Turken stellen eisen

De demonstranten in Turkije hebben een reeks eisen geformuleerd, die ze ingewilligd willen zien, willen zij met hun acties stoppen. Het pakket is door de Taksim Solidariteitsgroep overhandigd aan vicepremier Bulent Arinc. Ondertussen gingen de protesten de zesde dag in. De demonstranten eisen dat de plannen om het park op Taksimplein te veranderen in een supermarkt vervallen, politiecommandanten en gouverneurs die opdracht gaven tot geweld tegen de demonstranten worden ontslagen, alle opgepakte demonstranten worden vrijgelaten, de politie stopt met het gebruik van traangas en dat belemmeringen voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid tot verzameling verdwijnen.

De Solidariteitsgroep bestaat uit wetenschappers, architecten en milieuactivisten. Formeel heeft de protestbeweging geen leiding. Het is dan ook onduidelijk hoeveel autoriteit de groep heeft bij de demonstranten. Woensdag probeerden demonstranten in Ankara en Istanbul de kantoren van premier Recep Tayyip Erdogan, die op rondreis is in Afrika, te bereiken. De politie verjoeg hen.

Er waren ook confrontaties tussen demonstranten en politie in Hatay en Izmir. Op het Taksimplein in Istanbul verzamelden zich weer duizenden mensen. Er heerste een feestelijke sfeer met muziek en dans. Zelfs fans van de anders vijandelijke voetbalclubs Galatasaray, Besiktas en Fenerbahçe dansten arm in arm. Arinc maakte zijn excuses voor het politieoptreden tegen demonstranten. Hij sloot 'relschoppers' echter uit. "De regering heeft lessen getrokken uit de gebeurtenissen. Wij hebben het recht niet mensen te negeren. Democratieën kunnen niet bestaan zonder oppositie."

De vicepremier riep 'verantwoordelijke burgers' op te helpen een einde te maken aan de protestgolf, die zich inmiddels vooral richt tegen de almacht van premier Erdogan. Die heeft de demonstranten als 'extremisten' en 'vandalen' neergezet. Bij de protesten zijn tot nu toe twee doden gevallen. Duizend mensen zijn gewond geraakt, drieduizend zijn er opgepakt. In Izmir arresteerde de politie 25 mensen op omdat zij via sociale media aangezet zouden hebben tot rellen. Naar dertien personen wordt nog gezocht.

De traditionele media in Turkije berichten vrijwel niet over de protesten uit angst voor repercussies van de regerende moslimpartij AK van Erdogan die al sinds 2002 aan de macht is.