maakte de onderneming woensdag bekend. Door de overstromingen rond de fabriek in Leipzig kan het bedrijf niet aan onderdelen komen voor de peperdure 'sports utility vehicle' waarvan de prijzen tussen 85.000 en 200.000 euro liggen.

Voor de aanvoer van onderdelen die gemaakt worden in de Slowaakse hoofdstad Bratislava is Porsche afhankelijk van goederentreinen. Die kunnen niet rijden omdat de drie rivieren rond Leipzig buiten hun oevers zijn getreden. Porsche werkt in de fabriek wel verder aan Panamera-modellen. Normaliter lopen er dagelijks 450 auto's van de band in Leipzig.

Amerikaan slachtte onschuldige Afghanen af

De Amerikaanse sergeant Robert Bales, die in maart 2012 een bloedbad aanrichtte onder de bewoners van twee Afghaanse dorpen, heeft woensdag schuld bekend. Bales richtte een slachting aan die aan zestien dorpelingen in de provincie Kandahar het leven kostte. In ruil voor zijn schuldbekentenis ontkomt Bales aan de doodstraf.

Bales glipte in 2012 's nachts van zijn basis weg om in twee dorpen burgers te vermoorden. Tussentijds is hij naar de basis teruggekeerd. Toen hij de laatste keer terugkwam, bedekt onder het bloed, zou hij tegen andere soldaten gezegd hebben wat hij had gedaan. De avond ervoor had hij whisky gedronken en een film over een wraakactie van een voormalig CIA-agent bekeken.

De slachtpartij leidde tot zulke heftige protesten in Afghanistan dat de Amerikanen de gevechtsoperaties moesten opschorten. Pas na drie weken waren de gemoederen dusdanig bedaard dat Amerikaanse onderzoekers de plaatsen van het delict konden bekijken.

Onderzoek naar tegenprestatie in de bijstand

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) gaat onderzoeken hoe gemeenten omgaan met de tegenprestatie die mensen in de bijstand moeten leveren. Het onderzoek moet gemeenten handvatten bieden om het 'prille fenomeen van de tegenprestatie' vorm te geven. Dat zei de staatssecretaris woensdag tijdens een debat over de bijstand.

Bijstandsgerechtigden moeten sinds kort een maatschappelijke tegenprestatie leveren in ruil voor hun uitkering. Volgens de staatssecretaris is voor veel gemeenten echter nog onduidelijk hoe ze hier invulling aan kunnen geven en welke werkzaamheden geschikt zijn als tegenprestatie.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters stelde volgens de NOS in het debat dat de gemeentelijke interpretaties van de tegenprestatie te veel verschillen. Zo zouden mensen met een bijstandsuitkering in Rotterdam en Enschede verkeersborden moeten schoonmaken en koffie moeten schenken in een bejaardentehuis, terwijl dit in sommige andere gemeenten niet of nauwelijks gebeurt.

Met het onderzoek komt Klijnsma tegemoet aan het verzoek van een groot deel van de Tweede Kamer en de FNV. Die laatste overhandigde de bewindsvrouw woensdag voorafgaand aan het Kamerdebat een zwartboek met negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden. De vakbond vreest dat de werkloosheid toeneemt als gevolg van de tegenprestatie, omdat gemeenten bijstandsgerechtigden dwingen werk over te nemen dat eerst werd gedaan door betaalde krachten.

Volgens de staatssecretaris moet het onderzoek naar de bijstand echter niet alleen gaan over de negatieve gevallen, maar ook dienen als een soort 'witboek' met positieve invullingen van de tegenprestatie. Ze laat nog voor het zomerreces aan de Tweede Kamer weten wie het onderzoek gaat doen.

PEC Zwolle strikt keeper Begois

Kevin Begois speelt volgend seizoen voor PEC Zwolle. De Belgische keeper komt over van FC Den Bosch, waar hij geen overeenstemming bereikte over een nieuw contract. Zwolle was op zoek naar een nieuwe doelman na het vertrek van Danny Wintjens naar VVV-Venlo. Bovendien vertrekt eerste keus Diederik Boer mogelijk naar Roda JC.

Begois speelde twee seizoenen voor FC Den Bosch en kwam eerder uit voor VVV, Helmond Sport, Roda JC en KV Mechelen. "Kevin is een keeper met veel ervaring, die al jaren aantoont het niveau in Nederland aan te kunnen", zegt technisch directeur Gerard Nijkamp. "Het is goed nieuws dat hij voor ons heeft gekozen, aangezien meerdere eredivisieploegen interesse in hem hadden."

De 31-jarige Begois weet dat hij in principe is aangetrokken als reserve. "Ik kan mijn ervaring overdragen aan de jongere spelers en zal er staan als dit nodig is", zegt de Belg. Bij Zwolle staat naast Boer en Begois ook doelman Leon ter Wielen onder contract.

Trainer Martinez tekent voor vier jaar bij Everton

Roberto Martinez wordt definitief de nieuwe trainer van Everton. De club uit Liverpool maakte woensdag bekend dat de 39-jarige coach voor vier seizoenen heeft getekend. Everton bereikte maandag al een akkoord met Martinez' voormalige werkgever Wigan Athletic over de afkoopsom van de Spanjaard.

Martinez is de opvolger van David Moyes, die de afgelopen elf seizoenen de scepter zwaaide op Goodison Park. De Schot stapte over naar Manchester United om zijn landgenoot Sir Alex Ferguson te vervangen. Martinez wordt later woensdag gepresenteerd. Hij is pas de veertiende trainer uit de 135-jarige historie van de Toffees, interims niet meegerekend.

De Spanjaard heeft met Wigan een seizoen van uitersten achter de rug. Hij zorgde voor een daverende verrassing door de Latics de eerste FA Cupwinst uit de historie te bezorgen, maar degradeerde een aantal dagen later met de club uit de Premier League.

Bij Everton krijgt Martinez mogelijk te maken met John Heitinga. De Nederlandse verdediger heeft echter laten weten voor een nieuwe club open te staan.

Tornado Oklahoma was breedste ooit

De tornado die eind vorige week de Amerikaanse staat Oklahoma trof was vier kilometer breed en daarmee een van de breedste tornado's in de geschiedenis. Dat heeft de National Weather Service dinsdag bekendgemaakt. Het was een tornado van de zwaarste categorie, een EF5.

In eerste instantie werd de tornado van vrijdag ingeschat als een EF3-tornado, maar na onderzoek van de schade die de storm heeft aangericht, werd duidelijk dat het om een EF5 ging. De windsnelheden liepen op tot 474 kilometer per uur. In totaal kwamen negentien mensen om het leven.

In elf dagen tijd is Oklahoma al twee keer getroffen door een normaal gesproken weinig voorkomende EF5-tornado. De eerste tornado trof op 20 mei Moore, een voorstad van Oklahoma, en eiste 24 mensenlevens. Volgens William Hooke van de Amerikaanse Meteorologische Vereniging, is het slechts een kwestie van tijd dat een EF5-tornado een dichtbevolkt gebied treft, omdat Amerikaanse steden steeds verder uitbreiden.

Artis hoeft bek hitsige zeeleeuw niet te snoeren

Het Amsterdamse dierenpark Artis hoeft geen maatregelen te nemen om het gebrul van mannelijke zeeleeuwen in de bronsttijd in te tomen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die door een bejaard echtpaar uit de omgeving was aangespannen.

De 80-jarige vrouwelijke kant van het echtpaar gaf vorige maand in Het Parool aan getraumatiseerd te zijn door het geschreeuw van de zeeleeuw, Fernandez. "Ik ben van joodse komaf en moest tijdens de oorlog onderduiken. Nu moet ik weer onderduiken, want ik doe mijn ramen en deuren niet meer open."

Uit geluidsmetingen blijkt volgens de Raad van State dat het geschreeuw van de zeeleeuw onder de geluidsgrenswaarden blijft. Het echtpaar wierp tegen dat die metingen in december, buiten de bronsttijd, zijn gedaan. De gemeente Amsterdam had echter aangegeven dat een zeeleeuw maar op één manier het hardst kan brullen en dat hij in de bronsttijd niet harder blaft dan anders. De Raad van State gaat hierin mee.

Ook werd tijdens de zitting duidelijk dat de mannelijke zeeleeuw in verband met een Europees fokprogramma inmiddels is overgeplaatst naar een andere dierentuin. Artis heeft toegezegd rekening met de omwonenden te houden als er een nieuwe mannelijke zeeleeuw in het park komt en er alles aan te doen om overlast te voorkomen. De Raad van State ziet dan ook geen aanleiding om maatregelen op te leggen.

'Brabant spendeert meest aan koningstour'

De provincie Noord-Brabant spendeert ruim een half miljoen euro voor het bezoek van het koningspaar tijdens hun tour. Daarmee is dat de provincie die het meeste heeft begroot voor het bezoek, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Een aantal gemeenten weigerde inzage te geven in de kosten.

Volgens de berekeningen van RTL bedragen de totale kosten voor de koningspaartour nu ongeveer anderhalf miljoen euro. Brabant neemt daarvan dus een derde voor zijn rekening. Zo treedt onder meer Guus Meeuwis op voor het koningspaar in Den Bosch, waar de totale kosten op twee ton zijn beraamd. In Roosendaal gaat het om 180 duizend euro en in Oisterwijk om een ton.

De provincie Noord-Brabant lijkt zich daarmee het minst aan te trekken van het verzoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima om de tour sober te houden. Het paar deed dit verzoek eerder vanwege de economische crisis.

De gemeente Utrecht trok 21 duizend euro voor het bezoek uit en Haarlem tienduizend euro. De Friese gemeente Akkrum hield het bij tweeduizend euro voor het bezoek dat daar een kwartiertje duurde.

Het koningspaar trapte de tour ruim een week geleden af in Groningen en Drenthe en ook Gelderland en Utrecht zijn inmiddels bezocht. Volgende week staan Limburg en Noord-Brabant en Friesland en Noord-Holland op het programma.

Patiënt volgt advies dokter niet op door crisis

Vrijwel alle huisartsen hebben te maken met patiënten die zeggen geen geld te hebben om het doktersadvies op te volgen. Hierdoor gaan ze niet naar een psycholoog of fysiotherapeut of halen ze hun medicijnen niet op. Dat blijkt uit een onderzoek naar het fenomeen 'zorgmijden' van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in samenwerking met de NOS.

Aan het onderzoek deden ruim duizend van de 8500 huisartsen mee. Van hen gaf 94 procent aan wel eens te maken te hebben met patiënten die om financiële redenen zorg mijden. Volgens 63 procent gebeurt dit meerdere keren per week, bijna een kwart ziet dit zelfs dagelijks.

Een veelgenoemd voorbeeld is het niet afhalen van maagzuurremmers. Ook kiezen veel mensen ervoor om niet naar de psycholoog te gaan. Ook het laten doen van lab-onderzoek en het laten maken van bijvoorbeeld röntgenfoto's wordt vermeden, aldus de ondervraagde huisartsen.

Uit het onderzoek blijkt dat het om een breed maatschappelijk probleem gaat. Wel komt het mijden van zorg op financiële gronden vaker voor bij lager en middelhoog opgeleiden dan bij hoger opgeleiden en vaker bij autochtonen dan bij allochtonen.

[WK Kwalificatie] Nigeria neemt leiding in groep F

Nigeria heeft de leiding gegrepen in groep F van de Afrikaanse kwalificatie. De kampioenen van Afrika waren in Nairobi, de hoofstad van Kenia, met 0-1 te sterk voor de Kenianen. Tien minuten voor tijd scoorde Ahmed Musa de enige treffer. 

Het andere duel in de groep ging tussen Malawi en Namibië. Beide landen wisten niet te scoren en hielden een punt over aan de wedstrijd. Nigeria gaat nu na vier duels met acht punten aan de leiding, Malawi is tweede met zes punten. Namibië is derde met vier punten en Kenia is nu kansloos met twee punten. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de play-offs om een WK-ticket.

Volgende week strijden speelt Malawi tegen Kenia en Namibië neemt het op tegen Nigeria. In september zal de laatste groepswedstrijden worden gespeeld. Omdat Nigeria naar de Confederations Cup moet, spelen deze landen al vandaag en volgende week woensdag. De overige Afrikaanse landen spelen in de aankomende twee weekenden. 

Betalen met iDEAL mogelijk in PlayStation Store

Vanaf heden is het mogelijk om je aankopen in de PlayStation Store te betalen met iDEAL. Voorheen kon men enkel met creditcard of prepaid-kaartjes betalen. De iDEAL-functie maakt het voor meer gamers mogelijk digitaal games en/of DLC aan te schaffen.

Kies je tijdens het betalen voor iDEAL, dan opent de webbrowser van je PlayStation 3 en kun je van daaruit betalen. iDEAL is beschikbaar voor consumenten die internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank en Van Lanschot Bankiers.


Betalen met iDEAL nu ook mogelijk (Foto: PlayStation Nederland)

'Flinke problemen voor Xbox One'

Microsoft heeft de afgelopen weken al behoorlijk wat stront over zich heen gehad vanwege bepaalde functies van de Xbox One en de onduidelijkheid daarover. Wel of niet altijd online en wel of geen tweedehands games zijn echter nog maar het topje van de ijsberg als we de geruchten mogen geloven.

Zoals bekend is een Xbox One-console hardwarematig ongeveer gelijk aan een PlayStation 4-console. Het grootste verschil zit 'm in het gebruikte geheugen: Sony gebruikt een snellere variant. Daarbij komen nu de geruchten dat de kloksnelheid van de GPU in Microsofts nieuwste zal worden gedowngraded. 

De reden hiervoor zit 'm in productieproblemen voor ESRAM. De exacte details zijn nogal ingewikkeld, maar waarschijnlijk levert Microsoft 100 tot 200 MHz kloksnelheid in om de productieproblemen (en mogelijke defecten) te beperken. Hierdoor zou Xbox One een flinke stap terug zijn in vergelijking met Sony's PlayStation 4.

Om olie op het vuur te gooien schijnt Microsoft een E3-sessie met de media te hebben geannuleerd. De reden hiervoor wordt niet gegeven, maar je begrijpt dat het de geruchten alleen maar versterkt.

'Praatpaal langs snelweg verdwijnt'

De gele praatpalen langs de weg waarmee gestrande automobilisten de Wegenwacht kunnen bellen, verdwijnen mogelijk. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe, die minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

"Ik acht afbouw van de praatpalenservice op termijn mogelijk", schrijft Schultz. "Rijkswaterstaat zal daartoe in overleg met de ANWB het perspectief naar de toekomst uitwerken." De mobiele telefoon en systemen in de auto waarbij in geval van pech of ongelukken automatisch de alarmdiensten worden gebeld zijn volgens de bewindsvrouw voor de toekomst effectievere en vooral veiliger methoden om incidenten te melden.

Automobilisten hoeven dat niet meer uit te stappen en een stuk langs de snelweg te lopen om bij een praatpaal te komen.

Het scheelt bovendien een hoop geld als de palen worden afgeschaft. Begin vorige maand stonden er 3323 praatpalen langs de wegen die Rijkswaterstaat beheert. Het onderhoud kost vorig jaar veertigduizend euro en de palen moeten elke vijf jaar worden vervangen, wat drie ton kost. Een nieuwe praatpaal kost bijna achtduizend euro.

Daarbij komen nog de kosten voor het telefoonnetwerk. Rijkswaterstaat heeft daarover een contract afgesloten met KPN ter waarde van acht ton. De overeenkomst met de ANWB over de praatpalen loopt nog tot 2017.

Het aantal oproepen dat met de palen wordt gedaan is de afgelopen jaren stabiel, en schommelt rond de veertigduizend. In 1987 ging het nog om 193 duizend oproepen. Vorig jaar betrof het aantal oproepen met 39.665 stuks 2,5 procent van het totale aantal binnenlandse oproepen van de ANWB (1.567.785). Het leidde tot 7.394 hulpverleningen door de ANWB, aldus de bewindsvrouw.

Supergevaarlijke Wub Wub voor Saint's Row IV

Saint's Row IV krijgt een speciale editie met de naam Super Dangerous Wub Wub Editie. In deze versie krijgen gamers, naast de game, ook een replica Dubstepgeweer van 20 cm, een Johnny Gat-beeldje en een knalrode Dubstep Doomsday-knop.

De Wub Wub-editie zal onder andere verkrijgbaar zijn bij Bol en Gamemania voor een adviesprijs van € 99,99. De release staat gepland voor 23 augustus 2013.

'Aantal ambtenaren daalt naar een miljoen in 2016

Het aantal ambtenaren gaat de komende jaren met zestigduizend omlaag en komt daarmee in 2016 uit op een miljoen. De daling doet zich voor in bijna alle overheidssectoren. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer. Het doel van het kabinet om de overheid kleiner te maken, wordt zo in 2016 ruim gehaald, aldus de minister.

De daling wordt zichtbaar bij het rijk, gemeenten, provincies en waterschappen. Ook bij het onderwijs, bij politie, defensie, onderzoeksinstellingen en de rechterlijke macht neemt het aantal ambtenaren af. Alleen bij de universitaire ziekenhuizen stijgt het aantal werknemers door het grotere beroep op zorg dat zich in de hele zorgsector voordoet.

Bij het rijk, gemeenten, provincies en waterschappen gaan door de vergrijzing veel ambtenaren met pensioen. Die vacatures worden niet opgevuld en tijdelijke contracten worden niet verlengd door bezuinigingen. In het onderwijs komt de daling in het aantal leraren onder meer doordat gezinnen kleiner worden, wat met name leidt tot minder kinderen in het basisonderwijs.

