'Nederland schendt kinderrechten'

Het strenge beleid voor gezinshereniging van vluchtelingen schendt de kinderrechten op onacceptabele wijze. Dat stelt kinderombudsman Marc Dullaert woensdagavond in Nieuwsuur. Volgens hem is Nederland doorgeschoten in een poging misbruik en fraude tegen te gaan en zijn kinderen daar de dupe van.

De procedures om vast te stellen of een kind met een ouder met een verblijfsvergunning herenigd mag worden zijn onzorgvuldig, vindt Dullaert. Vooral bij de verhoren van kinderen gaat veel mis. Daardoor bestaat volgens hem het risico dat kinderen onterecht worden afgewezen.

De kinderombudsman onderzocht 450 dossiers over gezinsherenigingen. Sinds enkele jaren worden veel meer aanvragen afgewezen. Zo werd in 2008 nog twaalf procent afgewezen maar was dat percentage in 2011 opgelopen tot 83 procent. Dullaert denkt niet dat het hoge afwijzingspercentage toe te schrijven is aan de gevallen van fraude en misbruik.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bekijkt of de voorwaarden van gezinshereniging veranderd moeten worden. In een reactie op Dullaerts bevindingen zegt het ministerie tegen Nieuwsuur dat bij elke zaak zorgvuldig wordt gekeken naar de belangen van het kind.