Staat moet schade wietpas vergoeden aan coffeeshops

De Nederlandse staat moet een aantal coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland een schadevergoeding betalen omdat ze als gevolg van de wietpas klanten misliepen en daardoor financiële schade leden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Het zogenoemde beslotenclubcriterium van de wietpas, waarbij inwoners zich bij de coffeeshops moesten laten registreren om softdrugs te kunnen kopen, is volgens de rechtbank een 'onevenredig grote inbreuk op de belangen van bezoekers van coffeeshops'. Klanten werden afgeschrikt door de registratie waardoor coffeeshops enkele maanden minder klanten hadden. De staat moet deze schade nu vergoeden.

Het andere onderdeel van de wietpas, het 'ingezetencriterium', zou op zichzelf al tot het gewenste resultaat leiden. Die maatregel vindt de rechtbank wel geoorloofd. De staat heeft zelf al laten weten dat door deze maatregel, waarbij alleen softdrugs wordt verkocht aan inwoners van Nederland, heeft gezorgd voor een sterke afname van drugstoerisme, aldus de rechtbank.

De hoogte van de schadevergoeding wordt later bepaald. De rechtszaak was aangespannen door negentien coffeeshops en verenigingen door het hele land.

Een woordvoerder van het ministerie voor Veiligheid en Justitie laat weten het vonnis grondig te willen bestuderen alvorens met een reactie te komen.