Plasterk terughoudend over details bezuiniging AIVD

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is niet van plan om veel details prijs te geven over de manier waarop de AIVD moet bezuinigen en hoe de geheime dienst in de toekomst zal opereren. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de AIVD.

De bewindsman trof een uiterst kritische Kamer. Vrijwel alle partijen vonden de brief die Plasterk heeft gestuurd over de bezuinigingen veel te beknopt. Ook Klaas Dijkhoff van regeringspartij VVD was hard in zijn oordeel. "Ik heb een beetje het gevoel alsof een student een scriptie komt inleveren en alleen de inhoudsopgave nog op papier heeft." Madeleine van Toorenburg (CDA) zei dat de 'visie kennelijk net zo geheim is als de dienst'.

Dijkhoff eiste samen met SP, CDA en D66 een uitgebreidere visie waarbij Plasterk inzichtelijk maakt wat de gevolgen zijn voor de nationale veiligheid. Anders kan de Kamer niet controleren of de bezuinigingen wel verantwoord zijn, vinden deze partijen. Plasterk werd eraan herinnerd dat hij eerder zei dat de bezuinigingen raken aan de staatsveiligheid.

Alleen de PvdA toonde begrip voor de brief van Plasterk. Het is de 'kat op het spek' binden door te onthullen hoe er precies wordt bezuinigd, zei Pierre Heijnen. Kwaadwillenden worden namelijk in de kaart gespeeld als alle details bekend worden.

Plasterk leek niet van plan om de Kamer tegemoet te komen. "Dit is zo scherp als kan", zei hij over zijn brief. De minister vindt dat hij het parlement de invulling van de bezuinigingen al met een 'redelijke fijnmazigheid' heeft weergegeven. "Ik ben al verder gegaan dan ik aanvankelijk wilde doen."

Ook wees hij erop dat het nu nog vooral gaat om het behalen van efficiencywinst. Over bezuinigingen die echt de operationele inzet raken, moet nog een besluit worden genomen. Plasterk zegde toe daarbij de Kamer 'zo fijnmazig als het kan' te informeren.

De AIVD moet in totaal zeventig miljoen euro bezuinigen. Plasterk schreef maandag dat dit ongeveer tweehonderd banen zal kosten. De dienst gaat minder aandacht geven aan rechts-, links- en dierenrechtenextremisme. Het verzamelen van inlichtingen in het buitenland gaat op een lager pitje. Ook gaat de AIVD minder doen aan informatiebeveiliging van het rijk.

Garmin-Sharp strikt 'veelzijdige' Gaimon

Garmin-Sharp heeft zich voor volgend wielerseizoen versterkt met de 26-jarige Amerikaan Phil Gaimon. De renner tekent een eenjarig contract, zo meldt de wielerploeg woensdag. Gaimon rijdt momenteel voor Bissell Pro Cycing, een Procontinental-team uit de Verenigde Staten.

Manager Jonathan Vaughters denkt dat de nieuwste aanwinst op alle terreinen goed uit de voeten kan. "Hij is een veelzijdige renner, die veel voor ons kan betekenen." Gaimon is op zijn beurt ook in zijn nopjes met zijn toekomstig werkgever. "Er is geen enkel team waar ik liever voor zou willen rijden", reageert hij op de website van Garmin-Sharp.

De Amerikaan viel vorige week op tijdens het nationale kampioenschap op de weg. Daar leek hij na een indrukwekkende solo op weg naar de titel, maar werd hij ingerekend in de slotkilometers. Gaimon won dit kalenderjaar de tijdrit in de Ronde van San Dimas en eindigde in het algemeen klassement van de Tour of the Gila als tweede.

De renner wordt bij de formatie ploegmaat van de Nederlanders Martijn Maaskant, Thomas Dekker en de gebroeders Michel en Raymond Kreder. Eerder tekende talent Dylan van Baarle voor twee jaar bij de Amerikaanse ploeg.

Deus Ex: The Fall aangekondigd

De volgende Deus Ex-game, Deus Ex: The Fall, zal verschijnen voor iPhone en iPad. Je zal €5.99 voor moeten aftikken om de game te downloaden. De game speelt zich af in hetzelfde jaar als Human Revolution, te weten 2027 en de release is al binnenkort.

Qua gameplay lijkt het erg op Human Revolution, maar dan met touch-controls. Wel speel je nu met een nieuw personage: de augmented voormalig Britse SAS-huurling Ben Saxon. Saxon wordt genaaid door zijn oud-werkgever The Tyrants en is uit op de waarheid. The Fall volgt direct op het verhaal uit het boek Deus Ex: Icarus Effect.

Jean-François Dugas, Eidos Montreal executive game director, vertelt: "We're really excited to continue the Deus Ex series on mobile and start a new journey. The team has done an incredible job creating a whole new story and controls for intuitive touch-screen gameplay, whilst staying true to the Deus Ex universe. Players can expect exploration, action, hacking, stealth, social enhancers, player choice and consequence - the full Deus Ex experience."

De eerste screenshots en beelden staan hieronder.

 

 

RKC langer door met doelman Van Dijk

Arjan van Dijk speelt ook de komende twee jaar voor RKC. De eredivisionist heeft het aflopende contact van de doelman verlengd tot medio 2015, meldt RKC woensdag. De 26-jarige Van Dijk was de afgelopen twee jaar reservedoelman achter Jeroen Zoet.

Omdat Zoet is teruggekeerd naar PSV gloren er mogelijkheden op speeltijd voor Van Dijk. "De afgelopen twee seizoenen heeft Arjan weinig speelminuten gemaakt, maar zich op het trainingsveld wel degelijk verder ontwikkeld", zegt manager technische zaken Janus van Gelder. "Buiten het feit dat Arjan een betrouwbare keeper is, is hij ook een echte prof."

Van Dijk kwam in de zomer van 2010 over van Excelsior en promoveerde in zijn eerste seizoen meteen met de Waalwijkers naar de Eredivisie. Dat jaar stond hij veertien keer onder de lat. De afgelopen twee seizoenen moest hij het doen met in totaal 96 minuten speeltijd.

Motion capture voor inFamous: Second Son uitgelegd

In de aanloop naar de E3 volgende week heeft Sony een video van Sucker Punch online gezet waarin uitgelegd wordt hoe Sucker Punch omgaat met de motion capture-technieken die ze gebruiken voor hun nieuwste game inFamous: Second Son voor PlayStation 4.

We zien uiteraard acteurs met de bekende balletjes op hun lichaam, maar de nadruk ligt vooral op de technieken voor het gezicht. Gelaatsuitdrukkingen en lipsynchronisatie moeten volgens Sucker Punch erg realistisch worden.

inFamous: Second Son is het derde deel in de inFamous-serie, maar is geen simpel vervolg. We krijgen dit keer een nieuwe hoofdpersoon met eigen krachten en een eigen verhaallijn.

Reddingsbrigade voorbereid op overstromingen

Vanwege het extreem hoge water voor deze tijd houdt de Reddingsbrigade rekening met overstromingen. Normaal maken de lokale afdelingen zich rond deze tijd klaar voor het redden van badgasten, maar naast de zwembroeken liggen nu ook de overlevingspakken klaar, meldt de Reddingsbrigade woensdag.

Het is al zeker tien jaar niet voorgekomen dat de Reddingsbrigade werd ingezet in overstroomde gebieden. Maar als het moet kunnen de zeventienhonderd vrijwilligers binnen een uur in heel Nederland worden ingezet om mensen en dieren in ondergelopen gebieden te helpen, schrijft directeur Raymond van Mourik in een verklaring.

De Reddingsbrigade heeft 75 boten die direct inzetbaar zijn om mensen te redden of evacueren. Deze boten kunnen ook in laag water varen. In april is nog een overstromingsoefening gedaan op de grens van Noord-Brabant en Gelderland.

Hevige regenval heeft in Midden-Europa al voor veel overstromingen gezorgd. Woensdag zijn zeshonderd inwoners van het Oost-Duitse Dresden geëvacueerd vanwege de uit zijn bedding barstende Elbe. Ook Hongarije maakt zich op voor overstromingen. In de hoofdstad Boedapest zijn twee hotels aan de rivieroever ontruimd, melden Hongaarse media. Premier Viktor Orban kondigde dinsdag wegens het wassende water de noodtoestand af.

Rijkswaterstaat gaf maandag aan niet te verwachten dat de stijgende waterstand in de grote rivieren voor grote problemen zorgt in Nederland. Lokaal kan wat hinder ontstaan door onderlopende uiterwaarden, maar dat is 'niets opmerkelijks', zei een woordvoerder. Wel is het bijzonder dat uiterwaarden in juni nog onderlopen. Meestal is in het voor- of najaar sprake van hoogwater.

De Reddingsbrigade hoopt dat de overlast in Nederland beperkt blijft en dat vooral van het water kan worden genoten. Wel waarschuwt de brigade dat het water nog erg koud is en dat het risico op onderkoeling en kramp hierdoor groter is.

Nekschot voor passanten bij nepwachtpost Irak

Gewapende lieden hebben woensdag in het westen van Irak ten minste veertien passanten in koelen bloede doodgeschoten. De daders hadden een nepcontrolepost ingericht en lagen daar in hinderlaag, melden medewerkers van de inlichtingendiensten.

Onder de doden zijn enkele agenten en militairen. Zeker vier slachtoffers zijn volgens de politie afkomstig uit de sjiitische heilige stad Karbala. Zij werden staande gehouden vlakbij de afgelegen plaats Nukhaib in de overwegend soennitische provincie Anbar, waar twee woestijnwegen elkaar kruisen.

De overvallers vroegen passanten naar hun papieren, vermoedelijk om vast te stellen tot welke bevolkingsgroep ze behoorden. De politie zegt op de plaats delict met bloed doordrenkte identiteitsdocumenten te hebben gevonden. De aangetroffen lijken waren door het hoofd geschoten, alsof er een executie had plaatsgevonden.

De verantwoordelijkheid voor het bloedbad is vooralsnog niet opgeëist. De Iraakse autoriteiten verdenken soennitische opstandelingen, die het vaker gemunt hebben op sjiieten. In dezelfde streek werd in september 2011 een bus vol sjiitische pelgrims overvallen. Daarbij viel een groot aantal doden.

Pro Evolution Soccer laat Nintendo links liggen

Het voetbalspel Pro Evolution Soccer 2014 verschijnt dit najaar niet voor Wii U, Nintendo 3DS en PlayStation Vita. Ook een versie voor de nog te verschijnen spelcomputers, Xbox One en PlayStation 4, zit niet in de planning. Dat heeft uitgever Konami gezegd in een verklaring. Het voetbalspel is wel in de maak voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en PSP.

De vorige versies van het voetbalspel verschenen wel voor Nintendo 3DS, maar 'die spellen werden amper verkocht'. De verkoop van Wii U en PlayStation Vita is ondermaats, waardoor de uitgever het verspilde energie vindt om het voetbalspel voor die spelcomputers te maken.

Konami wil geen versie voor Xbox One en PlayStation 4 maken omdat het bang is 'wederom beschuldigd te worden van luiheid'. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat Konami niet 'alleen hogere kwaliteit afbeeldingen' wil gebruiken voor de nieuwe generatie spelcomputers. "De spellen zouden compleet nieuw moeten zijn", aldus de woordvoerder.

Pro Evolution Soccer 2014 ligt later dit jaar in de winkels.


Pro Evolution Soccer laat Nintendo links liggen

Erotische film met Lindsay Lohan toch naar Venetië

De erotische thriller The Canyons met Lindsay Lohan in de hoofdrol wordt buiten de competitie vertoond op het filmfestival van Venetië. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Opmerkelijk, want de film werd eerder te slecht bevonden voor onder meer het film- en muziekfestival South by Southwest in Texas en het Sundance filmfestival in Utah.

De film gaat over seks, glamour en eeuwig jong willen blijven in het moderne Hollywood. Het scenario is van Bret Easton Ellis, bekend van het boek American Psycho. Regisseur Paul Schrader heeft enkele scenario's van filmklassiekers op zijn conto staan, waaronder Taxi Driver, Raging Bull, American Gigolo en The Last Passion of the Christ.

Waar de film eerder nog door anonieme bronnen 'lelijk en doods' werd genoemd, is de festivalleiding in Venetië verheugd met de komst van The Canyons. "We zijn blij dat we ons publiek deze langverwachte film mogen tonen", zegt festivaldirecteur Alberto Barbera. "Deze geeft een helder beeld van het huidige Hollywood en is tegelijkertijd een prachtig voorbeeld van hoe een film te produceren."

Schrader zit dit jaar de jury voor van het Orizzonti-gedeelte van het filmfestival in Venetië, dat wordt gereserveerd voor opmerkelijke films die de hoofdcompetitie niet halen. De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci is dit jaar juryvoorzitter voor de hoofdcompetitie. Het filmfestival in Venetië vindt dit jaar plaats van 28 augustus tot 7 september.


Erotische film met Lindsay Lohan toch naar Venetië (Foto: Novum)

[RG] Knap herstel Sharapova tegen Jankovic

Maria Sharapova heeft zich woensdag knap teruggeknokt in de kwartfinale van Roland Garros. De titelverdedigster uit Rusland (2) werd de eerste set weggevaagd door de Servische Jelena Jankovic (18), maar slaagde er vervolgens in het tij te keren: 0-6, 6-4 en 6-3.

Sharapova stuit nu in de halve finale op de Wit-Russin Victoria Azarenka (3), die met Maria Kirilenko uit Rusland afrekende.

Jankovic' gloriejaren liggen al enige tijd achter haar, maar op Court Philippe Chatrier liet de Servische zien nog uitstekend te kunnen tennissen. Met groots machtsvertoon degradeerde ze Sharapova de eerste set tot figurant. Tot haar zichtbare ongenoegen wist de Russin geen enkele game binnen te slepen.

In de tweede set haalde Sharapova een beduidend beter niveau en slaagde ze erin de wedstrijd te doen kantelen. Ze liep vlot uit naar 5-2. Jankovic stribbelde vervolgens nog even tegen, maar bij 5-4 serveerde Sharapova alsnog de set uit.

Het beslissende derde bedrijf verliep tot 3-3 op serve, waarna Sharapova de patstelling doorbrak. Jankovic had niet meer het vertrouwen van de eerste set en leverde bij 5-3 nogmaals haar service in.

NAVO wil Nederland bij nieuwe missie Afghanistan

De NAVO hoopt dat Nederland een bijdrage gaat leveren aan de nieuwe NAVO-missie in Afghanistan. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen woensdag gezegd tegen de NOS.

"Nederland is zeer ervaren en als NAVO vragen we alle landen om een bijdrage te leveren, waaronder Nederland. We hopen dat Nederland kan meehelpen", aldus Rasmussen.

De huidige missie in het noorden van Afghanistan loopt volgend jaar september af. Zowel de NAVO als Duitsland heeft aangegeven een nieuwe missie te willen opzetten. Die moet zich vooral richten op trainen en adviseren.

Maandagavond liet een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) nog weten dat het nog te vroeg is om te spreken over een eventuele Nederlandse bijdrage.

[RG] Azarenka via Kirilenko naar halve finale Parijs

Victoria Azarenka heeft voor het eerst in haar carrière de halve finale bereikt van Roland Garros. De speelster uit Wit-Rusland was met 7-6 (3) en 6-2 te sterk voor de Russin Maria Kirilenko (12).

De als derde geplaatste Azarenka had in het eerste bedrijf nog een tiebreak nodig om de set binnen te halen. In de tweede set was het echter een gelopen race. De Wit-Russische brak tweemaal de service van Kirilenko en behield al haar eigen opslagbeurten.

In de halve finale treft de 23-jarige speelster Maria Sharapova, die haar titel verdedigt in Parijs. Eerder dit jaar was Azarenka de beste tijdens de Australian Open.

Opstelten in beroep tegen schadevergoeding wietpas

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de staat een aantal coffeeshops een schadevergoeding moet betalen. Dat laat een woordvoerder van minister Ivo Opstelten (VVD) woensdag weten.

De rechter oordeelde dat coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland als gevolg van de wietpas klanten misliepen. Door het zogenoemde beslotenclubcriterium, waarbij mensen zich moesten laten registreren, werden klanten afgeschrikt. De shops leden daardoor financiële schade. De staat moet die schade vergoeden, besloot de rechter.

Opstelten is wel blij dat de rechtbank het andere onderdeel van de wietpas, het 'ingezetencriterium', standhield. De uitspraak van de rechter daarover 'is een krachtige ondersteuning van het huidige beleid', aldus de minister. Volgens hem gaat handhaving van de maatregel, waarbij alleen softdrugs wordt verkocht aan inwoners van Nederland, dan ook gewoon door.

Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet bekend.

Gemeenten massaal achter eisenpakket VNG

Gemeenten hebben zich woensdag tijdens hun jaarlijkse verenigingscongres in Zwolle massaal achter het eisenpakket van het bestuur geschaard. Bijna 98 procent van de 408 gemeenten stemde in met de dertien voorgestelde aanpassingen aan het sociaal akkoord en het zorgakkoord.

De gemeenten eisen onder meer dat ze zelf kunnen bepalen hoe ze het hun budget kunnen invullen. Ook willen ze dat wordt afgezien van een korting van 89 miljoen euro op het budget voor huishoudelijke hulp en dat er minder regels komen voor 'de onderkant van de arbeidsmarkt', omdat die volgens hen bureaucratie met zich meebrengen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stuurt de voorgestelde aanpassingen naar minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), die tevens op het congres aanwezig was. "We hopen dat hij hier constructief naar gaat kijken en snel met een antwoord komt", aldus een woordvoerder van de VNG. Reageert het kabinet niet of afwijzend dan gaat een gepland overleg tussen de gemeenten en het kabinet vrijdag niet door, zo stelde VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma in Zwolle.

