Reddingsbrigade voorbereid op overstromingen

Redactie

Vanwege het extreem hoge water voor deze tijd houdt de Reddingsbrigade rekening met overstromingen. Normaal maken de lokale afdelingen zich rond deze tijd klaar voor het redden van badgasten, maar naast de zwembroeken liggen nu ook de overlevingspakken klaar, meldt de Reddingsbrigade woensdag.

Het is al zeker tien jaar niet voorgekomen dat de Reddingsbrigade werd ingezet in overstroomde gebieden. Maar als het moet kunnen de zeventienhonderd vrijwilligers binnen een uur in heel Nederland worden ingezet om mensen en dieren in ondergelopen gebieden te helpen, schrijft directeur Raymond van Mourik in een verklaring.

De Reddingsbrigade heeft 75 boten die direct inzetbaar zijn om mensen te redden of evacueren. Deze boten kunnen ook in laag water varen. In april is nog een overstromingsoefening gedaan op de grens van Noord-Brabant en Gelderland.

Hevige regenval heeft in Midden-Europa al voor veel overstromingen gezorgd. Woensdag zijn zeshonderd inwoners van het Oost-Duitse Dresden geëvacueerd vanwege de uit zijn bedding barstende Elbe. Ook Hongarije maakt zich op voor overstromingen. In de hoofdstad Boedapest zijn twee hotels aan de rivieroever ontruimd, melden Hongaarse media. Premier Viktor Orban kondigde dinsdag wegens het wassende water de noodtoestand af.

Rijkswaterstaat gaf maandag aan niet te verwachten dat de stijgende waterstand in de grote rivieren voor grote problemen zorgt in Nederland. Lokaal kan wat hinder ontstaan door onderlopende uiterwaarden, maar dat is 'niets opmerkelijks', zei een woordvoerder. Wel is het bijzonder dat uiterwaarden in juni nog onderlopen. Meestal is in het voor- of najaar sprake van hoogwater.

De Reddingsbrigade hoopt dat de overlast in Nederland beperkt blijft en dat vooral van het water kan worden genoten. Wel waarschuwt de brigade dat het water nog erg koud is en dat het risico op onderkoeling en kramp hierdoor groter is.