Persoonsgegevens Brabants waterschap gelekt

Rekeningnummers, adressen en handtekeningen van zeker vijfduizend inwoners van het Waterschap Aa en Maas zijn op straat te komen liggen. Dinsdagavond werd een op straat gevonden usb-stick met die gegevens anoniem bij Omroep Brabant afgeleverd. Volgens de regionale omroep is niet bekend of kwaadwillenden met de gegevens aan de haal zijn gegaan.

Op de stick staan vorderingen en aanslagen van waterschapsbelastingen over vorig jaar. Het gaat volgens de omroep onder meer om inwoners van de Brabantse plaatsen Heusden, Rosmalen en Helmond. Bij een groot deel van de machtigingen zijn wel bankgegevens en handtekeningen ingevuld, maar is het bedrag blanco.

Een woordvoerder van het waterschap laat weten sinds woensdagochtend bekend te zijn met de vermissing. Het waterschap heeft geen idee hoe de stick kwijt kon raken. "Het valt koud op ons dak", laat de zegsman weten. Het waterschap doet aangifte en stelt een intern onderzoek in.

Het waterschap waarschuwt sinds maandag op zijn website voor spookdwangbevelen. Of er een verband is tussen de kwijtgeraakte gegevens en de spookfacturen, maakt deel uit van het onderzoek. Tot dusverre is één keer melding gemaakt van een factuur met een foutief rekeningnummer. Uit voorzorg is daarom direct een melding online gezet, aldus de woordvoerder.

De usb-stick ligt woensdag nog bij Omroep Brabant. Over het ophalen van de gegevensdrager door het waterschap Aa en Maas was woensdag aan het begin van de middag nog niets afgesproken.

Submitter:  Bron: Novum