"Het kabinet kan ons ook moeilijk negeren, want ze hebben ons nodig", vervolgt de woordvoerder. "Ze zijn er niet bij gebaat om geen goede afspraken met ons te maken, want het zijn de gemeenten die straks moeten gaan zorgen voor de uitvoering van het beleid."

Duo opgepakt voor in brand steken Hagenaar

De politie heeft twee mannen uit Den Haag van 18 en 19 jaar aangehouden voor betrokkenheid bij het in brand steken van een 18-jarige plaatsgenoot. Een van hen kwam zelf naar het bureau, meldt de politie.

Het slachtoffer werd maandagavond op de Roggeveenstraat in brand gestoken. Hij liep ernstige brandwonden op, maar is inmiddels buiten levensgevaar. Waarom de man in brand werd gestoken is nog niet duidelijk. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Passage Rijksmuseum even dicht voor fietsconcert

De fietstunnel van het Rijksmuseum in Amsterdam gaat donderdag weer even dicht. Studenten van het Conservatorium Den Haag geven er om 12.30 uur een lunchconcert in het kader van het Holland Festival. Rondom het concert wordt de passage gesloten, laat de organisatie weten.

De muziek wordt gemaakt door twee 'spectaculaire' fietsconstructies, licht een woordvoerder van het Holland Festival toe. De constructies bestaan uit aan elkaar vastgemaakte fietsen. Als de vijf meter lange fietsen rijden, maken ze muziek. De studenten zitten op de fietsen en ondersteunen de muziek met zang en slagwerk.

Het concert bevat ook theaterelementen en is onderdeel van de 66e editie van het Holland Festival. Voor de opbouw wordt de passage vanaf 09.00 uur afgesloten voor fietsverkeer. Rond 15.00 uur is de doorgang weer vrij.

Het halfuur durende concert wordt donderdag drie maal uitgevoerd. Ook op 13 en 20 juni worden er gratis lunchconcerten in de passage van het Rijksmuseum gegeven. Het Holland Festival vindt plaats van 1 tot 26 juni in Amsterdam.

Sinds een kleine maand kunnen fietsers weer door de passage rijden, wat vanwege de verbouwing jarenlang niet mogelijk was. Het museum en het stadsdeel hebben dit proberen te voorkomen, maar de gemeenteraad besliste anders.

Gratis online schietspel in de maak voor PS4

Het online schietspel Warframe verschijnt eind dit jaar voor PlayStation 4. Dat heeft gamestudio Digital Extremes gezegd in een interview met de Amerikaanse entertainmentwebsite IGN. Een pc-versie van het schietspel is al te spelen.

Warframe wordt gratis aangeboden, maar biedt spelers de mogelijkheid tegen betaling bijvoorbeeld hun wapens krachtiger te maken. Warframe voor PlayStation 4 verschilt van de pc-versie. Waar gamers op de pc competitief tegen elkaar moeten strijden, ligt de nadruk in de versie voor de nieuwe PlayStation meer op het samenspel. "Het is een speler-versus-vijandsituatie waarbij gamers samenspelen, een beetje zoals Diablo", zei een woordvoerder tegen de website.

Het online schietspel is niet het enige gratis spel dat in de maak is voor PlayStation 4. Sony wil gamers flink wat mogelijkheden bieden gratis games te spelen, waarbij gamebedrijven hopen dat spelers geld uit gaan geven als ze het spel leuk vinden. Naast Warframe worden later dit jaar onder meer het schietspel Blacklight Retribution en de online actiegame War Thunder gratis aangeboden.


Gratis online schietspel in de maak voor PS4

Rhys Ifans geeft 'afschuwelijk' interview

Rhys Ifans heeft zich misdragen tijdens een interview met de Britse krant The Times. Het horrorinterview bracht in Groot-Brittannië een discussie op gang over dergelijke geregisseerde PR-interviews. Journaliste Janice Turner van het dagblad sprak op twitter over haar 'werkelijk afschuwelijke ontmoeting' waarin hij 'het voornamelijk heeft over paardenlullen'.

De 45-jarige Ifans vroeg Turner op te rotten en zei zich stierlijk te vervelen. De acteur gaf geen antwoord op vragen en barstte her en der uit in scheldkanonnades.

"Ik weet niet zeker waar het misging met Rhys Ifans", begon Turner haar stuk. "Hoe snel zijn antwoorden escaleerden van minachting naar walging en daarna vijandigheden tot hij 'je verveelt me' zei en wegliep. Zijn pr-medewerker bleef achter met verontschuldigingen." Die weet het gedrag van Ifans aan antibiotica.

Ifans is bekend door zijn rol als Spike in de komedie Notting Hill uit 1999. Hij gaf het interview aan The Times omdat hij in een nieuwe tv-serie speelt. De journaliste had vooraf, zoals gebruikelijk bij PR-interviews, een reeks onderwerpen meegekregen waar ze het niet over mocht hebben. Zo mocht zijn vechtlustige gedrag niet worden genoemd en zijn relatie met ex-vriendin Sienna Miller.

Het artikel heeft in Groot-Brittannië een discussie doen ontstaan over het interviewen van beroemdheden in het algemeen. In de Britse krant The Guardian schrijft Roy Greenslade, freelance journalist en professor in de journalistiek, dat dergelijke ontmoetingen een farce zijn geworden. "Als journalistiek genre wordt het steeds duidelijker dat het voor iedere betrokkene tijdsverspilling is."

Journalist Sam Delany zegt in het interview met de BBC de interviewvorm geen lang leven meer is beschoren. "Niemand is geïnteresseerd in een interview dat is goedgekeurd door PR-mensen."

Journalist Mark Ellen van het Britse tijdschrift CQ brengt een interview dat hij in de jaren tachtig had met Sting in herinnering. Hij kreeg van de pr-medewerker het thuisadres van de superster en kon vragen wat hij wilde. "De ontmoetingen met beroemdheden van tegenwoordig zijn een compromis geworden tussen bemoeizuchtige publicisten en hijgerige schrijvers."


Rhys Ifans geeft 'afschuwelijk' interview (Foto: Novum)

Verdachte schoppartij binnenkort weer vrij

De 19-jarige Belgische verdachte Brett S. die betrokken was bij de geruchtmakende schoppartij in Eindhoven komt op 26 juni weer vrij. Hij komt voorwaardelijk vrij tot de zitting in zijn zaak om met een opleiding kunnen beginnen. Hij moet zich wel houden aan de aanwijzingen van de reclassering.

De rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie had gevraagd om hem 90 dagen langer vast te houden.

Brett S. uit Ravels meldde zich op 21 mei bij de Belgische politie nadat de hoogste Belgische rechter had bepaald dat hij mocht worden uitgeleverd. Hij zat sindsdien in een Nederlandse cel.

Dinsdag is hij als getuige gehoord in de zaak van medeverdachte Tom K. Volgens advocaat Peter van de Laar van de medeverdachte heeft hij verteld dat er vooraf geen plan was om het slachtoffer te gaan mishandelen. Ook heeft hij verteld dat hij en hoofdverdachte Brent L. licht schoeisel droegen. Dat is van belang voor de verdediging vanwege de zware beschuldiging poging tot doodslag.

De mishandeling in januari in Eindhoven veroorzaakte veel ophef nadat beelden door de politie op tv werden getoond en 8 verdachten herkenbaar in beeld werden gebracht. Er ontstond een heksenjacht naar de daders. Van de 8 jongens worden er 4 vervolgd.

De minderjarige hoofdverdachte Brent L. hoort op 11 juni of hij wordt uitgeleverd aan Nederland.

Verdachte schoppartij binnenkort weer vrij
Verdachte schoppartij binnenkort weer vrij (Foto: ANP)

Inzittende gecrasht zweefvliegtuig Malden overleden

In het Gelderse Malden is woensdagmiddag een zweefvliegtuigje neergestort. Daarbij is de een man om het leven gekomen, meldt de politie. Hij was de enige inzittende.

Het vliegtuigje crashte tijdens de Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen, die momenteel op het zweefvliegveld in Malden worden gehouden, bevestigt de politie. Of het slachtoffer een militair is, kon de zegsvrouw niet vertellen.

De toegangswegen in het gebied zijn afgezet voor onderzoek, laat de politie verder weten. Over de toedracht van het ongeluk wilde de woordvoerder niets kwijt. De luchtvaartpolitie is ingeschakeld en doet verder onderzoek.

Volgens Omroep Gelderland ging het mis op het moment dat de kabel die het vliegtuig de lucht in zou trekken, losraakte. Het toestel zou over de kop zijn gegaan en ondersteboven tegen de bosrand zijn neergekomen.

Expositie mummiekisten Leiden naar Vaticaan

Een tentoonstelling over mummiekisten die nu te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, reist naar het Vaticaan. Volgens directeur Wim Weijland is het de eerste keer dat een expositie uit een Nederlands museum naar het Vaticaan gaat. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt bij een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De tentoonstelling is sinds april te zien. Bezoekers kunnen in het museum zien hoe vier drieduizend jaar oude Egyptische vondsten worden gerestaureerd.

Naast de vier kisten uit de collectie van het Leidse museum, zijn ook twee sarcofagen te zien uit de collecties van het Louvre in Parijs en de Vaticaanse musea. Het Rijksmuseum van Oudheden wil inzicht geven in de tempelrituelen en leefwereld van de machtige Oudegyptische Amon-priesters uit Thebe.

Sneller Amber Alert had broertjes niet gered

De politie had sneller een Amber Alert kunnen uitsturen toen bleek dat de broertjes Ruben en Julian uit Zeist werden vermist. Toch had dit niet uitgemaakt voor het lot van de broertjes, omdat de jongens al om het leven waren gebracht toen de vermissing werd ontdekt. Dat concludeert de politie woensdag in een evaluatie naar de inzet van het waarschuwingssysteem voor de vermoorde broertjes.

De politie onderzocht de inzet van Amber Alert bij de vermiste broertjes omdat uit verschillende hoeken vragen werden gesteld over de timing. De kritiek was dat dit te laat zou zijn gebeurd.

Volgens de politie had een sneller Amber Alert de jongens echter niet kunnen redden. Het lichaam van de vader, die zichzelf had gedood, werd dinsdagochtend om 07.50 uur gevonden. Daarbij leek het er aanvankelijk op dat het alleen om zelfdoding ging. Toen de politie rond 17.15 uur met de ex-vrouw van de man in gesprek kwam, bleek pas dat de vader op dat moment de jongens bij zich had moeten hebben.

Omdat de politie eerst nog concrete plaatsen wilde bekijken waar de jongens mogelijk konden zijn, werd pas om 23.15 uur besloten een Amber Alert uit te sturen. Het daadwerkelijke alert ging pas om 01.09 uit.

Het tussenliggende proces tussen het besluit en het daadwerkelijke uitsturen had wel sneller gekund, concludeert de politie. Verbeterpunten liggen volgens een woordvoerder van de politie in het sneller verzamelen van foto's en het verkrijgen van toestemming van de familie. Mogelijk had dit maximaal anderhalf uur gescheeld, denkt de zegsman.

Uit onderzoek blijkt echter dat de jongens in de nacht van maandag 6 mei op dinsdag 7 mei al zijn omgebracht. Een versnelling van het Amber Alert had het leven van de jongens dus niet kunnen redden.

De lichamen van de broertjes Julian en Ruben werden bijna twee weken na hun vermissing gevonden in een afwateringsbuis in Cothen. Na de vondst van het lichaam van de vader waren grootschalige zoektochten naar de twee jongetjes opgezet.

[Confed. Cup] Havenaar geselecteerd bij Japan

Mike Havenaar is opgenomen in de Japanse selectie voor de Confederations Cup. Bondscoach Alberto Zaccheroni ruimde donderdag in zijn 23-koppige selectie een plek in voor de spits van Vitesse. De zoon van voormalig ADO-keeper Dido Havenaar is geboren en getogen in Japan en kwam inmiddels twaalf keer uit voor de nationale ploeg.

Japan reist met een goed gevoel af naar de Confederations Cup, dat als voorbereidingstoernooi voor het WK volgend jaar in Brazilië geldt. De Japanners dwongen woensdag als eerste land kwalificatie voor de mondiale titelstrijd volgend jaar in Brazilië af.

Eenvoudig ging dat overigens niet. Pas in blessuretijd zorgde Keisuke Honda voor het benodigde punt tegen Australië (1-1). De 26-jarige Havenaar was even daarvoor ingevallen. Voormalig VVV-speler Honda, nu uitkomend voor CSKA Moskou, is met Shinji Kagawa van Manchester United de smaakmaker in de Japanse selectie.

Japan speelt volgende week zaterdag de openingswedstrijd tegen Brazilië en treft later ook nog Mexico en Italië. "De Confederations Cup is een geweldige plek om uit te vinden waar we staan in de pikorde van het mondiale voetbal", stelde Zaccheroni.

Rohan Dennis nieuwe leider na tijdrit Dauphiné

Rohan Dennis heeft in het Criterium du Dauphiné de gele trui veroverd. De 23-jarige Australiër moest in de 32,5 kilometer lange tijdrit van Villars-les-Dombes naar Parc des Oiseaux alleen de Duitse winnaar Tony Martin voor zich dulden. Dennis neemt de eerste plaats over van de Canadees David Veilleux, die zondag de eerste etappe won.

Dennis moest 47 seconden toegeven op Martin. De voormalig renner van het Rabobank opleidingsteam was echter wel vijf seconden sneller dan Chris Froome, een van de favorieten voor de eindzege. De Spanjaard Jonathan Castroviejo en de Pool Michal Kwiatkowski werden vierde en vijfde.

In het algemeen klassement verdedigt Dennis een voorsprong van vijf seconden op Froome. Kwiatkowski volgt op 26 tellen. Veilleux duikelt in de stand van de eerste naar de zevende plaats. Stef Clement is op de negende plaats de beste Nederlander. Hij volgt op 1.14 minuten van de leider.

Voor Alberto Contador liep de vierde etappe uit op een teleurstelling. De Spanjaard van Saxo werd in de tijdrit ingehaald door zijn voormalig ploeggenoot Richie Porte. Zijn achterstand op Froome bedroeg aan de streep meer dan tweeënhalve minuut.

Asare verruilt FC Utrecht voor AA Gent

Nana Asare verruilt FC Utrecht voor AA Gent. De middenvelder tekent een vierjarig contract bij de club uit België. Dat zegt de middenvelder in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Asare, die vanaf 2009 in het shirt van Utrecht speelde, had nog een contract voor een jaar. Hoeveel Utrecht voor de transfer ontvangt is niet bekend.

AA Gent speelt in tegenstelling tot FC Utrecht geen Europees voetbal. Desondanks ziet Asare de transfer als een stap hogerop. "Het was geen makkelijke beslissing", reageert de Ghanees in de krant. "Maar als speler moet je vooruit durven kijken en daarbij had ik snel begrepen dat mijn toekomst in Gent beter oogt dan in Utrecht."

FC Utecht nam Asare vier jaar geleden over van KV Mechelen voor anderhalf miljoen euro. In de Domstad groeide hij uit tot sterkhouder en aanvoerder. De spelverdeler was tien keer trefzeker in 103 eredivisieduels. "Ik ben er volwassener geworden. Ik denk nu meer in teamverband en ben mondiger geworden. Die eigenschappen wil ik gebruiken om ook in Gent een dragende speler te worden."

De middenvelder kreeg te horen dat een plek bij de eerste drie het doel wordt van AA Gent. "Ik wil daar graag aan meewerken. Ik word straks 27 en wil nog eens meestrijden aan de top." De Ghanees had in Utrecht nog een contract van een jaar. FC Utrecht was nog niet voor een reactie beschikbaar.

Valencia stelt oud-speler Djukic aan als coach

Miroslav Djukic is definitief de nieuwe coach van Valencia. De 47-jarige Serviër is woensdag aangesteld als vervanger van de opgestapte Ernesto Valverde, die zaterdagavond na het mislopen van de voorronde van de Champions League zijn biezen pakte. Djukic komt over van Real Valladolid.

Djukic is een oude bekende van de Valencia-fans, want tussen 1997 en 2003 was hij als speler verbonden aan de club. De verdediger speelde ook voor Tenerife en Deportivo La Coruña. Bij laatstgenoemde club baarde Djukic opzien met een legendarische misser in 1994. Hij miste op de slotdag in blessuretijd een strafschop, waardoor Deportivo de landstitel in rook zag opgaan.

Als trainer diende Djukic vanaf 2007 onder meer Partizan Belgrado, de nationale voetbalbond van Servië en Hercules Alicante. Hij wordt later woensdag gepresenteerd.

Excelsior neemt afscheid van coach Vlemmings

De wegen van Excelsior en trainer Leon Vlemmings scheiden per 1 juli. Beide partijen zijn vanwege een verschil van inzicht uit elkaar gegaan, meldt de Rotterdamse club woensdag. Excelsior wil over de reden van de breuk geen mededelingen doen, maar die houdt vermoedelijk verband met de teleurstellende prestaties van afgelopen seizoen.

Na de degradatie uit de Eredivisie eindigde Vlemmings in zijn eerste seizoen met Excelsior gedeeld laatste in de Jupiler League. De Rotterdammers hopen op korte termijn de opvolger van Vlemmings te presenteren.

