Minder brommerrijders gewond na invoering examen

Het aantal jonge brommer- en scooterrijders dat gewond raakt in het verkeer is sinds de invoering van het brommerexamen flink gedaald. Jongeren tussen de 15 en 17 jaar maakten 22 procent minder brokken. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer op basis van gegevens van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Behalve een daling van het aantal gewonden zag de SWOV ook dat jongeren veel minder vaak een scooter of brommer in hun bezit hebben. Het aantal slachtoffers onder 18 tot 24-jarigen die nog geen bromfietsexamen hebben gedaan is juist gestegen met bijna de helft. Ook steeg het bezit van een brommer of scooter in deze groep met 43 procent.

Schultz benadrukt dat niet met zekerheid te zeggen is dat de invoering van het bromfietsexamen de oorzaak is van de daling van het aantal gewonden onder pubers. Het examen werd in maart 2010 in het leven geroepen omdat er te veel ongelukken met brommers en scooters gebeurden. In de periode 2008 tot 2011 vielen jaarlijks meer dan veertig verkeersdoden en ruim tweeduizend ernstig gewonden.