Excelsior was na FC Eindhoven en het Cypriotische AEK Larnaca Vlemmings' derde klus als eindverantwoordelijke. Hij was eerder ook assistent bij NAC en Feyenoord.

Vestia schrapt 250 banen

Woningcorporatie Vestia schrapt 250 banen en sluit vier kantoren. De maatregelen maken deel uit van een reorganisatie om uit de financiële problemen te komen. Het bedrijf maakte de plannen woensdag bekend.

Eind januari 2012 werd bekend dat Vestia kampte met grote financiële problemen. De woningcorporatie had een onverantwoord grote portefeuille aan risicovolle beleggingen opgebouwd en moest als gevolg van de gedaalde rente grote bedragen als onderpand storten bij de banken. Het afwikkelen van deze risico’s leverde een verliespost op van 2 miljard euro, waarvan Vestia 1,3 miljard moet zien terug te verdienen. Voor de rest draait de corporatiesector als geheel op. Het aantal banen bij Vestia daalt van 1150 naar 900.

Vestia schrapt 250 banen
Vestia schrapt 250 banen (Foto: ANP)

'Allison volgt Newey op bij Red Bull'

Het lijkt er steeds meer op dat Adrian Newey eind volgend seizoen zal vertrekken als technisch directeur bij Red Bull Racing. De opvolger van de Brit zou volgens het Duitse Auto Motor und Sport James Allison moeten worden.

Allison vertrok recentelijk bij het Lotus F1 Team en lang werd gedacht dat de Brit naar Ferrari zou gaan, maar de Italianen bleven hardnekkig ontkennen, net als enkele andere teams. Auto Motor und Sport-journalisten Michael Schmidt en Bianca Leppert denken nu te weten waarom. Volgens hen moet Allison Newey bij Red Bull opvolgen. Newey is een van de beste ontwerpers die de Formule 1 kent, maar de Brit is gefrustreerd omdat steeds meer gaten in de regels afgedekt worden en omdat het in de komende jaren weer meer op de motoren aan komt in plaats van de ontwerpers.

Staat moet schade wietpas vergoeden aan coffeeshops

De Nederlandse staat moet een aantal coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland een schadevergoeding betalen omdat ze als gevolg van de wietpas klanten misliepen en daardoor financiële schade leden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Het zogenoemde beslotenclubcriterium van de wietpas, waarbij inwoners zich bij de coffeeshops moesten laten registreren om softdrugs te kunnen kopen, is volgens de rechtbank een 'onevenredig grote inbreuk op de belangen van bezoekers van coffeeshops'. Klanten werden afgeschrikt door de registratie waardoor coffeeshops enkele maanden minder klanten hadden. De staat moet deze schade nu vergoeden.

Het andere onderdeel van de wietpas, het 'ingezetencriterium', zou op zichzelf al tot het gewenste resultaat leiden. Die maatregel vindt de rechtbank wel geoorloofd. De staat heeft zelf al laten weten dat door deze maatregel, waarbij alleen softdrugs wordt verkocht aan inwoners van Nederland, heeft gezorgd voor een sterke afname van drugstoerisme, aldus de rechtbank.

De hoogte van de schadevergoeding wordt later bepaald. De rechtszaak was aangespannen door negentien coffeeshops en verenigingen door het hele land.

Een woordvoerder van het ministerie voor Veiligheid en Justitie laat weten het vonnis grondig te willen bestuderen alvorens met een reactie te komen.

Rijksmuseum doet oproep aan politiek

Het Rijksmuseum kan nog veel meer eigen inkomsten binnenhalen en geld besparen als de politiek een handje helpt. Directeur Wim Pijbes betoogde dat woensdag in een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden over de toekomst van de Nederlandse musea.

Volgens Pijbes is er bij particulieren veel belangstelling om geld te investeren of te beleggen in musea, maar is dat door regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bijzonder moeilijk. Ook vindt hij dat de staat meer garant moet staan voor kostbare bruiklenen, wat musea enorm zou schelen in verzekeringskosten. Nederlandse musea moeten wat Pijbes betreft net als die in Groot Brittannië worden vrijgesteld van het volgrecht, een onderdeel van het auteursrecht.

Rijksmuseum doet oproep aan politiek
Rijksmuseum doet oproep aan politiek (Foto: ANP)

Verpleeghuis Cordaan onder extra toezicht

Verpleeghuis Slotervaart in Amsterdam is onder verscherpt toezicht gesteld. Het verpleeghuis, onderdeel van zorginstelling Cordaan, heeft de zorg voor cliënten niet op orde. Dat meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag.

De inspectie constateerde bij onaangekondigde bezoeken onder meer dat het voor bewoners van het verpleeghuis onduidelijk is welke zorg zij krijgen. Ook vindt de inspectie de persoonlijke leefomgeving voor cliënten beperkt. Er verblijven een tot vier bewoners op een slaapkamer en het toezicht door medewerkers is daardoor beperkt, aldus de inspectie.

De IGZ houdt het verpleeghuis al een tijdje in de gaten en concludeert nu dat het de instelling niet is gelukt om verbeteringen door te voeren.

Verpleeghuis Cordaan onder extra toezicht
Verpleeghuis Cordaan onder extra toezicht (Foto: ANP)

Tarieven Schiphol aan banden

De tarieven die Schiphol vraagt voor het gebruik van de luchthaven stijgen dit jaar met 0,6 procent. Ook de komende twee jaar mag Schiphol de havengelden slechts beperkt laten toenemen. Het kabinetsbesluit hierover is woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vorig jaar verhoogde Schiphol de havengelden nog met twee procent, na protesten van de luchtvaartmaatschappijen tegen de eerder voorgenomen vier procent.

Schiphol moet bovendien de tarieven die het jaarlijks oplegt aan de luchtvaartmaatschappijen eens per drie jaar bekendmaken en de organisaties raadplegen over voorgenomen prijsstijgingen. Ook investeringsplannen moeten worden besproken met de luchtvaartmaatschappijen.

De beperkte tariefstijgingen worden gecompenseerd door de opbrengsten uit niet-luchtvaartactiviteiten mede te gebruiken voor investeringen in de luchthaven. Niet-luchtvaartactiviteiten zijn bijvoorbeeld de verhuur van vastgoed of grond voor winkels en horeca op Schiphol. De winst uit winkels en parkeerterreinen ging tot nu grotendeels naar de staat, dat zeventig procent van de aandelen in de luchthaven bezit.

Het besluit volgt op een conflict dat KLM eind vorig jaar had met Schiphol over de groei van de luchthaven. KLM voert met haar partners zeventig procent van de vluchten op Schiphol uit. KLM vreesde dat het te veel zou moeten opdraaien voor de investeringen van Schiphol. Een commissie onder leiding van Hans Alders kwam daarna met een advies over de kwestie.

Letland mag euro invoeren

De Europese Commissie heeft woensdag toestemming gegeven aan Letland om toe te treden tot de eurozone. Volgens zowel de EC als de Europese Centrale Bank voldoet de Baltische staat aan de toetredingseisen. Letland is het achttiende land dat toetreedt tot de muntunie. Dat gebeurt waarschijnlijk op 1 januari.

Om toe te mogen treden tot de eurozone, moest Letland kunnen aantonen dat het de inflatie onder controle heeft. Ook de tekorten en de staatsschuld mochten niet te hoog oplopen. Verder mocht de huidige munt, de lat, in waarde niet te veel gaan verschillen van de euro.

De ministers van financiën van de eurozone moeten in juli nog hun fiat geven. Ook de leiders van de lidstaten en het Europees Parlement buigen zich nog over de beslissing. Als zij ook toestemming geven, kan Letland vanaf 2014 de euro invoeren.

De meerderheid van de twee miljoen Letten is tegen toetreding tot de euro, vanwege de huidige economische crisis in de eurozone. Omdat het land in 2004 toetrad tot de EU, moet het de nieuwe munt wel gaan voeren. Estland trad in januari 2011 al toe tot de eurozone. Litouwen wil volgend jaar toestemming vragen. De drie Baltische staten herkregen hun onafhankelijkheid in 1991.

'Charlie Sheen wil tweeling weghouden bij ex'

Charlie Sheen wil de tweeling die hij kreeg met zijn ex Brooke Mueller bij haar weghouden. De acteur zou het liefst zien dat een andere ex, Denise Richards, voor de twee jongetjes blijft zorgen, zeggen ingewijden tegen entertainmentsite Radar Online.

Richards, die zelf ook twee kinderen heeft met Sheen, heeft momenteel al tijdelijke voogdij over de 4-jarige Bob en Max. De 35-jarige Mueller, die aanhoudende problemen heeft met alcohol en drugs, zit voor de zoveelste keer in de Betty Ford-afkickkliniek.

In de komende weken wordt duidelijk wat er met de tweeling gaat gebeuren. "Het zou volgens Charlie het beste zijn als ze permanent bij Denise blijven", aldus een bron. "Dat gaat hij de rechter ook vertellen. De reden is simpel: door haar drugsverslaving kan Brooke niet voor de jongens zorgen."

De 42-jarige Richards zou open staan voor het plan van haar ex. "Zij zou het fantastisch vinden om de jongens bij zich te houden. Zij wil het beste voor hen. Bob en Max vinden het geweldig om bij hun halfzussen Sam en Lola en Denises geadopteerde dochter Eloise wonen."

De 47-jarige Sheen is al drie keer getrouwd geweest en heeft vijf kinderen. In 2002 trouwde hij met Richards, van wie hij in 2006 weer scheidde. Twee jaar later beloofde de acteur eeuwige trouw aan Mueller, maar ook dat huwelijk hield geen stand. In 2011 waren de twee officieel gescheiden.

VS sturen F16's naar Jordanië

De Verenigde Staten sturen artilleriebatterijen en F16-gevechtsvliegtuigen naar Jordanië. Dat hebben bronnen bij de Jordaanse veiligheidsdiensten woensdag gezegd. De vliegtuigen en het afweergeschut moeten Jordanië in staat stellen zich beter te verdedigen tegen een eventuele aanval vanuit Syrië.

De verwachting is dat het materieel een dezer dagen arriveert in Syrië. Er worden een of twee Patriot-raketbatterijen ingezet aan de noordgrens. Ook worden er zo'n twaalf tot 24 F16's in Jordanië gestationeerd. Het materieel wordt gebruikt voor de internationale militaire oefening 'Gretige Leeuw' die duurt van 9 tot 20 juni. Na die tijd blijven de batterijen en de vliegtuigen echter achter in Jordanië.

Trailer: The Family

Robert DeNiro is geen vreemde als het aankomt op maffiafilms. Grote titels uit het verleden zijn natuurlijk The Godfather II en Goodfellas. Dit keer treedt hij op als het hoofd van de Manzoni's.

The Family is een misdaadkomedie van Luc Besson, de Franse regisseur is onder meer bekend van Leon en The Fifth Element. In deze film mogen we veel droge humor en explosieve actie verwachten. Naast Robert DeNiro en Michelle Pfeiffer zien we ook Tommy Lee Jones terug, hij is de reden waarom de Manzoni's verhuizen naar Normandië, en als je dacht dat deze maffiafamilie in Frankrijk op haar lauweren ging rusten, dan heb je het mis.

The Family verschijnt op 31 oktober in de bioscoop.

Harvest Moon naar Europa

Mede door distributiebedrijf Zen-United is het mogelijk gemaakt dat Harvest Moon: A New Beginning naar Europa komt. De game wordt ontwikkeld door Marvelous AQL die al vaker betrokken is geweest bij de Harvest Moon-serie.

"Harvest Moon is één van de meest geliefde en langlopende franchises. Wij zijn erg dankbaar dat we samen met Zen-United de game naar een groter publiek kunnen brengen", aldus Harry Holmwood van Marvelous.  
Harvest Moon: A New Beginning is al enige tijd verkrijgbaar in Amerika en Japan. Dit jaar komt de game naar Europa voor Nintendo 3DS, een precieze datum is nog niet bekend. 

Internationaal succes voor thriller App

De Nederlandse thriller App gaat naar de Chinese en Russische bioscopen. De interactieve film van Bobby Boermans met Hannah Hoekstra en Robert de Hoog in de hoofdrollen gaat in augustus in China draaien en een maand later in Rusland, laat de producent weten.

App kwam in maart in Nederland uit en was de eerste bioscoopfilm met een tweede scherm. Bioscoopbezoekers moeten een app downloaden op hun smartphone of tablet die foto's, extra scènes en geluiden over de film stuurt tijdens het kijken.

Hoekstra speelt in de thriller een meisje dat verslaafd is aan sociale media en na een feestje een gekke app op haar telefoon ontdekt. Ze krijgt vreemde boodschappen en begint te vermoeden dat die te maken hebben met de raadselachtige dood van mensen uit haar omgeving.


Internationaal succes voor thriller App (Foto: Novum)

D66: Teeven is de regie kwijt

Het lijkt erop dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de regie kwijt is over zijn bezuinigingsplannen voor het gevangeniswezen. Dat stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw woensdag.

Schouw reageert op uitgelekte notitie waarin Teevens eigen ambtenaren gehakt maken van de plannen om celstraffen te vervangen door de enkelband. Niet alleen wil de staatssecretaris de plannen onrealistisch snel invoeren, bovendien schat hij de besparingen veel te hoog in, schrijven zij in een interne notitie die in handen is gekomen van het AD.

Schouw vindt de opstelling van de ambtenaren 'opmerkelijk', omdat Teeven volgens hem altijd heeft beweerd dat de plannen zijn opgesteld 'in goed overleg' met zijn ambtenaren en dat zij bovendien goed zijn doorgerekend. De vraag is of Teeven wel 'in control' is over zijn ambtenaren, zegt het Kamerlid.

Hij wijst erop dat dinsdag al de gevangenisdirecteuren met een eigen plan kwamen, en zij vallen ook onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris. Daar komt nu bij dat de ambtenaren op zijn eigen ministerie 'gewetenswroeging' krijgen. Teeven is de regie kwijt, denkt Schouw. "Daar lijkt het wel een beetje op", zegt hij. "Van de gezamenlijkheid is niet veel van over."

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de bezuinigingsplannen. Schouw wil opheldering van Teeven over de uitgelekte notitie. Ook moet de bewindsman de bezwaren openbaar maken. "Ik wil die informatie hebben van die ambtenaren." De notitie bevestigt verder het vermoeden van Schouw dat de plannen van Teeven op drijfzand zijn gebaseerd en financieel niet haalbaar zijn. "De staatssecretaris rekent zich rijk."

Tijdens het debat zal Schouw ervoor pleiten om een 'commissie van wijzen' in te stellen, die de plannen nog eens tegen het licht houdt en daarbij ook alternatieven betrekt. Vervolgens moet deze commissie met een 'verantwoord plan' komen. Schouw denkt onder anderen aan Pieter van Vollenhoven en de president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling als kandidaten voor de commissie.

Schouw is niet de enige met kritiek. Vrijwel alle oppositiepartijen zijn tegen de voorstellen. Ook de SP en PVV uitten eerder harde kritiek. PVV-Kamerlid Lilian Helder vindt samen met Schouw dat de bewindsman voorlopig geen onomkeerbare stappen mag zetten.

Teeven liet dinsdag weten dat hij bereid is om alternatieve plannen te laten doorrekenen. De bewindsman moet in totaal 340 miljoen euro bezuinigen. Behalve door meer elektronische detentie wil hij dat bereiken door het sluiten van gevangenissen.

Van Gogh Museum trekt 155.000 bezoekers

Het Van Gogh Museum heeft in de eerste maand na de heropening ruim 155.000 bezoekers verwelkomd. Dat meldt het Amsterdamse museum woensdag. Voor de openingstentoonstelling Van Gogh aan het Werk heeft het museum enkele unieke werken in bruikleen, zoals De Zonnebloemen.

Van Gogh aan het Werk laat zien hoe Vincent van Gogh zich ontwikkelde tot kunstenaar. De tentoonstelling bestaat uit tweehonderd objecten, waaronder zijn enig bewaard gebleven pallet en vele schilderijen, schetsen en brieven van de kunstenaar. De Zonnebloemen kreeg het Van Gogh Museum in bruikleen van The National Gallery in Londen. De expositie is tot en met 12 januari te zien.

Met de opening van het Van Gogh Museum op 1 mei zijn de hoofdgebouwen van de drie musea op het Museumplein voor het eerst in tien jaar gelijktijdig open. In de eerste week van mei trokken de musea het Museumplein honderdduizend bezoekers.

Dodental fabrieksbrand China gestegen

Het dodental als gevolg van een enorme brand bij een pluimveeverwerkingsbedrijf in Dehui, in het noordoosten van China, is gestegen tot 120. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Zeventien mensen worden nog altijd vermist.

In totaal waren er maandag 395 mensen aan het werk toen de brand uitbrak. De meeste slachtoffers zijn vrouwen uit plattelandsdorpen rondom Dehui.

Volgens medewerkers van de fabriek zaten op een na alle uitgangen van de fabriek dicht. De autoriteiten hebben de eigenaar en de managers van de fabriek opgepakt. Een speciale commissie onderzoekt de brand. Uit de eerste onderzoeken lijkt een ammoniaklek de oorzaak te zijn geweest van een explosie die tot de brand leidde.

'Johnny de Mol werkt samen met Will.i.am'

Johnny de Mol en Will.i.am werken aan een televisieprogramma. Dat zei Evert Santegoeds woensdagochtend althans op Radio 538. Volgens de roddelkoning hebben de twee zondagavond gedineerd in het Amstel Hotel om een format te bespreken.

De 34-jarige De Mol, die onlangs zijn relatie met Josje Huisman zag stranden, zou wel wat zien in het idee van de rapper. Wat de twee precies hebben besproken, is niet bekend. Johnny's management was woensdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Will.i.am is ook buiten de muziekwereld actief. Zo speelt hij in films en is hij onder meer creatief directeur bij chipmaker Intel.

Ex-chef Britse schandaalkrant wil vrijspraak

De voormalige hoofdredacteur van de opgedoekte Britse schandaalkrant News of the World wil dat de rechtbank haar vrijspreekt van alle aanklachten. Rebekah Brooks hield woensdag in de rechtszaal vol onschuldig te zijn.

De gewezen hoofdredacteur stond woensdag terecht met nog een tiental andere verdachten van het afluisterschandaal dat in 2011 de Britse politiek en pers in rep en roer bracht. Redacteuren van NotW luisterden jarenlang beroemdheden, slachtoffers van misdaden en politici af. Daarnaast werden politieagenten betaald in ruil voor vertrouwelijke informatie. Eigenaar Rupert Murdoch doekte de krant op nadat het schandaal aan het licht was gekomen.

Het onderzoek naar het afluisterschandaal heeft al tot tientallen arrestaties geleid. Onder meer Andy Coulson, de ex-woordvoerder van premier David Cameron, is in staat van beschuldiging gesteld.

Schippers bezorgd over inkorten bedieningstijden

Nederlandse binnenvaartschippers roepen minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen op om af te zien van het terugdringen van de bedieningstijden van bruggen en sluizen. De schippers vrezen dat de bezuinigingsmaatregelen zullen leiden tot een slechte concurrentiepositie van de binnenvaart. Dat meldt belangenvereniging Koninklijke Schuttevaer woensdag op haar website.

De vereniging en haar leden komen donderdag en vrijdag in Sliedrecht bijeen op het jaarlijkse Schuttevaercongres, waar ook de minister aanwezig zal zijn. De binnenvaartschippers praten onder meer over geschikte alternatieven voor het inkrimpen van de bedieningstijden, zoals het centraal of vraaggestuurd bedienen van sluizen en bruggen.

Rijkswaterstaat, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, wil vanwege bezuinigingen de bediening van bruggen en sluizen in de komende jaren versoberen. Zo is de dienst van plan de bedieningstijden op de Maasroute binnen nu en 2018 terug te brengen tot zestien uur per dag. Ook op andere vaarwegen in het land wordt bezuinigd.

Voor Schuttevaer zijn deze maatregelen onbespreekbaar, zo meldt Leny van Toorenburg, hoofd nautische zaken van de vereniging. "De binnenvaart heeft momenteel al flink te lijden onder de crisis. Wij denken dat de schippers dit er niet bij kunnen hebben. Bovendien is het ook erg vreemd om te bezuinigen op bedieningstijden, wanneer je het vervoer over water juist promoot. Je gaat ook niet de A2 's nachts dichtgooien als je het wegverkeer wilt stimuleren."

Rijkswaterstaat laat weten dat de geplande bezuinigingsmaatregelen nog niet definitief zijn. "We voeren nog gesprekken met regio's over mogelijke oplossingen. Vraaggestuurde bediening is daar een van", aldus een woordvoerder. De uitkomst van die gesprekken wordt volgens de zegsvrouw pas in het najaar duidelijk.

Arrestant (60) overleden in Arnhemse politiecel

Een 60-jarige man uit het Gelderse Dieren is dinsdag overleden in een cel op het politiebureau in Arnhem. Onderzoek door de GGD wees een natuurlijke dood uit, laat de politie woensdag weten.

Zoals gebruikelijk als een arrestant in een cel overlijdt, werd ook de Rijksrecherche ingeschakeld. Die concludeerde dat de betrokken agenten niet nalatig zijn geweest en hun niets te verwijten valt.

De man was een dag voor zijn overlijden aangehouden omdat hij nog een aantal boetes had openstaan.

Rechtbank wil meer onderzoek integriteit Albayrak

De rechtbank in Den Haag doet nog geen uitspraak over het ontslag van voormalige topvrouw Nurten Albayrak door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), omdat eerst meer onderzoek nodig is. De rechtbank wil meer weten over de verklaring van Albayrak over privéritten met de dienstauto van het COA.

De uitspraak in twee zaken wordt uitgesteld, meldt de rechtbank woensdag. Bij de ene zaak, voor de kantonrechter, staat de vraag centraal of het ontslag van Albayrak 'kennelijk onredelijk' was en of de oud-algemeen directeur recht heeft op een afgesproken ontslagvergoeding.

In de andere zaak gaat het erom of het COA Albayrak geld moet betalen omdat de organisatie haar niet tot het werk toeliet, terwijl het gerechtshof in Den Haag het COA daartoe had verplicht. Albayrak zegt recht te hebben op vijfduizend euro per dag, oplopend tot een totaalbedrag van 610 duizend euro.

De chauffeur en secretaresse van Albayrak verklaarden eerder dat zij in opdracht van de oud-topvrouw valse afspraken in haar agenda inplanden, om te maskeren dat zij de auto ook privé gebruikte. Albayrak ontkent. De rechtbank vindt meer onderzoek noodzakelijk, zodat het COA de tijd krijgt om getuigen en bewijsmateriaal in te brengen.

Albayrak werd in 2012 ontslagen vanwege haar dominante manier van leidinggeven en omdat ze zou hebben gelogen over de hoogte van haar salaris en het gebruik van haar dienstauto.

Beijing: cyberaanvallen op China vanuit VS

China heeft grote hoeveelheden data verzameld waaruit blijkt dat vanuit de Verenigde Staten cyberaanvallen worden uitgevoerd op de Volksrepubliek. Dat heeft Huang Chengqing, hoofd internetveiligheid van de Chinese regering, woensdag gezegd. Hij gaf echter het Witte Huis noch het Pentagon de schuld van de aanvallen, omdat dat volgens hem onverantwoordelijk is.

Volgens de Chinese krant China Daily zei Huang dat Beijing en Washington zouden moeten samenwerken in de strijd tegen cyberaanvallen in plaats van de strijd met elkaar aan te binden. Hij riep tevens op tot wederzijds vertrouwen.

Komend weekeinde gaan de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese evenknie Xi Jinping in overleg. Een van de onderwerpen die hoog op de agenda staan is cyberspionage. Het Witte Huis ziet cyberaanvallen als een van de grootste bedreigingen voor de Amerikaanse economie en de nationale veiligheid.

De Chinese regering heeft eerder ontkend betrokken te zijn bij cyberspionage in de VS.

Mexico zit met vermissingen in zijn maag

In de wijk Tepito in Mexico-Stad lijkt nog een meisje te zijn ontvoerd. Samen met elf andere jonge mensen verdween zij eind mei uit een café. Dat heeft de Mexicaanse justitie woensdag gezegd. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had ondertussen vernietigende kritiek op het grote aantal onopgeloste vermissingen in Mexico en sprak van een nationaal schandaal en een mensenrechtencrisis.

Politie en justitie falen stelselmatig bij het boven water halen van vermisten, zei Amnesty dinsdag. Sinds 2006 is de stapel vermissingszaken gegroeid tot het schrikbarende aantal van 26 duizend. Familieleden zijn dikwijls genoodzaakt zelf naar hun geliefden te zoeken, niet zelden onder zeer bedreigende omstandigheden. Informatie die zij weten te vergaren wordt door de politie dikwijls straal genegeerd, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Vorige week maakte de Mexicaanse regering wereldkundig een speciale eenheid in het leven te roepen voor vermissingszaken. De eenheid bestaat uit twaalf onderzoekers die in hun werk worden bijgestaan door federale agenten. Of dat genoeg is om duizenden vermissingen op te lossen, valt nog te bezien.

De mogelijke ontvoering van twaalf jongeren in Mexico-Stad toont de moeilijkheden bij het oplossen van dit soort zaken. De vermissing kwam pas aan het licht na een protestactie van de ouders van de jongeren en andere inwoners van de wijk Tepito. Media meldden later dat de vaders van twee vermisten voormalige misdaadbazen zijn die momenteel in de gevangenis zitten.

Een getuige zei dat de twaalf - aanvankelijk werd uitgegaan van elf ontvoerde jongeren - door gewapende mannen werden weggevoerd, maar van deze getuige ontbreekt inmiddels ieder spoor. Ook de eigenaar van het café wordt vermist. Beeldmateriaal van een bewakingscamera toont dat de jongeren het café binnengaan, maar justitie wil niet zeggen of ook te zien is of zij weer vertrekken of worden ontvoerd. "We zijn het beeldmateriaal nog steeds aan het analyseren", zei hoofdaanklager Rodolfo Rios.

Twee barmannen en een serveerster van het café zijn in het kader van het onderzoek aangehouden.

Kristen Stewart plant zomer vol films

Kristen Stewart heeft getekend voor twee nieuwe filmprojecten en moet deze zomer vol aan de bak. Stewart gaat eerst in het drama Camp X-Ray spelen over de oorlog tegen het terrorisme en daarna mag ze door naar de set van Sils Maria in een drama over ouder worden. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In Camp X-Ray speelt de 23-jarige Stewart een soldaat die is gestationeerd in Guantanamo Bay. Daar krijgt ze een bijzondere band met een van de gevangene. Het drama wordt geregisseerd door Peter Sattler die met de film debuteert. De film wordt in juli opgenomen.

In Sils Maria speelt Stewart de assistente van een actrice, een rol van Juliette Binoche, die met lede ogen aanziet hoe een jonge, knappe actrice de aandacht van haar wegkaapt. Kick-Ass-actrice Chloë Moretz speelt de jonge ster. De Franse regisseur Olivier Assayas schreef het scenario en regisseert de film. Hij maakte vorig jaar het drama Après Mai.

Stewart brak door met haar rol als Belle in de Twilight-filmreeks. Ze had jarenlang verkering met hoofdrolspeler Robert Pattinson, maar die relatie strandde onlangs. De laatste Twilight-film kwam vorig jaar uit en sindsdien probeert Stewart een carrière in onafhankelijke films van de grond te krijgen. Daarnaast was ze te zien in Snow White and the Huntsman, waarvan het vervolg ook nog op de planning staat.


Kristen Stewart plant zomer vol films (Foto: Novum)

Frings als trainer aan de slag bij Werder Bremen

Torsten Frings keert terug bij Werder Bremen. De 36-jarige Duitser, die eerder dit jaar zijn voetbalcarrière beëindigde, gaat bij de club uit de Bundesliga aan de slag als assistent-trainer van het beloftenteam. Frings voetbalde elf seizoenen voor Werder Bremen. Hij sloot zijn carrière in februari af bij Toronto FC in Canada.

Frings gaat een programma van twee jaar doorlopen waarin hij wordt klaargestoomd voor het trainersvak. De nieuwe hoofdtrainer Robin Dutt fungeert als zijn mentor. Bij het tweede elftal gaat hij samenwerken met zijn oud-ploeggenoot Victor Skripnik.

Verspreid over twee perioden speelde Frings ruim vierhonderd wedstrijden voor Werder Bremen, waarin hij 49 keer scoorde. Tussendoor kwam hij uit voor Borussia Dortmund en Bayern München. De middenvelder speelde 79 interlands. Zowel op het WK van 2002 als het EK van 2008 greep hij met Duitsland net naast de hoofdprijs.

[EK<21] Duitsland mogelijk zonder aanvoerder tegen Oranje

Duitsland moet het donderdag in de wedstrijd tegen het Nederlands elftal op het jeugd-EK mogelijk stellen zonder Lewis Holtby. De aanvoerder van die Mannschaft kampt met een spierblessure in zijn rechterdij en sloeg daarom dinsdag al de training over. Trainer Rainer Adrion twijfelt serieus of hij een beroep kan doen op Holtby, meldt Kicker.

Holtby liep de blessure op tijdens een trip van zijn club Tottenham Hotspur naar de Bahamas. Omdat Duitsland in tegenstelling tot Nederland geen beroep doet op vaste A-internationals, is Holtby de meest ervaren speler in de selectie.

Duitsland en Nederland staan donderdag om 20.30 uur in Petah Tikva tegenover elkaar. Spanje en Rusland zijn de concurrenten in groep B.

Droomtransfer voor Ossenaar Görgülü

Ferhat Görgülü voetbalt volgend seizoen op het hoogste niveau in Turkije. De 21-jarige verdediger verruilt FC Oss voor Gençlerbirligi. De speler met Turkse roots tekent bij de nummer elf uit de Süper Lig een contract voor drie seizoenen met een optie voor nog een jaar.

Görgülü, die een jaar geleden door Oss werd overgenomen van Veendam, is blij verrast. "Dit is een droomkans voor me. Mijn overgang van SC Veendam naar FC Oss was een mooie, maar deze is nog mooier." In de Jupiler League kwam Görgülü afgelopen seizoen tot 28 wedstrijden. Daarin scoorde hij vier keer.

Mourinho: "Ronaldo accepteert geen kritiek"

José Mourinho heeft zich bij Real Madrid regelmatig geïrriteerd aan sterspeler Cristiano Ronaldo. "Hij heeft een probleem", zei de coach dinsdag in het Spaanse televisieprogramma Punto Pelota. "Hij wilde geen kritiek meer accepteren."

The Special One tekende maandag een contract bij Chelsea. Voor Mourinho reden genoeg om een boekje open te doen over zijn tijd in Madrid. "Als trainer wil je spelers beter maken. Dat gaat gepaard met kritiek. Maar misschien denkt Cristiano dat hij het beter weet dan de coach."

Toch is de oefenmeester niet alleen maar negatief over de 28-jarige vedette. "Hij gaf altijd alles voor Real. Ik heb drie geweldige seizoenen met hem gehad." Mourinho liet Ronaldo, die in 2009 voor honderd miljoen euro overkwam van Manchester United, aan de linkerkant spelen.

De Portugese trainer zegt dat Ronaldo goed uit de verf kwam bij Real door zijn tactische omzetting. Afgelopen seizoen was hij in 34 competitieduels goed voor evenveel doelpunten. "Ik heb voor Cristiano de meest geschikte positie gevonden om productief te zijn."

Mourinho liet ook weten dat de rol van Pepe vermoedelijk is uitgespeeld bij De Koninklijke. "Nu ik vertrek, weet ik niet wat er gebeurt." Pepe moest zijn plek afstaan aan de jonge Raphaël Varane en dat kon de 30-jarige verdediger moeilijk verkroppen. "Ze noemen hem 'De Killer' bij Real", verwijst hij naar de karatetrappen die Pepe uitdeelde op trainingen. "Hij moest bijna vertrekken, maar ik ben voor hem opgekomen."

Dat de 20-jarige Varane speelde was volgens Mourinho een logische keuze. "Pepe kon het niet accepteren dat een tien jaar jongere speler ten koste van hem in de basis stond. Maar Varane verdiende het om te spelen." De coach hoopt dat de Braziliaan met een Portugees paspoort nog een toekomst heeft in Madrid. "Real heeft iemand met zo'n mentaliteit nodig."

Hoogwater Donau nadert Boedapest

Nu de bulk van het overtollige water in de Donau langzaam stroomafwaarts zakt maakt ook Hongarije zich op voor overstromingen. In de hoofdstad Boedapest zijn twee hotels aan de rivieroever ontruimd, melden Hongaarse media.

Premier Viktor Orban kondigde dinsdag wegens het wassende water de noodtoestand af. In Boedapest bereikt het waterpeil naar verwachting maandag de hoogste stand.

De overvloedige regenval en daardoor veroorzaakte overstromingen in Midden-Europa hebben tot dusver ten minste vijftien mensen het leven gekost.

Oud-burgemeester Haren aan de slag op Waddeneiland

Rob Bats is benoemd tot waarnemend burgemeester van Terschelling. De VVD'er was tot april burgemeester van Haren, waar hij opstapte na een vernietigend rapport van de commissie-Cohen over de aanpak van de Facebookrellen in september in de Groningse plaats.

De 51-jarige Bats uit het Drentse Nijeveen vervangt burgemeester Jurrit Visser, die op een vakantie in Turkije ernstig ten val is gekomen. Voorlopig is niet te zeggen wanneer hij weer aan de slag kan, laat de provincie Friesland woensdag weten. De benoeming duurt tot Visser zijn werkzaamheden weer kan oppakken.

Bats was voor hij burgemeester in Haren werd onder meer gedeputeerde in Drenthe. Ook werkte hij voor het ministerie van Financiën als teamleider bij de FIOD. Bats kondigde in maart aan op te stappen als burgemeester van Haren omdat hij vond dat hij niet voldoende steun meer had na de presentatie van de onderzoeksresultaten van de commissie-Cohen.

Mogelijke drugssmokkelaars laten eigen schip zinken

Een containerschip dat vermoedelijk drugs vervoerde is in de Caribische zee door de eigen bemanning tot zinken gebracht. Tien opvarenden werden opgepikt uit zee en overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Het incident deed zich dinsdagmiddag (lokale tijd) voor in de Caribische Zee, ten noorden van de benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Het schip werd al enige tijd gevolgd door de Nederlandse marine. Op het moment dat die besloot het containerschip te onderscheppen, brak er brand uit en rapporteerde de kapitein plotseling motorproblemen en binnenstromend water in de machinekamer.

De marine denkt dat de bemanning van het verdachte schip de motorstoring en de brand zelf heeft veroorzaakt. Doordat het schip slagzij maakte, moesten de tien bemanningsleden het schip met reddingsvlotten verlaten. Kort daarna werden ze aan boord genomen van de Zr. Ms. Holland, een patrouilleschip van de marine.

De bemanning van het patrouilleschip, dat op Curaçao is gestationeerd, deed daarna nog een poging om het schip te redden door de brand te blussen en de romp te koelen. De marine kon echter niet voorkomen dat het 55 meter lange schip kapseisde en met lading en al naar de zeebodem verdween.

De zee is daar enkele kilometers diep. Dat maakt het volgens een woordvoerder onmogelijk om nog na te gaan wat het schip herbergt. "Voor zover ik weet bestaan er wereldwijd geen mogelijkheden om op die diepte onderzoek te doen." In het verleden zijn wel expedities met robots geweest naar de Titanic, op 3800 meter diepte, maar dat is volgens de woordvoerder van een andere orde.

Jemen lanceert groot offensief tegen Al-Qaida

Het Jemenitische leger heeft in het zuiden van Jemen een groot offensief tegen Al-Qaidastrijders ingezet. Duizenden militairen, ondersteund door tanks en oorlogsvliegtuigen, zijn naar het zuiden opgetrokken. Dat heeft het leger woensdag bekendgemaakt.

Op het platteland werd al strijd geleverd met opstandelingen. Het leger heeft gevechtshelikopters en artilleriestukken ingezet. Burgers hebben het advies gekregen om binnen te blijven.

De Verenigde Staten zien de Jemenitische tak van Al-Qaida als een van de actiefste takken van het terreurnetwerk. In 2001 wisten de strijders grote delen van het zuiden van Jemen in handen te krijgen, maar met hulp van de VS zijn veel gebieden inmiddels weer heroverd op de opstandelingen.

Turken omzeilen blokkades social media

Turkse internetgebruikers omzeilen vermeende blokkades van social media door de overheid. Hiervoor wordt bijvoorbeeld de applicatie Hotspot Shield gebruikt. De makers van de app laten tegenover techwebsite Cnet weten dat de app in Turkije afgelopen weekend drieduizend keer zo vaak is gedownload als normaal. Het zou gaan om 120 duizend downloads.

Gedurende het weekend zou de Turkse overheid bij de protesten in Istanbul apparatuur hebben ingezet waarmee het gebruik van mobiel internet onmogelijk werd gemaakt. Hierop hebben verschillende omwonenden en omliggende hotels hun wifiverbindingen openbaar gemaakt. Daarnaast werden Twitter en Facebook tijdelijk geblokkeerd, laten verschillende Turken weten via diezelfde social media.

De Turkse politie heeft volgens staatspersbureau Anadolu 25 mensen opgepakt die ervan worden verdacht aangezet te hebben tot protest en 'valse informatie' te hebben verspreid op sociale media. Premier Recep Tayyip Erdogan noemde sociale media eerder nog 'de ergste bedreiging voor de samenleving'. Omdat veel Turkse media geen berichten over het politiegeweld hebben geschreven, proberen veel mensen via sociale media op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Persoonsgegevens Brabants waterschap gelekt

Rekeningnummers, adressen en handtekeningen van zeker vijfduizend inwoners van het Waterschap Aa en Maas zijn op straat te komen liggen. Dinsdagavond werd een op straat gevonden usb-stick met die gegevens anoniem bij Omroep Brabant afgeleverd. Volgens de regionale omroep is niet bekend of kwaadwillenden met de gegevens aan de haal zijn gegaan.

Op de stick staan vorderingen en aanslagen van waterschapsbelastingen over vorig jaar. Het gaat volgens de omroep onder meer om inwoners van de Brabantse plaatsen Heusden, Rosmalen en Helmond. Bij een groot deel van de machtigingen zijn wel bankgegevens en handtekeningen ingevuld, maar is het bedrag blanco.

Een woordvoerder van het waterschap laat weten sinds woensdagochtend bekend te zijn met de vermissing. Het waterschap heeft geen idee hoe de stick kwijt kon raken. "Het valt koud op ons dak", laat de zegsman weten. Het waterschap doet aangifte en stelt een intern onderzoek in.

Het waterschap waarschuwt sinds maandag op zijn website voor spookdwangbevelen. Of er een verband is tussen de kwijtgeraakte gegevens en de spookfacturen, maakt deel uit van het onderzoek. Tot dusverre is één keer melding gemaakt van een factuur met een foutief rekeningnummer. Uit voorzorg is daarom direct een melding online gezet, aldus de woordvoerder.

De usb-stick ligt woensdag nog bij Omroep Brabant. Over het ophalen van de gegevensdrager door het waterschap Aa en Maas was woensdag aan het begin van de middag nog niets afgesproken.

Concert: FortaRock XL

Afgelopen zaterdag was het de vijfde editie van FortaRock en daarom de XL-editie. Dit jaar was de locatie dan ook groter, het Goffertpark in Nijmegen. Op drie podia traden grote internationale metal acts aan, op een dag van veel bewolking en harde, koude wind. Maar ook zonder zon werd dit festival weer een groot succes. Prima muziek en veel gezelligheid. En daar waar tegenwoordig op dancefeesten wordt geschoten, zijn de ergste criminelen op deze dag, wildplassend langharig tuig, wat de weg naar de Dixie niet meer weet te vinden, of over het algemeen de weg sowieso kwijt is. Mensen van de security wijzen hen vriendelijk de weg, terwijl het tuig al wankelend en luisterend zijn plas afmaakt.

Voor een compleet fotoverslag van onze fotograaf Jimmy Israel (Doodkapje) kunt u HIER zien. Voor het verslag zelf, lees verder.

© FOK.nl / Jimmy Israel

[MLB] Mogelijk lange dopingschorsing sterspelers

In de Amerikaanse honkbalcompetitie MLB dreigen twintig spelers langdurig te worden geschorst. Aanleiding hiervoor is het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Onder hen zijn sterspeler van de New York Yankees Alex Rodriguez en Ryan Braun van de Milwaukee Brewers die mogelijk honderd duels moeten missen.

De twintig spelers zouden klant zijn geweest bij de inmiddels gesloten kliniek Biogenesis uit Miami. Oprichter Tony Bosch is bereid, om in ruil voor het laten vervallen van de aanklacht tegen hem, openheid van zaken te geven. Bosch werd in 2009 bekend toen Manny Ramirez, speler van de Los Angeles Dodgers, tegen de lamp liep vanwege gebruik van testosteron. Nu lijkt het erop dat meer klanten van de kliniek een schorsing kunnen verwachten.

Werkgevers en bonden tegen vorstverletregeling

Werkgevers en vakbonden in onder meer de bouw, schoonmaak en transport keren zich tegen de nieuwe vorstverletregeling van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA). Zij vinden de regeling te duur en vrezen dat werkgevers in het mkb in de financiële problemen komen.

In de nieuwe regeling moeten werkgevers het loon van werknemers bij streng winterweer gedurende drie weken doorbetalen. De vorstverletregeling wordt verder gelijk voor alle branches. Volgens belangenorganisaties levert dit mkb-werkgevers al snel een kostenpost op van ruim twintigduizend euro.

De werkgevers en werknemers willen dat de minister de regeling van tafel haalt en met hen in overleg gaat om een andere oplossing te vinden. Ze willen dat in ieder geval komende winter de huidige regeling van kracht blijft, die per sector verschilt.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de nieuwe vorstverletregeling een uitvloeisel van het sociaal akkoord. "Uiteraard hebben wij contact met de verschillende betrokken branches over het uitwerken van de regeling", verzekert een woordvoerder. De nieuwe regeling moet volgens hem komende winter van kracht worden.

Duitsers aan oevers Elbe zetten zich schrap

Na de Donau verjaagt nu ook de gezwollen Elbe honderden Duitsers uit hun huizen. Terwijl de inwoners van het weer droogvallende Zuid-Duitse Passau de schade opnemen dragen militairen en burgers in Saksen en Brandenburg juist koortsachtig zandzakken aan.

In Brandenburg staat het water op veel plaatsen al hoger dan tijdens de zogenoemde 'overstroming van de eeuw' in het recordjaar 2002, schrijft de krant Süddeutsche Zeitung. Ook stroomafwaarts, in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen, wordt aan het eind van de week een ongekend hoog rivierpeil verwacht. In de eerste Nedersaksische gemeente is woensdag een rampalarm uitgegaan.

In Halle, in de deelstaat Saksen-Anhalt, is de toestand 'dramatisch'. Een belangrijke dam staat op bezwijken, en ook het grondwater blijft stijgen. De stad houdt rekening met een meter water in de straten rond het oude stadshart.

In Brandenburg is woensdagochtend een dijk die de Zwarte Elster in bedwang hield doorgebroken. Twintig meter rivierdijk, ter hoogte van Herzberg, begaf het. In Herzberg en buurgemeenten is het hoogste rampalarm van kracht.

Ook in Beieren houdt de wateroverlast nog aan. In Passau, dat het de afgelopen dagen het zwaarst te verduren had, lijkt het ergste voorbij. Het water trekt zich terug, al staan veel straten nog blank. De meeste inwoners van Passau beschikken inmiddels weer over drinkwater, meldt het Duitse persbureau dpa.

De Elbe wordt vooral gevoed uit Tsjechië, waar de afgelopen tijd erg veel regen is gevallen. De rivier stroomt door de Duitse deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Nedersaksen naar de Noordzee.

Steun voor einde hypotheekrenteaftrek neemt toe

Steeds meer Nederlanders vinden dat de hypotheekrenteaftrek moet worden afgeschaft. Een meerderheid blijft echter voor het behoud van de regeling. De hoogste inkomens zijn het meest voor afschaffing. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Een groeiende groep Nederlanders vindt dat de hypotheekrenteaftrek moet worden beëindigd. Was in 2010 nog 23 procent voor afschaffing, in 2012 is dit gestegen tot ruim dertig procent.

De steun voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is het grootst bij de twintig procent best verdienende Nederlanders. Van deze inkomensgroep bepleit bijna veertig procent afschaffing. In 2010 was dit nog 26 procent. Het CBS noemt deze groei opmerkelijk, omdat bijna de helft van het totale belastingvoordeel als gevolg van de hypotheekrenteaftrek naar deze hoogste inkomensgroep gaat.

Van de middeninkomens blijft circa zeventig procent voor het behoud van de aftrek. Van de huurders is 42 procent voor afschaffing, voor de eigenaren is dit 27 procent.

Commercial Pamela Anderson 'te seksistisch'

Een pikante commercial met Pamela Anderson mag niet meer worden uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk. Mediawaakhond Advertising Standards Authority, dat diverse klachten binnenkreeg, oordeelde dat de reclame te seksistisch is en denigrerend tegenover vrouwen.

In het reclamespotje voor crazyDomains.co.uk is te zien hoe een kantoormedewerker fantaseert over zijn bazin, die wordt gespeeld door Anderson. De Baywatch-actrice danst, bedekt met koffieroom, in haar bikini in de fantasie. Later komt haar assistente Vanessa binnen, met een goed zichtbaar decolleté.

Clearcast, dat reclames beoordeelt voor ze op tv te zien zijn, had toestemming gegeven om het spotje na 21.00 uur uit te zenden. De organisatie zei geen problemen te hebben met de seksueel getinte inhoud omdat Anderson bekendstaat om het showen van haar lichaam, schrijft de Britse krant The Guardian.

Volgens de ASA is het spotje echter seksueel suggestief en geeft het de indruk dat de kantoormedewerker zijn vrouwelijke collega's ziet als 'seksuele objecten om te begeren'.

Prinses Beatrix opent Den Haag Sculptuur

Prinses Beatrix opent woensdagmiddag de jaarlijkse expositie Den Haag Sculptuur. De zestiende editie van de tentoonstelling bestaat uit 115 beelden van hedendaagse Russische kunstenaars. Russia XXI is de gehele zomer te bezoeken, dag en nacht.

Met de onthulling van het beeld Free van Sergey Shekhovtsov opent Beatrix de beeldententoonstelling. Shekhovtsov is bij de onthulling aanwezig. Het beeld laat een muur zien waardoor een man naar de vrijheid springt. De expositie is al sinds vorige week te bezoeken maar met de onthulling van Free is Den Haag Sculptuur officieel geopend.

De 115 sculpturen bevinden zich onder meer op het Lange Voorhout, in de Oosterkerk en in het Scheveningse museum Beelden aan Zee. In de kerk en op het Lange Voorhout zijn de beelden tot en met 8 september te zien. In het museum loopt de tentoonstelling tot en met 28 oktober.

In het kader van het Nederland-Ruslandjaar in 2013 is gekozen voor de Russische sculpturen. De beelden, die in de afgelopen 25 jaar zijn gemaakt, geven een goed overzicht van recente en huidige ontwikkelingen in Rusland.

Toyota roept duizenden Priussen terug

Toyota roept in Nederland 5215 auto's terug vanwege een remprobleem. Het gaat om het model Prius 3 uit 2009. Wereldwijd roept de autofabrikant 242 duizend auto's terug.

In het remsysteem kan door trillingen een haarscheur ontstaan, waardoor de remdruk zou kunnen afnemen. Volgens Toyota zijn voor zover bekend geen ongelukken gebeurd.

Mensen die een Prius 3 bezitten die tussen maart en oktober 2009 is gemaakt, krijgen binnenkort een brief met het verzoek contact op te nemen met de dealer. Tot die tijd kunnen ze volgens de autofabrikant gewoon doorrijden.

Bij de dealer wordt het betreffende onderdeel kosteloos vervangen door een verbeterde versie.

China onderzoekt heffing op Europese wijnen

De Chinese regering dreigt met een importheffing op Europese wijnen. Het aangekondigde onderzoek hiernaar is een reactie op het besluit van Brussel om de import van Chinese zonnepanelen duurder te maken. De grote Europese wijnlanden Frankrijk en Italië staan achter het besluit.

Beijing herhaalde woensdag resoluut tegen de importheffing op zonnepanelen te zijn. De regering sprak daarbij de hoop uit dat de kwestie via onderhandelingen opgelost kan worden. De Europese Commissie geeft onderhandelingen uiterlijk zes maanden de tijd, zo bleek dinsdag bij de bekendmaking van het besluit.

De importheffing op Chinese zonnepanelen bedraagt tot augustus twaalf procent. Daarna wordt dit percentage verhoogd naar 47. Nederland heeft zich, met onder meer Duitsland, tegen de heffing gekeerd.

O'Grady neemt na Tour in 2014 afscheid

Stuart O'Grady stopt met wielrennen na de Tour de France in 2014. De Australiër verlengde zijn contract bij Orica-GreenEdge met een jaar. Dat meldt de wielerploeg woensdag. "Ik wil mijn carrière beëindigen in de koers die veel voor me heeft betekend", zegt de 39-jarige O'Grady op de site van de Australische ploeg.

De routinier debuteerde in 1997 in de Ronde van Frankrijk. Hij verscheen sindsdien elk jaar aan de start van de Franse rittenkoers. De Australiër schreef twee etappes op zijn naam en droeg negen dagen de gele leiderstrui. Zes jaar geleden won hij de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix.

Dit jaar begint O'Grady aan zijn zeventiende Tour. "Het zou fantastisch zijn om volgend jaar het deelnamerecord te verbreken." Daarmee doelt hij op de Amerikaan George Hincapie, die zeventien keer startte in Frankrijk.

De renner kreeg steeds vaker de vraag gesteld wanneer hij zou stoppen. "Ik ben opgelucht dat ik deze beslissing heb genomen. Als alles volgens plan verloopt, zal de Tour mijn laatste wedstrijd zijn. Afscheid nemen op de Champs- Élysées zou een symbolische manier zijn om te stoppen."

Tientallen tips over in 2007 dood gevonden meisje

De politie heeft tientallen tips binnengekregen over de dood van de 17-jarige Cassandra van Schaijk uit Almere in 2007. Na de uitzending van Opsporing Verzocht, dat dinsdagavond aandacht besteedde aan de onlangs heropende cold case, stond de teller op zo'n veertig.

Het lichaam van het meisje werd in april 2007 gevonden in de Noorderplassen in haar woonplaats. Ze was toen al drie weken vermist. Het is nooit duidelijk geworden of ze slachtoffer is geworden van een misdrijf of dat sprake is van een ongeluk.

Met nieuwe inzichten en nieuwe onderzoekstechnieken hoopt het onderzoeksteam alsnog tot een doorbraak te komen, liet de politie maandag weten. Justitie heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak.

Winkeliers verkopen flink minder producten

Het aantal verkochte producten in de detailhandel is in het eerste kwartaal afgenomen met zes procent. Dat is de grootste afname sinds 1994. De omzet van de detailhandel daalde met drie procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

De omzetdaling van drie procent is de grootste in vier jaar tijd. Met deze daling komt Nederland volgens het CBS terecht in de achterhoede van de Europese detailhandel.

De terugval van de verkopen in Nederland is geheel toe te schrijven aan de winkels in non-foodartikelen. De verkopen in deze sector lag in de periode 2010-2012 fors onder het EU-gemiddelde. Het hardst getroffen zijn de doe-het-zelfwinkels en zaken in woninginrichtingsartikelen. De voedingssector deed het beter dan het Europese gemiddelde. In Nederlandse supermarkten bleven de verkopen gelijk.

Volgens het CBS kan de daling van omzet en verkoopvolume niet verklaard worden door het historische lage consumentenvertrouwen. In veel andere Europese lidstaten is het vertrouwen nog lager. In bijvoorbeeld Polen en Roemenië stegen de verkoopvolumes, ondanks een lager consumentenvertrouwen.

Minder discriminatieklachten in Amsterdam

Amsterdammers en inwoners van omliggende plaatsen hebben vorig jaar minder klachten over discriminatie ingediend. Het totaal aantal klachten daalde met ruim drie procent naar 1070, blijkt woensdag uit het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Het aantal mensen dat om informatie of advies vroeg steeg met een kleine vijf procent naar 750.

Net als in voorgaande jaren gingen de meeste klachten over discriminatie op basis van ras, herkomst of huidskleur. Wel is op dit gebied sprake van een daling van ruim acht procent, waardoor het aantal klachten uitkwam op 581.

Het aantal klachten over discriminatie op basis van leeftijd daalde het sterkst, met ruim zeventien procent naar 124. Het aantal klachten over antisemitisme daalde met een nagenoeg gelijk percentage naar 24. Over discriminatie op basis van geaardheid kwamen 67 klachten binnen, een daling van een kleine zes procent.

Over andere zaken wordt juist vaker geklaagd. Het aantal klachten over discriminatie op basis van een handicap of chronische ziekte nam de grootste vlucht. Dat aantal steeg met ruim 48 procent naar 46. Over discriminatie op basis van nationaliteit werd 38 keer geklaagd, een stijging van 31 procent.

Net als een jaar eerder gingen ongeveer driehonderd klachten over discriminatie op het werk. Het meldpunt constateert ook dat vrouwen vaker advies vragen over hun rechtspositie bij zwangerschap. In het jaarverslag wordt een voorbeeld aangevoerd van een tandartsassistente die te horen kreeg dat haar contract niet wordt verlengd omdat ze zwanger is. Het meldpunt diende daarop een klacht in.

De tandartspraktijk erkende fout te zitten, maar omdat inmiddels al een nieuwe medewerker was geregeld kreeg de vrouw een schadevergoeding. Het komt volgens het meldpunt regelmatig voor dat ongelijke behandeling wordt vermoed, maar werknemers geen klacht durven in te dienen omdat ze bang zijn voor de gevolgen.

Achtste editie Alpe d'HuZes van start

Duizenden amateurwielrenners zijn woensdag gestart met het beklimmen van de Alpe d'Huez in Frankrijk om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het is de achtste keer dat de Alpe d'HuZes van start is gegaan.

De deelnemers, ruim achtduizend, beklimmen de berg woensdag en donderdag maximaal zes keer en laten zich daarvoor sponsoren. Ze gaan per fiets of te voet de berg op. Het evenement wordt dit jaar voor de tweede keer over twee dagen gespreid vanwege de grote belangstelling.

Aan de beklimming doen naast veel (ex-)kankerpatiënten onder meer ook medewerkers van defensie mee. Ook worden militairen ingezet ter ondersteuning. Ze helpen de organisatie onder meer bij het ophangen van sponsordoeken en het begeleiden van deelnemers.

Vorig jaar bracht de actie ruim 32 miljoen euro op voor KWF Kankerbestrijding. De organisatie streeft ernaar dat recordbedrag dit jaar te overtreffen.

Kraakpand asielzoekers voorlopig bewoonbaar

Het gekraakte kantoorpand in Amsterdam-West dat sinds vrijdag wordt bewoond door zo'n honderd asielzoekers is niet in zo'n slechte staat dat het direct moet worden ontruimd. "Er zijn in ieder geval geen acute problemen, anders hadden we dinsdag al ingegrepen", zegt een gemeentewoordvoerder woensdag.

Het is wel goed mogelijk dat er minder dringende problemen zijn die binnen een bepaalde tijd moeten worden aangepakt, zegt de woordvoerder. De brandweer, de politie en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie GHOR voerden dinsdag een inspectie uit in het gebouw aan de Jan Tooropstraat. Die richtte zich onder meer op de hygiëne en de brandveiligheid.

Als grote problemen waren geconstateerd was het pand onbewoonbaar verklaard en hadden de asielzoekers opnieuw een nieuw heenkomen moeten zoeken. Over eventuele minder dringende problemen die moeten worden aangepakt kon de woordvoerder niets zeggen. "Het inspectierapport heb ik nog niet gezien, dat kan vandaag of morgen verschijnen."

Het kantoor is afgesloten van elektriciteit en beschikt niet over warm water, daarom was het de vraag of het verantwoord was de honderd asielzoekers daar te laten verblijven. Een definitieve oplossing is voor de asielzoekers nog niet in zicht. De eigenaar van het kantoorpand waar ze nu verblijven, woningcorporatie De Key, heeft aangifte gedaan nadat krakers de asielzoekers het pand hadden aangeboden. Wel mogen de asielzoekers voorlopig blijven omdat de corporatie geen aanleiding ziet voor een acute ontruiming.

De asielzoekers, die volgens eigen zeggen niet terug kunnen keren naar hun thuisland, verbleven eerder in een tentenkamp aan de Notweg. Toen burgemeester Eberhard van der Laan dat eind vorig jaar liet ontruimen konden de asielzoekers terecht bij de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam-West. Daar verbleven ze een halfjaar, maar de eigenaar van de kerk en Van der Laan vonden dat de groep daar ook weg moest omdat de vrijwilligers de opvang te zwaar vonden.

Leontine krijgt nog steeds kriebels van Marco

Leontine Borsato is na vijftien jaar huwelijk nog altijd verliefd op haar man Marco. "Wij laten elkaar vrij, maar blijven ons in elkaar verdiepen", vertelt ze aan Grazia.

"Op het momenteel dat je emotioneel verbonden bent, creëer je zo'n stevig fundament dat je tot je dood bij elkaar, en gelukkig kunt blijven", is Leontine van mening. "Als dat ontbreekt, wordt het denk ik een lastig verhaal om een huwelijk vijftien jaar vol te houden."

De 45-jarige Leontine en de een jaar oudere Marco gingen onlangs terug naar Venetië, waar ze destijds trouwden. "We kregen allebei weer kriebels in onze buik. Best bijzonder. Maar als je het graag wilt, kan het ook, weet ik uit eigen ervaring."

Arrestaties Turkije om aanzetten tot protest

De Turkse politie heeft 25 mensen opgepakt die ervan worden verdacht aangezet te hebben tot protest en 'valse informatie' te hebben verspreid op sociale media. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu gemeld.

De arrestaties werden verricht in Izmir voor het 'aanzetten tot vijandelijkheid en haat tussen mensen'. De politie is nog op zoek naar dertien anderen.

Tienduizenden Turken hebben de afgelopen dagen deelgenomen aan protesten tegen premier Recep Tayyip Erdogan. Hij zou steeds eigenmachtiger optreden en zijn behoudende, religieuze levensvisie aan anderen willen opleggen. Omdat veel Turkse media geen berichten over het politiegeweld hebben geschreven, proberen veel mensen via sociale media op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Erdogan noemde sociale media eerder nog 'de ergste bedreiging voor de samenleving'.

Zenderbaas SBS: bloei bij Hart van Nederland

Hart van Nederland zit in de lift. Dat zegt SBS-zenderbaas Remko van Westerloo woensdag tegen het AD. "Het lijkt erop dat kijkers weer verslaafd raken aan Hart van Nederland. De maand mei was spectaculair goed. Ook heb ik het gevoel dat men ons de presentatiewissel heeft vergeven."

Vorig jaar werden presentatrices als Cilly Dartell en Milika Peterzon door de zender, die al tijden kampt met tegenvallende kijkcijfers, aan de kant gezet. Hart van Nederland trok afgelopen maand gemiddeld ongeveer een miljoen kijkers, wat volgens Van Westerloo deels te maken heeft met speciale uitzendingen als de troonswisseling en opmerkelijke moordzaken.

Ook Shownieuws, dat eveneens in een nieuw jasje werd gestoken, is volgens Van Westerloo bezig aan een opmars. "Maar het is nog te vroeg om te juichen. Zo moet de vooravond echt beter." Ook van de geflopte talentenjacht The Next Pop Talent heeft de zender geleerd. "In de beleving van de kijker leek dat te veel op andere programma's. Daar moeten we voorzichtiger mee zijn."

Baas AEG: rechtszaak Jacksons is poging uitbuiting

De rechtszaak die de familie van Michael Jackson heeft aangespannen tegen concertpromotor AEG Live is een ongefundeerde poging tot uitbuiting. Dat zei AEG-baas Randy Phillips dinsdag in de rechtbank. De zaak ging eind april van start.

Katherine Jackson, de moeder van Michael, wil geld zien van AEG omdat de concertpromotor nalatig zou zijn geweest bij het in dienst nemen en controleren van de arts die de King of Pop behandelde, Conrad Murray. Volgens Phillips is zijn bedrijf echter geen enkel verwijt te maken omtrent de dood van Jackson in 2009.

AEG ontkent Murray, die vastzit wegens betrokkenheid bij de dood van Jackson, in dienst te hebben genomen. Ook wist het bedrijf naar eigen zeggen niet dat de voormalig arts Jackson een verdovingsmiddel gaf om in slaap te kunnen komen. Eerder stelde Katherines advocaat dat Michael al decennialang verslaafd was aan medicijnen en dat AEG dat had kunnen weten.

'Bodem woningmarkt is in zicht'

Het einde van de daling in huizenprijzen en woningverkopen is nabij. Vanaf volgend jaar zouden de woningprijzen zich al kunnen stabiliseren. Daarmee is de bodem van de woningmarkt in zicht, stellen economen van de Rabobank in een woensdag verschenen rapport.

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012 zijn in dezelfde periode dit jaar iets minder woningen verkocht. De huizenprijzen daalden in april dit jaar met 1,4 procent ten opzichte van maart. Daarmee zijn de woningprijzen sinds begin 2008 met negentien procent gedaald, aldus de Rabobank.

In reële termen zijn koophuizen zelfs dertig procent goedkoper dan aan het begin van de crisis. Zeker woningen voor starters zijn daarmee nog relatief betaalbaar. Ook kunnen zij een grotere woning kopen voor hetzelfde geld dan voor de crisis. Dat starters nog niet kopen, is volgens Rabobank deels te verklaren door onzekerheid over de economische situatie.

Door het nieuwe beleid op de woningmarkt kunnen huishoudens maximaal negen procent minder lenen tegen dezelfde hypotheeklasten dan voor 1 januari dit jaar. Het Nibud heeft bovendien de hypotheeknormen naar beneden bijgesteld omdat wordt uitgegaan van een koopkrachtdaling. Daarmee is het negatieve prijseffect maximaal zo'n dertien procent.

Advocaat dreigt met kort geding om woning Benno L.

Als de voor kindermisbruik veroordeelde Benno L. maandag nog geen zicht heeft op een woonruimte spant zijn advocaat een kort geding aan. Dat zegt zijn advocaat, Pieter van der Kruijs, woensdag.

De zwemleraar komt vrijdag vrij. Een van de voorwaarden waar hij zich aan moet houden is dat hij een door de reclassering goedgekeurde woning moet betrekken. Justitie heeft volgens de advocaat echter nog geen geschikte woning gevonden.

Dat betekent volgens Van der Kruijs echter niet dat L. vrijdag niet kan worden vrijgelaten."Ik ga ervan uit dat hij vrijdag vrij komt. Dan moet er een tijdelijke oplossing voor hem worden gevonden, bijvoorbeeld een hotel. Ze kunnen hem moeilijk onder een brug laten slapen. Om druk op de ketel te houden dreig ik met een kort geding, maar ik verwacht dat er maandag al een permanente oplossing is gevonden."

Afgelopen maandag werd bekend dat L. zich niet mag vertonen in tien gemeenten in Noord-Brabant. Daar wonen zijn slachtoffers namelijk. Justitie is er nog niet in geslaagd elders een geschikte woonlocatie te regelen. De burgemeester van de gemeente waar hij gaat wonen moet een dreigingsanalyse laten maken door de politie en instemmen met zijn komst. Het OM vroeg L. deze week of hij vrijwillig langer in de cel wil blijven. De zwemleraar heeft dat geweigerd. "Ze hebben vier jaar de tijd gehad om een woning te regelen", zegt de advocaat.

De zwemleraar werd in 2009 gearresteerd voor het jarenlang misbruiken van tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes. Hij werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel, een jaar minder dan de rechtbank hem eerder oplegde. Inclusief de tijd in voorarrest heeft L. twee derde van zijn straf uitgezeten.

'Turkse regering respecteert rechten betogers'

De Turkse regering respecteert het recht op vreedzaam protest en de vrijheid van meningsuiting, maar moet ook zijn burgers beschermen tegen geweld. Dat heeft de Turkse vicepremier Ali Babacan dinsdag gezegd op een bijeenkomst in Washington, waar ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aanwezig was.

Babacan toonde zich verzoeningsgezind ten aanzien van de duizenden betogers in Turkije die ontevreden zijn over de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die steeds eigenmachtiger zou optreden en zijn behoudende, religieuze levensvisie aan anderen zou willen opleggen. Babacan liet echter ook doorschemeren, zonder daarvoor bewijzen te leveren, dat sommigen geweld uitlokken voor politieke doeleinden.

"We moeten erg voorzichtig zijn bij het evalueren van de recente gebeurtenissen in Turkije", zei hij. "We moeten een strikt onderscheid maken tussen terreurgroepen en illegale organisaties aan de ene kant en de burgers die vreedzaam protesteren aan de andere kant."

Biden zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat alleen de Turken zelf de problemen die ten grondslag liggen aan het protest kunnen oplossen. De Verenigde Staten zijn echter wel bezorgd en staan zeker niet onverschillig tegenover de uitkomst. "In de hele wereld maakt men zich zorgen, ook in ons land." De vicepresident zei dat Turkije niet moet kiezen tussen democratie en economische vooruitgang.

Eerder dinsdag bood Bulent Arinc, net als Babacan vicepremier, al zijn excuses aan voor het geweld dat tegen betogers is gebruikt. Hij noemde het 'fout en onterecht'.

'KLM blijft zelfstandig opereren'

KLM blijft een zelfstandig en volwaardig onderdeel van Air France-KLM. Het merk blijft intact en de luchthaven Schiphol behoudt zijn functie als spil in het internationale netwerk van KLM. Dat zegt aantredend topman Alexandre de Juniac woensdag in het Financieele Dagblad.

De Juniac zegt Air France-KLM niet meer te willen besturen alsof het twee afzonderlijke bedrijven zijn. De vrees vanuit KLM dat de nieuwe structuur, een multinational, ten koste gaat van onder meer de positie van Schiphol is volgens De Juniac ongegrond. Hij stelt verder in het FD dat de aanstaande centralisatie van de luchtvaartmaatschappij geen banenverlies zal opleveren.

Honderden inwoners Dresden geëvacueerd om hoogwater

Honderden inwoners van het Oost-Duitse Dresden zijn woensdag in veiligheid gebracht voor de uit zijn bedding barstende Elbe. De Oost-Duitse stad verwacht dat de rivier later op de dag het hoogste peil bereikt, liet woordvoerder Heike Grossman weten.

Ongeveer zeshonderd Dresdenaars zijn geëvacueerd. In enkele delen van de stad is de elektriciteit afgesloten. Ook het centrum van het nabijgelegen Halle staat blank. Militairen en burgers zijn overal in het door hoogwater bedreigde gebied druk met het versterken van doorweekte dijkjes en zandzakdammen.

In de zwaar getroffen Beierse stad Passau zakt het water weer. Het laat een spoor van vuil en afval achter.

De overstromingen in Duitsland en omliggende landen hebben in totaal aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

Gewonden bij brand in metro Moskou

Bij een brand in het metrostelsel van Moskou zijn tientallen gewonden gevallen. Dat hebben de Russische autoriteiten woensdag gezegd. De brand brak uit in een station in de buurt van het Kremlin.

Volgens het ministerie van noodsituaties vloog een elektriciteitskabel op metrostation Ochotny Ryad, in het centrum van Moskou, in brand tijdens de ochtendspits. De brand werd snel geblust, maar toch moesten dertig mensen naar het ziekenhuis. De meesten konden na behandeling weer gaan, maar vier mensen liggen nog altijd in het ziekenhuis. De meeste gewonden hadden rook ingeademd.

Door de brand werd een deel van het metrosysteem afgesloten. In het centrum van Moskou was het dan ook druk op straat met mensen die te voet naar hun werk gingen.

[WK Kwalificatie] Mexico wint eindelijk

Mexico heeft in de beslissende kwalificatiepoule voor het WK in Brazilië eindelijk zijn eerste overwinning geboekt. Na drie gelijke spelen op rij werd dinsdag in Kingston met 1-0 gewonnen van Jamaica. Aldo de Nigris maakte vlak na rust op aangeven van oud-PSV'er Carlos Salcido het winnende doelpunt.

Mexico gaat met zes punten uit vier duels voorlopig aan kop in de kwalificatiereeks voor de Concacaf, bestaande uit Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Jamaica staat zesde en laatste met twee uit vier. Beide landen hebben een wedstrijd meer gespeeld dan de concurrentie.

De beste drie landen in de poule plaatsen zich voor het WK. De nummer vier speelt een play-off tegen Nieuw-Zeeland.

Bekijk de trailer van Halo: Spartan Assault

Er is een trailer online verschenen van Halo: Spartan Assault. De game zal later dit jaar verschijnen voor Windows Phone 8 en Windows 8 en wordt onder andere ontwikkeld door het Nederlandse Vanguard Games.

Halo: Spartan Assault is een topdown third-person shooter die overeenkomsten toont met games zoals Killzone: Liberation en Alien Breed. Halo: Spartan Assault zal worden gepresenteerd op de E3 2013. 

Man jat paspop en lingerie voor haar

Een man uit de Amerikaanse staat Washington heeft wel twee heel opmerkelijke diefstallen gepleegd. Eerst jatte hij een paspop uit seksshop Lovers in Silverdale. Even later keerde hij terug om ook het ondergoed van de pop mee te nemen.

De eigenaar van de hobbywinkel snapt er geen reet van. "Hij kwam hier binnengewandeld, probeerde een hele paspop mee te graaien en rende meteen weg", vertelt Martin Walker. "Helaas voor hem viel de onderste helft van zijn buit eraf. Zo kon hij enkel het bovenste gedeelte van de paspop stelen."

Alleen aan een pop heb je niet zo veel. Om hierop je lusten te botvieren met je paarsgepunte lans, moet je je vriendin wel een beetje mooi aankleden. Hij nam het haar van de pop mee onder de arm en sloeg na sluitingstijd een ruit van de seksshop in. Hij nam echter niet de benen (die zitten tijdens de seks toch maar in de weg), maar nam wat geile lingerie mee. En nog een paar seksspeeltjes.

De koddebeiers hadden weinig moeite om de domme inbreker in de kraag te vatten. De beste man had namelijk een spoor van seksspeeltjes achtergelaten.

Dit móet een FOK!ker zijn!

Brand chemiedrijf Oosterhout geblust

De brand die bij een chemiebedrijf in het Noord-Brabantse Oosterhout woedde is dinsdagavond geblust. Er zijn geen gewonden gevallen en er zijn geen schadelijke concentraties gevaarlijke stoffen gemeten, meldt de politie.

Rond 21.15 uur vond een explosie plaats in een opslagloods van het bedrijf aan de Zeilmakerijweg, European Liquid Drumming. Na de explosie brak brand uit. Er was toen niemand in het bedrijf aanwezig. De brand gaf veel zwarte rook, dat kwam volgens de politie door het plastic van lege containers en vaten met ongevaarlijke stoffen. De rook ging over Oosterhout, Teteringen, Breda en Zundert richting België.

De hulpdiensten raadden mensen in de omgeving aan ramen en deuren gesloten te houden. De brand is met veel brandweerwagens bestreden. Rond 23.30 uur was de brand onder controle.

Het bluswater is op het terrein van het bedrijf opgevangen en wordt per tankwagen afgevoerd, meldt de gemeente Oosterhout. Omliggende panden zijn ook natgehouden, maar dat water is niet vervuild geraakt en hoeft dus niet te worden afgevoerd. Er is volgens de gemeente geen gevaar voor de volksgezondheid geweest.

PvdA wil maximumprijs medicijnen anders berekenen

De maximumprijs voor geneesmiddelen moet anders worden berekend. "De patiënt verdient het een eerlijke prijs te betalen, op dit moment betaalt de patiënt te veel aan geneesmiddelen", zei PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu in het NOS-journaal. Hij dient een initiatiefwet in om de berekening van medicijnprijzen aan te passen.

De prijs die voor medicijnen mag worden gevraagd wordt nu gebaseerd op de gemiddelde prijzen van vergelijkbare geneesmiddelen in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De PvdA wil het aantal landen waarmee wordt vergeleken uitbreiden naar tien: Ook de prijzen in Ierland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland zouden dan moeten worden bekeken, om vervolgens het gemiddelde van de drie goedkoopste landen te nemen. Deze methode wordt in Noorwegen al toegepast.

"Dat scheelt op jaarbasis honderden miljoenen euro's die uiteindelijk ten gunste komen van de patiënt", stelde Kuzu. De PvdA zou verwachten dat alle partijen voor het plan te porren zijn, maar de VVD betwijfelt volgens de NOS of het daadwerkelijk zo veel oplevert als de PvdA beweert.

Tweede zege Rus in 2013

Arantxa Rus heeft haar tweede overwinning van dit jaar geboekt. De Nederlandse versloeg dinsdag in de eerste ronde van het ITF-toernooi in Marseille thuisspeelster Myrtille Georges. Het werd 6-2, 5-7, 6-2 voor Rus, die als zesde is geplaatst.

De 22-jarige Monsterse neemt het voor een plek in de kwartfinale op tegen de Française Anaeva Pain of de Amerikaanse Jessica Pegula. Eerder dit jaar bereikte ze ook in Cagnes-sur-Mer de tweede ronde.

Wotherspoon gaat weer schaatsen

Jeremy Wotherspoon maakt zijn rentree in de schaatssport. De 36-jarige Canadees wil zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Sochi van volgend jaar. Dat zei hij dinsdagavond tegen de NOS. Jan Bos, voormalig wereldkampioen sprint, wordt zijn coach.

Wotherspoon beëindigde in 2010 zijn loopbaan. Hij werd vier keer wereldkampioen sprint en won vier gouden medailles op het WK afstanden. Zijn wereldrecord op de 500 meter van 34,03 seconden is nog altijd niet verbeterd.

Een olympische titel is de enige grote prijs die ontbreekt op het palmares van Wotherspoon, die sinds januari weer in training is. Op de Spelen in Nagano van 1998 pakte hij al wel eens zilver.

"Dit is mijn laatste kans om nog een keer naar de Winterspelen te gaan", liet Wotherspoon weten. "Natuurlijk loop ik het risico dat het niet lukt, maar dan heb ik het in elk geval geprobeerd. Ik ben nog niet helemaal klaar met schaatsen."

Massa krijgt nieuw chassis

In Canada zal Felipe Massa een nieuw chassis tot zijn beschikking hebben. Het oude chassis is na twee harde crashes in Monaco niet te herstellen.

De Braziliaan maakte op de zaterdag zelf een fout bij het aanremmen van de eerste bocht. Op zondag begaf de voorwielophanging het met als gevolg dat de Ferrari weer hard de banden in ging in bocht één. "We hebben hard gewerkt aan de problemen die er met de betrouwbaarheid van de wagen waren. Maar we zijn er absoluut zeker van dat wat er in Monaco gebeurd is, een geïsoleerd incident was," zei Stefano Domenicali, teambaas van de Italiaanse renstal.

FOK! wat een weer... Zon

Goeiemorgen luitjes! Het is werkelijk ideaal weer om lekker buiten te zijn. Het is niet te heet, en het is niet te koud en daarbij is er vrij veel zon.

Het enige puntje wat aandacht vereist is de kans op laaghangende bewolking. Het is mogelijk dat als het hogedrukgebied ten westen van ons blijft, dat er dan in de komende dagen wat vochtigere lucht ons land gaat bereiken en zeker het noorden daar enige last van van kan gaan ondervinden. Voorlopig hou ik het erop dat er op de meeste plaatsen vrij veel zon is. Het kwik loopt uiteen van 15 graden op de Wadden tot ruim 21 in het zuiden. Er staat een matige wind uit noord- tot noordoost.

Pas tegen het einde van het weekend neemt de kans op een bui iets toe. De temperaturen blijven zeer aangenaam en liggen tussen de 19 en 23 graden.

Overigens opnieuw hele stevige buien in het Alpengebied vandaag...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Blauwtje
Paddo maakte deze schitterende foto van deze vlinder. Deze vlinder staat beter bekend onder de naam ' Blauwtje' . Paddo vertelde verder dat hij onderweg was naar Elten toe, vanuit Babberich, om net over de grens goedkoop bier te gaan halen. Doe je goed, Paddo!

Haase en De Bakker verder op Sicilië

Robin Haase en Thiemo de Bakker hebben de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi in Caltanissetta. Op het Siciliaanse gravel was de als tweede geplaatste Haase met 6-1, 6-2 te sterk voor de Braziliaan Thiago Alves. De Bakker (5) versloeg thuisspeler Gianluca Naso met 3-6, 6-3, 6-1.

In de tweede ronde staan ze beide tegenover een Italiaan. Haase treft Salvatore Caruso, terwijl De Bakker het opneemt tegen Alessio di Mauro. Haase werd vorige week in de tweede ronde van Roland Garros uitgeschakeld door de Pool Jerzy Janowicz, De Bakker ging direct in zijn openingspartij onderuit.

'AS Roma veegt Real-bod van tafel'

AS Roma heeft een miljoenenbod van Real Madrid voor Marquinhos van tafel geveegd. Naar verluidt had de Spaanse grootmacht 20 miljoen euro over voor de talentvolle Braziliaan. Dat meldt La Gazzetta dello Sport. De 19-jarige mandekker maakte vorige zomer de overstap van Corinthians naar de Serie A. In Rome groeide de achterhoedespeler uit tot een van de steunpilaren.

De snelle ontwikkeling van het talent leidde tot interesse van zowel Real Madrid als FC Barcelona. Eerstgenoemde heeft volgens het Italiaanse medium al concrete interesse getoond.

Marquinhos speelde dit seizoen 26 competitieduels voor de Romeinen. Als het aan de Italiaanse ploeg ligt, gaat de jongeling nergens heen. Zijn contract loopt nog tot medio 2017.

Wattamaleo verruilt NEC voor Volendam

Kevin Wattamaleo vervolgt zijn loopbaan bij FC Volendam. De 24-jarige middenvelder staat op het punt een tweejarig contract te ondertekenen.

Wattamaleo begon clubloos aan het afgelopen seizoen, nadat proefperiodes bij onder meer Go Ahead Eagles en AGOVV niks opleverden. In november werd hij vastgelegd door NEC, maar daar kwam hij niet verder dan drie wedstrijden.

Eerder speelde Wattamaleo voor Feyenoord en Excelsior Rotterdam. Alleen de medische keuring kan de transfer nog tegenhouden, schrijft FC Volendam op de officiële website. Na de keuring zal hij zijn handtekening zetten onder een tweejarig contract bij de club uit de Jupiler League.

FC Volendam liep onlangs in de finale van de nacompetitie promotie naar de Eredivisie mis. De ploeg werd over twee duels verslagen door Go Ahead Eagles, dat daardoor terugkeert in de hoogste afdeling.

Clasie pleit voor nieuwe Kuip

Jordy Clasie denkt dat Feyenoord en de gemeente Rotterdam er goed aan doen om een nieuwe Kuip te laten bouwen. De gemeente liet onlangs weten dat nieuwbouw wat hen betreft de voorkeur krijgt boven verbouwing van het huidige stadion.

Het bestuur van Feyenoord deelt die mening, net als Clasie. "Het is goed voor de club als er een nieuw stadion komt", sprak hij tegen NUsport. "Een nieuw stadion zal Feyenoord veel geld opleveren. Dat is nodig. De spelers van Feyenoord beseffen dat ook", gaat de talentvolle middenvelder verder.

Clasie begrijpt echter dat sommige fans er anders over denken. "Zij komen al zo lang in de Kuip, het is logisch dat ze er niet weg willen. Ik vind het ook jammer om dit stadion te verlaten, maar iedereen moet beseffen dat dit nodig is wanneer wij hogerop willen. De Kuip is een echt voetbalstadion, maar dat wordt het nieuwe stadion ook. Zover ik begrepen heb, komt dat er ongeveer hetzelfde uit te zien. Alleen een stukje groter."

Omarm je chaos

We plannen wat af! Agenda's verbonden aan mobiele telefoons. De agenda van je werk. Je privéagenda gesynchroniseerd met die van het werk. Afspraken voor sportclubs van de kinderen worden gecombineerd met werkplanningen, targets en het broodnodige eigen sociale leven. Familiebezoekjes met een apart kleurtje in een aparte categorie. Spontane bezoekjes zitten er amper in. Slaaf van je agenda en die verrekte beperkte tijd.

[MotoGP] Smith geopereerd aan hand

Afgelopen maandag is Bradley Smith aan zijn linkerhand geopereerd. De debutant in de MotoGP crashte tijdens de tweede training voor de GP van Italië maar nam wel deel aan de race.

Hij kwam als negende over de streep maar beschadigde iets meer aan zijn hand: "Het plan was om tijdens deze operatie een huidtransplantatie te doen, maar doordat ik aan de race heb meegedaan, was mijn vinger niet in de juiste conditie om er nieuw huid op aan te brengen. In plaats daarvan hebben de doktoren een deel van een pees, die beschadigd was geraakt bij de crash, door een draad vervangen. Die moet mijn vinger recht houden. De hoop is nu dat de huid vanzelf geneest, wat een lang proces kan zijn."

Voorlopig blijft Smith voor diverse controles in Italië alvorens af te reizen naar Spanje voor de Grote Prijs van Catelonië.

Di Resta wil punten voor mijlpaal

In Canada rijdt het team van Force India voor de honderste keer mee in de Grand Prix. Paul di Resta hoopt dat hij het team een hoop punten kan schenken.

"We zijn dit jaar op elk circuit competitief geweest en daar mogen we het team dankbaar voor zijn. We verwachten in Canada dan ook op ons normale niveau te presteren. Het circuit past elk jaar wel goed bij onze auto, dus we verwachten dat we ook nu met de voorste mannen mee kunnen strijden," sprak de Schot.

"Honderd races is een bijzondere prestatie en het is mooi om te zien hoezeer het team is gegroeid in de afgelopen jaren. Hopelijk kunnen we alle betrokkenen zondagavond een reden tot lachen geven."

Importverbod dreigt voor iPhone

Apple hangt een importverbod voor een aantal oudere iPhone- en iPadmodellen boven het hoofd. De handelscommissie van de Verenigde Staten maakte dinsdag bekend dat Apple een patent van zijn concurrent Samsung heeft geschonden.

De uitspraak van de handelscommissie is definitief. Alleen een stap naar de federale rechter of ingrijpen van president Obama kan het importverbod voorkomen.

De uitspraak gaat om een onderdeel van de telefoons en tablets. Dat onderdeel werd gebruikt in de iPhone 4, de iPhone 3 en 3gs, en in de iPad 3G en iPad 2 3g. Het importverbod zou alleen voor die toestellen gelden.

Apple en Samsung zijn al jaren in een patentenoorlog verwikkeld over verschillende onderdelen van telefoons en tablets. De ene keer wint Samsung, de andere keer Apple.

Importverbod dreigt voor Apples iPhone
Importverbod dreigt voor Apples iPhone (Foto: ANP)

Nederland levert wapens aan Indonesië

Het kabinet geeft toestemming voor de export van militair materiaal ter waarde van 345 miljoen euro naar Indonesië. Het gaat om onderdelen van fregatten voor de Indonesische marine. Dat hebben minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag laten weten.

De onderdelen voor de fregatten worden geleverd door een Nederlands bedrijf, deels via een werf in Roemenië en deels rechtstreeks naar de werf in Indonesië waar de fregatten worden gebouwd. De uitvoer is volgens het kabinet niet in strijd met de Europese criteria voor de export van wapens.

Vorig jaar ging de verkoop van tachtig tanks aan Indonesië niet door. Een meerderheid van de Tweede Kamer was tegen, onder meer in verband met de situatie in Papua. Ook de PvdA stemde toen tegen.

"In Papua blijven interne spanningen bestaan en doen zich af en toe gewelddadige incidenten voor", schrijven Ploumen en Timmermans nu aan de Kamer. De uitvoer van de fregatonderdelen zal niet leiden tot toename van de interne spanningen, verwachten de bewindslieden, omdat de marine hierbij niet wordt ingezet.

Jennifer Love Hewitt verwacht eerste kind

Jennifer Love Hewitt is zwanger. De 34-jarige actrice krijgt een kind met haar vriend Brian Hallisay, bevestigt een woordvoerder aan het Amerikaanse blad People.

"Dit is een geweldige tijd", zeggen de twee in een verklaring. "We kijken ernaar uit om samen een gezin te beginnen." De eveneens 34-jarige Hallisay is Hewitts tegenspeler in de serie The Client List. De actrice speelde ook in de gelijknamige tv-film.

Hewitt heeft al meerdere mannen uit Hollywood versleten. Zo had ze onder meer relaties met Ross McCall en Jamie Kennedy. Met McCall was ze verloofd.

Supporters clubs Istanbul gezamelijk tegen Erdogan

Duizenden aanhangers van de voetbalclubs Besiktas en Fenerbahce uit Istanbul hebben dinsdagavond samen gedemonstreerd tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Zij trokken van het stadion van Besiktas naar het Taksimplein, waar zich voor de vijfde achtereenvolgende dag vele betogers hadden verzameld.

De supporters zien elkaar normaliter als vijanden, maar "nu strijden wij samen. Het is niet alleen Besiktas, het is Turkije dat strijdt", zei een 35-jarige aanhangster van Besiktas tegen de Franse krant Le Figaro. Maandag bleek uit een foto in de krant Hurriyet dat supporters van Fenerbahce en een andere club uit Istanbul, Galatasaray, samen optrokken in een betoging tegen de regering.

Honda wil verrassen

Keisuke Honda denkt dat Japan hoge ogen kan gooien op het WK 2014. Volgens de middenvelder is de Aziatische ploeg vooral sterk omdat veel spelers nu in de Europese top acteren.

Japan plaatste zich als eerste land voor het Wereldkampioenschap in Brazilie. Het succes is verklaarbaar volgens de voormalig speler van VVV Venlo. "Nu zoveel Japanse spelers in Europa spelen, sommige jongens spelen voor echt grote clubs, is er wel wat veranderd", aldus Honda in een gesprek met FIFA.com.

De technicus doelt op onder andere op landgenoten Shinji Kagawa (Manchester United), Yuto Nagatomo (Internazionale). Daarnaast voetballen acht spelers van de nationale ploeg in de Bundesliga. "Deze spelers hebben in het nationale elftal laten zien wat ze in Europa hebben geleerd. Dat blijkt wel uit onze laatste resultaten."

In juni doet het Aziatische land mee aan de FIFA Confederations Cup. Honda verwacht dat ze het de grote voetballanden moeilijk gaan maken. "Voor ons wordt het daar reuzen doden. Iedereen verwacht dat wij de zwakste zijn, maar we gaan iedereen verrassen", aldus de Japanner.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.